Het vervoer in Colombia is verrassend goed geregeld. Je kunt eigenlijk overal wel komen met het vliegtuig of de bus. Opvallend is wel dat bussen, en met name langeafstandsbussen, soms duurder zijn dan het vliegtuig. Over het algemeen is het vervoer in Colombia vrij goedkoop.

Vervoer in Colombia

De bus wordt veruit het meest gebruikt in Colombia. Niet alleen door toeristen, maar ook door locals. Het is de makkelijkste en goedkoopste manier om de korte afstanden af te leggen. Lange afstanden kun je beter met binnenlandse vluchten afleggen.

Reizen met de bus

Busvervoer is het meest gebruikte vervoersmiddel in Colombia. Bussen rijden naar elke uithoek van het land en het bussysteem zit goed in elkaar. Je hebt in Colombia de lokale bussen, die vaak erg goedkoop zijn, en de luxere bussen die grotere afstanden afleggen.

Buskaartjes koop je makkelijk bij het busstation, bij je accommodatie of touroperators.

De lokale bussen worden vaak gebruikt in de steden zelf of voor kleinere afstanden. Tussen de bekende plekken rijden heel frequent bussen. Als je naar afgelegen gebieden reist waar weinig bussen rijden kan het geen kwaad om te reserveren.

Chiva bus in Colombia
Een gekleurde chiva bus, ook wel chicken bussen

Luxere bussen

De chiva’s leggen vaak korte afstanden af. De luxere bussen (climatizado) worden vaak ingezet op langere afstanden. Deze bussen hebben wat meer beenruimte, een wc aan boord en ze stoppen iets vaker.

Met name tussen grote steden als Medellin, Cartagena, Bogota en Cali worden deze bussen ingezet. Het zijn ook vooral reizigers die er gebruik van maken omdat de bussen wat duurder zijn.

Die paar euro je meer betaald is het waard, want het reist een stuk aangenamer.

Kosten Colombia
De luxe bussen in Colombia

Binnenlandse vluchten

Colombia heeft een uitgebreid en goed werkend netwerk van vluchten die gebieden met elkaar verbinden. Binnenlandse vluchten worden steeds populairder. De bekendste en meest betrouwbare luchtvaartmaatschappijen in Colombia zijn Avianca, Copa en LAN.

Met een binnenlandse vlucht kun je in elke middelgrote stad komen. Door de toenemende concurrentie voor luchtvaartmaatschappijen en toeristen die steeds vaker vliegen, zijn prijzen voor tickets vaak bijzonder goedkoop.

Soms betaal je voor een langeafstandsbussen meer dan €50, meer dan een vliegticket. Zo vlieg je van Bogota naar Medellin al voor €31.

Viva Colombia

VivaColombia is een relatief jonge luchtvaartmaatschappij in Colombia. Het lijkt een beetje op de Zuid Amerikaanse versie van Ryan Air. Ze hebben super goedkope vluchten binnen Colombia.

Reizen met de boot

De boot wordt niet heel veel gebruikt door toeristen, maar het is wel een leuke manier om je door Colombia te verplaatsen. Colombia heeft een kustlijn van meer dan 3.000 kilometer lang. Daarnaast stromen er behoorlijk wat rivieren door Colombia.

De kans dat je in een bootje komt te zitten is dus wel aanwezig. Zo is de route naar Capurgana en tussen San Andres en Providencia alleen met de boot af te leggen. Het is wel wat duurder dan de bussen.

Boot bij Islas del Rosario
Dit zijn niet de standaard ferries of boten die in de Amazone varen. Maar het ziet er wel lekker uit toch?

Auto (huren) in Colombia

Een auto huren in Colombia is mogelijk. Het wordt de laatste jaren wel populairder, maar het wordt nog door weinig reizigers gedaan. Dit heeft te maken met het feit dat het in bepaalde delen van het land nog niet heel veilig is.

In steden als Bogota, Cartagena en Medellin zijn grote internationale verhuurbedrijven aanwezig.

Je Nederlandse of Belgische rijbewijs zou voldoende moeten zijn om een auto te huren, maar haal voor de zekerheid een International Driving Permit (IDP) bij de ANWB.

2 gedachten over “Vervoer Colombia”

 1. Heeft men een 4 x. 4 nodig om Colombia te bereizen Bogota -popayan-San Augustin-Tatacoa-Cali-Medellin-Bogota?
  Welke wegenkaart kan je aanraden?
  Met dank.

  1. Hi Dirk,

   Dat is lastig te zeggen. Het hoeft niet maar als je onherbergzame delen van het land wil bereizen is het waarschijnlijk wel aan te raden.
   Een wegenkaart zou ik niet weten. Ik zou eerder voor een app als Google maps gaan.

   Happy Travels,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven