De Somoto Canyon is pas ontdekt in 2004 en behoort daarmee tot de nieuwste bezienswaardigheden van Nicaragua. Dat is ook te zien aan het aantal reizigers dat er komt, dat zijn er namelijk niet veel. De canyon ligt in een indrukwekkend natuurgebied tegen de grens van Honduras. Zwem door het heldere water van de Coco-rivier, tussen kliffen van 120 tot 150 meter hoog en geniet van de schitterende omgeving. Check hier onze tips en ervaringen!

Somoto – dé plek voor avonturiers

Veel reizigers in Nicaragua gaan vulkaanboorden in Leon, duiken bij de Corn Islands of beklimmen een vulkaan op Ometepe. Gek genoeg slaan veel reizigers de Somoto Canyon over. Wij besloten er heen te gaan en deze canyon met eigen ogen te ontdekken. En we werden niet teleurgesteld!

De canyon ligt in een prachtige omgeving omringd door bossen en bergen en het is DE plek voor avonturiers in Nicaragua. Het is een wonder dat er nog maar zo weinig mensen komen, maar tegelijkertijd ook een zegen, aangezien de kans groot is dat je met een handje vol toeristen bent.

TIP ♥ – lees hier onze ervaringen in de Somoto Canyon

Somoto Canyon
Somoto Canyon

Wat is er te doen?

De Somoto Canyon is de plek voor mensen die graag actief willen doen. Het draait hier vooral om canyoning, iets dat je bijv. in Frankrijk ook kunt doen. Wij hebben dit voor het eerste in Moalboal, in de Filipijnen, gedaan. Dat beviel ons zo goed dat we het bij deze canyon nog een keer wilde proberen.

#1 Canyoning

Canyoning houdt in dat je door de canyon heen dwaalt. Je zwemt, springt, loopt of vaart door een deel van de canyon. Je kunt dit zelf doen, of met een gids (daarover later meer). Gewapend met een zwemvest (niet verplicht) en je zwembroek verken de je canyon.

Het is een leuke activiteit waar de waaghalzen nog van verschillende rotsen kunnen springen varierend van 5 meter tot 20 meter hoog. En 20 meter is hoger dan je denkt. Wij spreken uit ervaring 🙂

TIP ♥ – als je gaan tour doet, neem dan schoenen mee die snel drogen!

#2 Paardrijden en tuben

Er is meer te doen. Zo kun je ook paardrijden door de canyon. Dit is leuk voor de mensen die niet van water houden, maar de échte attractie hier is de canyon dus we raden aan om zeker door de canyon heen te gaan. Je kunt hier ook met een rubberen band door de rivier drijven. Dit is iets rustiger, maar leuk als je gewoon wil chillen en niet wil klimmen en zwemmen.

TIP ♥ – Wil je weten wij wij in totaal uitgaven tijdens onze reis door Nicaragua? Check ons blog ‘Wat kost reizen door Nicaragua’.

Somoto Canyon
Somoto Canyon

Tour boeken of zelf de canyon ontdekken?

We zouden liegen als we zeggen dat je een tour moet boeken om de Somoto Canyon te ontdekken. Het kan namelijk prima op eigen gelegenheid. Het is een overweging die je zelf moet maken. Het heeft beide z’n voor- en nadelen. Die delen we graag met je.

Tour boeken

Wij hebben besloten om een tour te boeken bij Canyon Tours. Niet omdat we bang waren dat we het zelf niet kunnen, maar omdat we hiermee de lokale bevolking steunen. Somoto Canyon Tours wordt namelijk gerund door Henry, die bij de canyon woont. Henry heeft alleen mensen in dienst die uit Somoto komen en samen zorgen zij er voor dat de canyon schoon blijft. Iets dat helaas niet vanzelfsprekend is.

Nogmaals, de canyon is prima op eigen gelegenheid te ontdekken, maar door een tour te boeken steun je de regio. Wij zijn geen low-budget backpackers en vinden het niet erg om geld uit te geven voor een goed georganiseerde tour. Daarnaast is Henry en zijn personeel ontzettend vriendelijk.

TIP ♥ – de tour kost $25 tot $30 p.p. afhankelijk van de duur van de tour. Dit is inclusief lunch, zwemvest (optioneel) en schoenen (gympen)

Boeken in Esteli

Sommige reizigers reizen van Estelí naar de Somoto Canyon. Ook hier kost de tour $30 p.p., maar dan moet je wel zelf van en naar Somoto reizen. En Estelí ligt zo’n 2.5 uur van Somoto. Hier lees je meer over bij het stuk ‘Hoe kom je er‘.

Zelf de canyon ontdekken

Je kunt de canyon ook zelf verkennen. Dat heeft als voordeel dat je geen $30 p.p. hoeft te betalen en dat je niet tijd gebonden bent. Het ‘nadeel’ is dat als je van rotsen wil springen je niet precies weet waar dat kan. Dat is, zeker in het hoogseizoen als het water laag staat, best gevaarlijk.

Gevaarlijk?

Op internet lees je verhalen over dat het gevaarlijk kan zijn. Trek je er niet te veel van aan. Zo lang je goed kunt zwemmen is de Somoto Canyon prima zelf te doen. Je loopt vanaf het beginpunt naar de canyon waar je stroomafwaarts gaat totdat je bij de camping komt waar je weer het land op gaat en langs de weg wacht op de eerstvolgende bus.

Grote en kleine loop

Je kunt op twee plekken beginnen aan de tocht door de Somoto Canyon. De kleine loop duurt ongeveer 3 uur. De grote loop duurt 5 uur. Je kunt dus kiezen hoe lang je door de canyon wil lopen. Neem de bus ($2 heen en weer) of een taxi van Somoto naar de canyon. Wij hebben een mini-gids gemaakt over hoe je de canyon zelf kunt ontdekken.

TIP ♥ – als je in Somoto slaapt raden we de lange loop van 5 uur aan. Slaap je in Esteli doe dan de kleine loop want om 15:15 uur gaat de laatste Express Bus van Somoto naar Esteli.

Somoto Canyon

In de foto hierboven zie je een camping. Uiteraard kun je hier overnachten. De kosten hier van zijn $2 per nacht. Dan moet je wel je eigen spullen meenemen.

Als je een tour boekt ga je NIET naar de viewpoints. Deze kun je op eigen gelegenheid wel bezoeken, maar dit is een aardige klim. Als je naar de viewpoints wil vraag dan aan de locals hoe je hier komt.

Als je niet in Esteli of Somoto wil slapen kun je ook overnachten bij de canyon. Henry, van Somoto Canyon Tours, heeft een paar cabins staan waar je kunt overnachten. Rondom de camping liggen ook nog 1 a 2 accommodaties.

Je komt terug bij Somoto Canyon Tours. Hier kun je wachten op de de bus naar Somoto. Deze komen ongeveer elk half uur. Let op! De laatste bus terug gaat om 17:00 uur en de laatste Express Bus om 15:15 uur.

Somoto Canyon
Somoto Canyon
Somoto Canyon

Hoe kom je er?

Somoto ligt aardig uit de richting. De meeste mensen komen hier vanuit Leon, Matagalpa of Granada. Wij zijn zelf uit Leon naar de Somoto Canyon gereisd. Er gaan geen rechtstreekse bussen naar Somoto.

Via San Isidro

De meeste bussen stoppen in San Isidro, waar je over moet stappen in de bus naar Somoto. Dit is vanuit de meeste plekken in Nicaragua een flinke reis. Wij zijn van Leon naar Somoto zo’n 5 uur onderweg geweest terwijl het maar 312 kilometer is. Lang leve de chickenbussen 🙂

Van San Isidro naar Somoto is het nog zo’n 100 kilometer en dus nog zeker 2 uur rijden. De hele reis kost je niet meer dan $5 p.p.

TIP ♥ – je kunt vanuit Leon ook dagtours boeken naar Somoto Canyon. Dit is vrij prijzig ($130) en de dag is erg lang! Het is te boeken bij Volcano Day Tours in Leon.

Esteli of Somoto?

De keus die je moet maken voordat je de Somoto Canyon wil bezoeken is of je in Esteli of in Somoto wil overnachten. Wij hebben, op aanraden van andere, geslapen in Esteli. Dit was achteraf echter niet zo handig. Esteli ligt op zo’n 2 tot 2,5 uur rijden van Somoto.

Somoto it is

Als je een hele dag in de canyon wil blijven (de lange loop) raden we aan om in Somoto te overnachten. Je zit dan dichter bij de canyon waardoor je langer in de canyon kan blijven. Als je in Esteli overnacht kun je om 15:15 uur de laatste Express Bus en 17:00 de laatste ‘normale’ bus nemen.

Dit beperkt je erg in de tijd die je hebt. Als je een tour boekt in Esteli zul je ook eerst zelf naar Somoto moeten reizen waar je wordt opgewacht door de gids. Dat maakt dus geen verschil.

TIP ♥ – de Express Bus van Esteli naar Managua kost 100 cordoba ($3,20) en doet er 3 uur over.

Somoto Canyon
Somoto Canyon

Beste reistijd

De beste reistijd voor Nicaragua zijn de maanden december tot en met april. Dan valt er namelijk de minste regen. Dat is normaal gesproken heerlijk, maar als je naar een canyon gaat om hier doorheen te zwemmen moet er wel water staan. Wij waren er in maart 2018 en toen was het waterpeil in de canyon erg laag.

Daarom kun je beter net na het regenseizoen gaan, aan het begin van het droge seizoen. Het regenseizoen eindigt rond oktober dus de maanden oktober, november en december zijn goede maanden om de canyon te bezoeken.

Locatie Somoto Canyon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven