Route Nicaragua – 3 weken

Wij reisden ruim 3 weken door Nicaragua. Een schitterend land waar ontzettend veel te doen en te zien is. De oude koloniale steden, de indrukwekkende vulkanen en natuurlijk de eilanden zorgen er voor dat iedere reiziger hier met een tevreden gevoel weer verder reist. Maar wat is nu precies de beste route Nicaragua?

Iedereen reist op een andere manier, maar we gaan bijna allemaal naar dezelfde plekken. Enkele uitzonderingen daargelaten. Wij hebben onze tips en ervaringen van onze reis op een rij gezet en delen graag onze route Nicaragua.

TIP ♥ – op onze pagina Kosten Nicaragua lees je wat onze reis ongeveer heeft gekost

Route Nicaragua – 21 dagen

Voordat we de route Nicaragua met jullie delen is het handig om te weten hoe lang we precies zijn geweest. Wij staken op 11 maart de grens over tussen Monteverde (Costa Rica) en San Juan del Sur. Deze route begint dus in San Juan del Sur.

Route Nicaragua
Ometepe

Wie wil dit nou niet? 🙂

Dag 1 – San Juan del Sur

Onze eerste dag in Nicaragua was in het kustplaatsje San Juan del Sur. Veel reizigers beginnen hier hun reis als ze op doorreis zijn uit Panama of Costa Rica. Wij zijn via Panama naar Costa Rica gereisd en vanaf daar naar Nicaragua. Een van de beste plekken om de grens over te gaan tussen Costa Rica en Nicaragua is tussen Monteverde en San Juan.

TIP ♥ – als je wil weten hoe wij de grens over zijn gegaan en hoe dat werkt vind je hier meer info. Ons ticket voor dee reis boekte bij CheapTickets.

De eerste dag hebben we San Juan verkent. Iets dat niet zo heel lang duurt want San Juan is niet zo heel groot. Je vindt er een aantal leuke barretjes en restaurants.

Dag 2 – San Juan del Sur | De stranden en het Jezusbeeld

De tweede dag hebben we de stranden rondom San Juan del Sur verkent. Het strand van het stadje zelf vonden wij niet echt de moeite waard. Het is druk, lawaaierig en niet heel mooi. Als je een dagje aan het strand wil relaxen kun je beter naar een van de stranden in de buurt gaan.

Je kunt met een soort pick-up truck naar de stranden toe. Dit kost zo’n $5 p.p. Je kunt ook een brommer huren en zelf naar de stranden rijden. je hebt dan veel meer vrijheid en bent niet gebonden aan de vertrektijden van de pick-up truck. Een brommer huren kost zo’n $30 per dag en je kunt er met z’n tweeën op. Huur een schakelbrommer en geen scooter want de wegen buiten San Juan zijn allemaal zandweggetjes.

Vergeet geen koffie te drinken in Barrio Cafe! Veruit het leukste barretje van de stad 🙂

TIP ♥ – wij hebben op de pagina San Juan del Sur de mooiste stranden beschreven

San Juan del Sur

De straten van San Juan

San Juan del Sur

Uitzicht vanaf de berg waar het Jezusbeeld staat

San Juan del Sur

De lekkerste koffie vind je bij het Barrio Cafe

Dag 3 – San Juan del Sur ➜ Granada

De derde dag besloten we van San Juan del Sur naar Granada te reizen, de bekendste stad van het land en onmisbaar in je route Nicaragua. Veel mensen reizen vanuit San Juan naar Ometepe, wat op zich ook een logischere route is, maar wij bewaarde Ometepe voor later. Uiteraard reisde we met de chickenbus. Deze bussen reizen niet rechtstreeks, maar via Rivas.

  • Chicken bus van San Juan del Sur naar Rivas  40 cordoba = ($1,25)
  • Chicken bus van Rivas naar Granada  30 cordoba + 25 cordoba voor backpack ($1,75)

De reis duurt niet zo heel lang dus je hebt nog een halve dag om rond te lopen in Granada. Wij waren rond 12:00 uur in Granada.

TIP ♥ – wij verbleven in Casa Oro. Een leuk hostel met veel activiteiten en reizigers.

Dag 4 – Granada | De stad verkennen

Wij hebben de derde dag na aankomst lekker door de stad gelopen. De vierde dag hebben we Granada verkent. Je kunt dit makkelijk in een dag doen omdat het niet zo heel groot is. Wij zijn nog 1 dag terug geweest in Granada aan het einde van onze reis omdat we het zo leuk vonden, maar dat hoeft natuurlijk niet. De belangrijkste dingen die je ‘moet’ zien in Granada zijn;

  • het oude stadscentrum
  • Catedral de Granada (de bekendste kerk)
  • Iglesia de la Merced
  • De straat La Calzada

TIP ♥ – wij hebben ’s avonds op dag 3 nog de Night Tour naar de Masaya vulkaan gedaan. Dit kun je opnemen in je eigen route Nicaragua mocht je dat willen

Granada in Nicaragua

Kleurrijke straten van Granada

Granada

Uitzicht vanaf de Catedral

Granada

Dag 5 – Granada | Dagtrip naar Laguna de Apoyo

Dag 5 hebben we eerst lekker ontbeten en zijn we op ons gemakje naar Laguna de Apoyo gegaan. Laguna de Apoyo is een meer dat in de omgeving van Granada ligt. Het wordt ook vaak gecombineerd met een bezoek aan Granada en is dus makkelijk op te nemen in je route Nicaragua. Je kunt overnachten bij Laguna de Apoyo, maar wij vonden een halve dag meer dan genoeg.

Het is een meer, waar je eigenlijk niet veel meer kan doen dan relaxen aan het water. Je kunt ook het hele meer rondlopen, maar dat is meer dan 20 kilometer. Wij zijn naar de Monkey Hut gegaan. Hier kun je een dagpas kopen ($6 p.p.) en met die pas kun je gebruik maken van alle faciliteiten van de Monkey Hut.

TIP ♥ – op deze pagina lees je hoe je bij Laguna de Apoyo komt

Laguna de Apoyo

Laguna de Apoyo 

Laguna de Apoyo

Laguna de Apoyo 

Dag 6 – Granada ➜ Leon

Wederom hebben zijn we rustig aan verder gereisd. We hebben tijdens al onze reizen nog nooit zo langzaam gereisd als in Nicaragua 🙂 Dat lag deels aan de relaxte sfeer in het land, en deels aan het feit dat het 38 graden was en dus eigenlijk veel te heet was om druk te doen.

Dag 6 hebben we niet veel gedaan. ’s ochtens hebben we nog één keer genoten van Granada (het is echt een leuke stad) voordat we in de bus stapte naar Leon. Er gaan geen directe (chicken) bussen naar Leon. Je moet eerst naar Managua reizen.

  • Granada naar Leon (via Managua) 90 cordoba ($3,85) | 2 tot 3 uur rijden

TIP ♥ – wij sliepen in Hostel Casa Lula dicht bij de White Cathedral in een rustige straat met een lekker binnentuintje!

Dag 7 – Leon | Relaxen in de stad + volcano boarden!

Onze eerste volledige dag in Leon hebben we lekker rustig aan gedaan. Leon is een studentenstad waar veel meer te zien is dan mensen denken. Ga bijvoorbeeld naar het Museo de la Revolucion ($2 p.p). Een indrukwekkend museum waar je terug gaat in de tijd naar de veldslagen van de revolutie. De muren zijn bezaaid met kogelgaten en herinneringen.

Verder heb je hier natuurlijk de Catedral de León, dé highlight van de stad (zie foto hieronder). Deze Catedral is zo bekend omdat het dak spierwit is. Dit spierwitte dak is niet alleen dé plek voor alle hipsters en fotograven, het biedt  ook een mooi uitzicht over het centrale plein van de stad. Helaas is het dak niet meer zo wit als je in magazines en op Google ziet. Of in ieder geval niet toen wij er waren.

Volcano boarden op Cerro Negro

Als je iets ‘moet’ opnemen in je route Nicaragua is het wel het volcano boarden bij de Cerro Negro, een van de bekendste activiteiten in Nicaragua en een onvergetelijke ervaring. We kunnen het helemaal uitleggen, maar check gewoon het filmpje hieronder! De tour wordt 2x per dag georganiseerd. Om 8:00 uur en om 14:00 uur en het kost $30 p.p.

TIP ♥ – wat we nog meer gedaan hebben in deze stad lees je op ons blog over Leon

Leon

De bekende witte kathedraal in Leon. Onmisbaar in je route Nicaragua

Leon

De straten van Leon

Cerro Negro

Uitzicht vanaf Cerro Negro

Dag 8 – Leon | Telica vulkaan

Dag 8 hebben we ’s ochtends niet zo veel gedaan i.v.m. een kater 🙂 In de middag hebben we de Sunset Tour naar de Telica vulkaan gedaan. De Telica vulkaan is een van de indrukwekkendste vulkanen die we hebben gezien. Deze vulkaan heeft zo veel te bieden dat je niet weet waar je moet zoeken.

De Telica vulkaan is een stuk hoger dan de Cerro Negro, maar wat ons het meest trok was de krater. De krater is namelijk 600 meter groot en 125 meter diep. En er staat hier geen hekje of andere vorm van veiligheidsmaatregelen. Er zijn verschillende tours te boeken naar de Telica vulkaan. Je kunt er ook overnachten. Onze tour kostte $40 p.p.

TIP ♥ – op ons blog over Leon lees je meer over deze vulkaan

Telica vulkaan Nicaragua

Dag 9 – Leon ➜ Estelí

Na een paar dagen Leon vervolgen we onze weg naar Esteli om vanaf daar de Somoto Canyon te bezoeken tegen de grens met Honduras. Weinig mensen kiezen voor de Somoto Canyon in hun route Nicaragua en dat was precies de reden dat we hier graag heen wilde. Het is wel een flinke reis. Wij zijn van Leon naar Somoto zo’n 5 uur onderweg geweest terwijl het maar 312 kilometer is. Lang leve de chickenbussen ?

Dag 10 – Estelí | Somoto Canyon

Dag 9 zijn we de hele dag in de Somoto Canyon geweest. Deze cnanyon is een van de nieuwste bezienswaardigheden van het land en daardoor komen er niet zo veel mensen. Achteraf hadden we beter naar het plaatsje Somoto kunnen reizen omdat het vanaf Esteli nog zo’n 2 uur rijden is naar Somoto.

Canyon Tour

Je kunt de Somoto Canyon op eigen gelegenheid bezoeken. Op onze blog over de Somoto Canyon hebben we dit beschreven, Wij besloten echter een tour te boeken bij Henry die een tourbedrijfje heeft met alleen maar mensen in dienst die uit het dorp komen. Zo support je de lokale bevolking. De tour kost $25 p.p

TIP ♥ – als je iets minde tijd hebt raden we aan om Somoto of Matagalpa (zie hieronder) uit je route Nicaragua te halen. Deze twee plekken zijn namelijk het langs reizen.

Somoto Canyon

De Somoto Canyon

Somoto Canyon

De Somoto Canyon

Dag 11 – Estelí ➜ Matagalpa

De 10e dag zijn we van Estelí terug gereisd naar Matagalpa. We zijn vroeg vetrokken omdat er in Esteli nagenoeg niks te doen is. Het is geen stad waar je voor de gezelligheid heen gaat 🙂 De reis is niet zo ver, zo’n 70 kilometer, maar je doet er best lang over. Neem eerste de chickenbus naar San Isidro. Daar stap je over op de bus naar Matagalpa.

In Matagalpa hebben we onze eerste middag niet zo veel gedaan. We zijn op zoek gegaan naar accommodatie, hebben onze was afgegeven en hebben op een terrasje gezeten. Even bijkomen van het reizen 😉

TIP ♥ – meer over de stad lees je op ons blog over Matagalpa

Dag 12 – Matagalpa | De bergen in

We hebben in Matagalpa geen tours gedaan. We besloten hier vooral even bij te komen en zo min mogelijk te doen. Dat is er niet helemaal van gekomen aangezien we alsnog de bergen in zijn getrokken en het stadje hebben verkent. Matagalpa is wel een ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van het reizen.

Matagalpa

Dag 13 – Matagalpa ➜ Ometepe

Dag 11 zijn we vertrokken naar Ometepe. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden van het land en mag natuurlijk niet ontbreken in je route Nicaragua. Op Ometepe wilde we lekker genieten van de natuur en natuurlijk de twee bekende vulkanen; Concepcion en Maderas. Het is een behoorlijke reis  van Matagalpa naar Ometepe. Eerst moet je naar Managua reizen, van Managua naar Rivas en van Rivas naar San Jorge waar de boot vertrekt naar Ometepe.

De eerste dag hebben we niet zo veel gedaan. Er zijn een aantal dorpjes waar je kunt overnachten in Ometepe. Wij sliepen in Santa Cruz. Andere plekken zijn Moyogalpa (waar je aan komt met de boot), Balgue en Santa Domingo.

Brommer huren

Wij besloten in Moyogalpa een schakelbrommer te huren voor 3 dagen. Dit kostte ons $60 in totaal, maar dat is niet duur als je weet dat een taxi van Moyogalpa naar Santa Cruz al $20 kost (alleen heen).

TIP ♥ – wij sliepen  in Encanto Graden Hotell. Iets duurder, maar wel op een geweldige locatie met het beste uitzicht in heel Ometepe! En de zonsondergang hier… WOOOW!

Dag 14 t/m 16 – Ometepe | Vulkanen, watervallen, scooteren en meer

De rest van de dagen hebben we met onze brommer Ometepe verkent. Het is ontzettend leuk om het eiland rond te rijden in je eigen tempo. Hou er wel rekening mee dat alleen de hoofdwegen goed zijn op Ometepe. Als je daar van afwijkt kom je op zandweggetjes terecht.

Dag 14

De eerste dag op Ometepe zijn we naar het viewpoint gelopen op de Maderas vulkaan. Vanaf Maderas kijk je dan uit op de mooie, kegelvormige vulkaan Concepcion. Qua vorm lijkt deze op Mount Fuji. Bij het viewpoint hebben we geluncht (zelf meenemen, want je kan er niks kopen!).

Na de hike naar het viewpoint zijn we naar Ojo de Agua gegaan ($5 entree). Een soort buitenzwembad.

Ometepe
Ometepe
Ometepe
Dag 15 | Waterval

De tweede dag zijn we naar de waterval San Ramon gereden. De waterval is schitterend, hoewel er bij ons weinig water naar beneden kwam stromen. Wij waren er in maart 2018, het droge seizoen. Toch is het alsnog een indrukwekkende plek die je makkelijk zelf kunt bezoeken zonder gids. Daarnaast is het uitzicht onderweg naar de vulkaan erg indrukwekkend.

Rij met de brommer Playa San Ramon (in Maps.me te vinden). Daar is de ingang van het park. Daar betaal je $3 p.p. entree + $2 per scooter/brommer. ’s avonds hebben wederom een indrukwekkende zonsondergang gespot vanaf onze kamer 🙂

TIP ♥ – meer over onze avonturen op Ometepe lees je in ons blog over Ometepe

Dag 16 | Rondtouren

De laatste dag op Ometepe hebben we niet zo veel gedaan. We hebben het strand van Santa Domingo verkent en verder op onze brommer wat rondgereden in de omgeving. Er gaat niks boven lekker rondrijden, stoppen op plekjes die je mooi vindt, lekker eten en vooral genieten!

Ometepe
Ometepe
Ometepe
Ometepe

Dag 17 – Ometepe ➜ Corn Islands

Dag 17 was geen hele spannende dag. We reisde van Ometepe terug naar Managua om vanaf daar naar de Corn Islands te vliegen. Deze hele daag bestond eigenlijk uit reizen, wachten, reizen en nog meer wachten. Wij betaalde zo’n $165 p.p. voor een retourje vanuit Managua.

TIP ♥ – je kunt tickets ook online boeken. Je kunt de terugvlucht open laten en op het eiland zelf bepalen wanneer je terug vliegt (ideaal).

Dag 18 t/m 20 – Corn Islands | Relaxen

Heel veel is er niet te doen op de Corn Islands, maar je komt ook niet naar een tropisch eiland om heel druk te doen 🙂 Wij hebben we eigenlijk vooral genoten van het sfeer, het weer en het strand. De Corn Islands zijn de perfecte afsluiting van je reis en mogen zeker niet ontbreken in je route Nicaragua.

Het leven draait hier vooral om het strand en de zee. Wij hebben onze dagen gevuld met taxi ritjes over het eiland (’s avonds kun je hier beter niet alleen over staat gaan) en duiken. Je kunt op Little Corn Island erg goedkoop duiken. Wij hebben het niet gedaan 🙂 , maar voor een duik betaal je hier ongeveer $35, voor een PADI-cursus $300 p.p. Wij deden een snorkeltour van $20 voor 3 uur.

Verder hebben we vooral veel stranden gezien en lekker gegeten in ons hotel. Meer hierover lees je op ons blog over de Corn Islands

TIP ♥ – het mooiste strand is Yemaya. Het is gelegen aan de noordkant van het eiland, op een goede twintig minuten lopen van het centrum van het eiland.

Corn Island

Strand op de Corn Islands

Corn Islands

Dag 21 – Corn Islands – Managua

Wij vlogen dag 21 terug naar Managua om vanaf hier naar Belize te reizen. Je kunt natuurlijk ook verder reizen naar andere landen, of misschien reis je wel weer naar huis. Mocht je precies 3 weken hebben raden we aan om dag 20 naar Managua te vliegen zodat je op tijd bent voor je vlucht op je 21e dag.

Hopelijk helpt onze route Nicaragua jou bij het maken van je reisplannen! Het is een geweldig land en we raden iedereen aan hier heen te gaan 🙂

    Meer lezen over Route Nicaragua - 3 weken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven