Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Santiago de Cuba

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Santiago de Cuba ligt mijlenver verwijderd van Havana. Het ligt zelfs dichter bij Haïti en de Dominicaanse Republiek dan bij Havana. Waar Havana de ‘echte’ hoofdstad is, is Santiago de Cuba de culturele hoofdstad. Het is een grote, chaotische stad met een indrukwekkend centrum. Toch zijn er veel reizigers die het overslaan omdat het niet echt op de route ligt.

De culturele hoofdstad van Cuba

Als je naar Santiago de Cuba reist maak je kennis met het zuidoosten van Cuba. Dit is de meer Zuid-Amerikaans georiënteerde kant van het land. Door de verbinding met de Caribische Zee is het ook nog eens een belangrijke haven waar een groot deel van de economie van het land op draait. Dit is dan ook goed terug te zien in de manier waarop de stad zich ontwikkeld heeft door de jaren heen.

De stad ligt ingeklemd tussen de Sierra Maestra en het de Caraïbisch Zee. In het koloniale casco histórico (historisch centrum) vind je indrukwekkende koloniale huizen, pleinen en kerken. Het maakt deze stad tot een van de leukste bestemmingen van Cuba.

TIP ♥ – wist je dat Fidel Castro Santiago de Cuba gebruikte om zijn revolutie te beginnen.

Santiago de Cuba

8x leuke dingen om te doen in Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is een flinke stad en er is een hoop te zien en te doen. Het leukste is om door de stad te wandelen en alle pracht en praal te voet te verkennen. Zeker ook omdat het simpelweg een grote stad en een nog grotere streek betreft. Schrijf in ieder geval deze vijf opties op.

#1 Verken het casco histórico (oude centrum)

De sfeer van Cuba is vooral te vinden in de straten. Zo ook in Santiago de Cuba. In de stad liggen veel oude pleinen waar muzikanten traditionele Cubaanse muziek spelen terwijl jongeren en ouderen in samen komen om  de dag af te sluiten. De stad staat vol met oude historische gebouwen. De een nog mooier dan de ander.

Het belangrijkste deel van de stad vind je rondom Parque Céspedes. Het plein zelf is niet heel bijzonder, maar de gebouwen die er omheen staat wel. Het ligt op korte loopafstand van het Museo del Carnaval en de Ayuntamiento, vanwaar Fidel Castro zijn nationalistische revolutie begon.

Santiago De Cuba

De kathedraal en Parque Cespedes

#2 Proef de lekkerste rum in Museo del Ron

Ze vertellen overal dat ze de beste rum ter wereld verkopen. Zo werd ons in Granada in Nicaragua verteld dat ze de beste rum verkopen, maar ook in Santiago de Cuba 🙂 Feit is wel dat rum de smaak van Cuba is en het Museo del Ron is een aanrader voor iedereen die wel van een slokje houdt.

TIP ♥ – entree is $2 p.p en het is open van 9:00 tot 17:00 uur (behalve op zondag).

#3 Dwaal door de straten van El Tivolí

Een van de leukste wijken in Santiago de Cuba us El Tivoli, een oude Franse koloniale wijk vol met interessante bouwwerken. De wijk is makkelijk te bereiken want het ligt in de buurt van Parque Cespedes. Je bereikt de wijk via Calle Padre Pico, waar je een van de bekendste trappen van de sad vindt.

Hou er wel rekening mee dat dit ‘s avonds geen hele veilige wijk is. Ga daarom alleen als het echt nodig is in de avond naar deze wij. Overdag is het prima te doen hier.

Santiago de Cuba

Santiago de Cuba

De trappen van Padre Pico

#4 Vier de carnaval

Als je van plan bent eind juli naar Santiago te reizen, zit je helemaal goed! Je kan dan genieten van de meest populaire activiteit in de stad; Carnaval. Tussen 21 en 28 juli is de stad bedekt met de kleuren van eindeloze optochten, dansers, praalwagens, jongleurs, muzikanten en alles wat er bij carnaval komt kijken.

TIP ♥ – het kan geen kwaad om je verblijf te reserveren want carnaval is het feest van het jaar!

#5 Verken Plaza de la Revolucion

De revolutie is een kenmerkend punt in de geschiedenis van Cuba. In Santiago de Cuba is misschien wel de beste plek die hieraan herinnerd te vinden. Daarom mag niemand die het eiland bezoekt het Plaza de la Revolucion missen.

Opvallend is dat dit plein voor de lokale bevolking heel normaal lijkt, terwijl alle bezoekers het erover eens zijn dat er maar weinig plekken op aarde te vinden zijn die dezelfde intense uitstraling hebben als dit plein. Zeer de moeite waard dus!

Plaza de la Revolucion

Plaza de la Revolucion

#6 Bezoek de mooie kerken

In heel Santiago de Cuba vind je indrukwekkende oude gebouwen en veel van die gebouwen bestaan uit kerken. Iets wat je wel vaker ziet in Zuid- en Midden-Amerikaanse steden. Denk bijvoorbeeld aan Antigua in Guatemala of Leon in Nicaragua.

Dit zijn de twee mooiste in deze stad.

Basilica Virgen de la Caridad

13 kilometer buiten de stad vind je de Basilica Virgen de la Caridad, misschien wel de mooist gelegen kerk van de stad. Je kunt er met de taxi heen om de kerk te bewonderen. Het werd gebouwd in 1926 in de stad El Cobre op de heuvel “Cerro de la Cantera” en is via een route van 254 treden verbonden met de stad.

Catedral de Nuestra Señora de la Asunción

De belangrijkste kerk van Santiago is zowel van binnen als van buiten prachtig. Er is een kathedraal op deze site sinds de oprichting van de stad in de jaren 1520, hoewel een reeks piraat invallen, aardbevingen en dodgy architecten besteed aan ten minste drie eerdere incarnaties. De huidige kathedraal, gekenmerkt door zijn twee neoklassieke torens, werd voltooid in 1922; de overblijfselen van de eerste koloniale gouverneur, Diego Velázquez, zijn nog steeds begraven onder.

De kerk werd binnen en buiten in 2015 gerestaureerd. Verwacht ingewikkelde plafondschilderingen, met de hand gesneden koorstoelen en een gepolijst altaar ter ere van de vereerde Virgen de la Caridad.

TIP ♥ – het is open van 6:30 uur tot 17:00 uur

Basilica Virgen de la Caridad

De Basilica Virgen de la Caridad

Catedral de Nuestra Señora de la Asunción

De Catedral de Nuestra Señora de la Asunción

#7 Ga een dagje dino’s kijken

Santiago de Cuba kan ook heel geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Zeker ook omdat één van de leukste attracties voor kinderen van het land juist in deze stad te vinden is. Het gaat dan om het dinopark van Parque de Baconao.

Bovendien zijn hier ook nog een aantal andere leuke bezienswaardigheden in de buurt, zoals het automuseum. Het ligt op 20 kilometer van Santiago de Cuba en herbergt meer dan 2.000 replica’s van miniatuurvoertuigen. Een dag vol vermaak!

#8 Geniet van een prachtig uitzicht

De belangrijkste attractie van Santiago de Cuba ligt net buiten de stad, in het uitgestrekte gebied. Daar vind je namelijk La Gran Piedra. Cuba heeft meerdere mooie bergtoppen, maar er zijn er maar weinig die zo geschikt zijn om te beklimmen als deze. Eenmaal bovenop heb je een fantastisch uitzicht, aan de ene kant richting de zee en aan de andere kant richting het binnenland van Cuba.

Via 4.452 trappen komen reizigers uiteindelijk op de top. De klim is moeilijk, maar de moeite waard. Op 1.225 meter boven de zeespiegel biedt de grote rots een spectaculair uitzicht op de zuidoostkust, de Sierra Maestra en de stad Santiago.

TIP ♥ – neem genoeg water mee als je deze klim gaat doen.

La Gran Piedra Cuba

La Gran Piedra

De geschiedenis van Santiago de Cuba

Santiago de Cuba kende ooit een moeilijke start. Een jaar na de stichting aan het begin van de zestiende eeuw, werd het bijvoorbeeld alweer volledig platgebrand. Direct daarna werd echter opnieuw een stad opgebouwd die steeds meer uitgroeide tot een belangrijke kern van het land.

Het weerstond de Franse, Britse en Spaanse overheersing en is tegenwoordig nog altijd een onmisbare factor in het welzijn van het land als geheel. Waarbij zelfs wat Amerikaanse invloeden zichtbaar zijn.

Overnachten in Santiago de Cuba

Aan accommodatie geen gebrek in Santiago de Cuba. Je vindt hier flink wat hotels, B&B’s, hostels voor bacpkackers en natuurlijk de bekende casa particulares. Veruit de beste, en leukste, plek om te overnachten is in en rondom het oude centrum. Hier vind je de typerende oude, gekleurde straatjes en de meeste bezienswaardigheden.

Er zitten ook een handvol hotels buiten het stadscentrum, vooral de luxere resorts, maar als je hier overnacht moet je vervoer zien te regelen naar de stad.

Casa particulares

Wij raden iedereen die naar Cuba reist aan om in een casa particulares te overnachten. Je overnacht dan bij de lokale families thuis. Dat is niet alleen gezellig, het is ook voordelig en je leert veel meer over de stad en het land. Je herkent ze aan de borden met de blauwe ‘ankertjes’ aan de muur.

TIP ♥ – casa particulares zijn vaak niet online te boeken. Wil je hotels of hostels boeken? Check deze dan op Booking.com

Beste reistijd

De drukste maanden qua toerisme in Santiago de Cuba is november tot en met april. Je hebt dan ook het beste weer. Prijzen voor hotels en vluchten zijn het duurst tijdens deze maanden. De maanden mei tot en met oktober vormen het regenseizoen, maar in de maanden juni en juli kan het drukker zijn i.v.m. internationale vakanties.

beste reistijd Santiago de Cuba

Locatie

Meer lezen over Cuba?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU