Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Ometepe

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Het eerste wat je ziet op Isla de Ometepe, zijn de twee gigantische vulkanen, geflankeerd door jungle en ongerepte stranden. Ometepe is een van de mooiste bestemmingen van Nicaragua en zo’n typische plek waar je een dag of drie plant, maar uiteindelijk een week blijft hangen. Het is samen met Granada dé highlight van het land. En dat is niet voor niets. In Nicaragua reizen zonder naar Ometepe te gaan? Ondenkbaar! En wij vertellen je hier waarom.

Chillen met Island vibes

Bijna iedereen die door Nicaragua reist, komt uiteindelijk op Ometepe, of Isla de Ometepe, zoals het ook wel wordt genoemd. Door het schitterende landschap en de relaxte sfeer is het een favoriet bij veel reizigers. Het eiland ligt in Lago de Nicaragua en is een waar outdoor paradijs.

De naam van Ometepe komt van de Nahuatl-taal van de oorspronkelijke bewoners. Zij noemde dit eiland Ome Tepetl en dat betekent zoiets als “de plaats van twee heuvels”, uiteraard verwijzend naar de twee vulkanen, Concepcion en Maderas, op het eiland.

Must-see in Nicaragua

Ometepe was een van onze favoriete plekken in Nicaragua. De twee vulkanen (‘vuur’ en ‘water’), die hoog boven Lago de Nicaragua, het heldere water, de mooie stranden,  de afgelegen boerderijen (finca’s) en de prachtige zonsondergangen maken het een to-do item voor alle reizigers.

TIP ♥ – meer weten over onze avonturen op Ometepe? Check dan ons blog (met mooie foto’s)

Isla de OmetepeTies op Ometepe

Concepcion vulkaan Nicaragua

Concepcion vulkaanHet eiland Ometepe met de Concepcion vulkaan op de achtergrond

11x leuke dingen om te doen op Isla de Ometepe

Je kunt heerlijk tot rust komen op het eiland Ometepe, maar er is gelukkig ook genoeg te doen voor de actieve reiziger. In een paar dagen kun je een hoop van dit eiland zien. Wij hebben een overzicht gemaakt met de 10 leukste activiteiten op het eiland.

#1 Beklim één van de vulkanen

Op het eiland Ometepe vind je twee grote vulkanen; Volcan Concepcion (1.600 meter) en Volcan Maderas (1.300 meter). De meest populaire is Volcan Concepcion. Voordat je nu gelijk de vulkaan op wil rennen; hou er rekening mee dat dit geen makkelijke wandeling is!

Mocht je bijvoorbeeld de Gunung Rinjani in Indonesië hebben beklommen, de Volcan Ometepe is wel wat zwaarder!

Voor diegenen die wel van een uitdaging houden is dit zeker een aanrader want het uitzicht onderweg en zeker vanaf de top over Lago de Nicaragua is indrukwekkend!

Concepción Vulkaan beklimmen

Dit is de meest iconische vulkaan van heel Nicaragua, misschien wel van heel Midden-Amerika. Je hebt vulkanen die een perfecte vorm hebben. Mount Fuji in Japan is zo’n vulkaan, maar ook Volcan Concepción op Ometepe.

De vulkaan heeft een schitterende vorm en is te zien vanaf het vasteland van Nicaragua.

De hike

De top van de vulkaan is 1.610 meter hoog dus het is een serieuze klim naar boven, zeker omdat de vulkaan steil omhoog loopt. De eerste 2 kilometer zijn vlak, terwijl de rest van de 6,5 kilometer lange hike behoorlijk steil omhoog gaat. In combinatie met de losse stenen is het best pittig.

Gids en kosten

Je kunt de vulkaan zonder gids beklimmen, maar wij raden je aan toch een gids mee te nemen. Een gids weet namelijk precies welke route je moet volgen om bij het viewpoint of op de top van de vulkaan te komen.

Reken op ongeveer US$45 voor een dagtrip naar de top. Tours kun je op het hele eiland boeken, maar de meeste operators zitten in Moyogalpa. Het ‘hoofdstadje’ van het eiland.

TIP ♥ – de wandeling naar de krater duurt ongeveer 8 uur. Reken op US$45 p.p. voor een tour.

viewpoint Maderas vulkaanUitzicht op Concepcion. Foto genomen van het viewpoint op Maderas

OmetepeUitzicht op Concepcion. Foto genomen van het viewpoint op Maderas

Maderas vulkaan Nicaragua

Maderas Vulkaan beklimmen

De Maderas vulkaan is een beetje het kleine broertje van Concepción. De vulkaan is kleiner (1.300 meter), maar ook niet zo mooi qua vorm. Daarnaast is de vulkaan minder steil en niet actief.

Daarmee lijkt een klim naar de top makkelijker, maar deze vulkaan is juist moeilijker te beklimmen.

De hike

Hoewel Maderas lager is, is de klim moeilijker. Er is geen weg naar de voet van de vulkaan, dus je zult naar het begin van de hike moeten lopen. Naar de top van Maderas duurt dan ook nog zo’n 8 uur.

Het pad begint bij Finca Magdelana en is 4,5 kilometer van het begin tot de krater van de vulkaan. De reden dat meer mensen Concepción beklimmen is omdat het bovenste deel van Maderas vaak is bedekt met mist, waardoor je minder zicht hebt.

Gids en kosten

Je kunt de vulkaan zonder gids beklimmen, maar wij raden je aan toch een gids mee te nemen. Het lijkt misschien moeilijk om verdwaald te raken op een vulkaan, maar er zijn veel zijsporen en ongemarkeerde punten die je op een dwaalspoor kunnen brengen.

De kosten van een tour zijn afhankelijk van het aantal personen, maar reken op ongeveer US$45 p.p.

TIP ♥ – Maderas is the place to be voor de beste uitzichten op Ometepe

Concepcion of Maderas?

Concepcion is veruit de mooiste vulkaan van de twee, misschien wel in heel Midden-Amerika. Daarnaast is Maderas een stuk moeilijker te beklimmen dan Maderas. Toch kun je beter naar Maderas gaan.

De reden is heel simpel; je hebt er een beter uitzicht en je kan er gratis heen!

Maderas it is!

Als je naar de top van Maderas loopt heb je een veel mooier uitzicht. Je kijkt dan namelijk uit op de perfect gevormde Concepcion vulkaan. Er zijn twee opties om de vulkaan te ‘beklimmen’. Je kunt met een gids naar de top/krater van de vulkaan of naar het een van de viewpoints lopen.

Wij raden aan het laatste te doen.

Kaart Isla de Ometepe

Maderas vulkaanDe Maderas vulkaan

#2 Ga naar de San Ramon waterval

Wil je wel een wandeling maken op Ometepe, maar heb je geen zin om vier uur of langer onderweg te zijn? Dan kun je ervoor kiezen naar de San Ramon waterval te lopen. Een waterval van zo’n 50 meter hoog.

Om de San Ramon waterval al wandelend te bereiken, leg je ongeveer 3 kilometer af.

De waterval is schitterend, hoewel er bij ons weinig water naar beneden kwam stromen. Wij waren er in maart. Toch is het alsnog een indrukwekkende plek die je makkelijk zelf kunt bezoeken zonder gids.

Daarnaast is het uitzicht onderweg naar de vulkaan erg indrukwekkend.

Hoe kom je er?

De waterval is het makkelijkste te bereiken door een schakelbrommer te huren en er naar toe te rijden. Huur geen scooter! De weg er naar toe is lang en niet verhard. Daarnaast is de weg naar de parkeerplaats van de waterval alleen weggelegd voor ervaren rijders.

Als je nog nooit op een scooter of schakelbrommer hebt gereden loop dan naar de waterval!

Rij met de brommer naar Playa San Ramon (in Maps.me te vinden). Daar is de ingang van het park. Daar betaal je US$3 p.p. entree + US$2 per scooter/brommer.

Brommeren of lopen

Je kunt je brommer daar laten en 4,5 kilometer omhoog lopen. Als je de hele dag de tijd hebt is dat te doen, maar het is een pittige wandeling! Je kunt ook naar de parkeerplaats rijden met de brommer op zo’n 2 kilometer van de waterval. Dat scheelt een hoop lopen.

TIP ♥ – de weg van het begin naar de parkeerplaats is alleen voor ervaren rijders!

Deze wandeling is dan ook prima te doen. Als je eenmaal bij de waterval bent aangekomen, kun je even afkoelen in het water. Ook kun je prachtige foto’s maken van de San Ramon waterval. Met de heen- en terugreis samen duurt deze activiteit ongeveer drie uur.

Kosten

Entree is US$3 p.p. In het droogseizoen (februari t/m april) is de waterval minder spectaculair. Daarnaast betaal je nog US$2 pers scooter/brommer.

San Ramon waterval Nicarague

Ometepe

#3 Ga kajakken op Rio Istian

De Rio Istian is een rivier die het eiland in tweeën deelt. Het stroom door het dunste deel van het eiland. Je kajakt door een schitterende natuur. Dit is een van de beste en leukste manieren om het bijzondere landschap te verkennen. Je ziet veel vogels en apen.

Hou er rekening mee dat er twee seizoenen zijn. Het regenseizoen, van mei tot en met oktober en het droge seizoen van september tot en met april. Beide hebben zo hun voordelen. In het droge seizoen heb je blauwe luchten en goed weer in het regenseizoen is alles mooi groen.

TIP ♥ – een georganiseerde 3 tot 4 uur durende kajak tour kost rond de US$25 p.p.

#4 Neem een duik in Ojo de Agua

Ojo de Agua betekent ‘Oog van het Water’. Ooit was het een natuurlijke ‘vijver’ met zoet water, gevuld door een natuurlijke bron. Nu is het een soort open zwembad. Het is een mooie plek en het water is lekker verfrissend op een hete dag in Nicaragua.

Het wordt nog steeds gevuld door natuurlijke bronwater.

Het bad is niet alleen lekker verkoelend, maar ligt bovendien in een prachtige omgeving. Rondom het natuurlijk zwembad vind je een terras met parasols, een restaurant en veel mensen.

Kosten

De toegang is US$5 voor de hele dag. Ojo de Agua ligt ongeveer 2 kilometer na de bocht richting de Maderas vulkaan (Maps.me vind alles 🙂 ). Verwacht overigens niet dat Ojo de Agua een onontdekte parel is op het eiland, want het natuurlijke bad is vrij toeristisch.

TIP ♥ – neem anti-muggenspray mee! Het stikt hier van de muggen.

Ojo de AguaOjo de Agua

#5 Bekijk de rotstekeningen

Op de hellingen van de Maderas vulkanen verspreid over het eiland, vindt je veel rotstekeningen. De oudste rotstekeningen op het eiland dateren uit ongeveer 1000 voor Christus. De stenen beelden zijn bijzonder om te zien.

Ook omdat ze ‘gewoon’ over het eiland verspreid liggen.

#6 Verken Charco Verde

Dit is een natuurgebied met leuke wandelpaden en zwarte zandstranden. De paden leiden je langs een aantal boerderijen en een heuvel naar de Mirador del Diablo (Gezicht op de duivel). Je hebt er ook een groene lagune, waar je NIET kan zwemmen.

Onderweg zie je veel dieren. Het strand is behoorlijk druk omdat het een populair gebied is. Er zijn verschillende wandelingen die je kan maken.

TIP ♥ – entree tot het reservaat kost US$2 p.p.

#7 Huur een (schakel)brommer

Ometepe is niet zo heel groot en de twee vulkanen domineren niet alleen het landschap, maar ook de infrastructuur. Dat betekent dat er niet zo heel veel wegen zijn op het eiland. Sterker nog, er is maar één ‘grote’ weg die de twee vulkanen, Conception en Maderas, met elkaar verbind.

In Moyogalpa (de belangrijkste havenstad) kun je brommers en scooters huren. Een scooter is het ideale vervoermiddel op Ometepe. Je ziet veel, je hebt lekker de tijd om rond te kijken en iedereen kan het.

Er zijn ook motoren te huur, maar dat is niet nodig op dit eiland. Verkeer is er bijna niet en het landschap dat je onderweg tegen komt is echt schitteren.

Schakelbrommer of scooter?

Je kunt hier scooters huren (automatisch) of schakelbrommers. We snappen dat niet iedereen op een schakelbrommer wil/kan rijden, maar we raden aan het wel te proberen. Alleen de hoofdweg is verhard op Ometepe.

Zodra je watervallen, viewpoints of zelfs bars en accommodatie wil bezoeken moet je van de hoofdweg af en verder op onverharde wegen. Een scooter is daar niet voor gemaakt. Huur daarom een schakelbrommer, oefenen kan op een van de grasveldjes buiten Moyogalpa.

Kosten

Een scooter of brommer huren kost zo’n US$30 per dag. Als je ze voor meerdere dagen huurt, kun je zo ook voor US$25 krijgen. Vergeet je rijbewijs niet. Je moet je rijbewijs of US$100 cash achterlaten als borg.

TIP ♥ – huur je brommer of scooter in Moyogalpa. Het kan ook bij je accommodatie of plekken als Balgue, maar daar is het een stuk duurder.

Brommer rijden NicaraguaMet de brommer op de landingsbaan 🙂

#8 Chill op Playa Santa Domingo

Op het smalle stukje, in de buurt van Santa Cruz vind je Playa Santa Domingo. Dit is het meest populaire strand op het eiland, hoewel wij het niet erg druk vonden. Het is een gezellige plek en vanaf hier heb je ook toegang tot de Maderas vulkaan en Rio Istian.

Daarnaast vind je, als je de ‘weg’ oversteekt ook verschillende bars en restaurantjes.

Men zegt dat dit het enige strand op het eiland is met ‘wit’ zand. Het is niet zo zwart als andere stranden op Ometepe, maar wit is het zeker niet. Niet als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Belize of de Filipijnen. Het is dé plek om lekker te relaxen na een dag op de scooter of hiken.

Met een biertje of een verse smoothie genieten in een van de hutjes aan het strand is heerlijk! Veel reizigers kiezen ervoor om hier te overnachten.

TIP ♥ – het waait hier behoorlijk hard. Je kan daarom ook goed kitesurfen langs Playa Santa Domingo

Playa Santo Domingo Ometepe

Playa Santo DomingoPlays Santo Domingo

#9 Ga naar Punta Jesus Santa Maria

Op 5 kilometer van het stadje Moyogalpa ligt een klein strand waar je goed kunt zwemmen. De naam is afgeleid van het feit dat dit strand het meer in steekt als een soort punt. Het strand loopt als een dunne strook zand best ver het water in.

Het lijkt een beetje op een zandbank.

Er zijn een aantal plekken waar je wat kunt eten en drinken, dus je kunt hier makkelijk een hele dag doorbrengen. Je kan er heen lopen vanaf Moyogalpa. Je kan ook fietsen of met de scooter.

TIP ♥ – de dunne zandstrook is een goede plek om mooie foto’s te maken van de vulkaan!

#10 Bekijk de zonsondergang

Wij zijn groot fan van zonsondergangen., maar wie niet! Elke avond wordt je op Ometepe getrakteerd op schitterende zonsondergangen. De beste plek om de zon onder te zien gaan is het strand. Pak een biertje, plof neer en zie hoe de zon onder de horizon verdwijnt.

De haven van Moyogalpa is ook een goede plek om de zon onder te zien gaan. De combinatie met vissers, de vulkanen in het zicht en het indrukwekkende meer zorgen voor een onvergetelijke avond.

Je kunt ook gewoon een plekje bij het water opzoeken (aan de kant van Moyogalpa).

Sunset vanaf El Encanto Garden-Hotel

Als je een van de mooiste zonsondergangen ooit wil zien raden we aan om wat te drinken in het El Encanto Garden-Hotel. Wij sliepen hier, maar de zon gaat al vroeg onder waardoor je ook tijdens het eten de zonsondergang kunt zien.

Je hebt een magisch uitzicht op de Concepcion vulkaan! Zie de foto’s hieronder.

Zonsondergang Ometepe

Zonsondergang Ometepe

Ometepe

Waar kun je overnachten op Isla de Ometepe?

Normaal gesproken kun je vrij makkelijk zelf op zoek naar accommodatie omdat het zichzelf wel uit wijst. We willen je echter adviseren om niet in Moyogalpa te overnachten. Dit is de plek waar alle boten aankomen en de rest van het eiland is vele malen mooier.

Pak de bus, of huur een scooter in Moyogalpa en overnacht ergens anders.

Als je op Booking.com kijkt, zie je dat er overal accommodatie is. En het eiland is ook niet zo groot dus je kunt in een dag van plek A naar B reizen.

Driehoek Balgue, Santo Domingo en Santa Cruz

Wij sliepen zelf nabij Santa Cruz. Samen met Balgue en Santo Domingo zijn dit de leukste plekken om te overnachten omdat hier ‘s avonds het meest te doen is. Een andere plek waar je zou kunnen overnachten is Merida, hoewel het daar erg rustig is en meer locals zitten.

TIP ♥ – wij sliepen  in Encanto Garden Hotel. Iets duurder, maar wel op een geweldige locatie met het beste uitzicht in heel Ometepe! (zie foto hieronder)

Wel of niet reserveren?

Wij reserveren bijna nooit accommodatie omdat we liever op het moment zelf kijken waar we slapen. Op Ometepe raden we echter aan om wel te reserveren. Het is een van de bekendste toeristische plekken in Nicaragua dus kan het hier behoorlijk druk worden.

Kosten in Ometepe

Wat je precies uitgeeft in Isla de Ometepe hangt af van hoe je reist en waar je eet en slaapt. Het voordeel is dat Nicaragua niet heel duur is, hoewel de prijzen in Ometepe wel iets hoger liggen dan in de rest van Nicaragua. Wij hebben onze kosten op Ometepe bijgehouden en opgeschreven. Doe je er je voordeel mee 🙂

 • Overnachting  US$25 tot US$65
 • Schakelbrommer huren US$25 per dag
 • Water US$0,50
 • Lokaal biertje  US$1
 • Cocktail  US$2,50 – US$4
 • Fruit salade  US$2
 • Groot ontbijt  US$3
 • Maaldtijd  US$4 tot US$8
 • Street food  US$1 – US$2

TIP ♥ – wil je weten wat onze reis door Nicaragua kostte? Check ons blog ‘Wat kost reizen in Nicaragua’.

Isla de OmetepeUitzicht vanaf onze kamer

De beste reistijd

Wanneer je het beste naar Ometepe in Nicaragua kunt reizen, is afhankelijk van het klimaat dat je prettig vindt. Wil je Ometepe bezoeken in warm weer, vol zonneschijn en zonder regen (het droge seizoen)?

Dan kun je het beste van november tot en met maart naar het groene eiland reizen. Vind je het niet erg als het af en toe flink regent of vind je een verfrissende regenbui op zijn tijd juist fijn? Dan kun je het eiland in het regenseizoen bezoeken, van juni tot en met oktober.

Piekseizoen

De drukste maanden op het eiland zijn januari, gevolgd door februari en maart. Prijzen voor hotels en vluchten zijn het duurst tijdens deze maanden.

TIP ♥ – in de maanden april en mei is het erg warm. Door de bedrukte jungletemperatuur kan het lastiger zijn om hikes te doen (bijv. naar de vulkanen).  

Hoe kom je er?

Je kunt naar Ometepe reizen vanuit Granada. Hier kun je verschillende tours boeken, maar je kunt er ook makkelijk zelf heen reizen. Je kunt ook vanuit San Juan del Sur en Managua naar Ometepe reizen.

Met de bus en boot

De makkelijkste manier om er te komen is door een chicken bus te nemen naar San Jorge. Bijna alle chicken bussen rijden via Rivas! Hier stap je over op de bus naar San Jorge. Hier kun je op de boot naar het eiland stappen.

Let er op dat er in de bus vaak locals naar binnen komen die zeggen; ‘de boot gaat niet meer’, ‘de bus komt pas over 4 uur’ etc. Trap hier niet in. Ze willen je dan een taxi of collectivo aansmeren die vele malen duurder zijn.

Bussen vertrekken bijna ieder half uur uit verschillende steden naar San Jorge. Voorbeelden;

 • San Juan del Sur via Rivas naar San Jorge  US$2,50 p.p. | ieder uur
 • Managua via Rivas San Jorge  US$2 p.p. | ieder uur
 • Granada via Rivas naar San Jorge  US$2 p.p. | ieder uur | 1 uur rijden/li>


Boek je excursie naar het eiland niet bij je hostel of hotel, maar neem gewoon het openbaar vervoer om naar het eiland te reizen. Hier vind je de actuele ferry tijden.

San Jorge naar Moyogaloa (Ometepe)

Neem vanaf San Jorge de boot/ferry naar Moyogalpa op Ometepe. Boten varen van 7:00 tot 17:45 uur bijna ieder half uur. De boot kost 50 Nicaraguaanse Cordoba (C$). Dat is US$1,60. Je moet ook US$1 p.p. entree betalen voor de haven waar de ferry vertrekt. Zie de foto hieronder voor tijden.

Vervoer op het eiland

Op het eiland is het vervoer beperkt tot 3 opties, tenzij je wil fietsen. Je kunt hier reizen met de bus, taxi of een gehuurde brommer. Het heeft alle drie z’n voor- en nadelen, maar wij raden de brommer aan als vervoersmiddel op het eiland.

Lokale bussen

Lokale bussen rijden er wel, maar ze rijden niet frequent en ze stoppen elke 100 meter. Het is niet echt een efficiënte manier van vervoer hier. Daarnaast is eigen vervoer een stuk beter omdat je meer vrijheid hebt om te stoppen onderweg om foto’s te nemen.

Taxi’s

Een taxi lijkt een goed alternatief voor de bus, maar taxi’s op Ometepe zijn ontzettend duur. Een taxi van Moyogalpa naar Balgue kost je snel US$25. Andere taxikosten;

 • Moyogalpa – Ojo de Agua (heen en weer)  US$15
 • Moyogalpa – Finca Magdelena (heen en weer)  US$25
 • Moyogalpa – San Ramon (heen en weer)  US$55

Een brommer huren

We hebben het al gehad over het huren van een brommer. Wij huurden een brommer voor 3 dagen voor US$60. En je kunt er met z’n tweeën op. Dit is vele malen goedkoper dan een taxi en nog leuker ook. Brommers kun je huren in Moyogalpa. Meer over brommers huren lees je hier.

Locatie

Meer lezen over Nicaragua?

2 comments

 1. Tim

  Super handige tips! Hadden jullie je accommodatie vooraf gereserveerd?

  1. Ties Post author

   Hoi Tim,

   wij hadden ongeveer 2 dagen van tevoren onze accommodatie gereserveerd.
   Het ligt er een beetje aan waar je wil overnachten. In Moyogalpa heb je genoeg accommodatie, maar dat vonden wij ook niet echt een leuke plek. Als je in specifieke accommodatie wil overnachten zou ik niet tot het laatste moment wachten 🙂

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU