Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eten en drinken Ecuador

Bijgewerkt op 25 maart, 2020

In Ecuador vind je voor weinig geld veel en lekker eten. Het leuke van het eten Ecuador is dat elke regio eigen, unieke en verrassende gerechten hebben. Het eten bestaat voornamelijk uit vis (zoals forel of zeebaars), kip, rundvlees, rijst en exotische vruchten die je nooit eerder hebt gezien. Lees hier alles over het eten Ecuador:

Eten Ecuador

Het eten Ecuador kun je eigenlijk onder verdelen in drie regio’s. De hooglanden, de kust en de Oriente (Andes en de Amazone).

De hooglanden

In de hooglanden begint een maaltijd met een locro, een soep van aardappelen, kaas, maïs en een halve avocado. Dit is tevens lekker eten voor vegetariërs. In tegenstelling tot yaguarlocro, waar de avocado ingewisseld wordt voor schapen bloed, darmen en andere ingewanden.

TIP ♥ – probeer altijd een keer iets van een lokale markt. Je wordt (bijna) altijd positief verrast

Lekkernij

Er zijn een aantal bekende lokale gerechten die je zeker eens geprobeerd moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan Llapingachos, een soort kaaspannenkoek. Een andere lekkernij is Churrasco, gebakken rundvlees met ei en aardappel.

De kust

Het eten aan de kust bestaat, niet verwonderlijk, uit vis. Rauwe vis wordt vaak in limoensap en chili gemarineerd en geserveerd met groente. Let goed op met het eten van schaal-en schelpdieren omdat ze soms niet goed klaargemaakt worden. Dus soms kun je beter garnalen (camarones) en gamba’s (langostinos) eten.

De Oriente

In de Oriente heb je iets minder gevarieerd eten. Verwacht in ieder geval Yuca, rijst, bananen en vis uit de rivieren (inclusief de piranha). Als je te gast bent in een traditioneel dorp, kun je zelfs wilde varkens of andere knaagdier voorgeschoteld krijgen.

eten ecuador

Probeer altijd de lokale gerechten. Die zijn erg lekker! Foto by Rafal Cichawa / Shutterstock.com

Waar eet je?

Ze houden hier van lekker eten dus eten scoren is niet zo moeilijk. Je zult het meest in restaurants, op markten en street food eten. Afhankelijk van je voorkeur en je budget kun je heel wat lekkers vinden.

Restaurants

Restaurants in Ecuador variëren van deze westers gerichte top-class restaurants met internationale gerechten tot aan grimmige tentjes die alleen kip en rijst serveren. De meeste restaurants zijn vrij simpel ingericht en bieden een standaard menu.

Alles wordt onder restaurants geschaard maar je hebt onderscheid in bijvoorbeeld asaderos (BBQ kip), pizzeria’s (pizza), marisquerías (vis), comedores (goedkope standaard maaltijden), picanterías (goedkoop snacks), parrilladas (grillhouses) en Paradores (langs de weg).

TIP ♥ – in veel restaurants worden dagmenu’s geserveerd (menu del dia). Dit zijn vaste maaltijden bestaande die vaak niet meer dan een paar euro kosten.

Markten

Op markten kun je het goedkoopste en vaak ook lekkerste eten halen. Je vind hier niet alleen krakkemikkige kraampjes, maar ook geïmproviseerde restaurantjes die gebakken vlees, aardappelen en andere snacks maken. Hoewel sommige kraampjes het niet zo nauw nemen met de hygiëne hoef je niet bang te zijn voor voedselvergiftiging. Vaak betaal je niet meer dan een paar euro voor een maaltijd.

budget Ecuador

Op een lokale markt vind je vaak het lekkerste eten. Foto by Glenn R. Specht-grs Photo / Shutterstock.com 

Drinken in Ecuador

Ecuador heeft meer soorten fruit dan je je kunt voorstellen. En ze maken overal heerlijke verse fruit shakes van. De meest voorkomende zijn gemaakt van maracuya (passievrucht), tomate de árbol (soort tomaten), piña (ananas), naranja (sinaasappel), taxo (een ander soort passievrucht), mora (blackberry) en nog een heel arsenaal aan vruchten.

Frisdranken als Coca-Cola, Sprite, Fanta en 7-Up zijn hier ook verkrijgbaar. Ecuador is een belangrijk koffieproducerende land, maar ze serveren zelf standaard koffie. Thee is ook verkrijgbaar. Uiteraard is er ook bier en wijn te vinden.

TIP ♥ – bij de kraampjes op straat verkopen ze vaak lekkere verse fruit shakes.

Water

Kraanwater in Ecuador is niet drinkbaar! Dit kan lijden tot buikgriep en diarree. Je kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen. Let er op dat deze nog dicht zitten als je ze kopt en dat ze niet opnieuw gevuld zijn!

Meer lezen over Ecuador?

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU