Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget Colombia

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 3

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Colombia klimt langzaam uit het dal waar het jaren in zat door de niet al te beste reputatie. Drugsbendes en geweld hielden reizigers lange tijd weg van Colombia. Die tijd is gelukkig geweest, maar wat kost een reis door dit geweldige land? Wij delen onze tips over het budget voor Colombia.

Budget Colombia

Een budget voor Colombia is een persoonlijke kwestie. De een heeft een iets duurdere reisstijl dan de ander. Toch kun je wel een redelijke inschatting maken van wat je per dag kwijt bent in Colombia.

Ties: “Wij gaven in Colombia per persoon ongeveer €45-€50 per dag uit”.

Check hier over onze kosten

Als je met je backpack reist en op straat eet, in dorms slaapt (gedeelde slaapkamers) en alleen met de lokale bus reist, is een budget van €35 per dag mogelijk. Maar er zijn weinig mensen die op deze manier reizen.

Als je af en toe van wat meer luxe geniet en slaapt in een hotel (geen sterren hotels), in restaurants eet en eens het vliegtuig pakt in plaats van de bus is een budget van zo’n €50 per dag realistischer.

 • Backpacker budget  €30 tot €35 per dag
 • Gemiddeld reisbudget ➜ €45 tot €50
 • Luxe reizigers ➜ €50 tot €100
Ties bij El Penol

Ties bij El Penol in Guatape

Kosten voor accommodatie

Het grootste deel van je budget voor Colombia geef ja uit aan accommodatie. Gelukkig is accommodatie in Colombia is niet heel duur. Je kunt overnachten in allerlei soorten accommodatie.

De low-budget backpackers kunnen op een dorm terecht (gedeelte slaapzaal), maar je kunt ook kiezen uit luxueuze hotels en resorts. Een dorm kost vaak niet meer dan €5 tot €10 per nacht. Terwijl je een eigen kamer hebt voor €10 tot €15 per nacht.

Alles duurder dan dat is luxe accommodatie. Hou er wel rekening mee dat populaire plekken als Medellin of Cartagena net wat duurder zijn.

Wij gaven zo’n €30 uit aan accommodatie. We sliepen in hostels op een tweepersoons privékamer. Een hotel zal iets duurder zijn. Reken dan op zo’n €40 tot €50 per nacht, maar dan slaap je wel heel luxe.

We hebben onze kosten voor accommodatie enigszins bijgehouden. De prijzen die je hieronder vindt gelden voor een tweepersoonskamer in een hostel of budget hotel.

 • Bogota  €16
 • Cartagena  €39
 • Isla Baru  €19
 • Guatape €19
 • Medellin  €23
 • Salento  €24
Budget voor Colombia

Onze accommodatie in Taganga

Kosten voor eten

In Colombia kun je heel goedkoop eten, zeker in de grotere steden. Je kunt hier profiteren van de vele locals die veel street food maken. Dit is een geweldige ervaring en ontzettend lekker!

Op straat heb je al een maaltijd voor minder dan €2, een snack voor minder dan een €1. Dat heeft dan ook weinig invloed op je budget voor Colombia.

Je kunt ook westerse gerechten bestellen voor €6 (pizza, hamburger etc.).

Een fles water uit de supermarkt kost nog geen euro. Voor een ‘empanadas’ (snack) betaal je vaak nog minder. Een biertje heb je voor minder dan een euro.

Kortom, als je niet voor de restaurants met Westers eten gaat, kun je hier heel goedkoop eten.

Wij gaven per dag ongeveer €15 per persoon uit aan eten.

 • Een maaltijd in restaurant €5
 • Ontbijt €3
 • Biertje op een terras  €1
 • Corana op hetzelfde terras  €3
 • Water in supermarkt  €0,50
 • Cocktail aan het strand €3,50
Buget voor Colombia

Vers fruit in Salento

Kosten voor bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden bezoeken betekent een flinke hap uit je budget. Natuurlijk kun je de belangrijkste bezienswaardigheden overslaan, maar je bent niet elke dag in Colombia.

Een koffieplantage bezoeken kan voor €5, maar ook voor €50 als je een hele dag weg blijft inclusief eten en gids. Entreeprijzen voor Nationale Parken (zoals hieronder) liggen meestal rond de €15.

Hieronder een overzicht van de betaalde tours die wij hebben gedaan tijdens onze reis door Colombia. De Ciudad Perdida (4-daagse hike) was veruit de duurste, maar ook meest leukste tour die we hebben gedaan.

 • Fietstour door Bogota  €15
 • Kabelbaan in Bogota  €4
 • Entree Tayrona National Park €13
 • 4-daagse-hike Ciudad €310
 • Pablo Escobar tour Medellin  €20
 • Kabelbaan in Medellin  €3,60
 • El Piedra (de rots) in Guatape €5,90
 • Coffeetour in Salento  €5
 • Jeep naar Cocora vallei + entre Cocora €2 – €3
Cocora

De prachtige Cocora Vallei

Uitzicht vanaf hoogste deel in Ciudad Perdida

Ties bij Ciudad Perdida

Kosten voor vervoer

Naast accommodatie zal een groot deel van je budget voor Colombia op gaan aan vervoer. Opvallend is dat het vervoer in Colombia (vooral de bussen) goed geregeld zijn.

De busprijzen voor de langeafstandsbussen zijn vrij hoog, zeker als je het vergelijkt met Azië. Een busreis van 12 uur kan zo maar €25 kosten, terwijl zo’n zelfde rit in Azië vaak niet eens de helft kost.

Budget luchtvaartmaatschappijen zijn vaak goedkoper dan de bussen en ook nog eens sneller.

Toch kun je met lokale bussen heel goedkoop reizen. Wij deden het meeste met de bus (en soms met de taxi) en dat beviel heel erg goed.

Hieronder een overzichtje met routes die wij met de bus hebben afgelegd in Colombia.

 • Isla Baru naar Cartagena (1 uur)  €1
 • Santa Marta naar Tayrona (1 uur)  €3
 • Medellin naar Guatape (2,5 uur)  €4
 • Medellin naar Salento (6 uur)  €12,50

Vliegen is ook goedkoop. Zo vlieg je van Bogota naar Cartagena voor €25! En het duurt maar 1,5 uur. Dit is wel met VivaColombia, een soort Ryan Air.

Budget voor Colombia

De bussen in Colombia

Colombiaanse Peso

In Colombia betalen ze met de Colombiaanse Peso (COP). Sommige prijzen worden ook in dollars of euro’s aangegeven. De wisselkoers kun je hier checken.

Heel veel locals hebben vaak niet terug van ‘groot’ geld dus zorg dat je genoeg kleingeld hebt.

Dollars en euro’s

Je kunt op veel plekken Peso wisselen voor dollars en Euro’s en andersom, maar dit is in principe niet nodig. Wij raden aan om gewoon peso’s te pinnen.

Pinnen

De meeste steden in Colombia hebben een ATM. Houd er rekening mee dat ze niet altijd werken met buitenlandse passen. Het is daarom verstandig om een creditcard aan te schaffen (Mastercard of Visa). Er wordt voor elke pintransactie kosten gerekend.

Meer lezen over Colombia?

3 comments

 1. Anoniem

  Visitor Rating: 5 Stars

 2. Anoniem

  Visitor Rating: 4 Stars

 3. Danny

  Ik woon nu in Thailand van 1000 € per maand ,appartement, eten ,drinken,vervoer is dat ook mogelijk als je in Bogata in Colombia ?
  Hoe moet ik dat regelen met een bank daar ?

 4. Sjoerd lagraauw

  Visitor Rating: 5 Stars

 5. Tamara

  Yes! Bedankt Zuid Amerika Expert voor deze informatie! Ik wil zelf naar Colombia volgend jaar en zo te lezen moet dat zeker gaan lukken 😉 Xx

  1. Sjoerd

   Graag gedaan Tamara!! 😉 Veel plezier alvast.

   Happy Travels,
   Sjoerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!