Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Playa Giron

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Ga je naar Cuba? Zet dan Playa Giron in je to-do lijstje. Deze stad die aan de westelijke kant van Cuba ligt, heeft namelijk verassend veel te bieden. Dat heeft te maken met de specifieke natuur die er te vinden is. Het plaatsje staat bekend om de mooie stranden, maar buiten die stranden is hier ook genoeg te doen!

Meer dan een strand

Playa Giron ligt in de bekende Bahía de Cochinos, ook wel bekend als de Bay of Pigs of Varkensbaai. De plek waar de Koude Oorlog bijna serieus werd. Dit strand is eigenlijk vernoemd naar een Franse piraat, Gilbert Girón, die hier onthoofd werd door niet al te vriendelijke locals.

Hoewel je bij Playa Giron door de naam waarschijnlijk aan een strand denkt, en daar is ook alle reden toe, is het juist bekend om een heel ander soort natuur. Het is namelijk gelegen in één van de grootste moerassen van de gehele wereld; Zapata. Hier leven honderden soorten planten en dieren.

TIP ♥ – meer weten over Zapata? Check dan onze pagina over Zapata

Playa Giron

5x leuke dingen om te doen in Playa Giron

Wat ga je nu eigenlijk precies doen in Playa Giron. Die vraag is natuurlijk altijd belangrijk voor je een boeking doet. Gelukkig hoef je je in deze streek geen moment te vervelen. Er is immers een flink aanbod. Probeer in ieder geval deze vijf activiteiten.

#1 Leer duiken

Duiken is een favoriet onder vele vakantiegangers. Dit geldt eigenlijk in het gehele Caribische gebied, maar zeker ook in Playa Giron. In de beroemde baai waar Giron ligt kan je aan de hand van een geoefende gids alles wat er onder water te beleven is verkennen. Je wordt opgehaald aan de kust en naar een mooie plek op zee gebracht. Daar kan je de ultieme duikbeleving meemaken.

TIP ♥ – een losse duik kost je ongeveer $50 

#2 Ga naar het strand

Blijf je liever wat dichter in de buurt van het land? Kies dan voor de hagelwitte stranden die je aan de kust vindt. Je kunt ook dan gewoon het water in. Aan de andere kant ook gewoon van alles beleven op het strand zelf.

Wie zich dus meer op zijn gemak voelt aan land, kan hier zonder enige moeite meerdere dagen slijten. Overigens bevindt het bekende Playa Larga zich hier ook.

#3 Verken de Varkensbaai

Als je naar Playa Giron gaat ontkom je er niet aan om even stil te staan bij het feit dat je je in de Varkensbaai bevindt. Dit is een belangrijke plek in de moderne geschiedenis van Cuba. Het was namelijk deze plek die door de Amerikaanse troepen werd aangevallen.

Een aanval die niet volgens plan verliep en de Cubanen nog altijd als een belangrijke overwinning zien. Er zijn dan ook allerlei zaken die eraan herinneren dat de Varkensbaai en zijn geschiedenis voor Cuba van groot belang is geweest.

Zapata

De bekende Bay of Pigs

Playa Giron

#4 Bezoek Museo Giron

Niet onbelangrijk is natuurlijk om naast voldoende ontspanning ook wat kennis van de plaatselijke cultuur en geschiedenis op te doen. Waar kan dit nu beter dan in het lokale topmuseum. In Museo Giron vind je een vrij uitgebreide collectie aan items die herinneren aan de beroemde invasie van de Varkensbaai. Dit was het belangrijkste moment in de geschiedenis van Giron.

#5 Verken de Cueva de los Peces

Nog meer waterplezier vind je in de grotten van Cueva de los Peces. Deze plek is ook een geliefde stop op één van de vele tours in de buurt en door heel Cuba. Een belangrijk voordeel: je kunt hier heel goed snorkelen door het heldere water.

Dat kan dus een goede reden zijn om juist hiervoor te kiezen als liefhebber. Pas wel op, het kan flink druk zijn op de meeste dagen.

TIP ♥ – het huren van snorkelspullen kost zo’n $3 p.p.

#6 Proef al het lekkere eten en drinken

Ook Playa Giron heeft zo zijn eigen menu’s die het proberen waard zijn. Sterker nog, je kunt niet zeggen dat je hier geweest bent zonder het één en ander uit de plaatselijke keuken geproefd te hebben.

Vis is hier altijd belangrijk, zoals dat ook geldt voor bonen. Maar dan wel klaargemaakt op een manier die je nooit meer zal vergeten.

Cueva de Los Peces

Het museum

Het museum

#7 Verken het natuurgebied Zapata

Als duiken of snorkelen niet echt jouw ding ding is, raden we je aan om een tour te boeken naar het Zapata National Park. Het schiereiland Zapata is het grootste natuurgebied van Cuba. Het is geweldig voor natuurliefhebbers aangezien hier enorm veel verschillende planten en dieren leven.

Het hele gebied is zo’n 300.000 hectare groot, maar een gids brengt je naar de mooiste plekjes. Als je geluk hebt zie je zelfs flamingos! Een tour is dan ook beter dan op eigen gelegenheid naar het park afreizen. Boek je tour in de ochtend in het informatiecentrum van Zapata. De tour bevat een gids en de privé-chauffeur naar het park en weer terug.

TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina over Zapata

Zapata

Zapata

Overnachten in Playa Giron

Er zijn flink wat slaapplaatsen in Play Giron te vinden die geen van allen echt duur hoeven te zijn. Met een beetje goed zoeken vind je de mooiste plekjes waar de hotels gelegen zijn. Bovendien zijn de faciliteiten, zoals bijvoorbeeld een zwembad, vaak ook nog eens zeer goed verzorgd.

Kosten

De kosten hangen af van de soort accommodatie die je kiest. Dorms vind je hier niet veel, appartementen wel. Daar betaal je zo’n $50 tot $70 per nacht, maar je kunt er wel met 2 tot 5 personen slapen. Een overnachting in een hotel kost je ongeveer $40. Uiteraard heb je hier ook de bekende casa particulares.

TIP ♥ – alle info over accommodatie hier vind je op Booking.com

Beste reistijd

Playa Giron is net als Cuba voor het grootste gedeelte van het jaar verzekerd van zonneschijn en een aangenaam klimaat. Het komt slechts zelden voor dat het kwik blijft steken onder de 20 graden Celsius. Om die reden is het voor de Nederlandse reiziger misschien zelfs wel zo dat het juist buiten het hoogseizoen nog aantrekkelijker is om te bezoeken.

Wie dus slim is kijkt eens of er nog een weekje vrij te krijgen is in bijvoorbeeld december, januari of februari.

beste reistijd voor Cuba

Locatie Playa Giron

Meer lezen over Cuba?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU