De stad Matagalpa werd oorspronkelijk bewoond door Indianen, maar hier kwam verandering in toen er goud werd gevonden in de omgeving van de stad. Door de ontdekking van goud, kwamen er namelijk veel Europese immigranten naar het gebied. Aan het einde van de negentiende eeuw begonnen Duitsers de eerste koffieplantages in de stad. Vandaag de dag staat Matagalpa dan ook voornamelijk bekend om de export van koffie.

Parel van het Noorden

De stad staat ook wel bekend als ‘La Perla del Septentrión‘ dat zoiets betekent als de ‘Parel van het Noorden. Het is een populaire stad in de bergen van Nicaragua. Mede dankzij het koele klimaat, het is hier altijd 20-25°C, komen hier ook veel locals. Matagalpa ligt op slechts 2,5 uur rijden (130 kilometer) van Managua.

Het kleine stadje is de toegangspoort tot de groene bergen en koffieplantages in de omgeving. Matagalpa is een van de meest bezochte toeristische steden van Nicaragua. Niet alleen door de vele koffieplantages, maar ook door de mooie omgeving en het constante lenteklimaat. 

Matagalpa

De bergachtige omgeving van Matagalpa

5x doen in Matagalpa

Matagalpa is een belangrijke stad in Nicaragua, maar het toerisme staat hier echt nog in kinderschoenen. De kans is groot dat je tijdens je bezoek geen andere Westerse toeristen tegen komt. Er is, naast de vele koffieplantages en de groende bergen, ook niet heel veel te doen in de stad. Dit zijn de leukste dingen om te doen.

#1 Ontdek de stad

Dit is geen stad waar heel veel te zien is. Sterker nog, er is hier eigenlijk niks te zien. Je komt ook niet voor de stad naar deze regio. je komt hier voornamelijk voor de schitterende omgeving. De meeste hotels en restaurants van Matagalpa liggen verspreid tussen de twee belangrijkste pleinen van de stad: Parque Morazán in het noorden en het kleinere Parque Darío in het zuiden.

De kans is groot dat Matagalpa in rap tempo toeristischer wordt omdat het een totaal andere wereld is dan de rest van Nicaragua.

#2 Bezoek Selva Negra

Selva Negra was vroeger een koffieplantage, maar is vandaag de dag een beschermd natuurgebied. Het ligt zo’n 20 minuten rijden an de stad. Je kunt hier wandelen, paardrijden, deelnemen aan rondleidingen door de boerderij en genieten van de prachtige omgeving van het landgoed.

Een aanrader is de koffietour! In twee uur wandel je de boerderij en de gids legt je het proces van het planten, telen, oogsten, sorteren, wassen en gisten van de biologische koffiebonen uit. De rondleiding is leuk om te doen. Een leuke bijkomstigheid is het mooie landschap. Naast de koffie tour is er ook een chocolade tour! 🙂

TIP ♥ – meer weten? Check de site van Selva Negra

Matagalpa

Selva Negra in Matagalpa

#3 Ga hiken in de bergen

Matagalpa is een perfecte plek om te hiken. Het staat nu nog in kinderschoenen, maar wen verwacht dat je hier over niet al te lange tijd meerdaagse trektochten kunt maken naar dorpjes in de bergen met homestays etc.

Je kunt in de stad ook een dag naar een van de vele koffieplantages lopen. We raden aan zeker één plantage te bezoeken als je in de stad bent, simpelweg omdat het leuk is om te zien hoe koffie gemaakt wordt. De kans is groot dat je in de groene omgeving van de stad ook vogels en apen post. 

#4 Verdiep je in sigaren en chocola

In de stad wordt niet alleen koffie verbouwd, maar vind je ook diverse sigaren- en chocoladefabrieken. Als je een goede sigaar wil roken moet je deze fabrieken zeker eens bezoeken. Als je een liefhebber bent van chocolade, dan is een bezoek aan Castillo del Cacao een must.

Het is mogelijk om door de fabriek te touren om uiteindelijk de beste chocolade van Nicaragua te eten.  Castillo del Cacao ligt net buiten Matagalpa op weg naar Finca Esperanza Verde.

TIP ♥ – voor een tour kun je kijken bij Matagalpa Tours. Reken op zo’n US$40 p.p. voor een dagtour

#5 Zwemmen bij natuurlijke watervallen

In de omgeving van de stad liggen diverse meren, inclusief indrukwekkende watervallen. Zeker als het warm is, is het prettig even een verkoelende duik in een van de mooie meren te maken. Ook kun je prachtige foto’s maken van de watervallen die in de meren uitmonden.

Cascada Santa Emilia

De bekendste waterval is Cascada Santa Emilia, ook bekend als Cascada Blanca. Er is een grote grot achter de waterval. Hou er rekening mee dat er een entrance fee van een paar cent betaald moet worden.

Matagalpa

Selva Negra in Matagalpa

De beste reistijd

Je kunt het beste naar Matagalpa reizen in de Nederlandse wintertijd. In deze periode is het namelijk lekker warm in de stad en is het bovendien vrij droog. Je kunt de stad ook zeker in de Nederlandse zomertijd bezoeken, maar dan kan het wel wat meer regenen. Tijdens onze zomertijd heb je namelijk het regenseizoen in Nicaragua.

Koffieseizoen

Als je de koffieplantages wil bezoeken hou er dan rekening mee dat de koffieproductie en oogstseizoen tussen oktober en februari is.

TIP ♥ – deze stad ligt in de hooglanden van Nicaragua en dit betekent dat het in de avond wat koeler wordt. Neem daarom altijd een fijn vest of een jas mee.

Hoe kom je er?

Je kunt naar Matagalpa vanuit de hoofdstad van Nicaragua, Managua of Leon. Dit doe je door de bus te nemen. De rit duurt van beide steden niet zo lang, maar de exacte reistijd is afhankelijk van het weer en uiteraard de drukte op de weg. De kosten;

  • Van Managua naar Matagalpa  vertrek van Mercado Mayorero | kost €2 p.p.
  • Van Leon naar Matagalpa  3 bussen per dag (4:20 uur, 7:30 uur, 14:45 uur | kost €2,50 p.p.

Locatie Matagalpa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven