Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Zapata

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Cuba is vooral bekend vanwege de old-timers, oude koloniale steden, witte stranden en valleien. Stuk voor stuk redenen om naar dit veelzijdige land te reizen. Maar wil je echter echt iets aparts? Zet dan Zapata op je lijst. Dit is namelijk een uitgestrekte, vrijwel onbewoonde moerassige wildernis. Bovendien ligt het ook niet ver van Havana, dus kan je ook daar zomaar een dagje van maken als je er toch bent.

Grootste natuurgebied van Cuba

Als je Zapata Googled zie je meteen hoe groot het gebied is. Het beslaat een groot deel van het zuiden van het land. Het gebied wordt ook wel Peninsule de Zapata of Cienaga de Zapata genoemd en is het belangrijkste natuurgebied van het land. Er zijn hier dan ook talloze bijzondere plant- en diersoorten te vinden. Met name veel reptielen en vogels. De soorten die in dit moeras leven vind je op geen enkele andere plek.

Península de Zapata is vooral populair bij natuurliefhebbers en duikers vanwege de mooie offshore riffen. Het grootste deel van het schiereiland is een beschermd gebied, beter bekend als het Gran Parque Natural Montemar, en internationaal als Ciénaga de Zapata.

Zapata
Zapata

7x leuke dingen om te doen in Zapata

Wie naar Zapata gaat weet dus vaak al dat het er om de natuur te doen is. Er zijn dan ook een aantal activiteiten op dit gebied. Toch zijn er ook hele andere dingen om te doen die heel interessant kunnen zijn. Vijf leuke activiteiten vind je op deze lijst.

#1 Verken Ciénaga de Zapata

Dit is waarschijnlijk de grootste reden om Zapata te bezoeken. De uitgestrekte Ciénaga de Zapata en Laguna de las Salinas zijn een paradijs voor natuurliefhebbers met ongerepte natuur en veel wilde dieren. Het is voorbeeld vanwege de honderden vogelsoorten die hier leven..

De toegang tot dit gebied is beperkt en er je hebt een gids nodig om het gebied goed te kunnen zien. Om er een te huren, moet je naar het hoofdkantoor van het Nationaal Park bij de ingang van Playa Larga.

TIP ♥ – een gids kost je $15 per persoon voor een halve dag. Je moet alleen wel je eigen auto regelen 🙂

#2 Ga het water op

Er is hier water genoeg en er zijn veel mogelijkheden om Zapata vanaf het water te bewonderen. Het is leuk om met een bootje over het water te cruisen en even helemaal weg te zijn van de bewoonde wereld.

Je kunt een tour boeken en met een ervaren gids op pad te gaan. Deze wijst je op de veel bijzondere details die je zelf misschien niet ziet.

Duiken

Een van de beste dingen om te doen in de Península de Zapata is snorkelen en duiken. De beste plekken liggen tussen Playa Larga en Playa Girón, waar enkele operators en duikscholen te vinden zijn die geschikte uitrusting verhuren.

Het voordeel van duiken hier is dat je niet zo ver het water op hoeft. Sterker nog, je kunt gewoon je auto vlak naast het water parkeren en het water in lopen. Het water wordt hier namelijk heel snel dieper en het koraalrif ligt dicht bij de kust.

Zapata

#3 Ga een stukje wandelen

Wanneer het weer het toelaat, vooral op het vlak van de temperatuur, dan is er op Cuba eigenlijk geen mooier gebied te vinden dan Zapata om eens lekker te gaan wandelen. Dit wordt dan ook in grote mate gedaan.

In recente jaren is er veel aandacht geweest voor de routes in deze streek. Daardoor kan je dus zelf bepalen waar je allemaal naartoe wilt en hoe je er wilt komen.

#4 Krokodillen kijken

Criadero de Cocodrilos is een krokodillenboerderij en opgericht in 1962. Je vindt de crocs naast de hoofdweg die naar het zuiden op het schiereiland leidt. Je vindt hier honderden dieren, gescheiden in poelen per leeftijdsgroep en soort.

Criadero de Cocodrilos speelt een grote rol in het behoud van deze bijzondere dieren en dankzij zijn inspanningen zijn twee zeer belangrijke soorten gered, de Cubaanse krokodil en de Amerikaanse krokodil.

TIP ♥ – toegang tot Criadero de Cocodrilos kost $5 p.p 

#5 Spot de vele vogels

Het klinkt misschien niet direct als iets wat je als leuke activiteit op een vakantie verwacht. Toch zijn er maar weinig dingen die je kunt doen die ontspannender op je uitwerken dan vogels spotten.

Zapata is hier perfect geschikt voor omdat het gebied bekend staan om de vele vogelsoorten, waarvan een aantal uniek zijn voor de streek. Probeer bijvoorbeeld de Zapata spreeuw maar eens te vinden.

Zapata
Zapata

#6 Bay of Pigs (Varkensbaai)

Zapata staat wereldwijd om nog iets heel anders dan het moeras. Het is namelijk ook onderdeel van de Bay of Pigs, of de Varkensbaai. Deze plek werd bekend toen begin jaren zestig Amerikaanse militairen er een belangrijke operatie wilden uitvoeren die niet geheel volgens plan verliep.

Behalve dat het een belangrijke historische waarde heeft, is het ook een van de beste plekken in Cuba om te duiken. Door een steile daling van de zeebodem is er een enorme muur gecreëerd, bedekt met koraal.

TIP ♥ – het is niet nodig om een ​​boot te boeken. De duiklocaties van het gebied zijn bereikbaar vanaf de kust.

In de Bay of Pigs zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Hieronder hebben we de leukste vernoemd.

Duiken

De Bahía de Cochinos, zoals het took wel genoemd wordt, is een magneet voor duikers en snorkelaars. Dat komt met name door het warme, heldere water en overvloed aan koraal. Allemaal gemakkelijk bereikbaar vanaf de kust.

Río Hatiguanico

De Rio Hatiguanico is een bekende rivier hier. Vooral vanwege de vele dieren. Breng een middag door op deze rivier en observeer de rijke lokale flora en fauna van het schiereiland, waaronder een reeks zeldzame vogels, schildpadden en krokodillen.

Gran Parque Natural Montemar

Stop bij het National Park Office om een ​​dagje vissen te regelen. Laguna de las Salinas is namelijk de perfecte om te vissen.

Zapata

De Bay of Pigs

#7 De mooiste stranden

Als je de Peninsula de Zapata op Google op zoekt zie je meteen dat het aan de kust ligt. Het is daardoor niet alleen een van de grootste en mooiste natuurgebieden van Cuba. Je vindt er ook nog eens veel mooie stranden. De twee belangrijkste stranden van het gebied zijn Playa Larga en Playa Girón.

Playa Larga

Playa Larga is het strand van het Parque Nacional Ciénaga de Zapata en een populaire uitvalsbasis voor tour op het schiereiland. Maak een excursie naar de nederzetting Santo Tomás, de enige plaats waar de twee kleine vogelsoorten voorkomen. Playa Larga is ook de plek om een trip over de Río Hatiguanico te maken.

Playa Girón

Playa Giron was de plek van de beroemde invasie van de Bay of Pigs in 1961. Het heeft ook een museum met vliegtuigen en andere voorwerpen uit deze historische veldslag. Ga ook zeker naar de stad La Boca, langs de Laguna del Tesoro, waar je een aantal lokale carboneros kunt ontmoeten (professionele houtskoolmakers).

TIP ♥ – meer over dit strand lees je op onze pagina Playa Giron

Playa Giron

Playa Giron

Hoe kom je hier?

Península de Zapata ligt in het zuidelijke deel van het land, op 150 kilometer van Havana. Het is vrij eenvoudig om er zelf heen te rijden, aangezien het grootste deel van de weg op Autopista 1 ligt. Je kunt ook met de bus.

De bus

De bekende Viazul bussen rijden ook naar het schiereiland en stoppen in Playa Larga en Playa Girón. Een ticket kun je online boeken. Een ticket voor de bus kost $13 p.p en je doet er 3 uur over.

Beste reistijd Zapata

Zapata is net als Cuba voor het grootste gedeelte van het jaar verzekerd van zonneschijn en een aangenaam klimaat. Het komt slechts zelden voor dat het kwik blijft steken onder de 20 graden Celsius. Om die reden is het voor de Nederlandse reiziger misschien zelfs wel zo dat Zapata juist buiten het hoogseizoen nog aantrekkelijker is om te bezoeken dan erbinnen. Wie dus slim is kijkt eens of er nog een weekje vrij te krijgen is in bijvoorbeeld december, januari of februari.

beste reistijd voor Cuba

Locatie Zapata

Meer lezen over Cuba?

1 reactie

  1. Ronald Uljee

    Waar kan je tours in het park boeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU