Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Bolivia

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Het kan nog een uitdaging zijn om van A naar B te komen in Bolivia, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Peru. Toch is het vervoer in Bolivia de laatste jaren enorm verbeterd. De onverharde wegen worden verhard, bussen worden vernieuwd en het netwerk van binnenlandse vluchten wordt uitgebreid.

  Het vervoer in Bolivia

  De meeste reizigers reizen met de bus, vooral omdat deze vrijwel overal komen en niet heel duur zijn. In en rondom steden rijden vaak de kleine, gekleurde bussen (micro’s). De laatste jaren komen er ook steeds meer grotere bussen bij en zijn binnenlandse vluchten steeds populairder.

  Wij vertellen je hier alles over de mogelijkheden qua vervoer in Bolivia.

  Reizen met de bus in Bolivia

  De bussen in Bolivia brengen reizigers tegen lage prijzen door heel het land, ondanks de vaak erbarmelijke toestand van de bussen. De bussen worden gerund door verschillende bedrijven en rijden eigenlijk alle routes in het land.

  Grotere steden hebben busstations, ook wel terminales terrestres of terminales.

  Typen en klassen

  Er rijden verschillende bussen rond in Bolivia. De meeste reizigers reizen met de langeafstandsbussen. Deze zijn duurder, maar wel een stuk sneller en comfortabeler.

  Langeafstand bussen

  Deze bussen worden ook wel flotas genoemd. Op de belangrijkste langere routes rijden moderne en comfortabele bussen, vaak uitgerust met airco, verstelbare stoelen en televisies. Deze bussen zijn ook het duurst.

  Controleer altijd de bus voordat je een ticket koopt. Sommige bussen zijn verouderd met gebroken ramen of versleten banden. Ongelukken zijn geen uitzondering hier. Huur desnoods een auto met chauffeur, maar bespaar niet op de veiligheid.

  Sleeper bus

  Sommige routes worden ook afgelegd door luxueuze slaap-bussen (bus-camas). Deze bussen hebben stoelen die je helemaal naar achteren kunt verstellen en hebben vaak extra beenruimte. Deze bussen zijn ongeveer twee keer zo duur, maar zijn de moeite waard op langere afstanden.

  Lokale bus

  Dit is veruit de goedkoopste optie, maar niet de meest comfortabele. De bussen zijn vaak verouderd en zitten overvol. De echte avonturier zal zeker een ritje wagen maar houd er rekening mee dat reistijden veel langer zijn. Deze bussen stoppen ook veel vaker.

  Ties: “De meeste bussen stoppen regelmatig voor lunchpauzes. Langs de weg wordt vaak eten en drinken verkocht, maar neem ook zelf wat mee”.

  Micro’s

  De Mirco’s en minibus of minivan, komt veel voor in Zuid-Amerika. Micro’s zijn kleine minibusjes die de grotere bussen bijna volledig hebben vervangen als de belangrijkste vorm van vervoer in steden. Een ritje in een microkost vaan maar een paar Bolivianos.

  Minibus

  Minibussen staan ook we bekend als rapiditos of colectivos. Ook deze rijden in grotere steden, en volgen vaste routes. Eigenlijk lijken ze een beetje op de micro’s alleen leggen ze vaak iets lagere afstanden af. Net als met micro’s, kun je overal langs de weg in- of uitstappen.

  Tickets kopen

  Een busticket koop je vaak bij het busstation of bij een touroperator in de grotere steden. Reserveren is niet nodig. Je kunt ook tickets reserveren via je accommodatie. Veel medewerkers zijn bekend met het op weg helpen van reizigers dus vraag gerust na waar of wanneer de bus gaat.

  BOEK HIER DIRECT JE BUSTICKETS

  Micro in La Paz

  Micro in La Paz

  Reizen met het vliegtuig in Bolivia

  Binnenlandse vluchten nemen een steeds belangrijkere rol in binnen het vervoer in Bolivia. Vliegen is een goed alternatief voor de tijdrovende busreize . En niet geheel onbelangrijk, het is relatief goedkoop.

  De meeste binnenlandse vluchten kosten tussen €45 en €100.

  De belangrijkste steden zoals La Paz, Santa Cruz, Sucre en Cochabamba zijn allemaal verbonden door dagelijkse vluchten. Ook heb je frequente (niet dagelijkse) vluchten naar Tarija, Trinidad en een aantal afgelegen steden in de Amazone.

  Wij boeken onze vluchten altijd bij Skyscanner. Deze website vergelijkt alle binnenlandse vluchten.

  Reizen met de boot in Bolivia

  Bolivia is samen met Paraguay het enige land in Zuid-Amerika dan niet aan de zee grenst. Maar toch speelt de boot een belangrijke rol in het dagelijkse vervoer in Bolivia, met name bij het Titicacameer en in de Amazone.

  Verschillende touroperators bieden cruises aan over het  Titicacameer vanuit Copacabana. De boten die over de rivieren varen waren lange tijd het enige middel van vervoer in het Boliviaanse Amazonegebied, maar het gebruik is snel afgenomen door de uitbreiding van het wegennet in de regio.

  Rivieren

  Er zijn geen geregelde passagiersdiensten op de Amazone, waardoor je vaak op een soort vrachtschip komt. Er zijn nog wel tal van boottochten die je kunt maken, en het varen over de rivieren is de ideale manier om het regenwoud te ervaren.

  Vooral bij Rurrenabaque en Madidi National Park reist men veel met de boot. Het is leuk om hier een tour te boeken en vanaf het water de regio te verkennen.

  BOEK HIER DIRECT JE BOOTTICKETS

  Rurrenabaque

  Rurrenabaque

  Een auto huren in Bolivia

  De auto is niet de populairste optie qua vervoer in Bolivia. Het is wel een goede optie als je wat meer budget hebt en meer vrijheid wilt. In praktijk is het vaak veel duurder en niet nodig, omdat bussen zo goed zijn.

  Een auto huren en zelf rijden is meer voor de avonturiers.

  Je hebt vaak een 4WD. Een auto huren kost je ongeveer €25 tot €40 voor een kleine auto. Hoe groter de auto, hoe duurder het wordt.

  Benodigdheden

  Internationale verhuurbedrijven zijn aanwezig, vooral in de grotere steden. Je moet minimaal 25 zijn, een rijbewijs hebben en een credit card waar borg betaalt mee kan worden. Je bent goedkoper uit je je online een auto huurt en per week i.p.v een dag of twee.

  TIP ♥ – vaak is je Nederlandse of Belgische rijbewijs voldoende maar als je veel gaat rijden vraag dan een International Driving Permit aan (IDP) bij de ANWB.

  Meer lezen over Bolivia?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU