Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Visum Panama

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Een van de eerste dingen die je moet regelen voordat je daadwerkelijk in het vliegtuig stapt naar Panama is je visum. Gelukkig ben je daar voor Panama snel klaar mee. Je hoeft namelijk geen visum voor Panama te regelen. Alle Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor een toeristisch verblijf van maximaal 90 dagen.

TIP ♥ – alle Nederlanders en Belgen kunnen zonder visum 90 dagen in Panama blijven

Visum Panama

Zodra je in Panama aan komt (op het vliegveld van Panama Stad) krijg je een toestemmingsbewijs waarmee je 90 dagen lang door Panama mag reizen. Dat is meer dan genoeg voor Panama. Mocht je om wat voor reden dan ook langer dan 90 dagen in Panama willen blijven raden we aan om contact op te nemen met de ambassade.

Wat heb je nodig

Hoewel je geen visum voor Panama hoeft aan te vragen, dien je wel een aantal dingen op orde te hebben voordat je een visum krijgt. Dit zijn;

 • een paspoort dat tenminste 6 maanden geldig is bij aankomst in Panama;
 • een retour- of doorreisticket (vlieg- of busticket);
 • bewijs van voldoende financiële middelen.

Hoewel je geen visum Panama nodig hebt, moet je wel aan een aantal dingen voldoen. Als je hier niet aan voldoet kan dat gevolgen hebben voor je reis. Wil je langer dan 180 dagen in Panama blijven? Neem dan contact op met de ambassade.

TIP ♥ – maak een kopie van je paspoort en ticket. Altijd handig mocht je paspoort gestolen worden.

Visum Panama

Het retour- of doorreisticket

De meeste vragen die wij krijgen over het visum voor Panama is of het echt nodig is om een retour- of doorreisticket te hebben. Officieel is het verplicht, maar er wordt zelden om gevraagd. Voor landen als Colombia of Thailand gelden dezelfde eisen, maar ook hier wordt het nagenoeg niet gevraagd.

TIP ♥ – tijdens ons bezoek aan Panama werd er niet om gevraagd. Het is en blijft echter je EIGEN risico om het niet te regelen.

Vragen ze om een ticket?

Het zijn vaak de luchtvaartmaatschappijen die vragen om een retourticket, niet het douanepersoneel. En daar zijn ze niet heel consistent mee. Het kan zijn dat er om gevraagd wordt, maar het kan ook zijn dat er niemand om vraagt. Bellen met de luchtvaartmaatschappijen helpt ook niet echt, aangezien ze altijd zeggen dat je een retourticket (onward ticket) nodig hebt.

Als je niet kan laten zien dat je Panama op tijd verlaat dus (met een retourvlucht of busticket), zijn ze niet verplicht om je mee te nemen. De luchtvaartmaatschappij betaald daar een boete voor die ze krijgen van Panama. Daarom vragen ze er naar.

Kan ik een busreis boeken?

Een handige manier om aan te tonen dat je het land verlaat is door een busticket naar een ander land te boeken (Costa Rica). Zo’n busticket kost vaak niet meer dan $40 en is zo geboekt.

TIP ♥ – een busticket van David (Panama) naar Costa Rica kost je $40 p.p. bij TicaBus. Een andere goede optie is een busticket van Bocas del Toro naar Puerto Viejo in Costa Rica. Een route die veel reizigers afleggen. Kost $32 p.p.

Ik land in Panama en vlieg naar huis via een ander land

Stel, je vliegt heen op Panama-Stad, maar terug via Belize omdat je door Costa Rica, Nicaragua en Guatemala wil reizen. Ook in dit geval moet je een ‘onward’ ticket hebben. Dit kan een bus- of vliegticket zijn.

Wordt het gevraagd?

Wij werden zowel in Panama, Costa Rica, Belize, Guatemala niet gevraagd om een ticket. De enige keer dat het bij ons is gevraagd is door de luchtvaartmaatschappij Avianca in Nicaragua, toen we naar Belize vlogen. Zij vroegen of we een uitreisticket voor Belize hadden.

Visum Panama

Ik reis over land naar Panama

Het kan zijn dat je Panama niet binnen komt met het vliegtuig, maar dat je vanuit Costa Rica over land naar Panama reist. Ook dan zul je een busticket moeten kunnen laten zien. Het gaat er om dat jij moet kunnen aantonen dat je het land weer verlaat binnen de gestelde termijn (90 dagen).

Of dat met de bus, boot of vliegtuig is, maakt niet uit. Je moet het alleen wel kunnen laten zien. Overigens geldt ook hier weer, het hangt af van de douanemedewerker. Wij hebben ook verhalen gehoord van reizigers die zonder bus- of vliegticket wel door konden. Het is echter geheel op eigen risico!

Onze ervaring

Er werd bij ons niet gevraagd naar een uitreisticket toen we van Panama naar Costa Rica reisde. Er werd überhaupt niet heel veel gevraagd. Wij reisden van Bocas del Toro (Panama) naar Puerto Viejo (Costa Rica). Hieronder lees je hoe je dat doet;

Meer lezen over Panama?

2 comments

 1. Ray

  Hallo, ik wilde graag even opmerken dat je als Nederlander géén 180 dagen hebt, maar 90 dagen. De 180 dagen is een oude regeling. Nu zorgt dat momenteel voor wat problemen bij mijzelf en ik hoor ook van een aantal andere Nederlanders dat zij hierdoor in de problemen komen of zijn gekomen, doordat zij op basis van deze informatie ervanuit gingen dat ze 180 dagen konden blijven.

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Ray,

   thanks voor de update!
   We hebben het direct aangepast.

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU