Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eten en drinken Ecuador

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  In Ecuador kun je voor weinig geld veel en lekker eten. Het leuke van het eten in Ecuador is dat elke regio eigen, unieke en verrassende gerechten hebben. Eerlijk toegegeven; de Ecuadoraanse keuken is geen culinair hoogtepunt, maar wel diverser dan je denkt!

  Het eten in Ecuador

  De keuken van Ecuador herbergt een paar bijzondere gerechten. Ondanks dat Ecuador een klein land is, is het eten hier diverser dan je  denkt. Dat heeft alles te maken met de regio’s (kust, hooglanden, Amazone en Galapagos) en hun specialiteiten.

  Ecuador is een van de best ontwikkelden landen in Zuid-Amerika. Dat betekent dat je veel internationale gerechten kunt proeven#!, maar wij raden aan om een paar heerlijke, lokale gerechten te proberen.

  Dit zijn de beste.

   #1 Cuy

  We beginnen met de meest bekende; cuy. Cuy is een cavia. Als je iets unieks wil proberen, raden we dit zeker aan. Het ziet er vaak niet heel smakelijk uit omdat cuy vaak op de BBQ klaar wordt gemaakt en dat laat weinig aan de verbeelding over.

  Het wordt veel in de hooglanden gegeten, maar heeft z’n weg gevonden naar de rest van het land. Als je bij een eetkraampje kijkt, is de kans groot dat je cuy tegen komt.

   

  Streetfood in Cuenca

  Eet smakelijk!

  #2 Ceviche

  Ceviche is niet typisch een Ecuadoraans gerecht, maar het wordt wel veel gegeten. Waarschijnlijk ken je ceviche wel, zeker als je vaker in Zuid-Amerika bent geweest. Het is een visgerecht dat in verschillende stijlen wordt gegeten in Zuid-Amerika, vooral in Ecuador en Peru.

  In tegenstelling tot de Peruaanse stijl waar de vis wordt klaargemaakt in limoensap, combineren de Ecuadoranen gekookte garnalen, uien, tomaten, paprika’s, koriander en limoensap.

  #3 Llapingachos

  Llapingachos is een van de bekendste en meest gegeten gerechten in Ecuador. Het zijn aardappelpasteitjes gemaakt met kaas. Het is ook meer een snack dan een gerecht.

  Ze worden goudbruin gekookt en vaak als bijgerecht geserveerd, samen met varkensvlees, zoals chorizo, een gebakken ei, avocado en salade.

  #4 Yahuarlocro

  Een andere specialiteit is Yahuarlocro. Een soort lamsdarmstoofpot met aardappelbasis. Het wordt gemaakt met kaas, aardappelen, bonen en maïs. Het heeft een hele bijzondere smaak en zal niet bij iedereen geliefd zijn!

  #5 Melcocha

  Iedereen die van zout houdt, zou een keer Melcocha moeten proberen. Dit is de handgemaakte snoep van Ecuador. Het wordt in het hele land gegeten, maar is vooral in Banos erg populair.

  Melcocha wordt gemaakt door het suikerdeeg eerst te kneden, daarna te koken tot een soort siroop. Vervolgens wordt het  aan een soort kapstok te hangen en dat constant te herhalen net zo lang tot het hard en droog wordt.

  Het is leuk om dit precies een keer te zien. Melcocha is wel ontzettend zoet!

  Waar vind je het beste eten?

  Ze houden hier van lekker eten dus eten scoren is niet zo moeilijk. Je zult het meest in restaurants, op markten en street food eten. Afhankelijk van je voorkeur en je budget kun je heel wat lekkers vinden.

  Restaurants

  Restaurants in Ecuador variëren van deze westers gerichte top-class restaurants met internationale gerechten tot aan grimmige tentjes die alleen kip en rijst serveren. De meeste restaurants zijn vrij simpel ingericht en bieden een standaard menu.

  Alles wordt onder restaurants geschaard maar je hebt onderscheid in bijvoorbeeld asaderos (BBQ kip), pizzeria’s (pizza), marisquerías (vis), comedores (goedkope standaard maaltijden), picanterías (goedkoop snacks), parrilladas (grillhouses) en Paradores (langs de weg).

  Streetfood en markten

  Op markten kun je het goedkoopste en vaak ook lekkerste eten halen. Je vind hier niet alleen krakkemikkige kraampjes, maar ook geïmproviseerde restaurantjes die gebakken vlees, aardappelen en andere snacks maken.

  Hoewel sommige kraampjes het niet zo nauw nemen met de hygiëne hoef je niet bang te zijn voor voedselvergiftiging. Vaak betaal je niet meer dan een paar euro voor een maaltijd. Markt in Ecuador met verse groente  

  Drinken in Ecuador

  Ecuador heeft meer soorten fruit dan je je kunt voorstellen. En ze maken overal heerlijke verse fruit shakes van.

  De meest voorkomende zijn gemaakt van maracuya (passievrucht), tomate de árbol (soort tomaten), piña (ananas), naranja (sinaasappel), taxo (een ander soort passievrucht), mora (blackberry) en nog een heel arsenaal aan vruchten.

  Frisdranken als Coca-Cola, Sprite, Fanta en 7-Up zijn hier ook verkrijgbaar.

  Meer lezen over Ecuador?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU

  We need you!

  Sinds Corona is er wereldwijd een veel veranderd. Ondanks dat we ons uiterste best doen, is onze informatie niet overal up-to-date.

  Zie jij een foutje, of heb je recente informatie voor ons? Dan zouden we het supertof vinden als je ons een berichtje stuurt.

  Dan zorgen wij dat het z.s.m. online komt.

  CONTACT!