Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget Peru

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 6
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Het budget voor Peru is afhankelijk van je eigen wensen. Waar jij misschien genoegen neemt met een budget van US$35 per dag wil een ander misschien wel meer luxe of juist nog goedkoper reizen. Beide is namelijk mogelijk. Wij raden altijd aan om je budget voor Peru iets groter te plannen dan je daadwerkelijk nodig denkt te hebben. Je geeft altijd meer uit dan je denkt.

  Om je een beetje op weg te helpen hebben wij wat tips en onze ervaringen qua kosten in Peru op een rijtje gezet;

  Het budget voor Peru

  Er is nogal wat informatie te vinden op internet over het budget voor Peru. De een heeft het over €60 per dag terwijl de ander voor €20 per dag reist. Gek genoeg is beide mogelijk.

  Je kunt namelijk prima voor €20 per dag reizen. Je moet dan echt low-budget reizen. Je slaapt in low-low-budget hostels, eet alleen bij kraampjes langs de weg en je kunt heel weinig ondernemen.

  Zonde, want je bent niet elke dag in Peru. De realiteit is dan ook dat niet veel reizigers het redden met €20 per dag. Ook de low-budget reizigers niet.

  Ties: “Reken voor je budget voor Peru op minimaal €40 p.p. per dag”.

  Wat gaven wij uit

  Peru is behoorlijk populair en dat betekent dat de prijzen ook wat hoger liggen. Wij gaven ongeveer €45 tot €50 p.p. per dag uit. Wij slapen altijd in privé tweepersoonskamers. Als je iets luxer wilt reizen en wil overnachten in hotels, eten in restaurants en met minivans reist, kom je al snel op zo’n €50 tot €60 per dag uit.

  plaza de armas

  Plaza de Armas in Arequipa

  Wat kost het reizen in Peru?

  Een budget voor Peru is een persoonlijke kwestie. Backpackers reizen het liefst zo goedkoop mogelijk, terwijl andere juist zo veel mogelijk willen zien. Voor elke reisstijl is wel wat te zeggen. Maar dat maakt het juist ook lastig.

  Want hoe moet je dan weten wat je budget voor Peru is? Wij hebben een klein overzicht gemaakt met de kosten die je kunt verwachten in Peru.

  Kosten voor accommodatie

  Vind je het niet erg om in een gedeelde slaapkamer (dorm) te slapen? Dan kun je vrij goedkoop overnachten. Een dorm is vaak de goedkoopste optie en beschikbaar vanaf €6 per nacht. Gemiddeld moet je echter rekenen op zo’n €15.

  Uiteraard betaal je in grotere steden of toeristische plekken meer.

  We snappen natuurlijk dat niet iedereen de behoefte om in een dorm te slapen. Ook wij niet. Als je wel graag de gezelligheid van een hostel zoekt, maar in een privékamer wilt slapen ben je zo’n  €20 tot €35 kwijt.

  Als je voor een luxe hotel wil gaan betaal je minimaal €40 per nacht en kunnen oplopen tot ruim €300 per nacht.

  Voorbeeldkosten voor accommodatie;

  • Tweepersoonskamer hostel in Lima ➜ €21 per nacht
  • Tweepersoonskamer hostel in Cuzco €31 per nacht
  • Budget hotel Iquitos  €54 per nacht
  • Accommodatie nabij strand in Mancora  €26 per nacht
  • Hostel in Huacachina  €28 per nacht

  Budget voor PeruAccommodatie in Lima

  Kosten voor eten en drinken

  Het eten in Peru is vrij goedkoop. Voor een lokale maaltijd in een lokaal tentje betaal je niet meer dan €5. Als je in een (low-budget) restaurant wil lunchen kan dat al voor €8. Street food is helemaal goedkoop. Voor €1 heb je vaak al een snack.

  Uiteraard betaal je voor westerse maaltijden een stuk meer.

  Als je een hamburger of visgerecht besteld in een gemiddeld restaurant betaal je €10 tot €15 in grote steden als Lima en Cuzco. Buiten de grote steden betaal je een stuk minder voor je maaltijd.

  Voorbeeldkosten voor eten:

  • Maaltijd in lokaal restaurant  €5
  • Ontbijt in lokaal restaurant  €3
  • Snack in tentje op straat  €1,50
  • Pizza in restaurant Cuzco  €8

  Voorbeeldkosten voor drinken:

  • Kop koffie  €1,50
  • Fles water (0,33L)  €0,45
  • Lokaal biertje  €1
  • Geïmporteerd biertje  €3
  Budget voor Peru

  Hoeveel fruit wil je hebben?

  Kosten voor vervoer

  Het vervoer is goed geregeld, maar heeft ook een grote invloed op je budget voor Peru. Niet omdat het zo duur is, maar omdat je grote afstanden af legt om het land te kunnen zien. De prijzen voor vervoer hangen nogal af van de plek waar je bent. De meeste mensen reizen met de bus.

  De (toeristen)bus tussen Lima en Cuzco al snel €35 p.p, maar dat is bijna 24 uur rijden! Het openbaar vervoer is natuurlijk veel goedkoper, maar helaas niet zo efficiënt.

  Een auto huren is ook een optie, hoewel dat een stuk duurder is. Binnenlandse vluchten worden door de concurrentiestrijd steeds goedkoper, maar het is niet noodzakelijk omdat je met de bus overal komt.

  Voorbeeldkosten voor vervoer met de bus:

  • Lima naar Cuzco  €26
  • Cuzco naar Puno (Titicacameer) €15
  • Cuzco naar Arequipa   €32
  • Lima naar Arequipa  €13
  • Lima naar Mancora  €27
  • Lima naar Quito  €65
  • Taxi LIma naar vliegveld  €15

  TIP ♥ – we hebben het vliegticket buiten wegen gelaten. Check onze pagina Vliegtickets Peru met 10 tips over he je goedkoop tickets boekt.

  Vervoer in Peru

  De luxere bussen in Peru

  Kosten voor activiteiten

  Er is genoeg te zien en te doen in Peru. Alle bezienswaardigheden bezoeken zal waarschijnlijk niet lukken, tenzij je budget en vakantiedagen dat toelaten. De bekendste bezienswaardigheid in natuurlijk de Machu Picchu.

  Een trip naar deze archeologische plek kan redelijk goedkoop als je zelf gaat. De entree is namelijk ‘slechts‘ US$65 per persoon. Een georganiseerde tour van meerdere dagen daarentegen kan je zomaar US$350 kosten.

  Wil je met een helikopter 35 minuten boven de bekende Nazca Lines vliegen? Reken dan op US$130 per persoon. Vrij prijzig dus, maar dit zijn natuurlijk wel de bekendste bezienswaardigheden.

  Vaak betaal je voor een museum nog geen €10 p.p En er zijn ook een hoop gratis dingen te doen in Peru.

  Voorbeeldkosten voor activiteiten

  • Entree Machu Picchu  €60
  • Fietstour door Lima  €26
  • Entree voor de kathedraal Cuzco  €7,50
  • Dagkaart voor Colca Canyon  €18
  • sandboards huren in Huacachina €5
  Cuzco

  De kathedraal in Cuzco

  Pinnen

  Je kunt in banken, hotels en money changers Euro’s en Dollars wisselen. In heel Peru vind je ATM’s in alle grote steden. Deze accepteren allemaal internationale kaarten (Visa, Master Card, Cirrus, etc.).

  Als je naar afgelegen gebieden gaat moet je wel cash meenemen omdat daar bijna geen ATM’s zijn.

  TIP ♥ – veel ATM’s rekenen kosten voor het pinnen. Dit is verschillend per bank. De enige bank die geen kosten rekent is Scotiabank.

  Peruviaanse Sol

  De munteenheid in Peru is de Peruviaanse Sol (S). De actuele koers kun je hier checken. Er zijn biljetten van S10, S20, S50, S00 en S200. Als je ergens betaald of gaat pinnen kies dan voor klein geld/biljetten (billetes pequeños).

  100 Sol is namelijk moeilijk te wisselen en in kleine dorpjes hebben ze vaak geen wisselgeld.

  Let er verder op dat je verkreukelde of verscheurde biljetten niet accepteert omdat locals zelf deze ook niet accepteren.

  Afdingen

  Afdingen is heel normaal in Peru. Er wordt afgedongen op markten en met taxichauffeurs (voordat je in stapt). Wij zijn altijd voorzichtig met afdingen. Nederlanders en Belgen zijn over het algemeen rijker dan Peruanen.

  Afdingen over €2,50 vinden wij eerder storend dan dat het ons wat oplevert.

  Soms is het mogelijk om te onderhandelen over de prijs van accommodatie, vooral als je op reis bent in een groep. Eten en prijzen in winkels zijn vaak vaste prijzen.

  Meer lezen over Peru?

  6 comments

  1. Remco

   Hallo, ik wil graag van noord naar zuid en van oost naar west door Peru reizen. Ik wil het hele land door en dat in ongeveer 32 dagen. Is de 15 euro per dag dan een goede schattig voor reizen met de bus? Verder wil ik ook graag veel zien van de jungle, in welk gebied van Peru moet ik dan op ontdekking gaan? Rechts boven, rechts of rechts onder? Of overal? Is het mogelijk om zelf de jungle in te gaan (wandelend) en zijn er dan onderweg slaapmogelijkheden? Of moet je echt een tour boeken als je de jungle goed wilt zien? Zo ja, heb je hier nog tips voor?

   Ik twijfel ook erg of ik naar machu picchu ga. Ik zou graag het inca trail lopen, maar die 500 dollar zit me een beetje dwars. Krijg je wel echt waar voor je geld of is het gewoon een wandeling die je ook op andere plekken in Peru kunt maken en dat alleen machu picchu het iets bijzonders maakt?

   Alvast ontzettend bedankt en ik kijk erg uit naar je reactie!

   1. Sjoerd lagraauw

    Beste Remco,

    dat zijn veel vragen. Misschien is het in jouw geval verstandiger om een reisorganisatie of iets dergelijks in te schakelen.

    Happy Travels,
    Sjoerd

  2. Leo

   Als mijn budget 4000 euro is. Hoeveel maanden kan ik daarmee rondreizen in Peru. De retourvlucht bij inbegrepen en elke dag slapen in een eigen kamer. Hoeft niet perse luxe te zijn

   1. Sjoerd lagraauw

    Hi Leo,

    Dat hangt helemaal af van wat je allemaal wil gaan doen. Een Inca trail tour bijvoorbeeld is best prijzig. En hoe reis je door Peru of blijf je op 1 plek. Allemaal vragen die voor ons lastig te bepalen zijn.

    Ik denk dat je aan de hand van deze pagina zelf wel een redelijke inschatting kan maken?

    Happy Travels,
    Sjoerd

  3. Loes

   Is het van belang om Spaans te spreken als je zelf door Peru wilt reizen of red je het ook met Engels?

   1. Ties Post author

    Hou Loes,

    het is handig, maar zeker niet noodzakelijk 🙂 Met een paar basiszinnen als ‘waar gaat de bus’, ‘wat kost dat’ etc. kom je een heel eind. Bij toeristische plekken spreken ze vaak wel Engels.

    Groeten,
    Ties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU