Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Trinidad

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Cuba bezoeken omdat je graag meer over de klassieke geschiedenis van het land wil leren? Dan is het absoluut noodzakelijk om Trinidad bovenaan je lijst van bestemmingen te zetten. Waar ook in andere steden het één en ander bewaard is gebleven, is in Trinidad vrijwel alles dat er in de zestiende eeuw al stond vandaag de dag nog altijd aanwezig. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon de perfecte plek om eens even lekker een vakantie in de zon door te brengen en te genieten van al het goede in het leven. Direct boeken dus!

Waarom je naar Trinidad ‘moet’

Niks moet natuurijk, maar het is niet voor niets dat Trinidad een van de populairste steden van Cuba is. Het wordt soms weleens omschreven als één groot openlucht museum. Wie wandelingen door de stad zelf maakt, komt er gebouwen tegen die overal ter wereld allang tegen de grond zijn gegaan.

In Trinidad is dat wel anders, hier is immers zeer veel heel goed bewaard gebleven. De stad ziet er nog net zo uit als in de tijd waarin het misschien wel de belangrijkste handelsplaats in heel het Caribisch gebied was. Bovendien zijn hier een aantal zaken terug te vinden die tot op de dag van vandaag met Cuba verbonden zijn, zoals suiker- en tabaksproductie. Dat maakt het ook nog eens heel leerzaam.

Het is niet voor niets dat het oude centrum van stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Trinidad

10x leuke dingen om te doen in Trinidad

Wat kan je allemaal doen in Trinidad in Cuba? Eigenlijk is dat te veel om op te noemen, maar het maken van een selectie maakt dat probleem een stuk kleiner. Je hebt minimaal een paar dagen nodig om de belangrijkste hoogtepunten van Trinidad te kunnen zien. Check hieronder de 10 leukste dingen om te doen.

1. Chillen op Plaza Mayor

Plaza Mayor is het hart van Trinidad en dé plek om je tijd in Trinidad te beginnen. Het is een pittoreske plek en omringd door vele andere attracties. Rondom het plein vind je veel historische gebouwen uit de 18e en 19e eeuw, waarvan velen zijn geschilderd in felle kleuren en bedekt zijn met rode terracotta daken.

Het plein werd gebouwd toen Trinidad rijkdom vergaarde met suikerplantages in de buurt. Toch vind je nog steeds dezelfde kerken en herenhuizen die vroeger eigendom waren van suikerbaronnen. De meeste zijn vandaag de dag gerestaureerd en omgevormd tot musea.

Er gebeurd altijd van alles. Zo heb je vaak salsamuziek afkomstig van de nabijgelegen gebouwen, maar ook straatmuzikanten en marktjes.

TIP ♥ – omdat er zoveel te zien is in de stad, is het het best om dit allemaal in één grote trip te passen. Dat doe je door een stadstour te volgen bij één van de fantastische gidsen.

2. Bezoek een van de vele musea

Niet alleen de gebouwen zijn goed bewaard gebleven. Ook allerlei andere items zijn nog altijd terug te zien. Dit doe je in één van de vele musea die in Trinidad gevestigd zijn. Of het nu gaat om kunst, of om plaatselijke geschiedenis. Er is altijd wel iets te vinden wat goed bij je past. Je kunt je er gemakkelijk meerdere dagen mee vermaken als je eenmaal aangekomen bent.

Uitzicht van Museo Historico

Dit museum is gevestigd in het neoklassieke Palacio Cantero en is een van de meest bezochte musea van Cuba. Het paleis werd gebouwd in het begin van de 19e eeuw en huisvest nu tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad en de regio. Nadat je goed hebt rondgekeken, beklim je de toren en geniet je van het uitzicht over de stad.

Wat dit museum echter zo leuk maakt is dat je vanaf het dak een schitterend uitzicht hebt op de stad. Via een spiraalvormige trap kom je uit eindelijk op de top van de toren waar je de mooiste foto’s maakt van Trinidad met de bergen op de achtergrond. Vergelijkbaar met de Catedral de Granada in Granada, Nicaragua.

TIP ♥ – entree is gratis

Trinidad

Uitzicht vanaf het museum

Trinidad

3. Hike naar de Salto del Cabuni

Even buiten de stad Trinidad is ook iets opmerkelijks te bekijken. Hier vind je namelijk de Salto del Carbuni. Niet alleen het bezoeken van de waterval zelf, maar direct ook het gebruikmaken van de gelegenheid om een leuke wandeling te maken, maakt dit een leuke optie voor een dagtrip.

De waterval ligt op een uur rijden van Trinidad. Denk niet dat de Cabuni de enige waterval is. Je vindt er namelijk nog veel meer hier. Salto del Caburni is 75 meter hoog en een van de meest populaire. De meest indrukwekkende watervallen zijn El Nicho de watervallen, met verschillende lagen stromend water. El Nicho is echter moeilijk bereikbare en vereist over het algemeen een 4×4 om er te komen.

TIP ♥ – entree tot de watervallen is $10 p.p.

4. Hike naar de Radio Tower

Op zo’n 30 minuten lopen van de stad vind je een radiotoren buiten. Nu is de de radiotoren niet zo heel boeiend, maar vanaf hier heb je wel een indrukwekkend uitzicht over de stad, de kust en de Valle de los Ingenios. Op de top staat een man die over de toren waakt en om je rond te leiden tegen een kleine fooi.

TIP ♥ –de wandeling naar de top is maar 30 minuten en niet heel moeilijk. De wandeling kan het beste ‘s ochtends vroeg worden gedaan voordat de dagtemperaturen stijgen en het heel heet worden

5. Wandel door het stadscentrum

Trinidad heeft een oud stadscentrum dat je vindt rond Plaza Mayor waar de meeste historische gebouwen en attracties zich bevinden. Het staat op de Werelderfgoedlist van UNESCO waardoor hier geen auto’s mogen komen. Iets dat je bijvoorbeeld ook in Hoi An in Vietnam tegen komt.

Locals verzamelen zich vaak op dit plein om te schuilen voor de zon en om lekker te relaxen. Je kunt een spelletje meespelen of gewoon op een bankje plaatsnemen. Blijf echter niet alleen op het plein. het centrum van Trinidad is namelijk veel meer dan Plaza Mayor. Maak een wandeling door de zijstraten van Trinidad en je ziet hoe bijzonder deze stad is.

Trinidad
Trinidad
Trinidad

6. Verken de Sierra Escambray bergen in Topes De Collantes National Park

Op ongeveer 25 minuten rijden van het centrum van de stad ligt een indrukwekkend nationaal park; het Topas de Collantes National Park. Dit park staat vooral bekend vanwege het Sierra Escambray gebergte. Het is de thuisbasis van wandelpaden, watervallen en grotten. De Sierra del Escambray is de op één na grootste bergketen van Cuba.

De rit naar de bergen is behoorlijk steil, maar het uitzicht is indrukwekkend. De bekendste waterval hier is de Vegas Grandes. Huur een gids en verken het park voor een geweldige dag weg van de drukte van de stad.

7. Beklim nog een toren, die van Iglesia y Convento de San Francisco

Het Museo Nacional de Lucha Contra Bandidos is gehuisvest in het beroemde Iglesia y Convento de San Francisco, met zijn gele en groene klokkentoren. Je ziet de toren gelijk als je in de stad bent. Voordat hier exposities werden gehouden, was het gebouw een klooster, vervolgens een kerk en later een gevangenis.

Tegenwoordig vertelt het Museo Nacional de Lucha Contra Bandidos het verhaal van contrarevolutionaire krachten bekend als bandieten die rond 1959 opereerden. Het hoogtepunt is echter het beklimmen van de klokkentoren voor een geweldig uitzicht over de stad.

TIP ♥ – entree is $1 p.p.

8. Een dagje chillen op Playa Ancon

Trinidad is een geweldige stad, maar niet alleen de stad is leuk. Ook het nabij gelegen Playa Ancon is zeker de moeite waard. Je vindt dit strand op zo’n 12 kilometer van de stad en het is de ideale plek om even lekker bij te komen van je reis. Het is een mooi strand (niet de mooiste in Cuba) met azuurblauw zeewater en een hagelwit zandstrand. Precies zoals je dat in de Caribbean verwacht.

Je kunt een taxi nemen, maar als je wat meer beweging wil en wat meer van de omgeving wil zien kun je ook een fiets huren. Je doet er dan een uurtje over.

TIP ♥ – je bereikt Playa Ancon het snelst met de taxi. Dit kost je tussen de $5 en $10

Trinidad

Playa Ancon

Backpacken in Cuba

9. HIke door Valle de los Ingenios

Ooit was Trinidad een van de meest welvarende steden in Cuba. Dit kwam vanwege de enorme suikerproductie in het nabijgelegen Valle de los Ingenios (Vallei van de Suikermolens) die nog enkele werkende suikermolens en suikevelden heeft. De regio huisvestte lang geleden 50 suikerfabrieken en 30.000 slaven om de velden te bewerken.

Tijdens de 18e en 19e eeuw was deze vallei letterlijk de suikeroom van de wereld. Probeer de Manaca Iznaga-plantage te bezoeken. Hier vind je de overblijfselen van het hoofdgebouw van de plantage, een enorme toren en de oude slavenvertrekken. Je kunt zelfs vanuit Trinidad in een klassieke stoomtrein het dal in rijden.

TIP ♥ – een dagtour naar de vallei kost zo’n $50

10. Bezoek de tabacco farms

Hoewel Trinidad niet de belangrijkste tabaksregio is in Cuba, kun je hier wel enkele tabaksvelden bezoeken. Je kunt op eigen gelegenheid op zoek gaan naar velden of farms, maar je kunt ook bij je accommodatie navragen waar je ze kunt vinden. Je kunt ook een tour boeken.

Tijdens een tour leer je waarom de Cubaanse tabak volgens vele de beste ter wereld is. Je loopt alle processen na die mogelijk zijn. Je gaat met de auto naar een van de fabrieken waar je uiteindelijk alles over tabak leert. Een leerzame en leuke tour.

TIP ♥ – een dagtour kost zo’n $45

trinidad

De beste plekken om te overnachten

Trinidad is niet heel groot en de meeste accommodatie waar reizigers verblijven concentreert zich rondom het oude centrum. De meeste accommodatie hier zijn Casa Particulares, een soort guesthouses of B&B’s. Je hebt er ook hostels en luxere hotels, maar we raden aan om in Casa Particulares te overnachten. Je slaapt dan met de lokale families en wordt vaak uitgenodigd voor het eten. Een onvergetelijke ervaring!

Kosten

De kosten voor een overnachting variëren nogal. Je kunt in een dorm overnachten voor $10 per nacht, maar ook in hotels voor $50 per nacht. De meeste Casa Particulares kosten tussen de $25 en de $35 per nacht voor een tweepersoonskamer.

Reserveren

Het is niet nodig om van te voren accommodatie te reserveren. Als je met de bus arriveert bij het busstation, zijn er veel locals aanwezig met foto’s van hun kamers die je proberen mee te krijgen naar hun casas. Dat klinkt enger dan het is 🙂 . Wij hebben gewoon rondgelopen totdat we we een kamer in het oude gedeelte van Trinidad vonden voor $30 per nacht. De meeste hotels zijn via Booking.com te boeken.

TIP ♥ – een casa particulares kun je vaak niet online boeken. Je moet daarom zoeken in de straten van Trinidad. Een casa particulare wordt aangeduid met blauw teken. Een soort anker.

Hoe kom je er?

Trinidad ligt in zuiden van Cuba, op 5 uur rijden van Havana. Er zijn verschillende manieren om hier te komen. De meest voorkomende manier is natuurlijk de bus, maar je kunt ook met de (huur)auto of een taxi.

Met de bus

Er rijden dagelijks bussen naar Trinidad vanuit de meeste grote steden in Cuba. Zorg ervoor dat je je buskaartje minstens een dag van tevoren boekt, want de bussen zitten snel vol. Je kunt tickets online boeken via Viazul, maar op het busstation zijn prijzen vaak goedkoper.

  • Havana naar Trinidad $25 p.p. | 7 uur rijden
Met een huurauto

Het is natuurlijk leuker om met je eigen auto over de straten van Cuba te cruisen. Het is ook wat duurder. De route tussen Havana en Trinidad is wel erg leuk. Neem de ‘omweg’ via Playa Giron waar je ook langs de beroemde Bay Of Pigs komt. een auto huren kost je zo’n $70 per dag. Je moet 21 jaar of ouder zijn om een auto te kunnen huren.

Met de taxi

Wat nog veel leuker is dan de bus of je eigen auto is een vintage taxi uit de jaren ’50 huren met chauffeur. Dit is wel veruit de duurste optie, want het kost je zeker $100 tot $120 per dag. Als je met meerdere reizigers bent kun je deze kosten natuurljk wel delen.

Trinidad

Beste reistijd

De beste reistijd voor Trinidad, en heel Cuba, heeft te maken met het droge seizoen en het regenseizoen. Beide seizoenen hebben zo zijn voor-en nadeel en geven een eigen unieke karakter aan Trinidad. De meeste reizigers komen hier echter in het droge seizoen omdat het reizen in het regenseizoen moeilijker wordt.

Hoogseizoen

Het droge seizoen, en dus het hoogseizoen, loopt van november tot en met april. In deze maanden heb je de meeste zonnige dagen en (over het algemeen) de minste regen. Dit maakt het droge seizoen de beste tijd om Trinidad te bezoeken. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 25°C.

TIP ♥ – prijzen voor tours en accommodatie gaan omhoog in het hoogseizoen en in de maanden juni en juli door internationale vakanties

Trinidad

Locatie Trinidad

Meer lezen over Cuba?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU