Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Hopkins

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Hopkins is een rustig, klein dorpje in het zuiden van Belize. Het is een bekende plaats om te bezoeken in Belize vanwege de ligging aan het strand. Het wordt de laatste jaren steeds populairder, hoewel daar nog weinig van te merken is.

 Relaxen in Hopkins

Een van de populairste zonbestemmingen in Belize, is het eiland Caye Caulker. Gek genoeg heeft dit kleine eilandje niet echt stranden. Hetzelfde geldt voor het nabijgelegen San Pedro (Ambergris).

Als je een echte strandvakantie zoekt, zul je daarom naar Hopkins of het zuidelijker gelegen Placencia moeten. Hopkins bestaat pas sinds 1942 en dankt de naam aan de priester Frederick Charles Hopkins die hier verdronken is.

In Hopkins vind je de Garifuna-bevolking die bekend staat om hun muziek, dansen en het lekkere eten.

Hopkins

Hopkins

Wat is er te doen in Hopkins

Hopkins is maar een klein stadje en heel eerlijk gezegd is hier vrij weinig te doen. De reizigers die hier komen, komen vooral voor het strand en om de snorkelen of duiken.

Dit zijn de leukste dingen om te doen in en rondom Hopkins.

#1 Ga naar het Cockcomb Forest Reserve

Wat veel mensen niet weten is dat je in Belize prachtige natuur en ontzettend veel zeldzame dieren vindt. Het Cockscomb Wildlife Reserve is een van de meest indrukwekkende plekken in Belize.

Niet alleen vanwege de natuur, maar ook omdat hier jaguars leven! Dit is zelfs het enige jaguareservaat ter wereld. Het ligt op zo’n 40 kilometer van Hopkins, maar is moeilijk bereikbaar. Daarnaast spot je een jaguar niet zomaar.

Ties: “Tijdens onze reis door Belize vertelde onze gids dat je een kans hebt van 1 op 10.000 om daadwerkelijk een jaguar te spotten”.

 

Cockscomb

Cockscomb

Cockscomb, Jaguar, Belize

Jaguar, Cockscomb

#2 Ga naar Placencia

Hopkins is de kleinere versie van Placencia, hoewel Placencia ook niet heel groot is. Placencia ligt een uur ten zuiden van Hopkins en herbergt een paar van de mooiste stranden van Belize.

Je kunt makkelijk een dagje heen en weer reizen tussen de twee steden. Dat kan met de bus, maar je kunt ook een taxi regelen. In Placencia is iets meer te doen, maar het is ook wat drukker.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Placencia

Placencia

Placencia

#3 Ontdek de Garifuna cultuur

Typisch Belizaans is de Garifuna cultuur. Het speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van het land. De Garifuna zijn afstammelingen van een slavenschip dat verging in het Caribisch gebied. Ze ontsnapten aan vervolging en vluchtten naar het eiland Roatan in Honduras en vervolgens naar de rest van Midden-Amerika.

Tegenwoordig wonen de Garifuna-mensen voornamelijk in Belize, Guatemala, Honduras en Nicaragua. Dangriga, de grotere stad vlak boven Hopkins, wordt gezien als de spirituele hoofdstad van de Garifuna’s.

Bij aankomst wordt je meteen ondergedompeld in de unieke cultuur met zang, getrommel, dansen en heerijk eten!

Garifuna Belize

Garifuna

#4 Ontdek de onderwater wereld

Een van de beste dingen om te doen is de onderwaterwereld verkennen. Belize is een van de beste plekken ter wereld om te duiken en snorkelen. Met het Belize Barrier Reef vind je hier zelfs een van de grootste koraalriffen ter wereld.

Het is dan ook een goed idee om de onderwaterwereld te verkennen.

Voor de kust van Hopkins is niet heel veel te zien. Daarvoor moet je naar een van de omliggende eilandjes en koraalriffen. In de stad zelf kun je overal tours boeken die je de hele dag meenemen naar de beste riffen in de regio.

Caye Caulker

Caye Caulker snorkeling

Leuke accommodatie in Hopkins

Hopkins is niet heel groot, mar je vindt er genoeg accommodatie. De meeste accommodatie vind je aan het strand. Het is niet nodig om te reserveren voor aankomst. Hou er wel rekening mee dat accommodatie in Belize best prijzig is.

De goedkoopste accommodatie in de regio boek je vanaf €15 per nacht, maar dat is wel erg basic. Een goed hotel kost je al snel €50 per nacht.

Enkele goede opties zijn:

  • The Funky Dodo Backpackers Hostel – vanaf €35
  • All Seasons Guest House and Cabanas – vanaf €85
  • Hopkins Bay Resort – vanaf €165
  • Almond Beach Resort at Jaguar Reef – vanaf €185

Hopkins

Hoe kom je er

De makkelijkste manier om hier te komen is vanuit Belize City. Alle bussen in het land rijden vaak via de hoofdstad. Dus ook als je uit San Ignacio komt, bij Xunantunich en de grens met Guatemala.

De bussen vanaf de hoofdstad rijden eerst naar Dangriga. Daar doe je zo’n 3 uur over. In Dangriga moet je van bus wisselen richting Hopkins. Toen wij er waren reed er één bus per dag naar Hopkins om 12:oo uur.

Bij het busstation in Belize kun je vragen welke bus er gaat. Dit staat op de bus aangegeven, maar locals helpen je ook graag op weg.

Locatie

Meer lezen over Belize?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU