Wie een paradijselijk stukje Nicaragua wil zien, bezoekt de Corn Islands. Deze eilanden, ook wel Islas de Maíz genoemd in het Spaans, bestaan uit twee eilanden. Je kunt Big Corn Island (het grote eiland) en Little Corn Island (het kleine eiland) bezoeken. Beide eilanden zijn absoluut de moeite waard met hagelwitte stranden, kristal helder water, kleine straatjes en de vriendelijke locals.

Dé strandlocatie van Nicaragua

Wie van de stranden van Nicaragua wil genieten heeft eigenlijk maar één echte optie; de Corn Islands. Deze tropische eilanden zijn dé strandbestemming van het land. Deze indrukwekkende eilanden bieden witte stranden omringd met palmbomen, helder water en een Caribische sfeer. Dit is zo’n plek waar je een paar dagen plant en uiteindelijk een week blijft.

De eilanden vormen een heerlijke get-away van het vaste land. Niet dat je dat nodig hebt in Nicaragua, maar het kan best lekker zijn. De meeste reizigers komen hier om te chillen aan het strand, maar je kunt er ook goed fietsen, duiken en snorkelen of wandelen. Een perfecte locatie!

Corn Island

De stranden van de eilanden

Big & Little Corn Island

Van de twee eilanden, Big en Little Corn Island, is Big Corn Island het eiland met de meeste accommodatie en voorzieningen. Het is daarmee ook het drukkere eiland met meer toeristen en dus het toeristische gevoel.

Het kleinere Little Corn trekt meer de backpackers. Het is hier iets meer laid-back met minder ‘poespas’.Overigens zijn beide eilanden niet heel groot, met een bevolking van iets meer dan duizend man. De palmbomen, prachtige witte zandstranden, goede snorkelen- en duikmogelijkheden en de stilte (er zijn geen wegen/auto’s op de eilanden) is het op beide eilanden heerlijk vertoeven.

6x doen op de Corn Islands

Of je nu op Big Corn Island of Little Corn Island bent: er zijn genoeg dingen die je zeker moet doen als je de eilanden bezoekt. Snorkelen, duiken en zwemmen behoren tot de populairste activiteiten. Hieronder ene overzicht van de leukste dingen om te doen.

#1 Ga anorkelen of duiken

Het warme water rond Big Corn Island en Little Corn Island leent zich prima voor een lange snorkel- of duiksessie. Tijdens het snorkelen of duiken kun je mooie vissen spotten, maar ook schilpadden, roggen, dolfijnen en zelfs de ongevaarlijke ‘nurse sharks’ zien.

De meeste gaan duiken op Little Corn. Niet vreemd want je vind hier ongeveer 20 locaties om te duiken. Een van de bekendste plekken is Blowing Rock, ook wel Little Corn’s Barrier Reef genoemd. Het is uiteraard niet zo grot als het wereldberoemde Barrier Reef in Australië.

TIP ♥ – goed om te weten: op Little Corn Island kun je erg goedkoop duiken. Voor een duik betaal je hier ongeveer $35, voor een PADI-cursus $300 p.p. Een snorkeltour kost je $20 voor 3 uur.

#2 Kajakken of SUP’en op zee

Kajakken en SUP’en zijn vooral populair rondom Little Corn Island. Het is zo populair omdat het water rondom de eilanden erg helder is waardoor je veel kunt zien. Even peddel en je ziet prachtige koraalriffen, tropische vissen en verlaten zandstranden met wuivende palmbomen.

#3 Chill op de stranden

Als je op een tropisch eiland zit mag je de stranden natuurlijk niet overslaan. Zowel Big als Little Corn Island zijn gezegend met schitterende stranden. Wat veel reizigers niet weten is dat Big Corn Island de mooiere stranden heeft van de twee. Toch reist bijna iedereen gelijk door naar de Little Corn Island. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het hier een stuk rustiger is. Daarnaast zijn de stranden op Little Corn ook super mooi!

TIP ♥ – het mooiste strand is Yemaya. Het is gelegen aan de noordkant van het eiland, op een goede twintig minuten lopen van het centrum van het eiland.

Corn Islands
Corn Island

#4 Verse vis en verse kreeft eten

Veel mensen die op Big Corn Island of Little Corn Island wonen, werken als visser. Er wordt dan ook iedere dag een grote lading verse vis naar beide eilanden gebracht. Houd je van vis, dan moet je zeker een maaltijd met verse vis eten als je op een van de eilanden bent.

TIP ♥ – de verse kreeft. Ook deze lekkernij wordt iedere dag vers in de verschillende restaurants op Corn Islands geserveerd. Je betaald er zo’n $10 voor!

#5 Lekker ontspannen!

Tranquilo lijkt het toverwoord op de Corn Islands. Het kan best vermoeiend zijn om een rondreis te maken. Op de Corn Islands heb je de tijd om even helemaal tot rust te komen. Je hoeft nergens aan te denken, je hoeft niet te haasten en je hoeft niets te regelen.

Het enige wat je moet doen, is genieten van de prachtige omgeving en lekker tot rust komen. En dat is geen enkel probleem hier. De laid-back sfeer en het de eiland-vibe zorgen voor goede ontspanning!

#6 Hiken door het binnenland

Beide Corn Islands zijn niet zo heel groot. Dat betekent dat je de eilanden redelijk makkelijk te voet kunt verkennen. Je kan ook niet anders want er zijn geen gemotoriseerde voertuigen toegestaan op het eiland! Dat betekent geen auto’s, motorfietsen of scooters rijden. Heerlijk rustig!

Er zijn alleen kleine verharde paden (‘straten’) rond de hoofdstad. Verder lopen er door beide eilanden een soort labyrint van zandweggetjes, die tijdens het regenseizoen niet echt toegankelijk zijn, Onderweg loop je lang locale huisjes, verlaten vissersboten en bossen.

Corn Islands
Corn Islands

Tips voor de Corn Islands

De Corn Islands zijn een van de meest off-the-beaten-track bestemmingen in Midden-Amerika. Je bent er niet zomaar, internet en elektra zijn schaars, wegen zijn er niet en je gaat echt terug de tijd in. Daarom is het wel handig om van tevoren wat essentiële info in te winnen over deze eilanden. Bij deze onze tips!

TIP 1 ➜ Neem cash geld mee naar Liitle Corn!

Op Little Corn is vrij weinig en al helemaal geen ATM. Er zijn een paar hotels die betalingen per creditcard accepteren, maar eigenlijk zijn alle betalingen op Little Corn alleen contant. Als je dus naar Little Corn eiland gaat bedenk dan goed hoeveel je uit wil geven! IIn geval van nood kan je de ochtendveerboot nemen naar Big Corn. Hier is wel een ATM.

TIP 2  ➜ Er is geen stroom tussen 18:00 en 12:00

Als je naar de Corn Islands reist, reis je naar de meest afgelegen eilanden van Nicaragua. Elektra is schaars en alle elektriciteit wordt uitgeschakeld tussen 18:00 uur en grofweg 12:00 uur ’s middags. Dat betekent dat je je telefoon, laptop of camera alleen tussen die tijd kan opladen. Neem ook een zaklamp mee als je die hebt. ’s avonds is het hier namelijk heel erg donker en er zijn geen wegen.

TIP ♥ – dat het heel donker is betekent ook dat je ’s avonds veel sterren kan zien!

TIP 3  ➜ Er zijn geen wegen

Een van de belangrijkste redenen dat veel reizigers gelijk naar Little Corn gaan is omdat er geen verharde wegen zijn op Little Corn. Er is ook geen gemotoriseerd verkeer. Je hoort dus geen brommers, auto’s, vrachtwagens of andere voertuigen op het eiland. Heerlijk rustig, maar ook veel lopen!

TIP 4  ➜ Vliegen is dé manier om er te komen

De makkelijkste manier om hier te komen s door te vliegen vanuit Managua, de hoofdstad. Een retourtje kost ongeveer €200. Als je niet het geld hebt om te vliegen naar de Corn Islands, zijn ze moeilijk te bereiken. Het is een eindeloze reis met bussen, boten, veerboten en vertragingen en zeker geen pretje. Maar het kan dus wel 🙂

TIP 5  ➜ Het is niet de goedkoopste bestemming

Als je naar de Corn Islands gaat moet je er rekening mee houden dat het niet de goedkoopste bestemming in Nicaragua is. Ondanks dat het populair is onder backpackers liggen de prijzen best hoog. Je kunt hier goedkoop reizen als je zelf eten mee en klaar maakt neemt en dure accommodatie links laat liggen.

TIP ♥ – doordat het zo afgelegen ligt zijn boodschappen vrij duur! Als je wil besparen neem dan zo veel mogelijk eigen eten (en alcohol!) mee.

Corn Island

De beste reistijd

Je kunt de Corn Islands het beste in de maanden februari tot en met mei bezoeken. In deze maanden heb je namelijk het minst last van regenbuien op beide eilanden. Met temperatuurwisselingen hoef je geen rekening te houden als je naar de Corn Islands gaat, want de temperaturen zijn altijd tropisch hoog op deze twee eilanden.

TIP ♥ – het najaar kun je beter niet naar de eilanden gaan. In deze tijd van het jaar regent het namelijk veel op de eilanden

Hoe kom je er?

Je reist het makkelijkst naar de Corn Islands vanaf Managua. Vanaf hier kun je namelijk naar Big Corn Island vliegen. De andere optie is met de boot, maar dat is een flinke reis die je ook nog eens goed moet plannen door het geringe aantal boten.

Met het vliegtuig

De luchtvaartmaatschappij van Nicaragua is La Costeña. Zij vliegen ook naar de Corn Islands. Dit duurt ongeveer 1,5 uur en een retourtje kost je zo’n $165 p.p. Afhankelijk van het seizoen. Sommige reizigers kopen hun vliegtickets niet online, maar in Granada of Léon bij een van de vele tourorganisators. Je kunt ook bellen met La Costeña. In dit geval ben je namelijk iets goedkoper uit.

TIP ♥ – je kunt tickets ook online boeken. Je kunt de terugvlucht open laten en op het eiland zelf bepalen wanneer je terug vliegt (ideaal).

Met de boot

Je kunt ook met de boot hoewel dit een behoorlijk reis is. Je reist eerst naar Bluefields. Vanaf daar neem je de boot. Die boot doet er 6 tot 7 uur over dus reken op minimaal een dag. De organisaties Rio Escondido en Captain D maken de boottochten. Eerstgenoemde s het meest betrouwbaar qua tijden.

  • Rio Escondido  kost US$10 p.p. | vaart op donderdag 9:00 uur
  • Captain D  kost US$12 p.p. | vaart op zaterdag 23:00 uur
Van Big naar Little Corn

Wil je naar Little Corn Island, dan pak je op Big Corn Island de boot. Het duurt slechts 40 minuten om vanuit Big Corn Island naar Little Corn Island te varen en omdat de omgeving erg mooi is, is deze korte boottocht zeker geen straf.

TIP ♥ – boten vertrekken vanaf Big Corn om 10:00 uur en 16:30 uur en de trip kost $5 p.p.

Corn Island

Locatie Corn Islands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven