Hoofdmenu
reis expert header

Santa Clara

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 18 maart, 2020

Santa Clara is misschien niet zo bekend als Havana, toch speelt deze stad een belangrijke rol in de geschiedenis van het land. Dit is de meest revolutionaire stad van Cuba. Met name door de link met de wereldberoemde guerrillero Che Guevara. Santa Clara is een beetje de rebelse stad van Cuba waar nieuwe trends worden geboren en creativiteit centraal staat.

De hipste stad van Cuba

Santa Clara is een stad van de jeugd, waar alles anders is dan de rest van Cuba. De censuur wordt hier al jarenlang getest met bijzondere festivals (het beste rockfestival van het land: Ciudad Metal, vind je hier), gekke uitdrukkingen en Cuba’s enige officiële drag-show. Het zijn kunstenaars die de stad maken tot wat het is. Een geweldige mix van Cubaanse roots en rebelse jongeren.

Verder vind je hier ook nog de meest prestigieuze universiteit op die van Havana na. Oh… voordat we het vergeten. Santa Clara was ook de stad die Che Guevara in december 1958 bevrijde wat de directe aanleiding was van de vlucht van dictator Batista en de machtsovername van Castro.

Kortom… deze stad is een must-see!

TIP ♥ – de stad deed ons qua verhaal een beetje denken aan Medellin in Colombia. Vroeger een gevaarlijke stad en tegenwoordig een van de leukste steden in Zuid-Amerika.

Santa Clara

9x leuke dingen om te doen

Dat Santa Clara altijd als een vooruitstrevende stad in Cuba werd gezien is niet heel vreemd. Al vanaf het moment dat de stad gesticht werd, aan het eind van de zeventiende eeuw, werd dit volgens moderne principes gedaan.

Destijds waren dat nog de ideeën van Spaanse stedenbouwers, maar tegenwoordig gaat dan naar eigen inzicht. Het mooie is dat het overgrote deel van alles wat er ooit gebouwd en gedaan is, nog altijd bewaard is gebleven. Daardoor krijg je hier een goed inzicht in de ontwikkeling van de stad en het land als geheel.

#1 Bezoek het Che Guevara Mausoleum

Het mausoleum van Che Guevara is de belangrijkste bezienswaardigheid in Santa Clara. De inwoners van Santa Clara zijn trots dat hun nationale held, de beroemde Ernesto “Che” Guevara, hier begraven ligt.

Hoewel hij oorspronkelijk uit Argentinië kwam, was Che een van de leiders van de revolutie, naast Fidel Castro en Camilo Cienfuegos. Iets dat je wel vaker met bekende leiders ziet. Zo hen je bijvoorbeeld het Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi en Mao’s Mausoleum in Beijing.

Op het monument staan je de woorden ‘Hasta la victoria siempre‘, wat zoiets betekent als ‘Naar de overwinning, altijd’, een beroemde tijdens de revolutie.

TIP ♥ – je kunt er makkelijk heen lopen (40 minuten) vanuit het centrum. Je kunt ook een taxi nemen.

#2 Ga naar The Armored Train Park (El Tren Blindado)

The Armored Train Park is een herinnering aan de 90 minuten durende strijd waarbij Guevara en 18 revolutionairen in 1958 een militaire trein ontspoorden en daarmee ook de dictatuur. Hierdoor kwam Castro aan de macht.

Het is een van de meest bezochte attracties in Santa Clara. Als je geïnteresseerd bent in de recente geschiedenis van Cuba is dit zeker de moeite waard. Er hangen bijzondere zwart-witfoto’s van die dag.

#3 Bezoek de Tobacco Factory

Rum is bekend, maar hetgeen waar Cuba om bekend staat zijn natuurlijk de  wereldberoemde sigaren. Je kunt overal in het land sigarenfabrieken bezoeken. In Havana zijn er een hoop en in Trinidad kun je de tabaksplantages bezoeken.

In Santa Clara heb je de Tobacco Factory, een van de beste van Cuba. Je kunt hier goede sigaren kopen en roken.

TIP ♥ – de tabaksfabriek is elke dag geopend tussen 09.00 en 11.00 en 13.00 en 15.00 uur. Toegangsprijs is $1.

Santa ClaraHet mausoleum van Che Guevara 

#4 Ga naar het Teatro La Caridad 

Of er nu een voorstelling is of niet, Teatro La Caridad is altijd de moeite waard. Dit komt ook door de bijzondere architectuur. Die doet namelijk denken aan oude Zuid-Europese bouwstijlen. Er zijn ook rondleidingen die gevolgd kunnen worden.

Wat vooral een sterk pluspunt is, is dat het in dit gebouw altijd lekker koel is. Vooral op warme dagen kan dit dus een welkome activiteit zijn. Als je geluk hebt, kun je een live concert bijwonen.

TIP ♥ – entree is gratis, maar een fooi wordt op prijs gesteld

#5 Bezoek de kunstgalerij El Mejunje

El Mejunje is een typische ‘Santa Clara’ bezienswaardigheid. Het is iets dat je alleen in deze stad kunt treffen. Deze biedt kunst, maar ook klassieke salsa lessen en graffiti cursussen. Het is een icoon van de stad en het LGBT-centrum.

Er worden regelmatig concerten gehouden, zowel binnen als buiten. Eenmaal per jaar organiseert El Mejunje de Cuban Pride Parade.

#6 Relax in Parque Leoncio Vidal

Steden en parken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie dus een dagje lekker wil relaxen en niet te veel drukte wenst, zoekt één van de leuke parken die Santa Clara te bieden heeft op. In de parken zijn vaak ook allerlei kleine activiteiten en bezienswaardigheden te vinden. Denk bijvoorbeeld aan mooie beelden en hele oude bomen.

Een leuke aanrader is Parque Leoncio Vidal. Dit park ligt in het midden van de stad en is een favoriete plek voor de lokale bevolking om de tijd door te brengen.

TIP ♥ –  er is gratis WIFI te vinden!

Santa ClaraLeoncio Vidal Park

#7 Ga naar het standbeeld van Che Guevara met kind

Che Guevara heeft een belangrijke rol gespeeld in de Cubaanse revolutie die het land gemaakt heeft tot wat het vandaag de dag is. Wie eens wil zien hoe de man er in zijn hoogtijdagen uitzag, kan dat in Santa Clara doen. Daar is namelijk een standbeeld van El Che te vinden.

Het beeld staat erom bekend dat het levensecht lijkt. Er is veel oog geweest voor detail bij het maken van het beeld.

TIP ♥ – je vindt het beeld bij straat E en F op de Avenida Liberacion

#8 Bezoek de kathedraal van Santa Clara

De kathedraal van Santa Clara werd gebouwd in 1923 en heeft mooie glas-in-loodramen. Het is een bekende bezienswaardigheid in Santa Clara. Een mythisch wit beeld van de Maagd Maria is heel bijzonder voor de kerk, omdat kwijt raakte vlak nadat de kerk werd geopend, maar decennia later in een sloot werd teruggevonden.

This well maintained 1923 church is a good spot to visit for some peaceful reflection, as well as to appreciate the stained glass windows.

#9 Wandel door de kleurrijke straatjes

Cuba is een geweldig land en een van de dingen die het land zo leuk maakt zijn de kleurrijke straten in de verschillende steden. Zo heb je in Havana een mooi oud centrum, maar ook in Santa Clara. Het centrum is hier een stuk kleiner en misschien wat minder indrukwekkend dan in Havana, maar alsnog de moeite waard.

TIP ♥ – de leukste en mooiste wijk vind je rondom Leonco Vidal Park

Santa Clara

Overnachten in Santa Clara

Santa Clara is niet zo heel groot en overnachten kan in de hele stad. Het is wel het leukste om in het centrum te verblijven zodat je dicht bij de actie zit. Accommodatie in Santa Clara is goedkoper dan in Havana, hoewel het natuurlijk afhankelijk is van waar je oernacht. Basic accommodatie vind je al voor $10 per nacht.

Wij raden aan om in een casa particulare te overnachten bij de locals.

Reserveren

Denk eraan dat Santa Clara één van de meer favoriete bestemmingen in Cuba is. Dit komt onder andere doordat het zo fijn gelegen is, centraal in het land. Dit betekent ook dat het belangrijk is om tijdig te boeken. 

TIP ♥ – check Booking.com voor accommodatie

Beste reistijd

Als het gaat om de beste periode om naar Santa Clara te gaan, dan is daar eigenlijk geen omsluitend antwoord op te geven. Het klimaat is er namelijk vrijwel het gehele jaar rond gelijk. Dat betekent dat het dus eigenlijk altijd boven de 20 graden en vaak zelfs rond de 30 graden Celsius is.

Of je nu in januari komt, of in augustus, maakt daarbij geen enkel verschil. Hier hoef je dus niet direct rekening mee te houden als je gaat boeken!

Santa Clara

Locatie Santa Clara

Wat wij vinden:
 • 7.9/10
  Reis-Expert - 7.9/10
7.9/10

Samenvatting

Santa Clara, de hoofdstad van de regio Vila Clara. Het is er warm, het is er gezellig, en er is van alles te doen. Zeker ook omdat de stad in ontwikkeling is. Bovendien kan je vanaf hier alle andere mooie plekken in het land gemakkelijk bereiken. Wie veel wil zien zit hier dus goed

2 comments

 1. the_snauwaerts_on_the_road

  Wij gaan volgende maand naar Santa Clara, bedankt voor de tips!
  kleine aanvulling; het standbeeld van Che Guevara staat blijkbaar tussen straat E en F op de Avenida Liberacion na wat opzoekwerk want Google Maps kent jullie locatieaanwijzing niet.

  1. Ties

   Bedankt voor de tip! We hebben het gelijk aangepast.

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU