Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Veiligheid Jamaica

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Jamaica is een schitterend land waar de laatste jaren steeds meer reizigers komen. De stranden, de relaxte sfeer, het groene binnenland en de vriendelijke mensen zorgen er voor dat steeds meer reizigers deze plek weten te vinden. Maar hoe zit het met de veiligheid in Jamaica? Wij delen onze tips.

Veiligheid in Jamaica

Het is geen geheim dat Jamaica veel te maken heeft gehad met criminaliteit. Gelukkig heeft de Jamaicaanse regering de laatste jaren miljoenen geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat het eiland veilig is voor toeristen.

De veiligheid in Jamaica is de laatste jaren enorm verbeterd.

De kans op echte grote problemen is klein. Natuurlijk komt diefstal hier voor, maar dat is niet anders dan andere landen in Midden-Amerika. In een all-inclusive hotel aan het strand chillen is geen enkel probleem. Als je wat meer van het land wil zien vergt dat voorbereiding, maar het is zeker mogelijk.

Veiligheid in Jamaica

Port Antonio in Jamaica

Kun je veilig reizen in Jamaica?

Hoe mooi en bekend Jamaica ook is… iedereen stelt altijd die ene vraag: ‘Is reizen in Jamaica veilig?‘. Jamaica is geen Costa Rica, zo eerlijk moeten we zijn. Criminaliteit ligt hier nu eenmaal hoger. Maar is het zo erg als veel mensen denken?

Jamaica staat bekend als het land van cannabis en Bob Marley. Dat moet een grote gezellige boel zijn toch? Dat is helaas niet altijd zo. Bendegeweld, schietpartijen en kleine diefstallen vinden hier nog wel eens plaats.

Dat gezegd hebbende moeten we er ook bij vermelden dat de criminaliteit tegen toeristen de laatste jaren enorm is afgenomen.

Toeristen zijn belangrijk

In 2017 ontving Jamaica ruim 4 miljoen toeristen. Dat is ruim 10% hoger dan het jaar daarvoor. De economie is gebaat bij toerisme, het is immers een van de grootst inkomstenbronnen voor het land. Hoe veiliger de toerisme, hoe sneller deze sector zal groeien.

De overheid zet stevig in op meer politie op straat en in de onveilige wijken. Ook undercover agenten houden een oogje in het zeil ops  straat.

Wij delen graag een aantal tips over de veiligheid in Jamaica.

#1 Rondreizen vs. all inclusive vakanties

De veiligheid in Jamaica is ook per reiziger verschillend. De een voelt zich sneller onveilig dan de ander. Daarnaast reist de een anders dan de ander. Veel reizigers boeken een vakantie naar Jamaica en blijven in een resort in Montego Bay.

Zolang je in een resort blijft en niet buiten de hekken komt zal Jamaica niet onveilig zijn. Als je gaat rondreizen of backpacken in Jamaica is dat anders. Buiten hotels of resorts loop je gewoon meer gevaar. Toeristen die overvallen worden buiten resorts gebeurd helaas nog wel.

TIP ♥ – we delen verder op deze pagina’s de regio’s waar je extra voorzichtig moet zijn

Montego Bay

Montego Bay. Hier zul je weinig gevaar ondervinden

#2 Diefstal en scams

Diefstal komt voor. Zo simpel is het. Dat is in Nicaragua of Honduras niet anders. Het is een van de grootste problemen als het aankomt op veiligheid in Jamaica. Als toerist ben je nu eenmaal een makkelijk doelwit. Zeker op drukke gebieden als busstations.

Contant geld, tassen, camera’s, mobiele telefoons en iPads zijn favoriet dus hou die altijd uit het zicht of goed opgeborgen. Sterker nog, je kunt ze beter in het hotel achter laten als je het niet nodig hebt.

TIP ♥ – hang niet de held uit als iemand je spullen probeert te stelen.

#3 Gewelddadige criminaliteit

Het is niet leuk om te horen, maar gewelddadige criminaliteit is hier vrij normaal. Jamaica heeft lang. Een niet zo fijne statistiek is dat Jamaica de hoogste moordcijfers had ter wereld. Dat is de laatste jaren gelukkig anders, maar het geeft wel aan wat je kunt verwachten.

Gangoorlogen, schietpartijen of steekpartijen waren hier vrij normaal. Dit is zelden gericht tegen toeristen, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Vermijd ghetto’s in steden als Ocho Rios of Kingston!

#4 Hoe is het openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer komt vooral neer op de bus. Bussen zijn veel goedkoper dan taxi’s, maar hebben helaas ook een niet al te beste reputatie. Het is ook niet aan te raden om met het openbaar vervoer te reizen.

Het de perfecte plek voor dieven. Je zult dus goed op je spullen moeten letten als je écht met bussen wil reizen. Wij adviseren echter om een taxi te nemen.

Minivans

Minivans of minibusjes, ook wel ‘coasters‘ spelen een belangrijke rol in het vervoer in Jamaica. Je zit wat krapper, maar het is een leuke manier om de échte Jamaicaanse te proeven. Deze coasters zijn net als taxi’s. Veiliger dan bussen dus mocht je per se met openbaar vervoer willen reizen gebruik dan de coasters.

TIP ♥ – je herkent de busjes aan het rode kentekens met daar op PPV (Public Passenger Vehicle) of  JUTA (Jamaica Union of Travelers Association). Laatstgenoemde zijn exclusief voor toeristen. Lees hier meer over het vervoer.

#5 Reis met de taxi

Reizen met de taxi is veruit de veiligste manier van reizen in Jamaica. Het is heel gebruikelijk om een taxi te ‘huren’ voor een paar dagen zodat je niet alleen privé vervoer hebt, maar ook een gids.

Stap altijd in bij gecertificeerde taxi’s. Deze hebben rode kentekenplaten en de letters ‘PP’ of ‘PPV’ op hun kenteken. Taxi’s zonder deze letters zijn geen officiële taxi’s en daar moet je absoluut geen gebruik van maken.

Kosten

Er zijn officiële tarieven maar weinig taxi’s houden zich hier aan. Ze rijden ook zelden op meters. Spreek van tevoren een prijs af om verrassingen te voorkomen. De beste manier om een ​​taxi te nemen is door het te vragen bij je accommodatie.

Vervoer in Jamaica

De coasters (zie de rode kentekens) 

#6 Kun je alleen reizen (als vrouw)

Alles kan, maar het is niet heel gebruikelijk om alleen door Jamaica te reizen. Het kan, hoewel Jamaica tot nu toe meer een land is van de all-inclusive resorts. Of je daar alleen wil zitten is de vraag.

Gelukkig komt daar de laatste jaren steeds meer verandering in. Er zijn een aantal leuke hostels en guesthouses om te verblijven in Jamaica: perfect voor solo-reizigers. Bij de meeste van deze accommodaties kun je ook wat transport, gidsen, etc. regelen.

Belangrijk is wel om andere mensen te ontmoeten. Andere solo-reizgiers of backpackers, kom je met name tegen in de hostels en guesthouses. Overnacht daar dan ook om in contact te komen met andere reizigers.

Praat met locals en doe vooral geen stomme dingen. Alleen over straat (ook overdag) is niet aan te raden, dronken in een bar zitten ook niet. Denk logisch na want als je alleen reist ben je een makkelijk doelwit.

Reizen als vrouw

Ik zou graag willen zeggen dat het qua veiligheid in Jamaica wel goed zit als je als vrouw alleen reist. Helaas is dat niet zo. Er zijn veel meldingen van vrouwen die worden lastig gevallen door locals en we raden dan ook aan als vrouw altijd reisgezelschap te zoeken en niet alleen op pad te gaan.

Als vrouw kun je beter niet alleen reizen in Jamaica

Een aantal tips:

 • Ga NOOIT alleen met een man mee naar huis;
 • Ga niet alleen de straat op;
 • Geef duidelijk je grens aan en zoek hulp;
 • Geef altijd aan waar je heen gaat;
 • Reis alleen met gecertificeerde taxi’s

#7 LHBT in Jamaica

Jamaica lijkt het land waar alles en iedereen wordt getolereerd, mar niets is minder waar. Jamaica is een van de meest LGBT onvriendelijke landen in het Caribisch gebied. Er is niet echt geweld tegen LHBT, maar pesterijen en bedreigingen worden wel zijn gemeld.

Jamaica werd in 2006 door Time Magazine uitgeroepen als  ‘The most homophobic place on Earth’. Geen titel om trots op te zijn. in 2006.

Verbeteringen

Maar, en gelukkig is er een maar, de situatie in Jamaica wordt steeds beter en het meest LGBT onvriendelijke land keert langzaam maar zeker om. Er zijn steeds meer acties en protesten van de LGBT community onder leiding van de Jamaica Forum for Lesbians en de All-Sexuals and Gays (J-Flag).

De veranderingen zijn groot en zeker positief te noemen. Helaas is de ‘buggery-wet’ nog steeds actief. Seks of intimiteit tussen twee mannen is nog steeds verboden volgens de wet.

TIP ♥ – reizen als lesbi, homo, biseksueel of transgender kan dus wel, maar openlijk tonen is niet verstandig

Long Bay beach

#8 Reis niet in het donker

De beste tips over veiligheid in Jamaica is dat je niet in het donker moet reizen. Ongeacht waar je bent. Het is niet zo dat je gelijk wordt overvallen, maar 100% veilig is het niet en er wordt door locals ook aangeraden om in het donker niet de straat op te gaan.

In het donker rondlopen wordt niet aanbevolen en als je écht moet reizen doe dit dan met taxi’s en vraag ten alle tijden bij je accommodatie of het veilig genoeg is.

JUTA Tours is een van de bekendste touroperators/vervoerders in Jamaica.

Hetzelfde geldt voor afgelegen of verlaten gebieden. Deze kun je het beste vermijden. Niet alleen ‘s avonds, maar ook overdag. Zeker in en rondom de steden is het het beste om ‘s avonds met een taxi te reizen.

#9 Onveilige gebieden

Er zijn helaas nogal wat onveilige gebieden in het land. Gebieden als Kingston, Negril en Montego Bay zijn drukker en dus onveiliger. Wees altijd voorzichtig in deze gebieden. Bezoek nooit een ghetto op eigen gelegenheid.

Gebruik altijd je gezond verstand en wees extra alert in de volgende gebieden:

 • Kingston Cassave-stuk, Tivoli-tuinen, Trench Town, Arnett-tuinen en bergzicht.
 • Montego Bay Norwood, Clavers Street, Hart Street, Rose Heights, Canterbury en Flankers.
 • Negril Beschouwd als populairder dan Kingston, houdt u zich aan de toeristische gebieden die over het algemeen veilig zijn.
 • Port Antonio

Meer lezen over Jamaica?

2 comments

 1. cecilie

  Jamaica op zich is een leuk eiland met een enorm toerisme potentieel ware het niet dat de bevolking niet deugt. Dan bedoel ik niet alleen dat ze onvriendelijk zijn, nee ze proberen voortdurend je op te lichten.
  Met de taxi’s, als je met US dollar betaalt krijg je Jamaicaanse dollars, Euro 50 cent terug. Als je reclameert zeggen ze “oh, sorryI. I have to change” verdwijnen vervolgens achter een speciaal voor dat doel opgehangen gordijn en komen niet, zelfs na een uur wachten nog niet. Kom je de volgende dag terug is het “I don’t remember. Niet 1 keer, VOORTDUREND. Draag geen sieraden, ook geen piepkleine gouden oor,knopjes, want ze vinden het geen probleem om je in elkaar te trimmen om vervolgens je oorlellen of vingers, af te snijden. Wij zijn eerder terug gegaan want een mensenleven telt daar niet.

  1. Bodhi

   Maar aanrader of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU