Eten en drinken Colombia

Colombia is een geweldig land. Het is onze favoriete bestemmingen in Zuid-Amerika. Je hebt er werkelijk alles; stranden, jungle, toffe steden, cultuur, ruïnes en onontdekte plekjes. En het eten? Dat is helaas niet zo divers en uniek als het land zelf, maar wel erg lekker. Zeker in de grote steden heb je keuze genoeg.

Het eten in Colombia

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een groot liefhebber ben van Aziatisch eten. Dat komt vooral door de veelzijdigheid. In Zuid-Amerika eten ze veel vlees en ik ben geen fanatieke vleeseter.

Het is echter niet zo erg als ik het misschien doe voorkomen. Je kunt in Colombia heerlijk eten. Ze toveren de meest verrukkelijke gerechten uit de keuken en zeker in steden als Bogota, Cartagena en Medellin (zeker Medellin!) vind je restaurants en gerechten die in Parijs niet zouden misstaan.

Maar wat kun je precies verwachten van het eten in Colombia? En welke gerechten zou je een keer moeten proberen? Wij delen de 5 lekkerste gerechten.

#1 De Colombiaanse Barbecue

Iedereen die naar Colombia reist moet een keer een BBQ meemaken. Zoals gezegd houden ze van vlees en een échte Colombiaanse BBQ is een hele happening! En er wordt niet alleen maar vlees geserveerd.

Het hoeft niet per se op straat plaats te vinden. De bekende grill restaurants zijn meesters in het voorbereiden van een vers stukje vlees.

Het is natuurlijk nog leuker als je bij locals thuis wordt uitgenodigd dus keep your eyes open!

Colombiaanse Barbecue
Je moet zeker een keer naar een Colombiaanse barbecue

#2 Empanadas

Waar zouden ze in Zuid-Amerika zijn zonder empanadas? Het is in veel landen dé street snack. Lekker, snel klaar gemaakt en goedkoop. Wat voor veel Nederlanders het balletje gehakt is, is voor Colombianen de empanada.

De empanada is op bijna elke hoek van de straat te koop. Het lijkt een beetje op onze appelflap alleen dan met deep-fried kip (of ander vlees) en groente.

Empanadas eten in Colombia
Empanadas vind je overal

#3 Sancocho

Sancocho is een soep of stoofpot die populair is in heel Zuid-Amerika. Ieder land heeft zijn eigen variaties, zo ook in Colombia. Het is een soort erwten soep met verschillende soorten vlees, bakbananen, aardappelen, maïs en groente.

Het wordt geserveerd met witte rijst en een paar plakjes avocado.

Sancocho wordt veel gegeten door locals en in (internationale) restaurants zal het niet zo snel op de menukaart staan, maar probeer het een keer te eten. Het is lekkerder dan het er uit ziet 🙂

Sancocho in Colombia
Sancocho

#4 Ajiaco

Kippensoep in Nederland, soto soep in Indonesië en ajiaco in Colombia. Het is iets wat ze veel eten in Colombia en eigenlijk de Colombiaanse versie van onze kippensoep. Niet heel bijzonder, maar wel een typisch Colombiaans gerecht.

Behalve kip vind je ook aardappel, maïs, kappertjes, avocado en zure room in de soep, hoewel het overal anders wordt klaargemaakt. Het meest bijzondere ingrediënt is echter guasca, een kruid met een bijzondere smaak!

#5 Bandeja Paisa

Je kunt niet naar Colombia afreizen zonder bandeja paisa te proberen. Dit is het nationale gerecht van het land. Als je het hebt over eten in Colombia mag bandeja paisa dus niet ontbreken.

Er zijn ongelooflijk veel variaties, maar vaak bestaat het gerecht uit biefstuk, rundergehakt, chicharrones, rijst, bonen, ei, avocado, arepa en bakbananen. Je kunt het overal krijgen. Ook bij de bekende streetfood stalletjes.

Bandeja Paisa uit Colombia
Bandeja paisa het nationale gerecht van Colombia

Drinken Colombia

Colombia is een van de belangrijkste koffieproducenten ter wereld. Plekken als Salento staan bekend om de pittoreske koffieboerderijen. Men drinkt hier ook veel koffie. Tinto is een klein kopje zwarte koffie en heel bekend in Colombia. Andere bekende koffie is perico, een kleine koffie met melk.

Thee wordt niet veel gedronken in Colombia maar is wel verkrijgbaar. Zeker in de bergen waar coca tea wordt verbouwd kun je veel thee krijgen. Andere bekende drankjes zijn;

  • Lulada – een koud drankje gemaakt van de lulo fruit en limoen
  • Chocolate santafereno – een soort hete chocomel geserveerd met kaas
  • Aguardiente – alcohol met anijs. Een behoorlijk sterk drankje!

Kraanwater

In tegenstelling tot andere Zuid-Amerikaanse landen is kraanwater in grote steden wel drinkbaar! In afgelegen en warme gebieden is kraanwater niet te drinken. Dit kan leiden tot buikgriep en diarree. Je kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven