Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Colombia

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Het vervoer in Colombia is verrassend goed geregeld. Je kunt eigenlijk overal wel komen met het vliegtuig of de bus. Opvallend is wel dat bussen, en met name langeafstandsbussen, soms duurder zijn dan het vliegtuig. Over het algemeen is het vervoer in Colombia vrij goedkoop.

  Vervoer in Colombia

  De bus wordt veruit het meest gebruikt in Colombia. Niet alleen door toeristen, maar ook door locals. Het is de makkelijkste en goedkoopste manier om de korte afstanden af te leggen. Lange afstanden kun je beter met binnenlandse vluchten afleggen.

  Reizen met de bus

  Busvervoer is het meest gebruikte vervoersmiddel in Colombia. Bussen rijden naar elke uithoek van het land en het bussysteem zit goed in elkaar. Je hebt in Colombia de lokale bussen, die vaak erg goedkoop zijn, en de luxere bussen die grotere afstanden afleggen.

  Buskaartjes koop je makkelijk bij het busstation, bij je accommodatie of touroperators.

  De lokale bussen worden vaak gebruikt in de steden zelf of voor kleinere afstanden. Tussen de bekende plekken rijden heel frequent bussen. Als je naar afgelegen gebieden reist waar weinig bussen rijden kan het geen kwaad om te reserveren.

  Chiva bus in Colombia

  Een gekleurde chiva bus, ook wel chicken bussen

  Luxere bussen

  De chiva’s leggen vaak korte afstanden af. De luxere bussen (climatizado) worden vaak ingezet op langere afstanden. Deze bussen hebben wat meer beenruimte, een wc aan boord en ze stoppen iets vaker.

  Met name tussen grote steden als Medellin, Cartagena, Bogota en Cali worden deze bussen ingezet. Het zijn ook vooral reizigers die er gebruik van maken omdat de bussen wat duurder zijn.

  Die paar euro je meer betaald is het waard, want het reist een stuk aangenamer.

  Kosten Colombia

  De luxe bussen in Colombia

  Binnenlandse vluchten

  Colombia heeft een uitgebreid en goed werkend netwerk van vluchten die gebieden met elkaar verbinden. Binnenlandse vluchten worden steeds populairder. De bekendste en meest betrouwbare luchtvaartmaatschappijen in Colombia zijn Avianca, Copa en LAN.

  Met een binnenlandse vlucht kun je in elke middelgrote stad komen. Door de toenemende concurrentie voor luchtvaartmaatschappijen en toeristen die steeds vaker vliegen, zijn prijzen voor tickets vaak bijzonder goedkoop.

  Soms betaal je voor een langeafstandsbussen meer dan €50, meer dan een vliegticket. Zo vlieg je van Bogota naar Medellin al voor €31.

  Viva Colombia

  VivaColombia is een relatief jonge luchtvaartmaatschappij in Colombia. Het lijkt een beetje op de Zuid Amerikaanse versie van Ryan Air. Ze hebben super goedkope vluchten binnen Colombia.

  Reizen met de boot

  De boot wordt niet heel veel gebruikt door toeristen, maar het is wel een leuke manier om je door Colombia te verplaatsen. Colombia heeft een kustlijn van meer dan 3.000 kilometer lang. Daarnaast stromen er behoorlijk wat rivieren door Colombia.

  De kans dat je in een bootje komt te zitten is dus wel aanwezig. Zo is de route naar Capurgana en tussen San Andres en Providencia alleen met de boot af te leggen. Het is wel wat duurder dan de bussen.

  Boot bij Islas del Rosario

  Dit zijn niet de standaard ferries of boten die in de Amazone varen. Maar het ziet er wel lekker uit toch?

  Auto (huren) in Colombia

  Een auto huren in Colombia is mogelijk. Het wordt de laatste jaren wel populairder, maar het wordt nog door weinig reizigers gedaan. Dit heeft te maken met het feit dat het in bepaalde delen van het land nog niet heel veilig is.

  In steden als Bogota, Cartagena en Medellin zijn grote internationale verhuurbedrijven aanwezig.

  Je Nederlandse of Belgische rijbewijs zou voldoende moeten zijn om een auto te huren, maar haal voor de zekerheid een International Driving Permit (IDP) bij de ANWB.

  Meer lezen over Colombia?

  2 comments

  1. Kints dirk

   Heeft men een 4 x. 4 nodig om Colombia te bereizen Bogota -popayan-San Augustin-Tatacoa-Cali-Medellin-Bogota?
   Welke wegenkaart kan je aanraden?
   Met dank.

   1. Sjoerd - Reis Expert

    Hi Dirk,

    Dat is lastig te zeggen. Het hoeft niet maar als je onherbergzame delen van het land wil bereizen is het waarschijnlijk wel aan te raden.
    Een wegenkaart zou ik niet weten. Ik zou eerder voor een app als Google maps gaan.

    Happy Travels,
    Sjoerd

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU