Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Baracoa

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Veel reizigers in Cuba trekken naar bekende plekken. Als je een keer wat anders wil ga dan naar Baracoa. Deze stad ligt aan de kust in het zuidoosten van Cuba en staat vooral bekend vanwege de indrukwekkende natuur. De stad ligt in een baai, beschermd achter grote bergen en is eigenlijk altijd geïsoleerd van toerisme die in andere delen van het eiland wel is ingeslopen. De laatste jaren is het een must-do geworden voor veel reizigers en hier lees je waarom.

Baracoa; authentiek, mooi en sfeervol

Baracoa is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je vindt er groene bossen, azuurblauwe zeeën, mooie baaien en heerlijke stranden. Daarnaast is het ook de thuisbasis van een uniek gemengde bevolking, met veel inwoners van Haïtiaanse en Jamaicaanse afkomst.

Ooit was Baracoa de hoofdstad van het land. Die tijd is echter geweest, en dat is misschien ook wel lekker. Doordat het redelijk ver van de ‘normale’ route af ligt is het toerisme hier veel later op gang gekomen. Hierdoor is de stad nog heerlijk authentiek en de natuur nog onaangetast. Baracoa is Cuba’s oudste en meest geïsoleerde stad straalt met de kleine, gekleurde straten en huizen een heerlijke sfeer uit.

Baracoa

6x leuke dingen om te doen in Baracoa

Er is genoeg te zien en toen doen rondom de stad. Zeker de natuur, en dan met name de bergen, zorgen voor veel vermaak. Dat kan al een goede aanleiding zijn om te komen. Dat neemt echter niet weg dat er ook allerlei leuke activiteiten zijn. Wie hier aankomt kan in ieder geval deze vijf opties overwegen.

#1 Ga naar El Yunque

Groene bergen, palm- en cacaobomen en verkoelende rivieren… de omgeving van Baraco veel te bieden. El Yunque is een van de bekendste kenmerken van het landschap van Baracoa. Het is een grote, platte berg. Een beetje zoals de Tafelberg in zuid-Afrika.

Je kan de berg gemakkelijk in een dag beklimmen. Sterker nog, voor veel mensen is dit specifiek een reden om hier naartoe te komen. Het beklimmen van deze top kan veel voldoening geven. Niet alleen het beklimmen is erg leuk, het uitzicht vanaf de berg is nog veel leuker! 🙂

TIP ♥ – neem wel genoeg water mee!

#2 Relaxen aan het strand

Natuurlijk, cultuur en geschiedenis staan voorop als je Baracoa bezoekt. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet ever lekker kunt relaxen! Het klimaat is er immers grotendeels perfect. Het zou dus ronduit zonde zijn als je niet ook enkele dagen op het strand doorbrengt.

Een echte aanrader wat dat betreft is Maguana Beach. Dit is typisch dat hagelwitte strand met de blauwe zee zoals je dat kent van het Caribisch gebied. Daar zie je jezelf natuurlijk al helemaal ontspannen. Andere bekende stranden zijn Manglito Beach en Nibujon Beach.

#3 Op z’n Nederlands een rondje fietsen

Niet alleen om te wandelen is de omgeving zeer geschikt, maar ook op de fiets is het een mooie ontdekkingstocht. Bovendien hoef je geeneens een eigen rijwiel mee te nemen want in deze omgeving zijn er voldoende mogelijkheden om de perfecte fiets om dit terrein te verkennen te huren. Dat kan zowel op de weg als ernaast, met een MTB van hoge kwaliteit.

TIP ♥ – een fiets huren kost zo’n

Baracoa

#4 Bezoek een van de musea

Baracoa was één van de eerste ontdekkingen aan de overzijde van de oceaan. Dat betekent dus ook dat er relatief gezien een lange geschiedenis ligt in dit gebied. Daar is een flink deel van bewaard gebleven en dat deel is terug te vinden in de verschillende musea in de stad. Alle reden om dus eens te kijken wat er zoal te vinden is en wat dit over de tijd zegt.

#5 Verken het koloniale centrum

Gewoon ronddwalen door de stad is een van de leukste dingen om te doen. Baracoa is een prachtige koloniale stad met schilderachtige centrale straten met kleine, gekleurde koloniale huizen, kerken en pleinen. Veel reizigers trekken naar Trinidad of Santiago de Cuba, maar vergeten da Baracoa veel ouder is.

Alle interessante locaties liggen op loopafstand van elkaar en de meest vind je bij Parque Independencia op Antonio Maceo, waar locals in de schaduw verzamelen om te schuilen voor de zon en een potje schaak te spelen.

#6 Bezoek hetAlejandro de Humboldt National Park

Dit park is vernoemd naar de Duitse geograaf, natuuronderzoeker en ontdekkingsreiziger, Alexander von Humboldt, die het eiland in 1800 en 1801 bezocht. Hij wordt ook wel de “tweede ontdekker van Cuba” genoemd vanwege de vele wetenschappelijke en sociale onderzoeken die hij deed.

Het nationale park Alejandro de Humboldt staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de enorme omvang, de hoogte binnen het park, de complexiteit en veelzijdige biodiversiteit. Dit park wordt door UNESCO ‘een van de meest biologisch gevarieerde locaties ter wereld’ genoemd. Een must-see!

TIP ♥ – het park ligt op ongeveer 40 kilometer van de stad. Je kunt er zelf heen gaan, maar ook met een tour.

Overnachten in Baracoa

In de stad Baracoa zelf is het gemakkelijk om enkele dagen te verblijven. Zo zijn er voldoende hotels en andere slaapgelegenheden waar je je plek kunt vinden. Dit zijn ook direct goede uitvalsbases om het grotere gebied rondom de stad, inclusief de bergen, eens goed te verkennen. Alle reden om hier dus een serieuze keuze voor te maken.

Kosten

Kosten van overnachten is afhankelijk van het type accommodatie waar je verblijft. Je kunt er voor $15 per nacht in een van de casa particulares overnachten, maar ook voor meer dan $100 in een luxe hotel. Wij adviseren om in Cuba altijd in casa particulares te overnachten. Dat is goedkoper en veel gezelliger!

TIP ♥ – check hier alle accommodatie in Baracoa

Hoe kom je er

Baracoa ligt redelijk geïsoleerd. De stad is het makkelijkste te bereiken via Guantanamo City. Je kunt met de bus naar de stad, of met het vliegtuig aangezien er ook een vliegveld ligt. Hou er rekening mee dat in het hoogseizoen veel bussen en vliegtuigen vol zitten dus reserveren kan dan geen kwaad.

Met de bus

Een dagelijkse bus rijdt tussen Havana en Baracoa via Guantanamo City. Deze rit duurt ongeveer 5 uur. Het busstation bevindt zich aan het noordelijke puntje van Baracoa. De busrit is een van de mooiste in Cuba, via dorre woestijnweggetjes tot de indrukwekkende bergen op La Farola en de laaggelegen regenwouden rondom de stad.

  • Havana naar Baracoa $66 p.p.
  • Guantanamo naar Baracoa  $10 p.p

TIP ♥ – neem de Viazul bussen (de enige optie). Deze zijn online te boeken.

Met het vliegtuig

Er zijn twee luchtvaartmaatschappijen die naar Baracoa vliegen; Cubana als Aerogaviota vliegen. Kosten voor een enkeltje variëren.

Beste reistijd

Baracoa is een van de regenachtigste plekken van het land. Dat betekent niet dat het de hele dag door regent (gelukkig maar), maar dat je wat meer buien kan verwachten dan normaal. De regenachtigste maanden zijn mei, oktober, november en december.

De beste maanden om deze regio te bezoeken zijn de maanden februari tot en met april en juni tot en met augustus. De warmste maanden zijn mei, juni, juli, augustus, september, oktober en november

Baracoa

Locatie Baracoa

Meer lezen over Cuba?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU