Voordat je daadwerkelijk vertrekt naar Colombia is het aan te raden om te checken of je een visum voor Colombia nodig hebt. Gelukkig is dat voor Colombia zo gedaan. Alle Nederlanders en Belgen krijgen bij aankomst namelijk gratis een toestemmingsbewijs (toeristenvisum) dat 90 dagen geldig is.

Visum Colombia

Zodra je in Colombia aan komt (op het vliegveld) krijg je een toestemmingsbewijs waarmee je 90 dagen in het land mag blijven. Bovendien krijg je een stempel in je paspoort. Als je langer dan 90 dagen wilt blijven raden we aan om contact op te nemen met de ambassade.

Hoewel je dus geen visum voor Colombia nodig hebt, dien je wel te beschikken over een geldig paspoort. Je kunt je visum verlengen met nog eens 90 dagen tot in totaal 180 dagen. Een verlenging noemen ze ook wel een ‘Prorroga de Permanencia’.

Alle Nederlanders en Belgen kunnen zonder visum 90 dagen in Colombia blijven

Wat heb je nodig

Hoewel je op het vliegveld toestemmingsbewijs krijgt van 90 dagen, dien je wel een aantal dingen op orde te hebben voordat je een visum krijgt. Dit zijn;

 • een geldig paspoort;
 • één lege visumpagina voor de stempel van de douane;
 • een uitreisticket.

Wil je langer dan 90 dagen in Colombia blijven? Neem dan contact op met de ambassade.

TIP ♥ – maak voor vertrek een kopie van je paspoort en ticket. Neem een geprinte versie mee en stuur een ingescande versie naar je eigen e-mail adres. Zo heb je altijd je documenten bij je als je ze verliest.

Visum voor Colombia
Ga je naar Colombia? Loop dan nar Ciudad Perdida!

Visum Colombia verlengen

Je kunt een toeristenvisum voor Colombia tot 180 dagen verlengen. Als je langer dan 90 wil blijven kun je je visum verlengen bij de lokale Immigration Affairs (IA) in steden als Bogota, Medellin of Cali. Kosten hiervoor liggen rond de COP$90.000 p.p.

Online verlengen

Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om je visum online te verlengen. Dit kan vrij makkelijk, mits je een beetje Spaans kunt lezen. Wij hebben er geen gebruik van gemaakt (90 dagen is genoeg voor Colombia).

De site is nogal onduidelijk, maar met behulp van een local (eigenaar accommodatie) kom je een heel eind.

TIP ♥ – je visum online verlengen kan op deze website, maar het is niet makkelijk

Bij vertrek uit Colombia moet je een Airport Tax betalen. Dit, omdat je gebruik maakt van de faciliteiten van de luchthaven. Op dit moment is het $35 USD of $61,000 COP (Colombiaanse Peso), maar het veranderd elk jaar.

Onze ervaringen bij de grens

Als je voor het eerst naar Colombia, of Zuid-Amerika gaat, kan het best veel vragen oproepen over wat ze wel en niet gaan vragen bij de grens of bij aankomst op de luchthaven. Laat je niet te bang maken door allerlei wilde verhalen.

Colombia is niet het Wilde Westen en alles wordt prima geregeld en afgehandeld.

Het uitreisticket

De meeste vragen die wij krijgen over het visum voor Colombia is of het echt nodig is om een retour- of doorreisticket te hebben. Officieel is het verplicht, maar er wordt zelden om gevraagd. Voor landen als Panama of Thailand gelden dezelfde eisen, maar ook hier wordt er bijna niet naar gevraagd.

TIP ♥ – tijdens ons bezoek aan Colombia werd er niet om gevraagd. Het is en blijft echter je eigen risico om het niet te regelen.

Wie vraagt om een ticket?

Het zijn vaak de luchtvaartmaatschappijen die vragen om een retourticket, niet het douanepersoneel. En daar zijn ze niet heel consistent mee. Het kan zijn dat er om gevraagd wordt, maar het kan ook zijn dat er niemand om vraagt.

Bellen met de luchtvaartmaatschappijen helpt ook niet echt, omdat ze altijd zeggen dat je een retourticket (onward ticket) nodig hebt.

Als je niet kan laten zien dat je Colombia op tijd verlaat (met een retourvlucht of busticket), zijn ze niet verplicht om je mee te nemen. De luchtvaartmaatschappij betaalt daar een boete voor. Daarom vragen ze er naar.

Kan ik een busreis boeken?

Een handige manier om aan te tonen dat je het land verlaat is door een busticket naar een ander land te boeken (Ecuador) of een bootreis naar Panama. Zo kost een busticket van Cali naar Quito $60.

Uitzicht op Lake Guatape
Ties op El Peñón de Guatapé

Van Colombia naar Ecuador of Panama

Veel reizigers reizen vanuit Colombia naar Panama of Ecuador. Je kunt ook naar Venezuela reizen, maar dat is de laatste jaren niet bepaald veilig. Er zijn verschillende manieren om de grens over te gaan. Naar Ecuador kun je met de bus of het vliegtuig. Naar Panama kan met de boot en het vliegtuig.

Van en naar Panama

Om naar Panama te komen kun je het beste vliegen of de bootreis boeken van Colombia naar Panama. Dat is een van de leukste ervaringen in heel Zuid- en Midden-Amerika. Als je de bootreis boekt, helpt de organisatie met het regelen van alle reisdocumenten.

TIP ♥ – meer over de boottocht lees je hier.

Van naar Ecuador

Je kunt natuurlijk ook naar Ecuador reizen. Het oversteken van de grens kan op twee manieren. Je kunt vliegen of met de bus. Als je met het vliegtuig naar Quito vliegt (of de Galapagos eilanden) worden alle reisdocumenten geregeld.

Met de bus

Het is vrij makkelijk om met de bus de grens over te steken. De meeste reizigers maken de reis tussen Cali en Otavalo of het verder gelegen Quito. Je kunt de reis zelf regelen, maar ook met een georganiseerde reis/tour mee gaan. Volg deze stappen om zelf te reizen;

 • Stap 1 reis naar de stad Cali
 • Stap 2 neem de bus van Cali naar Ipiales. Je kunt bij Terminal de Cali (busstation) een busticket kopen die variëren van €15 tot €20 afhankelijk van de bus en tijd. Busticket kun je ook online boeken via AndesTransit
 • Stap 3 overnacht in Ipiales aangezien je hier de Las Lajas Church kunt bezoeken (zie foto hieronder). Deze stap is natuurlijk optioneel
 • Stap 4 neem vanuit Ipiales een taxi naar de grens (Rumichaca). Dit kost 7.000 peso en duurt 15 minuten
 • Stap 5 zorg dat je je exitstempel krijgt (belangrijk!)
 • Stap 6 neem van de grens in Ecuador een taxi naar Tulcan (maximaal $5)
 • Stap 7 neem vanuit Tulcan de bus naar Quito of Otavalo

Wachtrijen

Hou er rekening mee dat er lange rijen staan bij de grensovergang. Vertrek daarom zo vroeg mogelijk naar de grens. Soms sta je uren in de rij om de grens over te steken.

28 gedachten over “Visum Colombia”

 1. Ik was 64 dagen in Colombia. Toen ik terug wilde moest ik 99.000 cop betalen zg tax. Maar ik heb op internet helemaal niets daarover gelezen. Weet jij of dat klopt?

 2. Heey, ik ga op midden juli naar Bogota voor 4 maanden exchange. Daarna wil ik door gaan reizen naar, waarschijnlijk, Peru & Chili. Waarna ik weer terug vlieg via Bogota.
  Ik heb zover ik uitgezocht al een PID stamp nodig voor studie en die kan ik 1x verlengen met 90 dagen. Echter vlieg ik meer dan 180 dagen later terug, moet ik dan zorgen dat ik een uitreis bewijs heb naar bijvoorbeeld Peru alvast of kan ik dat uitleggen en komt dat goed?

  1. Hi Roel,

   ik denk dat een uitreisbewijs voor bijv. Peru prima is, maar je kunt dit het beste even navragen bij de ambassade. Zij kunnen je hier vast mee helpen.

   Happy travels,
   Ties

 3. In 2019 kocht ik een retour-ticket Ams -Bog-Lim-Ams over een tijdspanne van 110 dagen. Bogota naar Lima met busvervoer. Door balie personeel van LUFTHANSA werd mij geen toegang verleend tot het vliegtuig in Amsterdam

 4. Hoi Ties,

  misschien een stomme vraag maar als ik een bus zou boeken naar Ipiales dan heb ik toch alsnog geen bewijs dat ik het land uit ga aangzien ik in Ipiales met de taxi de grens over moet? Welk bus ticket bedoel je dan precies?

  Groetjes,
  Romi

  1. Hoi Romi,

   dat klopt. Wat we daar schrijven is meer een manier om de over te steken, maar op die manier heb je inderdaad geen uitreisticket. Ale je online een busticket wil kopen om van Colombia naar Ecuador te reizen kun je dat doen via AndesTransit. Zij bieden busroutes aan van Cali naar Quito. Zelf heb ik geen ervaring met deze maatschappij, maar je kunt dan wel een ticket laten zien dat dient als uitreisbewijs.

   Happy travels,
   Ties

 5. Hallo, ik ga vanaf 10 februari tot en met 10 juli stage lopen in Bogota, maar ik wil daarna doorreizen door Peru of Chili. Wat heb ik precies allemaal nodig voor mijn visum, want ik vind de website toch erg onduidelijk.. Moet je bijvoorbeeld jouw adres al opgeven?

  1. Hoi Remko,

   je kunt niet op een toeristenvisum stage lopen in Colombia. Daarvoor zul je een werk/studie visum aan moeten vragen. Dit kun je het beste even navragen bij de ambassade of een visumorganisatie.

   Happy travels,
   Ties

 6. Hola,

  Even een vraaje: Ik wil voor vier maanden naar Colombia voor vrijwilligerswerk. Nu vraag ik mij af of ik een visum moet aanvragen of is de toeristenvisum voldoende?

  Groeten,
  Yazm

  1. Hoi Yazmin,

   je kunt op een toeristenvisum geen vrijwilligerswerk doen in Colombia. Daarvoor zul je een werkvisum aan moeten vragen. Dit kun je het beste even navragen bij de ambassade of een visumorganisatie.

   Happy travels,
   Ties

 7. Ik ga reizen in februari in Colombia en omstreken. Ik laat het een beetje op zijn beloop. Wel komt iemand mij opzoeken na een tijdje, en hij wil graag naar Colombia. Kan ik eerst zelf een paar weken in Colombia verblijven, dan een uitreisticket boeken (bijv. in de vorm van een busticket) en dan wellicht na een tijd weer terug naar Colombia? Of krijg ik dan bij het teruggaan naar Colombia problemen?

  1. Hoi Danique,

   dat kan, maar dat is op eigen risico natuurlijk. Officieel moet je een uitreisbewijs hebben als je Colombia binnen komt. Ik zeg ‘officieel’ omdat er in praktijk bijna nooit om gevraagd wordt. Daarnaast zijn het vaak de luchtvaartmaatschappijen die vragen om een retourticket (zij moeten je mee terug nemen als je documenten niet kloppen) en niet de douane.

   Dus ja, je kan naar een ander land gaan en terug, maar er valt weinig nuttigs te zeggen of je hier problemen mee krijgt. Het is maar net wie je treft 🙂

   Happy travels,
   Ties

 8. Hallo ik ben van plan 1 oktober af te reizen naar Colombia. Ik heb begrepen dat je Max. 6 maanden per kalender jaar in Colombia mag verblijven (mits visum verlenging goedgekeurd wordt). Maar als ik in oktober aankom, moet ik dan eerst het land uit om per 1 januari een nieuw visum te verkrijgen tot 1 april of vindt dit stilzwijgend plaats ivm de jaarwisseling?
  Ergens terug in deze post las ik ook dat je een 180 dagen visum kunt aanvragen. Dit is nieuw voor mij. Is dat bovenop het standaard 90 dagen visum? Welke voorwaarden gelden er voor het verkrijgen van dit visum?

 9. Hi! Ik vlieg in juni naar Panama en ga vanaf daar met de boot via de San Blas eilanden naar Colombia en vervolgens naar Ecuador. Controleren alleen de vliegtuigmaatschappijen de doorreistickets, of ook aan de grens bij Colombia zelf? Heb ik ook een doorreisticket nodig als ik dus niet vlieg?
  Ik wil wel met het vliegtuig van Ecuador naar Colombia, maar heb de vlucht nog niet vastgelegd.

  Groetjes, Amber

  1. Hoi Amber,

   volgens de wet moet je ten alle tijden kunnen bewijzen dat je binnen de gestelde visumperiode het land weer verlaat. Dit kan een vliegticket zijn, maar ook een bootticket, treinticket of busticket. Zo lang je maar bewijst dat je het land verlaat. Wie dit vraagt is niet te voorspellen. Of ze het uberhaupt vragen ook niet. Bij mij werd er in van landen in Midden- en Zuid-Amerika alleen om een uitreisticket gevraagd in Belize. Bij andere landen is het nooit gevraagd. Niet bij de grens en niet bij het inchecken.

   Nogmaals, ik moet het op onze website vermelden omdat het officieel verplicht is. Er bestaat een kans dat het gevraagd wordt, maar ook een kans dat er geen haan naar kraait 🙂 Daar heb ik helaas geen invloed op. Ik kan je alleen maar vertellen wat we of niet verplicht is.

   Succes!

   Groeten,
   Ties

 10. Hallo,

  Ik ben van plan om naar Colombia en Peru te gaan. Ik zit te denken om een retourticket te boeken die heen van Amsterdam naar Bogota gaat en terug van Lima naar Amsterdam. Na ongeveer een maand wil ik dan met bus/vliegtuig van Colombia naar Peru gaan, maar dit leg ik nog niet vast. Is het dan voldoende bewijs dat ik Colombia weer uit ga? (Ik kan namelijk laten zien dat ik twee maand later via Peru weer terug ga naar Nederland)

  1. Hi Wouter,

   Ik neem aan van wel. Maar de enige die deze vraag met 100% zekerheid kunnen beantwoorden zijn de ambassade of de douane van Colombia.
   Misschien kan je bij hen deze vraag neerleggen?

   Succes en veel reisplezier.

   Met vriendelijke groet,
   Sjoerd

 11. Hoi! Ik ga eerst 5 maanden stage lopen in Bogota en de planning is om daarna een maandje te reizen door Colombia en nog een maandje door Peru. Ik wil wel een retourvlucht boeken maar mijn verblijf is dus langer dan 6 maanden (het retourticket). Kan ik in mijn geval in Colombia zelf het verlengen of raden jullie aan om met de ambassade contact op te nemen. 🙂

  1. Hoi Bodine,

   Je krijgt normaal gesproken 90 dagen die je ter plekke kunt verlengen met 180 dagen. Dat zou dus in jouw geval genoeg moeten zijn.
   Als jij een uitreis bewijs kan laten zien (naar Peru) dan moet dat goed komen. De vraag is wil je het liever van te voren allemaal geregeld hebben of wil je het ter plekke nog regelen?
   Beide opties zijn mogelijk. Persoonlijk zou ik het in Colombia zelf regelen maar dat kost wel wat tijd en moeite.

   Alvast veel plezier.

   Reisgroet,
   Sjoerd

 12. Je paspoort hoeft geen zes maanden geldig te zijn na je datum van vertrek. Als je langer dan twee maanden blijft moet je bij de uitreis toeristenbelasting betalen. wat bij de hotels in het land niet hoeft binnen deze twee maanden. Betaal geen toeristenbelasting als je minder dan twee maanden blijft. Ik ben pas teruggekeerd uiit Colombia en mijn paspoort was nog maar drie weken geldig en dat was geen probleem

 13. Hey! Wij gaan 10 feb as. Naar Bogotá maar je moet aantonen dat je er niet langer dan 90 dagen blijft… nou is t de bedoeling dat wij er maar 1 maand blijven en dan door reizen met de bus naar Ecuador of Peru… is een busticket waarmee je t land uitgaat ook voldoende? We willen nl niet vliegen!:) groetjes

  1. Hoi Maurizio,

   een busticket is ook voldoende. Zo lang je maar aan kunt tonen dat je het land binnen de gestelde termijn weer verlaat. Hoe je dat doet mag je zelf weten 🙂
   Veel reisplezier (Colombia is echt geweldig!).

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven