Actun Tunichil Muknal (ATM)

Actun Tunichil Muknal, ook wel ATM of ATM Belize genoemd, is een relatief nieuwe ontdekking (1992) en wordt beschouwd als een van de leukste en meest uitdagende bestemmingen van Belize. Een tour naar de grot is een van de meest onvergetelijke en avontuurlijke ondergrondse tours die je in Belize kunt maken.

Diep de onderwereld in

De Actun Tunichil Muknal, of ATM, is een steeds populairder wordende bezienswaardigheid in Belize. En dat is ook niet gek. Het is een gigantisch grottenstelsel met ondergrondse meren die allemaal gezegd zijn met kristalhelder water.

En met de reusachtige, glinsterende stenen rotsformaties en stalactieten en stalagmieten is dit een magische plek.

Wat de grot echter helemaal bijzonder maakt is dat dit een van de meest populaire Maya-begraafplaatsen was in West-Belize. De Actun Tunichil Mukna-grot bevat vier skeletten, keramiek en artefacten van de Maya’s.

Het bekendste skelet is dat van een jong meisje, waarvan de botten volledig zijn bedekt door de natuurlijke processen van de grot.

TIP ♥ – de meeste tours vertrekken vanuit de stad San Ignacio waar ook de Xunantunich tempel ligt. Deze twee bezienswaardigheden kun je daarom mooi combineren.

Tips voor het boeken van een tour

De enige manier om hier te komen is door een tour te boeken. De meeste tours vertrekken vanuit San Ignacio hoewel we ook tours zagen in Belize City. Hieronder een aantal tips voor het boeken van een trip naar de Actun Tunichil Muknal.

Let op; deze tour wordt vaan de ATM-tour genoemd!

Waar boek je de tour

De meeste mensen boeken een tour vanuit San Ignacio, Belmopan of de kustplaatsen, maar San Igancio is het makkelijkst (en dichtstbij). Het is ook mogelijk om een ​​gids te regelen en zelf te gaan. De tours in San Ignacio worden allemaal in de hoofdstraat aangeboden.

Een bekende touroperator is Mayawalk.

Wat kost het

Dat is een beetje afhankelijk van waar je de tour boekt. In San Ignacio kosten de meeste tours van een dag rond de $100 p.p. Dat is vrij duur, maar de tour duurt de hele dag (8 uur). Het is ongeveer een uur rijden van San Ignacio.

Prijzen zijn inclusief vervoer, toegang, lunch en uitrusting.

TIP ♥ – camera’s zijn niet toegestaan ​​in de grot vanwege een incident met een reiziger die de camera liet vallen op eeuwenoude artefacten.

Wat ga je doen

Nadat je vanuit San Igancio met de auto naar de ingang rijdt ga je het gebied in. Je wordt namelijk niet afgezet bij de ingang van de grot. Je zult eerst 45 minuten door de jungle moeten lopen langs Roaring Creek. Daarna ga je de grot in.

Om de ingang van de grot te bereiken, moet je een ijzige duik nemen in een diepe pool. Je moet redelijk kunnen zwemmen.

Vanaf hier volg vanaf hier je gids en wandel, klim en zwem je je een weg door de duistere onderwereld.

TIP ♥ – doe je zwembroek aan en lichte schoenen!

Kan je op eigen gelegenheid

Dat kan, maar je moet altijd vergezeld worden door een gecertificeerde gids.

Actun Tunichil Muknal
De grot

Wat moet je meenemen

Zo min mogelijk 🙂 De tour door de grot duurt 8 uur dus het is raadzaam om niet te veel mee te nemen. Zorg in ieder geval voor het volgende;

  • Wandelschoenen (ze worden nat!)
  • Sokken (verplicht)
  • Extra set droge kleding / slippers voor na de tour
  • Kleine rugzak
  • Een liter water p.p.
  • Insectenspray
  • Snacks
  • Zwemkleding

TIP ♥ – hoewel camera’s niet zijn toegestaan is het handig om een drybag mee te nemen.

Locatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven