Het vervoer in Ecuador is veel beter dan wij hadden gedacht. De wegen zijn goed, de bussen nieuw en het openbaar vervoer in grote steden redelijk betrouwbaar. Dat maakt het (zelfstandig) reizen in Ecuador ook zo makkelijk. De beste optie qua vervoer in Ecuador zijn de bussen, maar er zijn meer opties.

Vervoer Ecuador

De bus is veruit de belangrijkste factor binnen het vervoer in Ecuador. Deze zijn vaak goedkoop, betrouwbaar en rijden naar elke uithoek van het land. Er uiteraard ook ander opties. Er rijdt een trein in Ecuador, maar beperkt.

Een auto huren is ideaal voor avonturiers en een binnenlandse vlucht kan uitkomst bieden als je minder tijd hebt. De Panamericana (Pan-American Highway) is de belangrijkste en eigenlijk enige snelweg in het land die de belangrijkste dorpen en steden als Tulcán (noord) en Loja (zuid) met elkaar verbinden.

Reizen met de bus

De bussen zijn het belangrijkste vervoermiddel voor de meeste Ecuadoranen, evenals voor toeristen. Het grootste voordeel is dat ze bijna overal naar toe rijden. Bussen rijden er in alle soorten en maten; krap, comfortabel, kapot, met airco, zonder airco etc.

De meeste grote steden hebben een terminal terrestre (busstation). De meeste stations liggen op loopafstand of een korte taxirit van het centrum.

Bussen zijn goedkoop. Reken op ongeveer €1 tot €2 per uur als je met de bus reist.

Het verschil in bussen is groot. Sommige hebben airco televisie, toilet en WC’s, terwijl er ook oude krakkemikkige bussen rijden met kapotte ramen en oude stoelen.

Vaak rijden de luxe bussen (autobús de lujo) de meest populaire lange-afstand routes. Ze rijden de hele dag, ook ’s nachts en je dient vooraf een ticket te kopen.

Klassen

Er zijn niet echt verschillende klassen zoals je dat ziet in bijvoorbeeld Thailand. De enige die je kunt onderscheiden zijn de langeafstandsbussen zoals hierboven beschreven. Dit zijn veruit de meeste gebruikte bussen onder toeristen.

De standaard, lokale bussen stoppen voor iedereen en overal totdat alle beschikbare ruimte is gevuld. De lokale bussen rijden niet ’s nachts. Alleen de luxere langeafstandsbussen rijden in de nacht.

Deze stoppen meestal voor een pauze bij een wegrestaurant. De keuze valt hier vaak tegen dus als je een kieskeurige eter bent moet je eten mee nemen.

TIP ♥ – boek hier direct je bustickets

de bus in Ecuador
Onze bus naar San Rafeal

Reizen met het vliegtuig

Ecuador is een van de kleinste landen in Zuid Amerika. Binnenlandse vluchten zijn daarom niet echt nodig. Het is echter wel een snelle, gemakkelijke en relatief goedkope manier om van A naar B te reizen.

Reizigers die weinig tijd hebben om de hele dag in de bus te zitten, kunnen het vliegtuig pakken en binnen een uurtje aan de andere kant van het land staan. Bekende luchtvaartmaatschappijen in Ecuador zijn; TAME, Icaro, Aerogal en Saéreo.

TAME biedt de beste service en vliegen naar de belangrijkste steden van het land, met ticketprijzen variërend tussen de €50 en €100 voor een enkeltje. Tickets naar de Galápagos Eilanden zijn een stuk duurder.

Reserveren

In de drukkere periodes kun je je ticket het beste van tevoren boeken, zeker in het hoogseizoen (juni tot en met september) en tijdens feestdagen. Daarnaast kan het weer voor problemen zorgen, vooral in Quito en de Oriente. Hierdoor zijn vertragingen of annuleringen geen uitzondering.

Reizen met de trein

Qua vervoer in Ecuador is de trein de minst gebruikte optie, maar wel een van de leukste. Een treinreis in Ecuador is een echt avontuur. Het is een goede manier om te genieten van het landschap terwijl de trein langzaam over het oude spoor tuft.

Het is echter niet een hele efficiënte manier om het land door te reizen. Het netwerk bestaat namelijk uit drie korte toeristische routes. Die van Riobamba naar Sibambe die langs het duizelingwekkende Nariz del Diablo (Devil’s Nose) rijdt.

Die van Quito naar El Boliche (door Cotopaxi Nationaal Park) en die van Ibarra naar Paso Primer in de noordelijke bergen. De trein is dus niet echt geschikt voor een lange reis, omdat de routes als dagtrips functioneren, exclusief voor toeristen. De treinen rijden vaak in het weekend.

TIP ♥ – voor meer info kun je kijken op de website Tren Ecuador.

Devi'ls Nose Train in de Andes, Ecuador
Uitzicht vanaf de Devi’ls Nose Train

Reizen met de auto en motor

Als je van plan het hele land rond te rijden en wil genieten van de off-the-beaten track bestemmingen, is het huren van een auto of motor een goede optie. Het huren van een auto of motor in Ecuador komt met uitdagingen, oncomfortabele wegen, blinde bochten en gestoorde bus- en vrachtwagenchauffeurs.

Het goede nieuws is dat de infrastructuur flink is verbeterd, met nieuwe wegen en bruggen en een betere bewegwijzering. Makkelijk is het echter nog steeds niet.

Huren

Er zijn maar weinig reizigers die auto’s huren in Ecuador, vooral omdat het openbaar vervoer het rondreizen zo makkelijk en goedkoop maakt. De grote internationale auto-verhuur bedrijven hebben kantoren in Ecuador, waaronder Avis, Budget, Hertz en Localiza.

Het makkelijkste is echter om bij aankomst in Quito gelijk een auto te huren.

TIP ♥ – benzine wordt verkocht per gallon en kost ongeveer $1,50 tot $2 per gallon. Houd er rekening mee dat het niet altijd beschikbaar is op het platteland.

Kosten

Je zou een huurauto van tevoren kunnen regelen, maar dit is zelden goedkoper dan het gewoon te regelen op de luchthaven in Guayaquil of Quito. De kosten zijn vergelijkbaar met Europa of Noord-Amerika.

Reken op zo’n €35 per dag of €250 per week voor een kleine hatchback, en rond de €80 per dag of €550 per week voor een 4WD. Een 4WD is wel aan te raden, zeker als je de bergen in gaat.

Bedragen zijn meestal inclusief verzekering en IVA (btw), maar vraag voor de zekerheid van tevoren of de prijs all-inclusive is. Een losse verzekering kost je ongeveer €5 per dag).

Eisen

Om een auto of motor te huren moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Vaak betaal je zelfs extra als je jonger bent dan 25 jaar. Ook moet je een flinke creditcard borg betalen. Aan je Nederlandse of Belgische rijbewijs heb je genoeg, maar het is raadzaam een internationaal rijbewijs (IDP) aan te vragen bij de ANWB.

De Ecuadoraanse politie, die vaak documenten controleren, hebben weinig kennis van buitenlandse documenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven