Er zijn vele bijzondere meren te vinden in Nicaragua. Eén van de meest bijzondere meren die je in het land vindt, is Laguna de Apoyo. Dit is een prachtig kratermeer dat in een pittoreske vallei ligt. Het ligt letterlijk om de hoek van de stad Granada dus je bent er ook zo. Het meer staat bekend om het indrukwekkende en rustgevende landschap.

Verkoeling Laguna de Apoyo

Het vulkanische Laguna de Apoyo trekt vooral toeristen vanuit Granada en Masaya die op zoek zijn naar wat verkoeling bij het heldere mineraalrijke water. Het is een heerlijke get-away van de hitte in de steden, zeker in de maanden maart en april. De heetste maande van het jaar.

Natuurliefhebbers kijken hun ogen uit bij de zeldzame flora en fauna en wilde dieren zoals brulapen, gordeldieren en toekans. Je kunt er ook overnachten, hoewel wij het na een dagje wel gezien hadden. Als je genoeg tijd hebt in je reisschema zou ik zeker aanrader Laguna de Apoyo eens te bezoeken.

TIP ♥ – meer weten over onze avonturen bij Apoyo? Check ons blog!

Laguna de Apoyo
Laguna de Apoyo

4x doen bij Laguna de Apoyo

Eigenlijk draait het hier vooral om ontspannen en zo min mogelijk doen, maar de omgeving van Laguna de Apoyo leent zich uitstekend voor prachtige foto’s, maar je kunt er meer doen dan alleen mooi beeldmateriaal verzamelen. De vier leukste activiteiten bij Laguna de Apoyo worden hieronder kort beschreven.

#1 Zwemmen in het meer

Het kan erg warm zijn als je in Nicaragua bent, zeker als je in de maanden maart en april in het land verblijft. Wil je even lekker afkoelen, dan ben je bij dit kratermeer zeker op de juiste plek. Ook in de warmere maanden is het water van het meer heerlijk koel. Het water is hier heel erg helder dus neem ook een duikbril mee en wie weet zie je nog wat vissen zwemmen. Hou er rekening mee dat het vrij druk kan worden in het weekend.

Bij het ho(s)tel The Monkey Hut kun je voor $6 per dag zitten en gebruik maken van alle faciliteiten. Ze hebben ook een vlot en verschillende kajaks liggen die je mag gebruiken.

#2 Huur een kajak

Je kunt het meer ook verkennen door een kajak te huren. In de directe omgeving van het meer zijn diverse bedrijven die mooie kajakken verhuren voor een lage prijs. Je kunt ook een vlot huren om het meer te verkennen.

Het meer is vrij groot dus je kunt met een kajak veel zien van het meer. De meeste accommodatie verhuurt kajaks voor ongeveer $6 per dag.

TIP ♥ – verschillende hostels (bijv. Hostel Paradiso) organiseren dagtrips vanuit Granada. Voor $14 p.p. komen ze je halen in Granada en mag je een dag lang gebruik maken van hun faciliteiten. Handig als je maar één dag hebt om het meer te verkennen, maar zelf hier heen reizen is goedkoper.

Laguna de Apoyo
Laguna de Apoyo

#3 De zonsondergang bewonderen

Niet alleen overdag, maar ook in de avond is het vrij druk op het strand van Laguna de Apoyo. Dit komt omdat je vanuit dit strand de prachtige zonsondergang erg goed kunt bewonderen. Neem plaats in een van de hangmatten op het strand en beleef een ultiem geluksmoment als de zon onder gaat.

TIP ♥ – om de zonsondergang te bekijken moet je hier wel overnachten! De laatste bus naar Granada gaat namelijk om 17:00 uur

#4 Bezoek het viewpoint in Catarina

Catarina is een stad dicht aan de andere kant van het meer. Het is een heel klein stadje waar niet heel veel te beleven is, maar er is één ding waarom mensen hier komen; Mirador de Catarina. Ook wel; het viewpoint op Laguna de Apoyo. Vanaf dit viewpoint heb je schitterende uitzichten op het hele meer.

Het viewpoint van Catarina is een van de hoogste heuvels rondom Laguna de Apoyen het uitzicht vanaf hier is fantastisch. Je kunt niet alleen de hele lagune zien, ook het verder gelegen Lake Nicaragua is zichtbaar. De vulkaan Mombacho grenst aan het meer en is ook prominent aanwezig.

Het viewpoint van Catarina is een populaire plek onder Nicaraguanen tijdens het weekend, wanneer families en vrienden hier samenkomen om van het uitzicht te genieten, een hapje te eten in een van de restaurants of een kijkje te nemen in een van de telescopen.

TIP ♥ – entree is $20 p.p. voor buitenlandse toeristen

Wil je weten wij wij in totaal uitgaven tijdens onze reis door Nicaragua? Check ons blog ‘Wat kost reizen door Nicaragua’.

Laguna de Apoyo
Laguna de Apoyo

Hoe kom je er?

Er is één toegangsweg naar het kratermeer en hier rijdt een bus. Deze bus vertrekt in de stad Granada. Er zijn geen bussen die je direct naar het meer brengen. De meeste bussen stoppen bij het kruispunt waar de weg naar Apoyo begint. 

Dagtrips

Wij zijn één dag bij Laguna de Apoyo geweest. Je kunt hier overnachten, maar eigenlijk heb je aan een paar uur wel voldoende. Heel veel meer dan relaxen aan het water en zwemmen is er niet te doen. Je kunt ook het hele meer rondlopen, maar dat is meer dan 20 kilometer.

Als je besluit een dagje naar Apoyo te gaan (vanuit Masaya of Granada) ga dan naar de Monkey Hut. Hier kun je een dagpas kopen en met die pas kun je gebruik maken van alle faciliteiten van de Monkey Hut.

TIP ♥ – een dagpas bij Monkey Hut kost $6 p.p (excl. tax)

Hoe kom je er?

Naar Laguna de Apoyo reizen kan wat lastig zijn als je niet weet waar je moet beginne, maar geloof ons; het is echt een eitje. Neem vanuit Granada een bus richting Managua of Masaya. Op Maps.me kun je kijken waar die bussen vertrekken en anders kun je het bij je accommodatie vragen.

Zeg tegen de chauffeur dat je er uit wil bij Laguna de Apoyo.

Je wordt langs de kant van de weg gedropt. Steek de weg over naar de weg die richting Laguna de Apoyo gaat. Je kunt lopen, maar ruim 1,5 uur lopen. He tis zo’n 7,5 kilometer dus daar moet je zin in hebben. Er staan ook taxi’s.

Er rijden ook bussen, maar die gaan maar 2x per dag en de kans is groot dat je ze mist. We raden daarom aan een taxi te nemen. De kosten;

  • Bus Granada naar kruispunt Laguna Apoyo  25 cordoba ($0,80)
  • Taxi naar Laguna Apoyo  155 cordoba ($5) per taxi
Terug naar Granada

De laatste bus terug naar Granada gaat om 16:30. Deze rijdt langs de weg bij de Monkey Hut. De bus is niet te missen want de chauffeur toetert zo hard dat je de bus uit de bergen hoort aankomen. De bus brengt je weer naar de hoofdweg (kruispunt). Daar stap je uit en steek je je hand op voor de eerste bus richting Granada (staat op de voorruit).

TIP ♥ – de meeste hostels in Granada bieden een tours van en naar Apoyo (vaak inclusief de toegangsprijs). Reken op zo’n $15 p.p. voor een tour. Zelf met de bus is goedkoper.

Overnachten bij Laguna de Apoyo

Er zijn een aantal opties om te overnachten bij het meer. Je kunt er echter ook makkelijk heen vanuit Granada aangezien het op slechts een half uur rijden van de stad ligt. Mocht je wel willen overnachten kijk dan eens bij Hotel SelvAzul. Hier heb je echt een prachtig uitzicht op het meer. Laguna Beach Club is ook erg leuk.

TIP ♥ – een van de bekendste accommodaties hier is The Monkey Hut. Zij staan helaas niet op Booking.com

De beste reistijd

Wij raden je aan om Laguna de Apoyo in de Nederlandse winter te bezoeken, in de maanden december tot en met maart/april. In de Nederlandse winterperiode is het lekker warm in heel Nicaragua en is het bovendien droog in het land. Ga je in de Nederlandse zomerperiode naar het land, dan kan er wat meer regen vallen. Dit heeft wel weer het voordeel dat de jungle die om het meer heen ligt, nog groener en nog mooier is. 

In de maanden april en mei is het erg heet in Nicaragua. Als je niet goed tegen hitte kunt, kun je beter in een andere periode naar het land reizen.

Laguna de Apoyo

Locatie Laguna de Apoyo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven