Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Belize Barrier Reef

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Hoewel Belize en Australië niet bepaald dicht bij elkaar in de buurt liggen, delen ze wel een bijzonder natuurverschijnsel. Een gigantisch rif. Australië heeft het Great Barrier Reef, in Belize heb je het Belize Barrier Reef. Dit rif bestaat uit ontelbaar veel koraal, adembenemende lagunes en indrukwekkende baaien en atollen (eilandjes).

Paradijs voor snorkelaars en duikers

Het Belize Barrier Reef strekt zich uit over zo’n 300 kilometer. Daarmee is dit het een-na-grootste rif van ter wereld. Het is dan ook niet gek dat het sinds 1996 de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De regering en internationale organisaties doen er veel aan om dit rif te beschermen tegen overtoerisme om hetzelfde lot als de Australische tegenhanger te voorkomen.

Het Barrier Reef is namelijk enorm populair voor duikers vanuit de hele wereld. Het leven onder water is ontzettend veelzijdig en heeft niet alleen kleurrijk koraal, maar ook zeedieren als zeeschildpadden, walvishaaien en zeekoeien. Veel dieren die met uitsterven bedreigd worden.

Belize Barrier Reef

Half Moon Caye

Unieke onderwaterwereld

Dat het zo populair is komt door de unieke onderwaterwereld. Het Belize Barrier Reef uit zeven 7 beschermde parken, meer dan vierhonderd eilanden en drie atollen. Het kristalblauwe water van het rif is een paradijs voor iedereen die houdt van duiken en snorkelen.

Er leven hier meer dan vijfhonderd vissoorten en zeventig soorten koralen en zesendertig. Het Barrier Reef is ontzettend belangrijk voor het zeeleven in en rond Belize. De gigantische oppervlakte van het Belize Barrier Reef zorgt voor veel leven in de omgeving.

Laten we hopen dat dit zo blijft.

Snorkelen en duiken bij het Belize Barrier Reef

Belize heeft een uitgebreid netwerk van nationale parken om zo de natuur te beschermen tegen ongewilde bezoekers. Er zijn een aantal plekken waar je heen kan om de Belize Barrier Reef te beschouwen.

De bekendste is natuurlijk de Great Blue Hole, maar er zijn er meer. De belangrijkste bestemmingen om te duiken snorkelen zijn het Southwater Caye Marine Reserve, Glover’s Reef Atoll en Lighthouse Reef Atoll.

Lighthouse Reef

Dit rif ligt het verst uit de kust. Lighthouse Reef geeft je de mogelijkheid om te duiken of snorkelen in ondiep water. Daardoor kun je niet alleen veel zien, het is ook geschikt voor onervaren duikers en snorkelaars.

Er zijn veel verschillende riffen in en atollen waar je kunt stoppen om te genieten van de omgeving.

TIP ♥ – tours vertrekken regelmatig vanuit San Pedro en Caye Caulker richting Lighthouse Reef. Reken op $65 p.p. voor een dagtour

Belize Barrier Reef

Belize Barrier Reef

Half Moon Caye

Dit kleine eiland is de thuisbasis van een nationaal park en een beschermd vogelreservaat. Hier haal je het beste uit de wereld onder water en de wereld boven water. Het ligt net achtere het grotere Turneffe Atoll.

Het grote voordeel van Half Moon (zie foto hierboven) is dat het redelijk makkelijk bereikbaar is en een stuk rustiger is dan alle andere bekende eilanden van Belize.

Glover’s Reef

Glover’s Reef is een van de vier atollen op het westelijk halfrond. Niet geheel verrassend liggen drie van de vier atollen in Belize. Je hebt ze ook aan de andere kant van de wereld; de Malediven. Golver’s

Reef is een beschermd nationaal reservaat, waardoor het een van de meest unieke en pure duikervaringen is die je kunt hebben. Glover’s Reef ligt onder Half Moon Caye. Je kunt hier duiken, snorkelen en kajakken op zee.

TIP ♥ – je kunt vanuit Hopkins ook tours boeken naar Glover’s Reef.

Belize Barrier Reef

Turnette Atoll

Turneffe Atoll zijn de grotere eilanden en zijn niet alleen bekend bij duikers, maar ook bij dagjesmensen. Het ligt namelijk dicht bij Belize City. Rondom het water van Turneffe Atoll leven bijzondere vissen en je kunt hier dan ook goed vissen, hoewel je daar wel een vergunning voor nodig hebt.

TIP ♥ – je kunt vanuit Belize City makkelijk naar Turneffe Atoll. Het ligt op slechts 25 kilometer uit de kust van Belize City

Beste reistijd

De beste reistijd Belize  zijn de maanden november tot en met april, waarin de maanden januari tot en met april het droogst zijn. Vergelijkbaar met omliggende landen. De prijzen liggen dan wel wat hoger omdat het hoogseizoen is, maar je vermijd in deze periode wel het regenseizoen.

Dit wil niet zeggen dat je buiten deze maanden niet naar Belize kan.

Beste reistijd Belize

Locatie

Meer lezen over Belize?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU