Hoofdmenu
reis expert header

Cienfuegos

Door: Raoul Mervel    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 18 maart, 2020

De stad Cienfuegos wordt ook wel ‘la Perla del Sur’ genoemd, de Parel van het Zuiden. Het oude stadscentrum staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege de schoonheid. De traditionele Franse architectuur overheerst in de stad. Waar de rest van Cuba voornamelijk Spaanse invloeden heeft, is Cienfuegos Frans georiënteerd.

Cienfuegos: de parel van het zuiden

Cienfuegos was vroeger een handelshaven voor suikerriet, tabak en koffie. De stad is gelegen aan de zuidelijke kant van Cuba aan de Caribische kust. De stad staat nog niet bij veel reizigers op de kaart en dat is eigenlijk zonde want het prachtige Cienfuegos heeft veel te bieden.

Zo is alleen het centrum van de stad al een bezoek waard. Om nog niet te spreken over de prachtige baaien in de omgeving! Kortom je kunt je makkelijk een aantal dagen vermaken in deze oude maar zeer interessante stad.

Het José Martí Park in Cienfuegos.

8x te doen in Cienfuegos

De hoeveelheid activiteiten en attracties is bijna niet op te noemen voor Cienfuegos. Aangezien het hele centrum op de UNESCO werelderfgoedlijst staat lijkt dit al een openlucht museum. Ook de omgeving van deze bijzondere stad heeft genoeg mooie dingen in petto!

Om te zorgen dat je geen hoogtepunten van de stad overslaat hebben wij selectie gemaakt om je te helpen. De volgende 8 activiteiten zijn aan te raden.

#1 Bekijk de natuurlijke pracht van Laguna Guanaroca

De Guanaroca Lagoon is een zoutwatermeer ten zuidoosten van Cienfuegos. Het beschermde gebied staat vooral bekend om de aantal duizend flamingo’s die er leven. Tussen de mangroves leven zo’n 170 verschillende vogelsoorten en je hebt zelfs kans om zeekoeien te zien in de lagune.

Om zoveel mogelijk mee te krijgen van alle dieren is het aan te raden om zo vroeg mogelijk naar de lagune te gaan. De lagune gaat vanaf 8:00 uur open elke dag.

Je kunt de Lagune bereiken door een taxi of de bus te nemen vanuit Cienfuegos . Je kunt de lagune daarna per boot verkennen met een gids als je dat wilt.

TIP ♥ – de boten op de lagune hebben geen dak dus neem een zonnebril en zonnebrand mee!

Guanaroca LagoonDe flamingo’s in Laguna Guanaroca.

#2 Kijk je ogen uit bij de El Nicho Waterfall

De El Nicho watervallen bevinden zich op ongeveer 1,5 uur rijden vanuit Cienfuegos. De watervallen bevinden zich aan de rand van het Topes de Collantes natuurreservaat. Je bereikt de watervallen na een wandeling door de dichte jungle van Cuba.

Na deze wandeling kom je uit bij een enorm netwerk van helderblauwe poelen en watervallen. Hier kan je heerlijk zwemmen in de door jungle omgeven waterpoelen. In dit gedeelte van Cuba komen geen alligators voor dus je kunt met een gerust hart zwemmen!

Vanuit Cienfuegos zijn er dagtours te boeken naar de El Nicho watervallen. Het is ook mogelijk om het park zelf te bezoeken met een taxi.

TIP ♥ – Zorg dat je de watervallen vroeg bezoekt, dan is er bijna niemand!

El Nicho

El-Nicho-Waterfalls Cienfuego In-CubaEen van de waterpoelen van de El Nicho waterval.

#3 Bekijk de oude begraafplaats Cementerio la Reina

In Cienfuegos vind je de begraafplaats la Reina. Deze begraafplaats (samen met vier andere waarvan twee in Cienfuegos) is uitgeroepen tot een nationaal monument in Cuba.

Deze begraafplaats is een weerspiegeling van de periode dat Cienfuegos nog een belangrijke stad was voor de suikerproductie. Er liggen voornamelijk familieleden van de rijke plantagefamilies begraven.

De graven van de mensen weerspiegelen dan ook goed hun rijke status. Zo zijn veel graven versierd en zijn er prachtige beeldhouwwerken te vinden op de begraafplaats. Je kunt op de begraafplaats een rondleiding krijgen van een van de lokale beheerders. Deze kunnen je alles vertellen over de rijke geschiedenis van de begraafplaats.

#4 Bezoek ook de andere bijzondere begraafplaats; de Necrópolis Tomás Acea

De andere begraafplaats dat tot monument is uitgeroepen is de Necrópolis Tomás Acea. De ingang van de begraafplaats is een enorm paviljoen wat is nagebouwd naar het Parthenon in Griekenland.

Op deze begraafplaats vind je veel graven terug van de adel van Cuba. Op de begraafplaats is ook een monument te vinden voor de gesneuvelde personen die stierven tijdens de mislukte opstand van Cienfuegos in 1957.

Normaal zouden we niet aanraden om lokale begraafplaatsen te bezoeken maar deze zijn zo bijzonder dat het nationale monumenten zijn!

#5 Loop door het centrum van Cienfuegos

Het is ook een aanrader om het oude, koloniale stadscentrum van Cienfuegos te verkennen! Het centrum van de stad staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Je kunt je dus gemakkelijk een dag vermaken tussen de gekleurde huizen en oude koloniale gebouwen dat het centrum te bieden heeft. Loop langs de twee bijzondere begraafplaatsen die de stad te bieden heeft of wandel door de oude jachthaven van Cienfuegos.

TIP ♥ – drink een koud biertje op het centrale Plaza

CienfuegosEen ander aanzicht uit het José Martí Park in Cienfuegos.

CienfuegosHet prachtige centrum van Cienfuegos.

#6 Bekijk de beroemde tuinen van Cienfuegos Botanic Gardens

Deze botanische tuin wordt gezien als de oudste botanische tuin van Cuba. De botanische tuin is zelfs uitgeroepen tot nationaal monument door de overheid.

Het is een zeer indrukwekkende tuin die bijna 94 hectare groot is! In deze 94 hectare staan meer dan 2.000 soorten bomen en planten, waaronder 400 soorten orchideeën.

De tuinen liggen op ongeveer 45 minuten rijden van Cienfuegos. Het is mogelijk om een dagtour te boeken of zelf naar een taxi te nemen naar de tuinen. Hier heb je de mogelijkheid om de tuinen zelf te verkennen of met een gids.

#7 Beklim het prachtige Valle Palace

Je kunt Cienfuegos niet bezoeken zonder de Palacio de Valle te zien. Dit prachtige gebouw is gelegen aan de Punta Gorda (de boulevard) in de stad. Het paleis heeft een prachtige collectie mozaïeken die in het hele paleis te vinden zijn.

Het gehele paleis, met zijn ontelbare kamers is te bezichtigen.

TIP ♥ – het is doordeweeks mogelijk om het paleis te beklimmen en te genieten van een koude versnapering op het dak van het paleis. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de Punta Gorda (boulevard) en de zee.

The Palacio-De-Valle-In-Punta Cienfuegos Cuba.Het Palacio de Valle.

#8 Bezoek het oude Jagua kasteel

De stad Cienfuegos heeft zijn bestaan voor een groot deel te danken aan dit fort. Het fort is aangelegd om de baai van Cienfuegos te beschermen tegen pirateninvallen. De stad is ook pas ontstaan nadat het fort in staat was om de baai te beschermen.

Het Jagua kasteel ligt op zo’n 40 minuten rijden vanaf Cienfuegos in de gelijknamige plaats Jagua. In het fort zijn verschillende tentoonstellingszalen te vinden en een klein museum. Je kunt zelfs nog de oorspronkelijke kapel en de oude cellen bezoeken.

Het Jagua kasteel is dan ook een belangrijk cultureel erfstuk van Cienfuegos en Cuba.

Jagua FortHet Jagua kasteel vanaf het water gezien.

Hoe kom je in Cienfuegos?

Cienfuegos is nog niet ontdekt door het massatoerisme, maar is wel steeds populairder aan het worden. De stad is dan ook heel erg goed te bereiken op verschillende manieren.

Om je te helpen bij het maken van een keuze geven we je een overzicht van hoe je Cienfuegos kunt bereiken. Je hebt de volgende mogelijkheden:

Bus

De makkelijkste manier om Cienfuegos te bereiken is per bus. En qua bussen ben je aangewezen op het staatsbedrijf Viazul. Er zijn wel andere aanbieders van bussen maar de overheid heeft liever dat je met Viazul reist.

De Viazul bussen verbinden alle grote steden. Cienfuegos is vanuit Havana of Trinidad gemakkelijk te bereiken. Er vertrekken dagelijks twee bussen van Havana naar Cienfuegos en de reistijd is ongeveer vijf uur.

Beperkt aanbod

Het nadeel van Viazul is dat het aantal bussen per dag vrij beperkt is. In landen als Nicaragua of Vietnam rijden de bussen de hele dag door. Dat is in Cuba helaas niet zo. Bussen rijden hier vaak maar 1 of 2 keer per dag naar een bestemming.

Prijzen en tickets boeken

Ticketprijzen variëren, maar reken op US$6 van Trinidad naar Cienfuegos. Ticket kun je kopen bij een reisbureau in de stad of online. Hou er rekening mee dat busreizen enorm populair zijn, zeker in het hoogseizoen dus reserveer op tijd.

Reistips voor CubaDe bekende oldtimers!

Colectivo’s

Er bestaat op Cuba ook nog de mogelijkheid om met zogeheten colectivo’s te reizen. Dit zijn in feite taxi’s die je met andere toeristen of lokale mensen deelt. Deze taxi’s rijden langs een vaste route (vaak van busstation naar busstation).

Het verschil met een normale taxi is dat de colectivo’s een vast begin en eindpunt hebben, en je niet naar je eindbestemming brengen. Om naar je hotel te komen vanaf het busstation zal je alsnog een normale taxi moeten nemen.

TIP ♥ – het voordeel van de colectivo is dat je deze deelt met andere personen om de kosten te drukken. De colectivo is dus goedkoper dan een normale taxi maar minder flexibel.

Trein

Cuba beschikt over een uitgebreid treinnetwerk. Zo kan je bijna overal op het eiland komen met het uitgebreide sporennetwerk. De reputatie van de treinen op Cuba was in het verleden niet heel best. De vertrektijden waren onregelmatig en de treinen zwaar verouderd.

Sinds juli 2019 zijn er gloednieuwe treinstellen in gebruik genomen op alle hoofdroutes van het eiland. Dit moet de betrouwbaarheid en frequentie van treinen gaan verbeteren voor Cuba.

Je kunt kaartjes voor treinen gewoon kopen op de stations zelf. Wanneer je er voor kiest om met de trein te reizen, informeer dan altijd of de vertrektijden nog kloppen! Deze variëren vaak van de vooraf aangegeven tijd.

TIP ♥ – hoewel er verbetering zit in de betrouwbaarheid en stiptheid van de treinen in Cuba, komen onregelmatigheden nog vaak voor.

Zelf rijden

Qua vervoer in Cuba wordt een huurauto steeds belangrijker. Het is sneller dan reizen met de staatsbussen en je hebt veel meer vrijheid. Daarnaast hoef je je reis een stuk minder te plannen. Het enige ‘nadeel‘ is dat het wat duurder is.

Zeker de laatste jaren reizen steeds meer reizigers met een huurauto. Omdat veel locals met de bus reizen is het ook vrij makkelijk reizen met de auto. Vaak zijn wegen erg rustig, zeker als je het vergelijkt met Nederland of andere landen in Midden-Amerika.

TIP ♥ – check hier meer info over het huren van een auto

Vervoer in CubaDe bussen

Vliegtuig

De stad Cienfuegos heeft zijn eigen internationale vliegveld; Jaime González Airport. Helaas biedt het vliegveld maar een beperkt aantal vluchten aan. Vliegen naar Cienfuegos is dan ook nagenoeg niet mogelijk!

Jaime González Airport heeft alleen nationale vluchten naar Santa Clara en internationale vluchten naar Halifax, Toronto, Montreal en Miami. Tenzij je dus uit Canada of Amerika komt is het vliegen naar Cienfuegos niet mogelijk

Overnachten

Cienfuegos heeft een zeer groot aanbod van accommodaties. Er zijn zowel casa particulares als hotels en hostels te verkrijgen in Cienfuegos. Deze accommodaties zijn grotendeels verspreid over een tweetal wijken. De Punta Gorda en het historische stadscentrum.

Punta Gorda

De Punta Gorda is het zuidelijke deel van de stad. Het is een van de duurdere wijken van Cienfuegos. Hierdoor is het wel een van de mooiere wijken van de stad. De wijk is aan de boulevard van Cienfuegos gelegen en heeft mooie attracties zoals het paleis tot zijn beschikking.

Een voordeel van deze wijk is dat het er rustiger is dan het stadscentrum. En aan keuze van accommodaties is geen gebrek!

Stadscentrum

Een andere populaire plek om te overnachten in Cienfuegos is het oude stadscentrum. Hier zijn ook de meeste accommodaties beschikbaar in de stad. Een voordeel van het centrum is dat de meeste bezienswaardigheden van de stad hier te vinden zijn.

Daarnaast is het centrum van de stad prachtig met zijn oude koloniale gebouwen waardoor het leuk is om hier te verblijven.

TIP ♥ – Boek hier je accommodatie voor Cienfuegos!

Kosten

De kosten voor een overnachting variëren nogal. Je kunt in een dorm overnachten voor $10 per nacht, maar ook in hotels voor $50 per nacht. De meeste Casa Particulares kosten tussen de $25 en de $35 per nacht voor een tweepersoonskamer.

Beste reistijd

Cuba heeft een subtropisch klimaat waardoor het eigenlijk altijd wel lekker warm is. Het droge seizoen is de beste reistijd voor Cuba. Dit zijn de maanden november tot en met april.

De beste reistijd Cuba zijn de maanden november tot en met april, waarin de maanden januari tot en met april het droogst zijn. Vergelijkbaar met omliggende landen.

De prijzen liggen dan wel wat hoger omdat het hoogseizoen is, maar je vermijdt in deze periode wel het regenseizoen. Dit wil niet zeggen dat je buiten deze maanden niet naar Cuba kan. Het is vaak goedkoper om buiten deze maanden te reizen.

beste reistijd CubaTIP ♥ – wil je weten wat de beste maanden zijn? Lees dan onze tips over de beste reistijd Cuba.

Locatie

Meer lezen over Cuba?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU