Hoofdmenu
reis expert header

Eten en drinken Colombia

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 maart, 2020

Het eten Colombia zal niet de reden zijn dat je hier naar toe reist. Hoewel het eten overal verkrijgbaar is en best lekker is, is het niet heel erg gevarieerd. Het eten bestaat vooral uit vlees. En dan met name kip en rund- en varkensvlees aangevuld met rijst, bonen, aardappelen en soep.Lees hier alles over onder andere:

Eten Colombia

Het eten Colombia mag dan niet zo gevarieerd zijn als in bijvoorbeeld Vietnam, het is wel erg lekker. Het eten in Colombia is gebaseerd op tradities uit heel Colombia. In Colombia zul je vaak buiten de deur eten. In veel restaurants hebben ze een ‘comida correinte’.

Dit is een vast menu bestaande uit een voorgerecht (meestal soep) en een hoofdgerecht. Het eten zal voornamelijk bestaan uit vlees, groente (mais komt veel voor) en bonen.

TIP ♥ – voor een lunch (almuerzo) of diner (comida) betaal je zo’n €2 tot €2,50

Vegetariërs

Colombianen zijn echte vleeseters. Veel variatie met groente kennen ze niet. Gelukkig komt daar de laatste jaren verandering in. Er zijn steeds meer restaurants met vegetarische gerechten, zeker in de grotere steden. Daarnaast kun je op markten verse groente en fruit kopen.

Lunch noemen ze in Colombia ‘almuerzo’, diner (na 18:00 uur) noemen ze ‘comida’. Dit is handig als je de kaart krijgt, deze zijn namelijk vaak in het Spaans. Het ontbijt bestaat voornamelijk uit ei (gekookt of gebakken), rijst en Arepas, een pannenkoek van maïs.

Visliefhebbers moeten aan de kust zijn. Hier hebben ze veel verse vis, gecombineerd met rijs, kokos, aardappel, bonen en andere soorten vlees. Hete eten aan de kust is het meest gevarieerd.

Eten Colombia

Vers fruit in Colombia. Foto by @Matyas Rehak / shutterstock.com

Welke gerechten zijn er?

Het eten Colombia heeft kenmerken van het land zelf maar ook met Europese gerechten. Er zijn best veel gerechten die typisch Colombiaans zijn. Een bekend gerecht in Colombia is Arepa, een soort broodje van maïs meel. Daarnaast wordt Sancocho veel gegeten. Dit is een soep van banaan (echt waar!) aangevuld met aardappel en vlees. Andere populaire gerechten zijn:

  • Bandeja Paisa – een mix van worst, bonen, rund- en varkensvlees, avocado en ei;
  • Ajiaco – kippen soep met maïs een gerecht uit het Andes gebergte
  • Tamale – varkensvlees met rijst en groente in bananenblad
Eten Colombia

Colombiaanse vrouwen met lokaal eten. Foto by @Matyas Meunierd / Shutterstock.com

Drinken Colombia

In Colombia kan het behoorlijk warm worden. Het is daarom belangrijk om veel te drinken. Water is overal gelukkig verkrijgbaar. De Colombianen drinken zelf heel veel koffie. Tinto is een klein kopje zwarte koffie en heel bekend in Colombia. Andere bekende koffie is perico, een kleine koffie met melk.

Thee wordt niet veel gedronken in Colombia maar is wel verkrijgbaar. Zeker in de bergen waar coca tea wordt verbouwd kun je veel thee krijgen. Andere bekende drankjes zijn;

  • Lulada – een koud drankje gemaakt van de lulo fruit en limoen
  • Chocolate santafereno – een soort hete chocomel geserveerd met kaas
  • Aguardiente – alcohol met anijs. Een behoorlijk sterk drankje!

Kraanwater

In tegenstelling tot andere Zuid-Amerikaanse landen is kraanwater in grote steden wel drinkbaar! In afgelegen en warme gebieden is kraanwater niet te drinken. Dit kan lijden tot buikgriep en diarree. Je kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen.

Meer lezen over Colombia?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU