Rondreis Colombia

Colombia heeft lang geen toeristen gezien. Het was lang niet toegankelijk door drugsgerelateerde incidenten en meerdere ontvoeringen van toeristen. Gelukkig is die tijd geweest en wordt Colombia door steeds meer mensen bezocht. Een rondreis door Colombia is dan ook een unieke ervaring.

Rondreis door Colombia

Een leuke manier om Colombia te ontdekken is door een rondreis door Colombia te maken. Er is zo veel te zien dat je nooit alles kunt zien in één reis. Je hebt de prachtige kustlijn, koloniale steden als Cartagena, het indrukwekkende Tayrona National Park en natuurlijk het Amazone regenwoud. En dat zijn slechts enkele voorbeelden.

Een rondreis door Colombia staat garant voor avontuur en unieke ervaringen. Adrenaline junkies kunnen zich uitleven in de bergen, en strandgangers kunnen relaxen op een van de stranden. In Colombia hoef je je geen dag te vervelen. Om je enigszins op weg te helpen hebben we een aantal tips en dingen die je moet weten over Colombia zodat jij goed voorbereid op weg kunt!

Is het veilig?

Ja. Althans, dat vinden de meeste reizigers. Colombia heeft lange tijd te maken gehad met gewelddadige drugsoorlogen en als gevolg daarvan kwamen er maar weinig reizigers naar dit prachtige land.

De laatste jaren is de veiligheid echter enorm verbeterd. Sterker nog, er zijn weinig landen waar ik me zo veilig heb gevoeld als in Colombia. De overheid doet er een hoop aan om de reizigers veilig te laten voelen. Je vindt ontzettend veel politie en leger op straat. Ook langs wegen. Daardoor voel je een stuk veiliger.

Daarnaast zul je merken dat Colombianen ontzettend vriendelijke mensen zijn. Ze genieten van hun nieuwe status als ‘Top Vakantiebestemming’. Een rondreis door Colombia wordt ook steeds populairder.

De Colombianen zijn ontzettend nieuwsgierig en blij dat je hun land bezoekt

Vertel het door

Tijdens onze rondreis door Colombia hebben we ons nooit onveilig gevoeld. Ook niet in Bogota, wat lang bekend stond als gevaarlijk. Elke Colombiaan die we spraken waren super blij dat we er waren en zeiden allemaal; ‘vertel thuis dat Colombia veilig is want we willen graag nog meer reizigers ontvangen!‘.

TIP ♥ – Colombia is veilig zolang je je gezonde verstand gebruikt en geen dingen doet die je in Nederland ook niet zou doen.

rondreis door ColombiaOok in Bogota voelde ik me veilig

Zelf reizen of rondreis boeken

Er zijn verschillende manieren om rond te reizen door Colombia. Je kunt op eigen gelegenheid door het land reizen, maar je kunt ook kiezen voor een georganiseerde rondreis door Colombia. Beide heeft zo zijn voor- en nadeel.

Zelf rondreizen

Wij hebben zelf door Colombia gereisd. Iets dat prime te doen is, maar niet voor iedereen is weggelegd. Zeker omdat Colombia nog een bekend staat als ‘lastige’ reisbestemming. Het voordeel van zelf reizen is dat je wat flexibeler bent. Je kunt zelf je tempo bepalen en ter plekke nog kiezen waar je wel of niet heen wil.

Het nadeel is dat je zelf alles moet uitzoeken. Waar de bussen vertrekken, welke accommodatie je moet boeken en wat je wel of niet wil doen. Geen grote ramp, maar wel iets om rekening mee te houden.

Georganiseerde rondreis door Colombia

Je kunt er ook voor kiezen om een georganiseerde rondreis door Colombia te boeken. Voor heel veel reizigers is dit de ideale oplossing. Zeker voor reizigers die niet zo goed weten wat ze van Colombia moeten verwachten.

Een rondreis door Colombia heeft als voordeel dat je vaak alle mooie bezienswaardigheden bezoekt en daarnaast hoef je je druk te maken over de accommodatie, het vervoer of het eten onderweg aangezien dat allemaal voor je geregeld is. En dat kan best een hoop ontspanning brengen (weten we uit ervaring 🙂 ).

Een nadeel kan zijn dat je wat minder flexibel bent. Je zit immers vast aan een bepaald reisschema.

Wat kost een rondreis?

De kosten voor een rondreis door Colombia zijn voor iedereen anders. Backpackers zullen een stuk goedkoper reizen dan reizigers die van meer luxe houden. Wij gaven zelf zo’n €40 p.p. per dag uit. Er zullen ook reizigers zijn die het goedkoper kunnen, maar er zullen ook reizigers zijn die meer uitgeven.

TIP♥ – ga uit van minimaal €40 p.p. per dag

€40 is wel echt minimaal. We gaan er gemakshalve even vanuit dat je geen backpacker bent, maar iemand die wat luxer rond reist of misschien wel op zoek is naar een georganiseerde rondreis door Colombia (daarover later meer).

Daarom zouden we adviseren om uit te gaan van minimaal €50 per dag. Hieronder een klein overzicht;

  • Backpacker budget  €30 tot €35 per dag
  • Gemiddeld reisbudget  €40 tot €45
  • Luxe reizigers  €50 tot €100

Wat is de beste reistijd

Als je een rondreis door Colombia gaat maken is het wel handig om te weten wanneer je de beste kans op mooi weer hebt. Laten we vooropstellen dat het weer moeilijk te voorspellen is. Daarnaast is Colombia zo’n groot land dat het op de ene plek slecht weer kan zijn terwijl het ergens anders prachtig weer is.

Over het algemeen zijn de maanden december tot en met maart de beste maanden voor een rondreis door Colombia. Dit zijn de droogste maanden van het jaar. Daarnaast zijn juli en augustus ook goede maanden om te reizen. Het is dan wel wat drukker i.v.m. vakanties.

De maanden mei en oktober zijn ook goede maanden omdat het dan nog geen hoogseizoen is waardoor prijzen nog laag zijn en de natuur mooi groen is door de regenval van eerdere maanden.

TIP ♥ – de beste reistijd voor Colombia zijn de maanden december tot en met februari en juli en augustus.

beste reistijd Colombia

Hoe lang heb je nodig

Dat ligt deels aan je vakantiedagen 😉 Om Colombia écht te ontdekken heb je zeker 4 weken nodig. We realiseren ons dat niet iedereen zomaar 4 weken weg kan. In principe kun je Colombia ook bereizen in 3 weken. Je zult dan alleen een goede selectie moeten maken van de bezienswaardigheden die je wil zien.

Zo brachten wij zelf 4 dagen door in de jungle van Colombia om de Ciudad Perdida hike te lopen (aanrader!). Als je dat uit je reis haalt scheelt dat al bijna een week.

Georganiseerde rondreizen

Als je een georganiseerde rondreis door Colombia boekt zullen dat vaak twee- of drie-weekse rondreizen zijn. Je zou dus ook kunnen kiezen voor een rondreis van twee weken, hoewel wij dat best krap vinden.

De mooiste highlights

Tijdens je rondreis door Colombia wil je het liefst de mooiste highlights bezoeken. Dat zijn er nogal wat in Colombia. Je kunt de mooie stranden bezoeken, struinen door koloniale dorpen, door de jungle wandelen of de koffieregio bezoeken.

Om je keuze wat makkelijker te maken hebben we hieronder de mooiste bezienswaardigheden op een rij gezet.

Medellin

Gelegen in een smalle vallei met een schitterende skyline is Medellin een van de mooist gelegen steden in Colombia. Het aangename klimaat geeft de stad zijn bijnaam – De Stad van de Eeuwige Lente. De regering heeft veel geïnvesteerd in de stad en vandaag de dag is het een van de leukste en veiligste steden in Zuid-Amerika.

Ciudad Perdida

De Verloren Stad, beter bekend als Ciudad Perdida, is gelegen op circa 1.200 meter hoogte in de Sierra Nevada de Santa Marta in Colombia. Deze stad is gesticht door de Tayrona indianen, die hier rond 650 na Christus leefden. Hiermee is Ciudad Perdida ouder dan het bekendere en meer toeristische Machu Picchu.

Bogota

Ga je naar Colombia, dan moet je zeker een bezoek brengen aan de hoofdstad van Colombia. De hoofdstad van Colombia ligt in het midden van het land en wordt Bogota of Bogotá genoemd. Het is waarschijnlijk het eerste wat je ziet in Colombia, en dat bevalt meteen goed. Het is een gigantische stad, maar heeft leuke, sfeervolle plekjes.

Cocoravallei

Deze vallei staat onder meer bekend vanwege de waspalm, wat de nationale boom van Colombia is, die hier veelvuldig voorkomt. In een land vol met prachtige landschappen, is Cocora één van de meest opvallende met een brede groene vallei omringd door hoge pieken.

Tayrona National Park

Het landschap varieert van zandstranden langs de kust tot regenwouden op een hoogte van 900 meter. Het westelijk deel is droog, met licht-bruine heuvels en diverse plantensoorten zoals cactussen. Dit maakt het park zo bijzonder, je vindt er echt alle soorten landschappen.

Cartagena

Wanneer je een bezoek aan Colombia brengt mag een bezoek aan Cartagena (ook wel: Cartagena de Indias) zeker niet ontbreken. Het is een van de bekendste steden aan de Caribische kust, een sprookjesachtige stad met romantiek, legendes en prachtig bewaard gebleven, eeuwen-oude koloniale oud centrum.

Salento

In het hart van de koffieregio ligt het pittoreske dorp Salento. Door de langzame ontwikkeling is de oorspronkelijke levensstijl en gebouwen die hier in 1842 zijn gevestigd nauwelijks veranderd. Locals met cowboyhoeden en ruanas, gekleurde huisjes, spelende kinderen en een schattig kerkje kenmerken het dorp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven