Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken Cuba

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Cuba wordt over het algemeen omschreven als authentiek en bijzonder veelzijdig. Iedereen kent Cuba, al is het maar vanwege Castro en de bekende oldtimers. Het grootste eiland van het Caribisch gebied, is een top bestemming, zeker voor backpackers. Omdat het land pas sinds kort weer toenadering tot het westen zoekt kom je in een compleet andere cultuur terecht. Wij delen daarom onze tips voor backpacken in Cuba.

Backpacken in Cuba

Cuba is een uniek land. Backpacken in Cuba is dan ook een top ervaring. Een echt avontuur. Hou er rekening mee dat het backpacken in Cuba niet zo eenvoudig gaat als in bijvoorbeeld Thailand. Hoewel er de laatste jaren steeds meer toeristen komen is het nog steeds niet ingericht op bezoekers.

Spreek daarom een klein beetje Spaans en pas je gemakkelijk aan. Hoe dan ook, backpacken in Cuba is super leuk en HOT.

Hieronder geven we je een aantal redenen waarom jij moet gaan backpacken in Cuba.

Playa Larga

7 Redenen om te gaan backpacken in Cuba

Als je nog twijfelt of je wel of niet wil backpacken in Cuba hopen we je met de volgende 7 redenen over de streep te trekken. Het is namelijk echt een heel leuk land.

#1 Havana is leuk

Havana staat bekend als een ontzettend levendige stad waar genoeg te doen is. En dat klopt. Het is dé stad in Cuba en als je naar Cuba gaat om te backpacken start je reis altijd in Havana. Havana moet je een keer gezien hebben.

Daarnaast komen er ook nagenoeg alle internationale vluchten aan. Als je er eenmaal bent kun je pas echt goed zien hoeveel er te doen is. Probeer in ieder geval deze 3 dingen te doen als je in Havana bent.

Plaza de la Cetedral

Het plein van Havan is Plaza de la Catedral. Het plein is omgeven door oude koloniale gebouwen, terrasjes en kleurrijke straten. Uiteraard staan er ook een aantal kerken waarvan de bekendste de Catedral de la Habana is.

Vreemd genoeg is dit plein pas aangelegd in de 17e eeuw en is het daarmee het jongste plein van de stad.

Catedral de la Habana

De Catedral de la Habana is een van de bekendste kerken van de stad. Het is te herkennen aan de identieke torens aan de zijkanten. De kerk is gebouwen in 1748 en duurde ruim 20 jaar. Het is daarmee een van de oudste kerken in Midden-Amerika.

Bijzonder feitje; het lichaam van Christopher Columbus lag hier van 1795 tot 1898!

TIP ♥ entree is gratis

Plaza Vieja

Plaza Vieja is aangelegd in 1559 en daarmee ouder dan Plaza de la Catedral. Het was ooit een plek voor legeroefeningen, later werd het een markt, maar tegenwoordig is het een plek waar reizigers en locals samen komen. Een van de leukste pleinen van de stad.

Havana

Catedral de la Habana

Havana

De gekleurde straatjes

#2 Cuba is (nog) betaalbaar

Als je aan Cuba denkt, denk je al snel aan het afgelegen eiland dat het is. En daarbij gaan veel mensen er vanuit dat het een duur land is om te backpacken. Dat valt, naar onze mening reuze mee. Het is natuurlijk voor iedere reiziger anders, maar wij vonden Cuba goed betaalbaar.

Het reizen kan goedkoper in Midden-Amerika maar landen als Costa Rica waren in ons geval duurder.

Wij gaven gemiddeld zo’n $40 tot $45 p.p. per dag uit. Dit kan goedkoper, maar ook makkelijk duurder. Wij zijn geen echte low budget backpackers en slapen bij voorkeur in privékamers. Nu zijn er in Cuba niet veel dorms te vinden dus dat was precies in ons straatje ;).

Mocht je een auto huren dan zal je sneller richting de $50 per dag per persoon besteden.

ls je in een in een tweepersoonskamer in een hostel of een Casa Particulares verblijft, uit eten gaat bij de lokale restaurants of je eten koopt op marktjes en op straat, en reist met openbaar vervoer in plaats van taxi’s, moet je rekenen op $40 tot $50 per dag. Dat is zo’n €35 per dag.

Je kunt makkelijk meer uitgeven als je luxer overnacht en reist. Het kan ook goedkoper als je voornamelijk op dorms slaapt in hostels.

Backpacken in Cuba

In Cuba is het altijd gezellig 🙂

#3 Leer een woordje Spaans

Als je gaat backpacken in Cuba is het aan te raden om een woordje Spaans te leren. Het is niet noodzakelijk, maar wel handig 🙂 Ik sprak geen woord Spaans en heb me aardig kunnen redden in Cuba, maar kwam af en toe in situaties terecht waarbij ik dacht; ‘kennis van de Spaanse taal had nu wel handig geweest‘.

Ik zeg niet dat je vloeiend Spaans moet spreken, maar een paar basiszinnen zijn best handig weet ik nu uit ervaring. In Midden-Amerika spreken ze over het algemeen niet heel veel Engels en als er al iemand Engels spreekt, is het vaak de jongere generatie.

De zinnen waar wij wat aan hadden waren:

 • Que tal?  Hoe gaat het?
 • Habla inglés?  Spreek je Engels?
 • Yo (no) entiendo Ik begrijp het (niet)
 • Cómo te llamas?  Wat is je naam?
 • Mucho gusto Leuk je te ontmoeten
 • Yo quiero un boleto… (un hotel, un taxi)?  Ik wil een ticket voor… (een hotel, taxi)
 • Donde esta la estación del bus?  Waar is het busstation?
 • A qué hora es el próximo autobús?  Hoe laat gaat de volgende bus?
 • Dónde está el baño?  Waar is de WC?
 • Dónde está el banco?  Waar is de bank?
 • Cuánto cuesta?  Wat kost het?
 • Cuánto cuesta un billete para … ?  Hoeveel kost een ticket naar…?
 • Dos cervezas 😉
Backpacken in Panama

Dit boekje heeft me vaak gered!

#4 De stranden zijn oogstrelend

Cuba is een eiland. Dat Cuba daarom stranden heeft, is dus een beetje in inkoppertje. Maar dat ze zo mooi zouden zijn dat moet je echt ervaren. We kunnen het hier opschrijven, we kunnen plaatjes laten zien. Maar het echte beach life gevoel krijg je toch echt om er gewoon zelf heen te gaan.

Hier een aantal van de mooiste stranden. We hebben geprobeerd om ze allemaal te bezoeken, maar helaas kwamen we daar tijd voor te kort. Je blijft ook zo makkelijk hangen in een hangmatje op zo’n heerlijk subtropisch strand.

De mooiste stranden

Er zijn een aantal stranden die tijdens het backpacken in Cuba wat ons betreft moet bezoeken. Dit zijn – volgens ons – de mooiste stranden;

Baracoa

Natuurlijk is de stad Baracoa geen strand. Maar deze heerlijk authentieke stad is een verademing. Zeker als je vanuit Havana komt. En als je dan een wandeling hebt gemaakt in de omgeving van deze stad zijn er genoeg afgelegen witte stranden in de buurt om even helemaal bij te komen.

Bezoek een Playa Nibujon of Playa Maguana

TIP ♥ – Playa Duaba is een zwart strand. Misschien leuk voor de afwisseling. Lees hier meer over Baracoa.

Varadero beach

Hoewel vrij toeristisch is het wat ons betreft toch wel de moeite waard. Meer dan 20 kilometer hagelwit strand, daar is altijd wel een stukje rustig strand te vinden. Het ligt op zo’n 140 kilometer ten noorden van Havana.

TIP ♥ – bezoek ook een van de grotten in de buurt. Meer over Varadero beach lees je op onze Varadero beach pagina.

Baracoa

Strand nabij Baracoa

Varadero

Varadero Beach is lang 🙂

Varadero

#5 Ga tussen december en april

Cuba heeft drie reis seizoenen. Het hoog, laag en tussen seizoen. Het laat zich raden dat het hoogseizoen de beste tijd is om het land te bezoeken. De meeste reizigers komen naar Cuba in het hoog seizoen, dat loopt van december tot en met april. Dit zijn de beste maanden om Cuba te bezoeken.

Hoogseizoen December tot en met april

In het hoogseizoen heb je een strak blauwe lucht, zonnige dagen en weinig regen. Het hoogseizoen zorgt er wel voor dat prijzen voor accommodatie en tours omhoog gaat en dat het wat drukker is op in populaire plekken.

Het reserveren van accommodatie is daarom noodzakelijk in het hoogseizoen, zeker in december rond de feestdagen.

TIP ♥ – uitgebreidere informatie over de beste reistijd vind je op onze pagina beste reistijd Cuba

beste reistijd voor Cuba

#6 Het vervoer in Cuba

In Cuba komt het er op neer dat er twee vervoersmiddelen zijn. Hoewel de laatste jaren taxi’s ook steeds vaker gebruikt worden zijn bussen of het huren van een auto veruit de populairste manieren van vervoer in het prachtige land.

Onder backpackers is vooral de bus een populair reismiddel met als voornaamste reden dat het goedkoper is dan een huurauto. Zeker in het hoogseizoen is een auto huren in Cuba best prijzig.

TIP ♥ – grappig feitje is dat Cuba het enige land in de Caribbean is dat een functionerend treinsysteem heeft. Daar houdt het ook wel op, want snel of efficiënt is reizen met de trein allerminst.

Bussen

Met name de langeafstandsbussen zijn de manier om rond te reizen in Cuba. Zeker als je geen auto wil huren. Het openbaar vervoer is prima geregeld in Cuba. In de steden kun je dan ook makkelijk met de bus van A naar B.

Ga je van stad naar stad dan zijn de langeafstandsbussen de perfecte optie. De laatste jaren is er enorm veel verbeterd aan de veiligheid van zowel de bussen als de buschauffeurs. Dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Het hele systeem van bussen werkt ongeveer hetzelfde als in andere landen in Midden-Amerika.

TIP ♥ –  veel van de bussen vertrekken vanaf het centrale busstation (Central de Autobus).

Huurauto

Mocht je wat meer budget hebben dan is het aan te raden om een auto te huren tijdens het backpacken in Cuba. Het is natuurlijk de ultieme manier van reizen, omdat het je een onvergetelijke vrijheid geeft. De meeste toeristen huren dan ook een auto en de wegen zijn in een prima staat.

Mocht je overigens alleen reizen kun je ook proberen om een samen met 1 of 2 andere een auto te huren. Dat scheelt al enorm in de prijs.

TIP ♥ – meer over huren van een auto lees je op de pagina vervoer Cuba

#7 Vergeet deze highlights niet!

Cuba is een veelzijdig (ei)land. Je kunt er van alles doen en er is een hoop te zien. Je kunt tijdens het backpacken in Cuba zoveel meer doen dan alleen aan het strand liggen. Je kunt de jungle in, je kunt duiken, je kan een echte Cubaanse sigaar roken, je kunt hiken en nog veel meer!

Het voordeel is dat Cuba goed bereisbaar is. Hoewel het toerisme in het land nog in de kinderschoenen staat kun je in korte tijd een hoop zien. Je kunt hier in drie of vier weken de meeste bezienswaardigheden wel zien.

Daarnaast liggen de meeste bekende bezienswaardigheden allemaal met elkaar verbonden door goede wegen.

Hieronder alle bezienswaardigheden van Cuba.

Meer lezen over Cuba?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU