Werken in Australië

Australië is geen goedkoop land om te reizen. Als je de kosten op reis wil drukken kun je er voor kiezen om te gaan werken tijdens je reis. Zeker in Australië is dat erg populair. Maar hoe zit dat werken in Australië precies? In deze blog deel ik een aantal handige tips.

Werken in Australië

Australië is niet alleen een fantastische plek om te reizen, maar ook om te werken. Het is een van de beste manieren om andere reizigers te leren kennen, jezelf te ontwikkelen, je Engels te verbeteren én het land te ontdekken.

Het land leent zich perfect voor mensen die wat bij willen verdienen tijdens hun reis. Er zijn veel banen te vinden, het uurloon ligt een stuk hoger dan in Nederland en werkgevers kunnen reizende mensen goed gebruiken voor seizoenswerk.

In deze blog lees je alles over werken in Australië.

Werken in Australië: visum

Het eerste wat je moet doen als je wil werken in Australië is uitzoeken welk visum je nodig hebt. Je mag namelijk niet zomaar het land in reizen om te komen werken. Je zult hier een speciaal visum voor aan moeten vragen.

Er zijn verschillende soorten visa’s aan te vragen. Je hebt een Working Holiday Visa, Short Stay Work Visa, Temporary Work Visa, Permanent Work Visa. De meest aangevraagde is de Working Holiday Visa.

Working Holiday Visa (subclass 417)

Iedereen die wil werken in Australië kan dit visum aanvragen. Je kunt het visum heel makkelijk hier aanvragen. Er zitten wel enkele regels aan vast. De belangrijkste zijn:

  • Je bent tussen de 18 en 30 jaar oud;
    • Ben je 30 als je het visum aan vraagt, maar 31 tegen de tijd dat je in Australië bent? Dan krijg je gewoon een visum;
  • In bezit van een geldig paspoort;
  • Je hebt genoeg geld om jezelf te onderhouden in Australië (officieel rekenen ze AU$5.000;
  • Je bent in goede gezondheid;
  • Je hebt geen kinderen.

Kosten en geldigheid

Met dit visum mag je 12 maanden werken. Je mag ook 4 maanden studeren met dit visum. Het visum kost je AU$485 per visum. Dit visum is tevens te verlengen met een Second Working Holiday Visa. Daarover lees je meer op de website.

TIP ♥ – het aanvragen van het visum duurt tussen de 14 en 42 werkdagen.

Langer werken of ouder dan 30?

Wil je langer werken in Australië? Dan moet je een Skilled Visa aanvragen. Ben je ouder dan 30? Goed nieuws. Op dit moment wordt de leeftijdsgrens voor werken in Australië voor een aantal nationaliteiten, verhoogd naar 35 voor. Helaas nog niet voor Nederland, maar wellicht komt dat nog.

Op dit moment ben je nog afhankelijk van een  Temporary Work Visa (457). Dat kan alleen als je op uitnodiging van een werkgever komt werken.

Werken in Australië: de verschillende baantjes

Het ligt er een beetje aan wat je wil gaan doen in Australië. Er is van alles te doen natuurlijk, maar de mensen die gaan werken in Australië zijn tussen de 15 en de 30 (backpackers) en zullen op zoek zijn naar tijdelijke baantjes.

Er zijn een aantal populaire sectoren waar jongeren graag werken.

#1 De horeca

De populairste baantjes zijn die in de horeca. Dat is niet zo gek natuurlijk, want het is niet alleen heel leuk werk. Je ontmoet ook veel mensen. Daarnaast vind je in Australië, en met name aan de oostkust, veel bars en restaurants.

Er is altijd wel een bar of restaurant op zoek naar tijdelijk personeel. Zeker in het hoogseizoen (december tot en met februari). Je kunt hier niet zomaar terecht. Je zult eerst een Responsible Service of Alcohol (RSA) training moeten volgen. Dat is echer niet heel lastig.

Werken in AustraliëEen van de gezelligste baantjes

#2 Au Pair

Werken als Au Pair is ook erg populair. Met name omdat het goed verdient. Daarnaast is het een toffe manier om het échte leven in Australië te ontdekken, omdat de hosts je vaak hun stad of regio willen laten kennen.

Een ander voordeel van werken als Au Pair is dat je vaak gratis kost en inwoning krijgt. Dat gaat helaas niet altijd gepaard met een salaris. Het is vaak óf gratis kost en inwoning óf een (uur)salaris.

#3 Boerderijen (fruit picker)

Een van de populairste en meest gekozen baantjes in Australië is werken op een van de gigantisch veel boerderijen. Veel reizigers kiezen voor dit werk, omdat goed betaald en je lekker in de buitenlucht werkt.

Het is met name populair in de minder drukke regio’s van het land. Je ziet dus ook nog eens de onbekendere plekken van Australië. Nog een voordeel van werken op boerderijen is dat je geen specifieke skills nodig hebt. Je kunt gewoon aan de slag.

Je hebt hier voor geen specifieke skills nodig.

Daarnaast heb je zelf invloed op wat verdiend. Sommige werkgevers betalen namelijk per ‘bucket’. Hoe meer fruit jij plukt, hoe meer je verdient.

Werken in AustraliëWerken als fruit picker

#4 De bouw

Werken in de bouw is ook een goede optie, maar hier heb je wel ervaring voor nodig. De meeste bedrijven nemen namelijk niet zomaar iemand zonder ervaring aan. Daarnaast is het vaak specialistisch werk.

Denk aan elektriciens of heftruck bestuurders. Voor dit soort banen heb je vaak diploma’s nodig. Die kun je ter plekken halen, maar vergt wel een extra investering.

#5 Toerisme (gids)

Een van de leukste dingen om te doen (vinden wij) is werken in het toerisme. In toerisme zijn echt heel veel baantjes te vinden. De een nog leuker dan de ander. Zo kun je mee op een zeilschip rondom de Whitsunday Islands, kun je mensen rondleiden bij Uluru of leren surfen op Bondi Beach.

De mogelijkheden zijn echt eindeloos.

Het is leuk werk, je ontmoet heel veel andere reizigers en je ziet veel plekken van het land.

Whitehaven BeachJe kunt als gids mee naar Whitehaven Beach op Whitsunday

Werken in Australië: waar vind je werk

Als je eenmaal hebt besloten om te gaan werken in Australië wil je natuurlijk weten waar je de beste banen kunt vinden. Met de komst van internet is het vinden van baantjes een stuk makkelijker geworden, maar er zijn meer opties.

#1 Online

De makkelijkste manier om werk te vinden is online. Er zijn heel veel websites die banen aanbieden. Een van de beste websites is backpackerjobboard.com.au met een handig overzicht van het soort werk op bepaalde locaties.

Andere bekende websites zijn jobaroo.com/ (hoewel ik dit geen fijne site vind) en workstay.com.au/.

Overigens kun je ook terecht op Facebook. Hier vind je ook verschillende Facebook groepen waar je baantjes kunt vinden via andere bakpackers.

#2 Bij je accommodatie

Wat ook handig is, is navraag doen bij je hostel. Veel hostels in grote steden als Adelaide, Brisbane, Sydney en Melbourne kunnen wel wat handjes gebruiken en werkgevers die reizigers zoeken, hangen hier ook vaan advertenties op.

Het is goed om bij je hostel na te vragen of ze werk hebben of dat ze je kunnen helpen bij het zoeken naar werk. De meeste hostels kunnen je hier bij helpen.

#3 Zelf op zoek gaan

Je kunt ook zelf op zoek gaan. Het is een kwestie van je CV updaten, uitprinten en langs gaan bij plekken waar je zou willen werken. Dit is natuurlijk niet heel handig als je in de landbouw wil werken, omdat veel van de bedrijven ver van de bewoonde wereld liggen.

#4 Uitzendbureaus

Een laatste optie die je hebt, is de hulp inschakelen van uitzendbureaus. Er zijn er nogal wat in Australië. Het voordeel is dat je jezelf kunt promoten zoals je dat ook via vacature sites in Nedrland zou doen.

De bekendste is Indeed.com, zoals wij die ook kennen. Een bekende Australische website is seek.com.au. Op deze websites kun je ook baantjes zoeken.

Melbourne 

Werken in Australië: wat verdient het

Wat je verdient met werken in Australië is van een hoop dingen afhankelijk. Je leeftijd, het werk wat je doet, de werkgever, hoe hard je werkt en hoe tevreden ze met je zijn 🙂

Er is weinig nuttigs te zeggen over het uurloon. Dat is allemaal afhankelijk van jezelf en hoe goed jij onderhandelt.

Het minimum loon is AUD$19.49 per uur of AUD$740.80 per 38-uur werkweek (beide bruto).

TIP ♥ – meer over minimumloon en rechten van werknemers vind je hier

    Meer lezen over Werken in Australië?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven