Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget Peru

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 4

Bijgewerkt op 25 maart, 2020

Het budget voor Peru is afhankelijk van je eigen wensen. Er is ook moeilijk over te schrijven. Waar wij misschien genoegen nemen met een low-budget hostel en het redden met US$35 per dag wil een ander misschien wel meer luxe of juist nog goedkoper reizen. Beide is namelijk mogelijk. Wij raden altijd aan om je budget voor Peru iets groter te plannen dan je daadwerkelijk nodig denkt te hebben. Je geeft altijd meer uit dan je denkt.

Om je een beetje op weg te helpen hebben wij wat tips en onze ervaringen qua kosten in Peru op een rijtje gezet;

Het budget voor Peru

Er is nogal wat informatie te vinden op internet over het budget voor Peru. De een heeft het over US$60 per dag terwijl de ander voor US$20 per dag reist. Gek genoeg is beide mogelijk.

Je kunt namelijk prima voor US$20 per dag reizen. $20 is zo’n 65 Peruviaanse Sol, of €18. Je moet dan echt low-budget reizen. Je slaapt in low-low-budget hostels, eet alleen op straat en je kunt heel weinig ondernemen.

Zonde, want je bent niet elke dag in Peru. De realiteit is dan ook dat niet veel reizigers het redden met US$20 per dag.

Reken voor je budget voor Peru op minimaal €35 per dag

Wat gaven wij uit

Wij gaven ongeveer €45 tot €50 per dag uit. Wij slapen altijd in tweepersoonskamers in hostels. Als je iets luxer wilt reizen en overnacht in hotels, eet in restaurants en met minivans reist kom je al snel op zo’n €50 tot €60 per dag uit.

plaza de armasPlaza de armas in Arequipa

Wat kost het reizen in Peru?

Een budget voor Peru is altijd iets persoonlijks. Backpackers reizen het liefst zo goedkoop mogelijk terwijl andere juist zo veel mogelijk willen zien. Voor elke reisstijl is wel wat te zeggen. Maar dat maakt het juist ook lastig.

Want hoe moet je dan weten wat je budget voor Peru is? Wij hebben een klein overzicht gemaakt met de kosten die je kunt verwachten in Peru.

Kosten voor accommodatie

Vind je het niet erg om in een gedeelde slaapkamer (dorm) te slapen? Dan kun je vrij goedkoop overnachten. Een dorm kost je vaak niet meer dan zo’n 25 Peruviaanse Sol per nacht op goedkope plekken, dat is ongeveer €7.

Uiteraard betaal je in grotere steden of toeristische plekken meer. Reken daarom op ongeveer 40 tot 50 Sol per nacht voor een dorm. Dat is ongeveer €14.

Uiteraard heeft niet iedereen behoefte om in een dorm te slapen. Ook wij niet. Als je wel graag de gezelligheid van een hostel zoekt, maar in een privekamer wilt slapen ben je zo’n 70-130 Sol per nacht. Ongeveer €20 tot €35.

De prijzen voor een low-budget hotel liggen ongeveer gelijk. Als je voor een luxe hotel wil gaan betaal ja minimaal €40 per nacht.

Voorbeeldkosten voor accommodatie;

 • Tweepersoonskamer hostel in Lima ➜ €21 per nacht
 • Tweepersoonskamer hostel in Cuzco €31 per nacht
 • Budget hotel Iquitos  €54 per nacht
 • Accommodatie nabij strand in Mancora  €26 per nacht
 • Hostel in Huacachina  €28 per nacht


Budget voor PeruAccommodatie in Lima

Kosten voor eten en drinken

Het eten in Peru is vrij goedkoop. Voor een lokale maaltijd in een lokaal tentje betaal je niet meer dan 5 tot 10 Sol (€1,50 – €3). Als je in een (low-budget) restaurant wil lunchen kan dat al voor 15 tot 20 Sol, zo’n €6.

Uiteraard betaal je voor westerse maaltijden een stil meer.

Als je een hamburger of visgerecht besteld in een gemiddeld restaurant betaal je 35 tot 50 Sol in grote steden als Lima en Cuzco. Buiten de grote steden betaal je een stuk minder voor je maaltijd. Reken op ongeveer 10 Sol.

Voorbeeldkosten voor eten:

 • Maaltijd in lokaal restaurant  €5
 • Ontbijt in lokaal restaurant  €3
 • Snack in tentje op straat  €1,50
 • Pizza in restaurant Cuzco  €8


Voorbeeldkosten voor drinken:

 • Kop koffie  €1,50
 • Fles water (0,33L)  €0,45
 • Lokaal biertje  €1
 • Geïmporteerd biertje  €3


Eten PeruOp lokale markten kun je vaak lekker en goedkoop eten halen

Kosten voor vervoer

Het vervoer is goed geregeld, maar zal wel een grote invloed hebben op je budget voor Peru. De prijzen voor vervoer hangen nogal af van de plek waar je bent. De meeste mensen zullen reizen met de bus. Duur is het niet.

Zo betaal je voor de bus tussen Lima en Cuzco al snel US$35 p.p en dat is bijna 24 uur rijden!

Een auto huren is ook een optie, hoewel dat een stuk duurder is. Binnenlandse vluchten worden door de concurrentiestrijd steeds goedkoper, maar het is niet noodzakelijk omdat tje met de bus overal komt.

Voorbeeldkosten voor vervoer met de bus:

 • Lima naar Cuzco  €26
 • Cuzco naar Puno (Titicacameer) €15
 • Cuzco naar Arequipa   €32
 • Lima naar Arequipa  €13
 • Lima naar Mancora  €27
 • Lima naar Quito  €65
 • Taxi LIma naar vliegveld  €15


TIP ♥ – we hebben het vliegticket buiten wegen gelaten. Check onze pagina Vliegtickets Peru met 10 tips over he je goedkoop tickets boekt.

Vervoer PeruBussen in Peru

Kosten voor activiteiten

Er is genoeg te zien en te doen in Peru. Alle bezienswaardigheden bezoeken zal waarschijnlijk niet lukken, tenzij je budget en vakantiedagen dat toelaten. De bekendste bezienswaardigheid in natuurlijk de Machu Picchu.

Een trip naar deze archeologische plek kan redelijk goedkoop als je zelf gaat. De entree is namelijk ‘slechts‘ US$70 per persoon. Een georganiseerde tour van meerdere dagen daarentegen kan je zomaar US$350 kosten.

Wil je met een helikopter 35 minuten boven de bekende Nazca Lines vliegen? Reken dan op US$130 per persoon. Vrij prijzig dus, maar dit zijn natuurlijk wel de bekendste bezienswaardigheden.

Vaak betaal je voor een museum nog geen $10 p.p En er zijn ook een hoop gratis dingen te doen in Peru.

Voorbeeldkosten voor activiteiten

 • Entree Machu Picchu  €60,35
 • Fietstour door Lima  €26
 • Entree voor de kathedraal Cuzco  €7,50
 • Dagkaart voor Colca Canyon  €18
 • sandboards huren in Huacachina €5


CuzcoDe kathedraal in Cuzco

Pinnen

Je kunt in banken, hotels en money changers Euro’s en Dollars wisselen. In heel Peru vind je ATM’s in alle grote steden. Deze accepteren allemaal internationale kaarten (Visa, Master Card, Cirrus, etc.).

Als je naar afgelegen gebieden gaat moet je wel cash meenemen omdat daar bijna geen ATM’s zijn.

TIP ♥ – veel ATM’s rekenen kosten voor het pinnen. Dit is verschillend per bank. De enige bank die geen kosten rekent is Scotiabank.

Peruviaanse Sol

De munteenheid in Peru is de Peruviaanse Sol (S). 100 Sol is ongeveer €25. Er zijn biljetten van S10, S20, S50, S00 en S200. Als je ergens betaald of gaat pinnen kies dan voor klein geld/biljetten (billetes pequeños).

100 Sol is namelijk moeilijk te wisselen en in kleine dorpjes hebben ze vaak geen wisselgeld.

Let er verder op dat je verkreukelde of verscheurde biljetten niet accepteert omdat locals zelf deze ook niet accepteren.

Afdingen

Afdingen is heel normaal in Peru. Er wordt afgedongen op markten en met taxichauffeurs (voordat je in stapt). Wij zijn altijd voorzichtig met afdingen. Nederlanders en Belgen zijn over het algemeen rijker dan Peruanen.

Afdingen over €2,50 vinden wij eerder storend dan dat het ons wat oplevert.

Soms is het mogelijk om te onderhandelen over de prijs van accommodatie, vooral als je op reis bent in een groep. Eten en prijzen in winkels zijn vaak vaste prijzen.

Wat wij vinden:
 • 8.7/10
  Zuid Amerika Expert - 8.7/10
8.7/10

Samenvatting

Een reis door Peru kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Je kunt prima voor $20 per dag reizen, zo’n 65 Peruviaanse Sol. Maar dat is wel echt low-budget. en niet iedereen wil of kan zo reizen. Een budget van ongeveer €40 per dag is iets realistischer.

Meer lezen over Peru?

4 comments

 1. Loes

  Is het van belang om Spaans te spreken als je zelf door Peru wilt reizen of red je het ook met Engels?

  1. Ties Post author

   Hou Loes,

   het is handig, maar zeker niet noodzakelijk 🙂 Met een paar basiszinnen als ‘waar gaat de bus’, ‘wat kost dat’ etc. kom je een heel eind. Bij toeristische plekken spreken ze vaak wel Engels.

   Groeten,
   Ties

 2. Leo

  Als mijn budget 4000 euro is. Hoeveel maanden kan ik daarmee rondreizen in Peru. De retourvlucht bij inbegrepen en elke dag slapen in een eigen kamer. Hoeft niet perse luxe te zijn

  1. Sjoerd lagraauw

   Hi Leo,

   Dat hangt helemaal af van wat je allemaal wil gaan doen. Een Inca trail tour bijvoorbeeld is best prijzig. En hoe reis je door Peru of blijf je op 1 plek. Allemaal vragen die voor ons lastig te bepalen zijn.

   Ik denk dat je aan de hand van deze pagina zelf wel een redelijke inschatting kan maken?

   Happy Travels,
   Sjoerd

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU