Hoofdmenu
reis expert header

Vervoer Bolivia

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Het vervoer Bolivia, en de topografie van het land maken het een behoorlijke uitdaging om rond te reizen. Het grootste deel van Bolivia’s wegennet is onverhard, en de meeste hoofdwegen zijn in slechte staat. Maar niet getreurd, want hoewel het geen comfortabele reis wordt, is het wel een door de prachtige landschappen.

Vervoer Bolivia

De meeste Bolivianen reizen met de bus, vooral omdat deze vrijwel overal komen en niet heel duur zijn. Als er geen bussen rijden, kom je vaak bij vrachtwagens (camiones). Die zijn langzamer, veel minder comfortabel en niet veel goedkoper, maar rijden wel vaak naar plaatsen waar bussen niet gaan. Vliegen wordt steeds belangrijker in Bolivia. Op deze pagina vertellen we je alles over het vervoer Bolivia met onder andere:

Bus Bolivia

De bussen in Bolivia brengen reizigers tegen lage prijzen door heel het land ondanks de vaak erbarmelijke toestand van de wegen. De bussen worden gerund door verschillende bedrijven en rijden eigenlijk alle routes in het land. Grotere steden hebben busstations, ook wel terminales terrestres of terminales.

Typen en klassen

Er rijden verschillende bussen rond in Bolivia. De meeste reizigers reizen met de lange-afstand bussen. Deze zijn duurder maar wel een stuk sneller en comfortabeler.

Langeafstand bussen

Deze bussen worden ook wel flotas genoemd. Op de belangrijkste lange-afstand routes rijden moderne en comfortabele bussen, vaak uitgerust met airco, verstelbare stoelen en televisies. Deze bussen zijn ook het duurst.

Veiligheid

Controleer altijd de bus voordat je een ticket koopt. Sommige bussen zijn verouderd met gebroken ramen of versleten banden. Ongelukken zijn geen uitzondering hier. Huur desnoods een auto met chauffeur maar bespaar niet op de veiligheid.

Sleeper bus

Sommige routes worden ook afgelegd door luxueuze slaap-bussen (bus-camas). Deze bussen hebben stoelen die je helemaal naar achtere kunt doen en extra beenruimte. Deze bussen zijn ongeveer twee keer zo duur, maar zijn de moeite waard op langere afstanden.

Lokale bus

Dit is veruit de goedkoopste optie maar niet de meest comfortabele. De bussen zijn vaak verouderd en zitten overvol. De echte avonturier zal zeker een ritje wagen maar houd er rekening mee dat reistijden veel langer zijn. Deze bussen stoppen ook veel vaker.

TIP ♥ – de meeste bussen stoppen regelmatig voor lunchpauzes. Langs de weg wordt vaak eten en drinken verkocht, maar het is de moeite waard om zelf wat eten en drinken mee te nemen.

Ticket kopen

Een busticket koop je vaak bij het busstation of bij een touroperator in de grotere steden. Reserveren is vaak niet nodig. Als op zoek naar een bus station, vraag dan; la terminal terrestre of la terminal de buses. Elk station vraagt een kleine ‘vertrekvergoeding’ die je moet betalen bij de aankoop van je ticket.

vervoer bolivia

Dit soort taferelen zijn heel normaal in Bolivia

Binnenlandse vluchten

Binnenlandse vluchten nemen een steeds belangrijkere rol in binnen het vervoer Bolivia. Vliegen is een goed alternatief voor de uitputtende en tijdrovende busreizen . En niet geheel onbelangrijk, het is relatief goedkoop. De meeste binnenlandse vluchten kosten tussen de Bs 350 en Bs 700. Dat is ongeveer €45 tot €90.

De belangrijkste steden zoals La Paz, Santa Cruz, Sucre en Cochabamba zijn allemaal verbonden door dagelijkse vluchten. Ook heb je frequente (niet dagelijkse) vluchten naar Tarija, Trinidad en een aantal afgelegen steden in de Amazone.

De binnenlandse vluchten zijn, op vertragingen na, ook een stuk betrouwbaarder dan bussen. Het regenseizoen heeft weinig invloed op vluchten. 

Skyscanner

Wij boeken onze vluchten altijd bij Skyscanner. Deze website vergelijkt alle binnenlandse vluchten.

De belangrijkste luchtvaartmaatschappij is op dit moment het staatsbedrijf Boliviana de Aviacion.

Boot Bolivia

Bolivia is samen met Paraguay het enige land in Zuid-Amerika dan niet aan de zee grenst. Maar toch speelt de boot een belangrijke rol in het dagelijkse vervoer Bolivia, met name Lake Titicaca en in de Amazone.

Verschillende touroperators bieden cruises aan over Lake Titicaca vanuit Copacabana. De boten die over de rivieren varen waren lange tijd het enige middel van vervoer in het Boliviaanse Amazonegebied, maar het gebruik is snel afgenomen door de uitbreiding van het wegennet in de regio.

Riveren

Er zijn geen geregelde passagiersdiensten op de Amazone, waardoor je vaak op een soort vrachtschip komt. Er zijn nog wel tal van boottochten die je kunt maken, en het varen over de rivieren s de ideale manier om het regenwoud te ervaren.

Kano’s, aangedreven door buitenboordmotoren, zijn de enige die echt diep de jungle in kunnen. Deze worden vaak gebruikt bij tours zoals die in  het Parque Nacional Madidi. Als alternatief kun je een kano (en de schipper) huren voor een paar dagen, maar echt handig is dit niet omdat je dit zelf moet regelen. En dat zal niet goedkoop zijn.

TIP ♥ – zoek je een unieke ervaring? Ga dan met een van de vrachtschepen mee. Deze varen op de twee belangrijkste routes; tussen Trinidad en Guayaramerin op de Braziliaanse grens, en tussen Trinidad en Puerto Villaroel. Echt comfortabel en snel is het zeker niet, maar het is goedkoop en een geweldige ervaring! 

vervoer bolivia

Een tocht door de jungle met deze gemotoriseerde kano’s is een aanrader!

Micro / minibus Bolivia

De Mirco’s en minibus of minivan, komt veel voor in Zuid-Amerika. De minibussen worden ook veel gebruikt in Azië.

Micros

Micros zijn kleine minibusjes die de grotere bussen bijna volledig hebben vervangen als de belangrijkste vorm van vervoer in steden. Een ritje in een micro kost vaan maar een paar Bolivianos. De route die ze rijden brengen je langs alle hoogpunten. De routes staan vaak aangegeven op de ruit of zijkant van de busjes.

TIP ♥ – de micro, en minibus, is vaak een goedkoper alternatief voor de taxi of bus.

Minibus

Minibussen staan ook we bekend als rapiditos of colectivos. Ook deze rijden in grotere steden, en volgen vaste routes. Eigenlij lijken ze een beetje op de micro’s alleen leggen ze vaak iets lagere afstanden af. Net als met micro’s, kun je overal langs de weg in- of uitstappen.

vervoer bolivia

De micro’s rijden er in alle soorten en maten

Auto huren

De auto is niet de populairste optie qua vervoer Bolivia. He tis wel een goede optie als je wat meer vrijheid wil onderweg, maar het is meestal gemakkelijker en niet veel duurder om een taxi te huren om je rond te laten rijden voor een dag of zelfs langer. Een auto huren en zelf rijden is meer voor de avonturiers.

Houd in gedachten dat reserve onderdelen schaars zijn buiten de steden. Je hebt ten alle tijden een 4WD nodig en je zult gereedschap, reservebanden, een reparatieset, extra gas en vloeistoffen, en zo veel reserveonderdelen mee moeten nemen. Zelfs kampeeruitrusting is vaak nodig.

TIP ♥ – een 4WD huren met chauffeur kost je ongeveer €30 tot €40 per uur. Je kunt ook taxi’s huren. Die zijn met zo’n €10 tot €20 per uur een stuk goedkoper.

Een auto huren

Er zijn maar weinig reizigers die als vervoer Bolivia kiezen om zelf een auto te huren en te rijden. Internationale verhuurbedrijven zijn er niet, dus je zal het met lokale verhuurbedrijven moeten doen in de grotere steden. Rijden komt niet zonder gevaar. De wegen in de bergen zitten vol met gaten en Boliviaanse bestuurders rijden at anders dan wij gewend zijn. Controleer ten alle tijden de auto die je huurt!

Je moet miniaal 25 zijn, een rijbewijs hebben en een credit card borg van ongeveer US$1000 hebben. Je bent goedkoper uit je je online een auto huurt en per week i.p.v een dag of twee. Je betaald ongeveer US$50 per dag voor kleinere auto’s, en $100 voor een 4WD.

TIP ♥ – vaak is je Nederlandse of Belgische rijbewijs voldoende maar als je veel gaat rijden vraag dan een International Driving Permit aan (IDP) bij de ANWB. DIt voorkomt vertragingen onderweg.

Wat wij vinden:
  • 8/10
    Reis-Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

De meeste Bolivianen reizen met de bus, vooral omdat deze vrijwel overal komen en niet heel duur zijn. Als er geen bussen rijden, kom je vaak bij vrachtwagens (camiones). Die zijn langzamer, veel minder comfortabel en niet veel goedkoper, maar rijden wel vaak naar plaatsen waar bussen niet gaan. Vliegen wordt steeds belangrijker in Bolivia.

Meer lezen over Bolivia?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU