Eten en drinken Bolivia

Fanatieke vleeseters zitten in Bolivia wel goed. Het eten in Bolivia bestaat namelijk voor een groot deel uit vlees. Gelukkig is het de laatste jaren wel aan het veranderen en in de meeste plaatsen is het makkelijk om een fatsoenlijke maaltijd te krijgen.

Heerlijk eten in Bolivia

Argentinië en Brazilië staan bekend als foody-paradise en eerlijk is eerlijk: Bolivia bleef wat betreft de culinaire hoogstandjes een beetje achter. Dat is ook niet gek. Wereldsteden als Buenos Aires of Rio de Janeiro worden moderner en hipper met funky restaurants.

Die verandering moet in Bolivia nog komen, als dat al komt. Het land heeft lang geteerd op de eigen traditionele gerechten, maar de in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het eten de laatste jaren veelzijdiger dan je denkt.

Door het toenemende toerisme, vind je steeds meer hippe bars, restaurants en dus ook nieuwe gerechten.

La Paz Night Market
La Paz Night Market

Wat eet men in Bolivia?

Elke regio heeft een comidas típicas, een traditioneel gerecht. Die bestaan vooral uit vlees en groente. Het eten wordt gecombineerd met aardappel, sla en saus. Wat dat betreft zouden Nederlanders weinig moeite hebben met het eten.

Hoewel Bolivia niet aan de zee ligt, bestaat het eten in Bolivia ook voor een groot deel uit vis. Zeker bij het Titicacameer kun je een overvloed aan vis krijgen met forel en kingfish. Ook in het binnenland vissen ze veel uit rivieren.

Lekkerste lokale gerechten

Bolivia heeft een aantal lokale gerechten die het proberen waard zijn. Je komt ze overal tegen en kosten vaak niet meer dan een paar euro.

Salteñas

Salteñas is een Boliviaans ontbijt. Het lijkt een beetje op empanadas, alleen dan de lokale versie. Het bestaat uit erwten, wortelen, aardappelen en vlees gevouwen in een soort broodje. Super lekker en ook nog eens goedkoop!

Pique macho

Pique macho is een heerlijk gerecht. Het is een mix van vlees, groente en pepers. Traditioneel wordt het geserveerd met aardappel, maar de laatste jaren zijn frietjes ook in trek. De aardappel ligt onder op, het vlees en de groente gaan er over heen.

Silpancho

Oostenrijkers hebben de Schnitzel, in Bolivia hebben ze silpancho. Het is een rundvlees burger met gebakken ei, rijst en groente. Niet super speciaal, maar wel erg lekker én overal verkrijgbaar.

Papas Rellenas

In Azië hebben ze de lemper, maar Bolivia heeft een eigen versie. De Papas Rellenas. Het betekent letterlijk ‘gevulde aardappel’ en dat is het ook. De aardappel wordt meestal gevuld met ei, kaas en wat groente.

Waar vind je het beste eten?

Het eten vind je overal. Bolivia heeft heel veel oude, krakkemikkige restaurantjes. Deze vind je vaak langs de weg of in de hoofdstraten. Op het eerste gezicht nodigen deze tentjes niet bepaald uit om eens een avondje lekker te eten.

Toch is het eten hier vaak beter dan je verwacht.

Bars en restaurants

Verwacht niet dat je alleen maar oude, versleten eetgelegenheden vindt. In steden als La Paz, Sucre, Potosi en zelfs plekken als Rurrenabaque vind je de laatste jaren steeds meer hippe bars en restaurants waar ze allerlei bijzondere gerechten serveren.

Het is geen foody-heaven zoals je in grote internationale steden vindt, maar het wordt de laatste jaren wel beter.

Markten

Overal in Bolivia hebben ze lokale markten. Dit is de goedkoopste plek om te eten in Bolivia. Er staan soms wel tientallen kraampjes die verse sapjes, soepen, snacks en maaltijden verkopen voor minder dan €2. En een groot voordeel is dat de markten vaak veel eerder open zijn dan de meeste restaurants en cafés.

Vaak kun je vanaf 6:00 uur al koffie en thee met brood, broodjes en gebak krijgen. Het is de ideale plek om de regionale specialiteiten te proberen.

Eten in Bolivia
Markt in Sucre

Drinken Bolivia

Ze houden in Bolivia wel van een drankje. Lokaal geproduceerde alcoholische dranken zijn op grote schaal beschikbaar. Pas echter wel op met drinken. De soms grote hoogte vergroot zowel de effecten van alcohol en de daaruit voortvloeiende kater.

Naast bier is er ook wijn en verschillende sterke drank verkrijgbaar. De westerse frisdranken zoals Cola en Fanta zijn overal verkrijgbaar en koffie en thee wordt overal geschonken.

Kraanwater is niet drinkbaar en je kunt er ziek van worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven