Overnachten Australië

Het overnachten in Australië kan op heel veel verschillende manieren. Het kan zijn dat overnachten Australië een groot deel van je budget op slokt maar dat hoeft niet. Je kan het uiteindelijk zo duur maken als dat je zelf graag zou willen. Het goede nieuws is dat waar je jouw geld ook aan uitgeeft. De kwaliteit van de meeste accommodatie is ruim voldoende. Ga je met een auto rondreizen en slaap je veel in hostels of hotels? Dan is het wel verstandig om in het hoogseizoen wat van te voren vast te leggen.

Overnachten in Australië

Aussies zijn gek op kamperen. Veel campings kunnen dan ook snel vollopen tijdens de vakantie periode (dec – jan). Andere accommodaties als B&B, hostels of motels zijn wel aan populariteit aan het groeien.

Hotels worden vooral door buitenlandse toeristen en voor zakenreizen gebruikt. Als je de outback in trekt ontkom je eigenlijk niet aan het kamperen. Gelukkig kan je tegenwoordig ook steeds meer gratis kamperen, freedom camping genoemd.

TIP – Wil je gaan kamperen? Lees je dan goed in of download verschillende apps voor goede kampeerplekken.

Taalgebruik

Waar je ook heen gaat en hoe je ook wil gaan overnachten. Aussies zijn een open en ontzettend vriendelijk volk. Ze helpen je graag op weg en ook als je vragen hebt kun je altijd wel bij hen terecht. Naast de vriendelijkheid staan ze ook bekend om hun accent.

Ofwel hun taalgebruik. Ook mensen die een aardig woordje engels spreken lopen soms tegen woorden aan waar ze nog nooit van gehoord hebben. We hebben hier allemaal wel eens last van. Vraag het gewoon als je het niet volledig begrijpt. Niemand zal je er om veroordelen.

Prijzen

Het overnachten in Australië is behoorlijk prijzig. Kamperen, of vrij kamperen, is natuurlijk de goedkoopste optie. Daarnaast is het nog avontuurlijk ook. Hostels zijn de “goedkoopste” optie als je niet wil gaan kamperen.

Reken op minimaal AU$20 voor een dorm in een hostel.

Hotel Australië

Hotels in overvloed in Australië. Ze worden vooral door Aziatische toeristen en door zakenmensen gebruikt. De meeste reizigers die naar Australië komen reizen per camper en diegene die zich in de auto verplaatsen kamperen soms in een tent en anders vaak in hostels of B&B’s.

In de grotere steden vind je de meeste hotels. Ga je richting de outback dan wordt het steeds minder.

De grotere hotels en resorts bieden vaak betere faciliteiten en als bijkomend voordeel ook veel activiteiten die in de buurt van het hotel worden aangeboden. Voor deze activiteiten moet je vaak wel apart betalen.

Denk aan duiktours, snorkeltrips, rondleiding door de stad, enz. Reis je in het hoogseizoen en wil je een hotel in het weekend boeken? Zorg dan dat je ruim op tijd een hotel vast legt. Dit kan tegenwoordig eenvoudig online via sites als booking.com.

Motels ipv Hotels

Veel Aussies, maar ook steeds meer reizigers, gebruiken ipv hotels de veelal goed uitgeruste motels. De kosten voor een motel variëren van AU$100 tot AU$200 per nacht. Omdat ze vaak dicht langs de wegen staan zijn ze eenvoudig te bereiken.

Zeker voor mensen die lang onderweg zijn geweest is dat een groot voordeel. Daarnaast zijn de meeste motels uitgerust met een TV, een badkamer, een keuken en andere faciliteiten.

Hierdoor kun je zelf koken (wat weer kosten bespaart) wat in een hotel vaak niet kan.

B&B’s en lodges

Motels worden dan wel populairder. Onder stelletjes blijven de lodges en Bed and Breakfasts (B&B’s) verminderd populair. De kamers zijn wel een stuk duurder maar bieden wat meer privacy en luxe over het algemeen.

Je hebt eenvoudige kamers midden in de stad tot super luxe kamers in oude koloniale panden met bijbehorend meubilair en badkamers. In het duurdere segment noemen ze de B&B’s ook wel Lodges. Deze zijn voor de meeste reizigers te duur, om dagelijks in te verblijven, maar wel leuk om je vakantie of rondreis in af te sluiten.

Uiteraard dalen de tarieven vooral in het midden segment tijdens het laagseizoen. B&B’s hebben vaak ook nog wel eens deals waarbij solo reizigers extra korting krijgen (soms wel 30 tot 40%) op de kamerprijs.

Je kunt lekker met je eigen camper kamperen.

Hostels

Zeker onder backpackers zullen de hostels niet ontbreken tijdens hun reis door Australië. Hostels zijn vooral populair bij de jongeren die op een kleiner budget rondreizen. Er zijn in Australië meer dan genoeg budget hostels te vinden.

Hier door is het land als een waar walhalla voor de echte hostel liefhebbers. Verwacht dezelfde prijzen als hier in Europa of in Nieuw Zeeland. Een plekje in een dorm kost al snel AU$25.

Het voordeel van de hostels, en ook de grootste reden dat ze zo populair zijn bij backpackers, is dat je er makkelijk mensen ontmoet. Zeker als je alleen reist is dit toch wel erg prettig. Vaak liggen ze ook dicht bij het centrum van de plaats waar je verblijft.

Ben je buiten de stad is de kans groot dat de hostels dicht bij het strand of het nationale park liggen waar je graag heen wil. Vaak hebben hostels een keuken waarin je zelf je eten kunt klaarmaken. Door zelf boodschappen te doen en te koken bespaar je geld

Je hebt in Australië drie grote hostel ketens. Het is aan te raden om, wanneer jij veel gebruik wil maken van hostels, een membership card van één van deze ketens aan te vragen. Heel globaal kan je de ketens ongeveer zo indelen.

Waarbij opgemerkt dient te worden dat de VIP hostels een grotere dekking hebben door heel Australië.

  • YHA – Vaak centraal gelegen, comfortabel zonder veel poespas.
  • NOMADS – Goede hostels, centraal gelegen en houden ook van een feestje.

Kamers

De kamers in hostels kun je globaal indelen in twee soorten. Dorms en privékamer. Dorms zijn grote slaapzalen waar je met zijn alle, vaak op stapelbedden, slaapt. Het kan erg rumoerig zijn en soms zelfs lawaaierig. Prive kamers zijn, zoals het woord als zegt, kamers die je voor jezelf hebt of met zijn tweeën deelt.

Het voordeel is dat je wat meer privacy hebt en ook wat minder gestoord zal worden tijdens je slaap.  Als je in hostels slaapt, is het wel altijd aan te raden, ook als je een prive kamer hebt, om je waardevolle spullen in een kluisje te bewaren.

Eigenaren van de hostels kunnen je vaak helpen met bezienswaardigheden en de route van je reis.

Prijzen voor hostels in Australië

Hostels zijn in Australië niet heel goedkoop. Een dorm kost je al snel AU$25 per nacht. De meeste hostels hebben ook tweepersoonskamers en zelfs familiekamers voor variërend van AU$50 tot AU$80 per nacht voor twee personen.

Bij sommige hostels kun je ook je tent opzetten op het terrein en gebruik maken van de faciliteiten voor ongeveer AU$17 per nacht per persoon.

overnachten in Australië

Je kunt ook huisjes huren.

Kamperen

Misschien wel de mooiste manier om dit prachtige land te verkennen, kamperen. Naar onze mening is er niets mooiers dan rond rijden en overnachten waar je maar wil. Op een camping of in de schitterende natuur. Kamperen is voor vele het ultieme gevoel van vrijheid.

Omdat je nergens aan vast zit. Je kunt kamperen op campings, welke er in vele maten en soorten te vinden zijn of vrij in de natuur. Houd er wel rekening mee dat er aan het vrij kamperen (freecamping) bepaalde regels zitten.

Vooral in de outback voel je jezelf pas echt vrij als je vrij kunt kamperen.

Campings

De populairste optie onder mensen die met een camper of auto rondtrekken is toch wel de camping. Australië beschikt over meer dan genoeg campings verdeelt over het hele land. De één wat moderner en beter ingericht dan de ander.

Campings zijn niet goedkoop, helaas. Download de WikiCamps app. De app kost €5,50 maar is dat bedrag meer dan waard. De app staat vol met handige informatie, kaarten en adressen van campings.

Door de kaarten kun je eenvoudig naar de camping navigeren en door de omschrijving kun je van tevoren al een keuze maken.

De app is ook offline te gebruiken.

Campinggidsen

Wij vonden de WikiCamps app ook handiger dan de kampeergids die je bijna overal kunt kopen. Natuurlijk is ook een Reisgids handig. let er wel op dat je de laatste versie koopt van deze reisgidsen. Anders is informatie wel eens verouderd.

Iets wat bij een app of digitale reisgids minder snel gebeurt.

Prijzen

De campings kun je verdelen in vier categorieën;

  • Basic (gratis) – hebben niets anders dan een long drop toilet en water in de buurt;
  • Backcountry (AU$5-10) – biedt iets meer faciliteiten met bijv. overdekte kookmogelijkheden;
  • Standard (AU$5-15) – dit is de meest populaire met barbecues, open haarden, picknicktafels en vuil ophaling;
  • Serviced (AU$20-40) – deze campings lijken meer vakantieparken en zijn van alle gemakken voorzien. Reserveren kan geen kwaad hier.

Kamperen in Australië.

Vrij kamperen

Vrij kamperen is enorm populair onder backpackers en andere reizigers. Het is natuurlijk ook ontzettend verleidelijk om heerlijk afgelegen, onder een prachtige sterrenhemel je eigen kampeerplekje te hebben.

Het is een fantastisch gevoel om heerlijk rond te cruisen en willekeurig een plekje uit te zoeken om je camper te parkeren of tentje op te zetten. Dat is hoe vrijheid ECHT voelt. Helaas worden de regels de laatste jaren steeds strenger.

De populariteit heeft er voor gezorgd dat steeds meer mensen hinder ondervinden van de freecampers. Dit heeft de regering doen besluiten om de regels aan te scherpen. We adviseren dan ook om je altijd GOED in te lezen voordat je ergens gaat staan.

Een boete van minimaal AU$200 kan dat ultieme gevoel van vrijheid toch een beetje verpesten. De regels zijn ook per district anders. Download een (gratis) App die je van de juiste informatie kan voorzien.

Hierin vind je alle informatie over waar je wel en waar je niet mag kamperen. Gebruik daarnaast je gezonde verstand. Staan er boorden da je niet mag kamperen? Dan lijkt het me een ABCtje en hoeven wij niet uit te leggen dat je daar niet moet gaan staan.

Twijfel je, doe het dan niet of vraag het even na bij lokale bewoners.

Kan het nog?

Natuurlijk kan het nog. Als je maar wil. Het is wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Zorg er voor dat je camper self-contained is. Dat houdt in dat je de gelegenheid moet hebben om gebruikt water op te vangen en een WC in de camper aanwezig moet zijn.

Daarom valt een auto al snel af. Het is niet verplicht om self-contained te zijn, maar het maakt het reizen wel een stuk comfortabeler.

Daarnaast verschillen de regels het per district. Sommige verbieden vrij kamperen binnen 10  kilometer van de stad, terwijl andere speciale plekken aanwijzen voor vrij kamperen. Bereid je goed voor en laat je vooral niet afschrikken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven