Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Ecuador

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 maart, 2020

De beste optie qua vervoer Ecuador zijn de bussen. Deze zijn vaak goedkoop, betrouwbaar en rijden naar elke uithoek van het land. Hou er rekening mee dat minder dan twintig procent van de wegen verhard zijn dus verwacht een hobbelige rit. De Panamericana (Pan-American Highway) is de belangrijkste en eigenlijk enige snelweg in het land die de belangrijkste dorpen en steden als Tulcán (noord) en Loja (zuid) met elkaar verbinden.

Vervoer Ecuador

Hoewel de bus veruit de belangrijkste factor is  binnen het vervoer Ecuador, zijn er uiteraard ook ander opties. Er rijdt een trein in Ecuador, maar beperkt. Een auto huren is ideaal voor avonturiers en een binnenlandse vlucht kan uitkomst bieden als je minder tijd hebt.

Bus Ecuador

De bussen zijn het belangrijkste vervoermiddel voor de meeste Ecuadorianen, evenals voor toeristen. Het grootste voordeel is dat ze bijna overal naar toe rijden. Bussen rijden er in alle soorten en maten; krap, comfortabel, kapot, met airco, zonder airco etc. De meeste grote steden hebben een terminal terrestre (busstation). De meeste stations liggen op loopafstand of een korte taxirit van het centrum.

TIP ♥ – bussen zijn goedkoop. Reken op ongeveer €1 tot €2 per uur als je met de bus reist.

Het verschil in bussen is groot. Sommige hebben airco televisie, toilet en on-board eten, terwijl anderen oude krakkemikkige bussen zijn met kapotte ramen en oude stoelen. Vaak rijden de luxe bussen (autobús de lujo) de meest populaire lange-afstand routes. Ze rijden de hele dag, ook ’s nachts en je dient vooraf een ticket te kopen.

Tickets kopen

In de lokale bussen koop je je ticket aan boord. Toeristen worden vaak ‘overcharged‘ dus let op wat anderen betalen. Wil je uitstappen? Zeg dan “bajo” of “gracias”. Voor lange afstand bussen moet je tickets vaak vooraf kopen. Dit kan bij het busstation, bij je accommodatie of bij een touroperator.

Klassen

Er zijn niet echt verschillende klassen zoals je dat wel ziet in bijvoorbeeld Thailand. De enige die je kunt onderscheiden zijn de lange afstand bussen zoals hierboven beschreven. Dit zijn veruit de meeste gebruikte bussen onder toeristen. De standaard bussen stoppen voor iedereen en overal totdat alle beschikbare ruimte is gevuld. Hoe meer je naar de afgelegen gebieden reist, hoe minder frequent de bussen rijden.

De lokale bussen rijden sowieso niet ’s nachts. Dat doen alleen de lange afstand bussen. Deze stoppen meestal voor een pauze bij een wegrestaurant. De keuze valt hier vaak tegen dus als je een kieskeurige eter bent moet je eten mee nemen.

LET OP hou altijd je paspoort bij je als je ergens naartoe gaat met de bus. Ze worden soms gestopt voor controles, vooral in de Oriente.

vervoer ecudaor

De bussen in Ecuador. Foto: Sven Schermer / Shutterstock.com

Vliegtuig Ecuador

Ecuador is een van de kleinste landen in Zuid Amerika. Binnenlandse vluchten worden daarom ook niet heel vaak gebruikt als vervoer Ecuador. Het is echter wel een snelle, gemakkelijke en relatief goedkope manier om het hobbelige en oncomfortabele wegennet te omzeilen.  Reizigers die te weinig tijd hebben om de hele dag in de bus te zitten kunnen het vliegtuig pakken en binnen een uurtje aan de andere kant van het land zitten. Bekende luchtvaartmaatschappijen in Ecuador zijn; TAME, Icaro, Aerogal en Saéreo.

TAME biedt de beste service en vliegen naar de belangrijkste steden van het land, met ticketprijzen varierend tussen de €50 en €100 voor een enkeltje. Tickets naar de Galápagos Eilanden zijn een stuk duurder.

TIP ♥ – LanEcuador, onderdeel van LAN, is een soort RyanAir van Zuid-Amerika. Je kunt hier goedkope vluchten boeken door heel Zuid-Amerika.

Reserveren

In de drukkere periodes kun je je ticket het beste van tevoren boeken, zeker in het hoogseizoen (juni tot en met september) en tijdens feestdagen. Daarnaast kan het weer voor problemen zorgen, vooral in Quito en de Oriente. Hierdoor zijn vertragingen of annuleringen geen uitzondering.

Trein Ecuador

Qua vervoer Ecuador misschien wel de minst gebruikte optie, maar wel een van de leukste. Een treinreis in Ecuador is een echt avontuur. Je kunt op het dak zitten en genieten van het landschap terwijl de trein langzaam over het oude spoor tuft. Het is echter niet een hele efficiënte manier om het land door te reizen.

Het netwerk bestaat namelijk maar uit drie korte toeristische routes. Die van Riobamba naar Sibambe die langs het duizelingwekkende Nariz del Diablo (Devil’s Nose) rijdt. Die van Quito naar El Boliche (door Cotopaxi Nationaal Park) en die van Ibarra naar Paso Primer in de noordelijke bergen. De trein is dus niet echt geschikt voor een lange reis, omdat de routes als dagtrips functioneren, exclusief voor toeristen. De treinen rijden vaak in het weekend.

TIP ♥ – voor meer info kun je kijken op de website Tren Ecuador.

yasuni national park

In Yasuni National Park kun je ook met een bootje door het park varen

Auto en motor Ecuador

Als je van plan het hele land rond te rijden en wil genieten van de off-the-beaten track bestemmingen, is het huren van een auto of motor een goede optie. Het huren van een auto of motor in Ecuador komt met uitdagingen, oncomfortabele wegen, blinde bochten en gestoorde bus- en vrachtwagenchauffeurs. Het goede nieuws is dat de infrastructuur flink is verbeterd, met nieuwe wegen en bruggen en een betere bewegwijzering. Makkelijk is het echter nog steeds niet.

Huren

Er zijn maar weinig reizigers die auto’s huren in Ecuador, vooral omdat het openbaar vervoer het rondreizen zo makkelijk en goedkoop maakt. De grote internationale auto-verhuur bedrijven hebben kantoren in Ecuador, waaronder Avis, Budget, Hertz en Localiza. Het makkelijkste is echter om bij aankomst in Quito gelijk een auto te huren.

TIP ♥ – benzine wordt verkocht per gallon en kost ongeveer $1,50 tot $2 per gallon. Houd er rekening mee dat het niet altijd beschikbaar is op het platteland.

Kosten

Je zou een huurauto van tevoren kunnen regelen, maar dit is zelden goedkoper dan het gewoon te regelen op de luchthaven in Guayaquil of Quito. De kosten zijn vergelijkbaar met Europa of Noord-Amerika.

Reken op zo’n €35 per dag of €250 per week voor een kleine hatchback, en rond de €80 per dag of €550 per week voor een 4WD. Een 4WD is wel aan te raden, zeker als je de bergen in gaat. Bedragen zijn meestal inclusief verzekering en IVA (btw), maar vraag voor de zekerheid van tevoren of de prijs all-inclusive is. Een losse verzekering kost je ongeveer €5 per dag).

Eisen

Om een auto of motor te huren moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Vaak betaal je zelfs extra als je jonger bent dan 25 jaar. Ook moet je een flinke creditcard borg betalen. Aan je Nederlandse of Belgische rijbewijs heb je genoeg, maar het is raadzaam een internationaal rijbewijs (IDP) aan te vragen bij de ANWB. De Ecuadoriaanse politie, die vaak documenten controleren, hebben weinig kennis van buitenlandse documenten.

Meer lezen over Ecuador?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU