Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Veiligheid Guatemala

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Guatemala was voor ons een van de grootste verrassingen in Midden-Amerika. Wij hebben er een fantastische tijd gehad. Sfeervolle steden, prachtige natuur, uitdagende hikes, plekken om lekker te relaxen en vriendelijke mensen. Maar hoe zit het met de veiligheid in Guatemala? Wij delen graag onze tips!

Veiligheid in Guatemala

Guatemala heeft nooit echt te lijden gehad onder spanningen of een vreemde reputatie zoals Honduras of Jamaica. Guatemala is nog steeds in ontwikkeling en nog lang niet op de plek zoals Panama of Costa Rica.

Bekijk hier onze route door Guatemala

Toch heeft het land de wilde tijden al lang achter zich gelaten. Hoewel je dat in Midden-Amerika nooit helemaal zeker weet. Wij kunnen uit eigen ervaring zeggen dat de veiligheid in Guatemala prima is. Ongeacht wat voor reiziger je bent.

Uiteraard moet je wel je gezonde verstand gebruiken (niet alleen in het donker op straat etc.), maar wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld in het land.

Pacaya

Ties op de Pacaya vulkaan

Kun je veilig reizen in Guatemala?

Ja, dat kan. Althans, wij vinden dat je hier zonder problemen kunt reizen. Iedereen heeft natuurlijk een ander beeld bij veiligheid. Ik kan me veilig voelen op een busstation waar iemand anders zich onveilig voelt.

De criminaliteit in Guatemala is de laatste jaren enorm afgenomen. Zeker tegen reizigers. De overheid heeft ingezien dat als toeristen zich veiliger voelen er meer mensen komen. Daardoor is er een hoop geïnvesteerd in veiligheid. En dat is goed te merken.

De enige stad waar we adviseren om niet alleen, in het donker, over straat te gaan is Guatemala-Stad

Inkomstenbron

Vergeet niet dat toerisme een hele belangrijke factor is in de economie van het land. Het is een van de grootste inkomstenbronnen van het land en dus is de veiligheid in Guatemala niet alleen belangrijk voor ons als reizigers, maar ook voor de ontwikkeling van het land.

Natuurlijk zijn er nog steeds overvallen, diefstal of oplichting, maar dat is in geen enkel land te voorkomen.

Hoe is Guatemala-Stad

We noemden het net al even; Guatemala-Stad. Net als ieder ander land is de hoofdstad vaak niet de meest gezellige stad van het land. Dat valt in Guatemala Stad gelukkig wel mee. Het is niet zo erg als veel mensen verwachten.

Het is echter wel een feit dat hier de meeste mensen wonen en waar de meeste mensen wonen is er vaak ook meer criminaliteit.

Guatemala Stad

Het centrum van Guatemala Stad

Criminaliteit in Guatemala

De criminaliteit is de laatste jaren afgenomen, maar vergis je niet. Guatemala is niet altijd de happy traveler plek geweest die het nu is. De burgeroorlog is pas in 1996 afgelopen en sindsdien heeft het land een enorme transformatie doorgaan.

Gewelddadige overvallen, beschietingen of overvallen behoren grotendeels tot het verleden en áls het al gebeurd dan is dat zelden gericht tegen toeristen. Het meest vervelende wat er kan gebeuren is diefstal. Hoe vervelend dat ook is, het is niet het einde van de wereld.

Het meest vervelende wat er kan gebeuren is diefstal.

Zakkenrollers

Qua veiligheid in Guatemala zit het dus wel goed. Hetgeen waar je het meest op moet letten zijn zakkenrollen op drukke straten, markten, busstations pleintjes. We raden aan om op dit soort plekken je tas goed in de gaten te houden.

TIP ♥ – wist je dat er speciale toeristenpolitie is in Guatemala City en Antigua.

Scams

Scams komen overal ter wereld voor, zo ook in Guatemala. Wij hebben er in Guatemala niet mee te maken gehad, maar het schijnt dat de bekende scams hier voorkomen. Denk aan iemand die je iets te graag wil helpen, hotels die zogenaamd vol zitten, taxichauffeurs die geen wisselgeld hebben etc.

Let bij ATM’s op dat er niemand mee kijkt of wil helpen. Het is echt een kwestie van logisch nadenken.

Antigua

Uitzicht over Antigua

Kun je hier alleen reizen

Ja, zonder enige problemen. Guatemala is een juist een geweldige bestemming voor mensen die alleen reizen. Het is goedkoop, er komen veel reizigers en je reist er makkelijk rond. Allemaal ingrediënten voor backpackers of solo reizigers.

Alleen rondreizen is dan ook geen probleem. Waar je in landen als El Salvador of bepaalde delen van Mexico ‘s avonds beter niet alleen over straat moet gaan is dat in Guatemala geen probleem (op Guatemala-Stad na).

Guatemala is een top bestemming voor solo reizigers

Je hebt in Guatemala veel hostels en guesthouses waar veel solo reizigers zitten. Als je wil heb je vrij snel contact met andere reizigers.

Alleen over straat

Alleen over straat is geen probleem. Er zullen hier en daar wat duistere figuren rondlopen, maar zolang je voorzichtig bent en niet om 3:oo uur ‘s nachts, dronken met je telefoon over straat wandelt moet er niets aan de hand zijn.

Handige tips

Een aantal tips voor solo reizigers:

 • Vermijd ‘s nachts alleen rondreizen. Neem liever een taxi;
 • Alleen reizen naar afgelegen gebieden wordt afgeraden;
 • Leers een beetje Spaans. Dat scheelt in communicatie;
 • Doe je onderzoek naar de bestemming in Guatemala;
 • Neem alleen cash mee als je ‘s avonds op stap gaat;
 • Laat mensen weten waar je bent of naar toe gaat;
 • Check altijd bij locals of het ergens wel of niet veilig is.

Reizen als vrouw in Guatemala

Hoe vervelend het ook is, vrouwen worden over het algemeen sneller ‘lastig gevallen‘ dan mannen op reis. Zeker alleen reizende vrouwen. Hoewel de veiligheid in Guatemala de laatste jaren enorm verbeterd is, dien je als alleen reizende vrouw altijd voorzichtig te zijn.

Op plekken als Antigua, Semuc Champey, Flores (Tikal), Lake Atitlan kun je zonder problemen reizen. Ook als vrouw. Op plekken als Livingston, Quetzaltenango en Guatemala Stad is het beter om ‘s avonds geen risico te nemen als alleen reizende vrouw.

Een paar tips:

 • Ga niet met locals mee naar huis;
 • Laat duidelijk merken als je het ergens niet mee eens bent;
 • Kleed je niet te uitdagend;
 • Laat mensen weten waar je bent of wat je gaat doen;
 • Vermijd avondritten in chickenbussen (overdag is prima);
Lake Atitlan

Ties bij Lake Atitlan

Acatenango vulkaan

Uitbarsting van Fuego gezien vanaf de Acatenango vulkaan

Is openbaar vervoer veilig?

Openbaar vervoer is altijd een aandachtspuntje, maar in Guatemala hebben we ons nergens onveilig gevoeld. De bussen worden ook wel chickenbussen genoemd en het is een geweldige manier om door het land te reizen.

We kunnen ons voorstellen dat mensen het niet echt veilig vinden om in zo’n bus te stappen. Het gaat er hier altijd chaotisch aan toe op busstations en in de bussen. Schreeuwende mensen, druk, vies, geen info over bussen, mensen die van alles vragen of je de weg wijzen.

Het is nogal overweldigend. Zeker als je zoiets voor de eerste keer mee maakt.

Let op je spullen

De bussen zijn niet onveilig en de meeste mensen zullen je proberen te helpen met het vinden van de juiste bus. Let echter wel goed op je spullen. Vaak gaan grote backpacks of koffers achterin of op het dak en daar kun je niet zien wat er gebeurt.

Draag daarom altijd een daypack in de bus waar je waardevolle spullen in zitten.

TIP ♥ – check hier onze tips over het vervoer in Guatemala

Vervoer Guatemala

Chickenbus in Antigua

Meer lezen over Guatemala?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU