Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Havana

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Havana is zo bekend dat alleen al de verhalen erover zelfs tot in Nederland reiken. Het is dé stad in Cuba en een reis naar dit land zonder Havana te bezoeken is natuurlijk ondenkbaar. Havana moet je een keer met eigen ogen gezien hebben. Wanneer je er eenmaal bent kom je er pas echt achter hoeveel hier eigenlijk te zien en te doen is. Niet in de laatste plaats omdat het de grootste stad van heel het Caribisch gebied is. Er is geen enkele reden om de stad over te slaan dus!

Het bruisende, authentieke Havana

Decennialang was deze stad afgesloten van delen van de wereld, waardoor Havana nu een bepaalde mysterie heeft. De jarenlange isolatie is echter de reden dat reizigers nu in grote aantallen door de straten wandelen. We hebben allemaal verhalen gehoord over wat er te ontdekken valt in de fascinerende hoofdstad van Cuba.

Havana is in veel opzichten nog een echte klassieke stad. Zo staan veel gebouwen die in lang vervlogen tijden zijn gebouwd nog altijd fier overeind. Daardoor is dit het type stad dat je normaal gesproken alleen nog maar in oude romans tegenkomt.

Wie dus als liefhebber van geschiedenis, cultuur of architectuur een leuke reisbestemming zoekt, zit hier altijd goed.

TIP ♥ – heb je niet zo lang in Havana? Bekijk dan ons blog 24 uur in Havana

Havana

Havana

Havana

Locals in Havana

10x leuke dingen om te doen in Havana

De hoeveelheid dingen die je kunt doen in Havana is natuurlijk overweldigend groot. Mocht je alles willen doen, dan moet je er minstens een jaar verblijven. Heb je minder tijd te besteden, dan kan een selectie je helpen. Deze 10 activiteiten zijn aan te raden.

#1 Wandel door Havana Vieja

Het oude centrum van Havana is de plek waar bijna alle reizigers naar toe gaan. En dat is ook niet zo gek want je kan hier uren doelloos rond kunnen dwalen door de kronkelende straten, omringd met kleurrijke gebouwen, olditmers die voorbij cruisen, locals die op de straat chillen en de muziek die uit de huisjes komt.

Ties: “Het is veruit de meest fascinerende buurt om te bezoeken en het is ook niet voor niets dat UNESCO deze wijk als Werelderfgoed beschouwd”.

Het is de meest kleurrijke wijk, en het is de wijk waar je het meest in contact zult komen met de lokale bevolking en hun gewoontes.

De oude, koloniale gebouwen die hier al jaren staan, zijn in perfecte staat. In combinatie met de geluiden van salsamuziek, het heerlijke street-food, hippe bars en restaurants en die vriendelijke locals is Havana een van de leukste steden in Midden-Amerika.

TIP ♥ – wil je nog een andere mooie stad bezoeken? Check dan Santiago de Cuba

Plaza de la Cetedral

Plaza de la Catedral is hét plein van Havana. Een soort openlucht museum. Het is er ontzettend gezellig met oude koloniale gebouwen, terrasjes en kleurrijke bloemen die de gevels bekleden. Je vindt er ook kerken, met als bekendste de Catedral de la Habana (zie foto).

Bijzonder genoeg is dit plein het nieuwste plein van alle 4 de pleinen in Havana, daterend uit de 17e eeuw.

Catedral de la Habana

De Catedral de la Habana is een van de bekendste kerken van de stad. Het is te herkennen aan de identieke torens aan de zijkanten. De kerk is gebouwen in 1748 en duurde ruim 20 jaar. Het is daarmee een van de oudste kerken in Midden-Amerika.

Bijzonder feitje; het lichaam van Christopher Columbus lag hier van 1795 tot 1898!

TIP ♥ – entree is gratis

Plaza Vieja

Plaza Vieja is aangelegd in 1559 en daarmee ouder dan Plaza de la Catedral. Het was ooit een plek voor legeroefeningen, later werd het een markt, maar tegenwoordig is het een plek waar reizigers en locals samen komen. Een van de leukste pleinen van de stad.

Catedral de la Habana

De bekende Cathedral van Havana

Havana

Plaza Vieja in Havana

#2 Chill bij Malecón

Als je je al een beetje hebt ingelezen over Havana weet je dat het aan zee ligt. Een van de beste plekken om van dat gevoel te genieten is op de Malecón, een boulevard die langs de kust van de stad loopt.

In totaal is deze boulevard 8 kilometer lang. Je kunt er overheen lopen, maar dat is best een eind.

De Malecón werd gebouwd over een periode van ongeveer 50 jaar, dus als je er langs loopt, krijg je de vele transformaties te zien die de stad heeft doorgemaakt. Wat vooral erg leuk is, is het feit dat hier veel locals zitten die ‘s avonds nog even genieten van het zonnetje.

Met straatverkopers die eten en drinken verkopen en muzikanten die salsamuziek spelen hoef je je hier ook zeker niet te vervelen.

TIP ♥ – als je geen zin hebt om de 8 kilometer te lopen kun je ook met een oldtimer taxi over deze boulevard cruisen

Havana

De Malecón

#3 Bezoek de Cubaanse versie van het Capitol in Washington

Het Capitolio Nacional is het meest ambitieuze en grootse gebouw van Havana, gebouwd na WOI. Het is een van de duurste gebouwen uit de Cubaanse geschiedenis. Het schijnt dat het een soort Cubaanse versie van het Capitool in Washington DC is.

Uiteraard wel groter dan de Amerikaanse variant.

Helemaal waar is het ook niet want het schijnt dat het gebouw is aan de hand van het Panthéon in Parijs. Het gebouwd werd in 1926 in gebruik genomen. Als je er voor staat zie je hoe gigantisch groot het gebouw is.

Dat is ook niet zo gek omdat hier 5000 arbeiders drie jaar, twee maanden en 20 dagen aan hebben gewerkt. Kostenplaatje? $17 miljoen, waardoor Cuba bijna failliet ging.

TIP ♥ – entree is $3 zonder gids en $4 met gids

Capitolio Nacional 

Het Capitolio Nacional 

#4 Bezoek El Cementario de Cristóbal Colón

El Cementario de Cristóbal Colón is vernoemd naar niemand minder dan Christopher Columbus. Daardoor is deze plek veel meer dan alleen een begraafplaats. Het is met meer dan 800.000 graven geen kleine begraafplaats.

De meeste graven zijn ook nog prachtig gemaakt en gebeeldhouwd door generaties rijke families.

De begraafplaats is opgezet als een stad, met verschillende wijken die zijn aangewezen voor verschillende soorten mensen. Zo liggen hier bijvoorbeeld oud-bisschoppen en honkbalspelers allemaal in hun eigen wijk.

Het is misschien geen gezellige bezienswaardigheid, maar wel een indrukwekkende.

#5 Rook een sigaartje

Cubaanse sigaren zijn legendarisch en er is geen betere plek om een sigaartje te proeven dan in Cuba. De Valle de Vinales is dé plek om te zien hoe het hele proces van tabaksplantages verloopt, maar in Havana kun je fabrieken bezoeken waar de sigaren daadwerkelijk worden gemaakt.

Ook als je zelf geen roker bent, is het zien van het proces een geweldige manier om een ​​beetje dichter bij de cultuur van het land te komen. Het is immers hét handelsmerk van Cuba.

Er zijn een aantal opties om zo’n fabriek te bezoeken en het is aan te raden om van tevoren te boeken.

TIP ♥ – de Partagas Cigar Factory ligt achter het Capitol-gebouw. Je kunt een rondleiding door de fabriek krijgen.

Valle de Vinales

#6 Maak een ritje in een oldtimer

Denk je aan Cuba, dan denk je aan sigaren en oldtimers. De oldtimers zijn een van de resultaten van hun langdurige communistische regering en de sancties van andere landen. Hierdoor konden er geen nieuwe auto’s worden geïmporteerd.

Als resultaat daarvan zie je overal auto’s uit de jaren vijftig rijden.

Het oldtimer effect is tegenwoordig enigszins getemperd door het de nieuwere auto’s, maar je kunt nog steeds een ritje maken in een van de oudere auto’s. Je kunt er een uitkiezen bij een touroperator of gewoon een taxichauffeur aanspreken op straat.

Dan hoef je alleen nog in te stappen en een uur lang in stijl door de stad rijden.

TIP ♥ – reken op ongeveer $35 per uur voor een ritje

Reistips voor Cuba

De bekende oldtimers

#7 Bezoek een van de vele musea

Ook leuk om te doen, is het bezoeken van één of meerdere van de vele musea die Havana rijk is. Het nationale museum van Cuba, waar je alles vindt waaraan je Cuba kunt herkennen door de eeuwen heen.

Of het Museo Napoleonico, een museum van vier verdiepingen dat ooit door een privécollectie op te bouwen tot wasdom is gekomen.

Een museum dat je sowieso niet mag overslaan is het Museo Nacional de Bellas Artes. Een kunstmuseum met een duizelingwekkende verzameling Cubaanse kunst. Echt een aanrader!

TIP ♥ – de entree voor een museum is vaak niet meer dan $5

# 8 Relax aan Playas del Este

Als je de hitte, of de drukte, van Havana even zat bent kun je in een taxi stappen naar Playas del Este. Een mooi strand op slechts een half uurtje rijden van de stad. Het is niet het mooiste strand van het land, maar wel een binnen bereik van de stad.

Santa Maria Beach is het beste deel van Playas del Este. Het is een mooi wit zandstrand omringd met palmbomen en helder zeewater. Het is de ideale plek om even bij te komen van een dagje slenteren door de stad.

TIP ♥ – een taxi ritje kost je zo’n $2

Playa del Este

Playa del Este

#9 Bezoek een van de forten van Havana

Havana was vroeger een stad met een goede strategische ligging. Door de goede ligging werden hier ook veel forten gebouwd, zoals je bijvoorbeeld ook ziet in Cartagena in Colombia of Georgetown in Maleisië.

De forten zijn behoorlijk indrukwekkend om te zien. Er zijn er een aantal die je kunt bezoeken.

Forteleza de San Carlos e la Cabaña

Een gigantisch fort dat is gebouwd tussen 1763 en 1774 om Havana te beschermen tegen indringers vanaf zee. Het was een van de belangrijkste punten van de stad, wat wel bleek toen de Britten het in 1762 veroverde en daarmee eigenlijk de stad in handen hadden.

Het is in totaal 700 hectare(!) groot en daarmee het grootste Spaans-koloniale fort in Amerika.

TIP ♥ – entree is $6 p.p. en is open van 10:00 tot 22:00 uur. Zeker in de avond is het erg mooi!

Castillo de los Tres Santos Reyes Magnos del Morro

Een hele mond vol en onmogelijk uit te spreken als je geen Spaans spreekt 🙂 Dit fort is ouder dan bovenstaand fort, maar wel kleiner. Het beschermde Havana tegen piraten en andere indringers.

Ook de Nederlanders hebben geprobeerd dit fort in te nemen. Zonder succes overigens. Het waren de Britten die na 44 dagen vechten het fort innamen in 1762.

TIP ♥ – entree is tevens $6 en het is open van 10:00 tot 18:00 uur.

Castillo del la Real Fuerza

Dit is een van de oudste forten in Amerika, gebouwd tussen 1555 en 1577. Het is een indrukwekkend fort dat tevens makkelijk te bereiken is want het ligt in Habana Vieja vlak achter het Plaza de Catedral. Dit is een van de meest bezochte forten in Havana.

TIP ♥ – entree is $3 en het is oen van 9:00 tot 17:00 uur.

Havana

Het Castillo del la Real Fuerza

Beste plekken om te overnachten in Havana

Er zijn ontelbaar veel plekken om te overnachten in Havana en accommodatie ligt verspreid door de hele stad. Backpackers kunnen er voor kiezen om in ho(s)tel te overnachten, maar het is veel leuker om in casas particulares te overnachten.

Casa particulares

Een casa particulares (privéhuizen in het Spaans) is de beste manier om het leven in Havana mee te krijgen! Dit is de meest populaire accommodatie in Cuba om verschillende redenen. De belangrijkste is dat je slaapt bij Cubanen thuis, de tweede is dat het goedkoper is.

Casas zijn als gastgezinnen, maar je hebt je eigen privékamer, een aangrenzende badkamer, airconditioning en er wordt zelfs voor je gekookt zodat je ‘s avonds gezellig bij de familie aanschuift. Helaas staan deze casas niet vaak op internet. Je vindt ze zo;

  • Zoek naar blauwe boorden in de vorm van een anker. Dit is het teken van een casa particualres. Loop naar binnen en vraag of er plek is;
  • Vraag het bij de eerstvolgende winkel of local die je tegenkomt

Waar overnachten?

Havana is een grote stad en het is best lastig om te bepalen waar je het beste kunt overnachten. Dit zijn de drie leukste delen van de stad waar de meeste reizigers verblijven.

  • Havana Vieja ➜ Havana’s koloniale oude centrum en het belangrijkste toeristische gebied met veel historische gebouwen, bezienswaardigheden en veel restaurants / bars.
  • Vedado ➜ dit is het zakelijke / financiële district en de modernste wijk met een goed nachtleven
  • Centraal Havana  Gelegen tussen Havana Vieja en Vedado. Dit is het gebied waar de locals wonen en op loopafstand van Vieja en Vedado.

Havana

Havana

Beste reistijd

Als er één belangrijke reden is om Havana te bezoeken, dan is het wel het klimaat. Het is namelijk een van de plekken op aarde waar het kwik eigenlijk zelden onder de twintig graden Celsius zakt. Ook niet in de wintermaanden.

De beste reistijd voor de stad zijn de maanden januari en februari. Het droge seizoen loopt van november tot april, terwijl het natte seizoen loop van mei tot en met oktober.

Orkanen in Cuba zijn niet gebruikelijk, maar als er een storm zou toeslaan, zou dit waarschijnlijk in augustus of september gebeuren.

TIP ♥ – lees hier alles over de beste reistijd

Locatie

Meer lezen over Cuba?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU