Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Veiligheid in El Salvador

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

De meeste mensen krijgen een spontane hartaanval als je vertelt dat je naar El Salvador reist. Niet geheel onlogisch want het land heeft lang te lijden gehad onder een niet al te beste reputatie. En dan houden we het nog netjes. De laatste jaren is daar echter verandering in gekomen en de veiligheid in El Salvador is al een stuk  beter.

Veiligheid in El Salvador

We kunnen hier een heel betoog schrijven over dat El Salvador net zo veilig is als Nederland, maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. Het is niet zo onveilig als mensen denken. Er lopen geen gewapende bendes over straat en als toerist loopt je vrij weinig risico, maar risico’s zijn er natuurlijk wel.

El Salvador is veiliger dan veel mensen denken, maar er zijn wel risico’s.

Cijfers liegen niet. El Salvador is jarenlang een van de meest gewelddadige landen van Midden-Amerika geweest. Nog steeds lopen landen als Panama of Costa Rica voor op gebied van veiligheid, maar laat je niet afleiden door extreme verhalen.

De veiligheid in El Salvador is de laatste jaren enorm toegenomen en zeker voor reizigers is het goed te doen.

Budget voor El Salvador

In the mood for food!

Kun je veilig reizen in El Salvador?

Alles kan. Het is meer de vraag of je het wil. Er heerst bij El Salvador, en Honduras, nog altijd een beeld van jaren terug. Gewapende bendes, legervoertuigen, brandende auto’s etc. Dat is al jaren niet meer zo. Maar het is naïef om te denken dat er in El Salvador niks gebeurd.

Sinds de burgeroorlog in 1992 is afgelopen is de veiligheid in El Salvador sterk verbeterd. Het land heeft een goede infrastructuur, locals zijn vriendelijk en geïnteresseerd in buitenlanders en je merkt vrij weinig van eventuele gevaren.

Reizen en veiligheid

Je kunt prima reizen in El Salvador. Als dat niet zo had geweest hadden we je dat ook verteld. El Salvador is niet onveiliger dan Nicaragua of Zuid-Afrika. Je zult merken dat je vrij weinig merkt van eventuele onveiligheid.

Zware criminaliteit is zelden gericht op toeristen. Probleemwijken worden nauwlettend in de gaten gehouden door politie en daar kom je als toerist niet zo maar in.

Je merkt dat de overheid er veel aan doet om het toerisme op te schroeven. Op straat zie je veel politie die een oogje in het zeil houden. Locals en medewerkers van accommodatie zullen je altijd op de hoogte stellen over de veiligheid in de buurt.
Het laatste wat ze willen is negatieve publiciteit over hun land.

TIP ♥ – laat je niet gek maken door enge verhalen. Zo lang je logisch nadenkt kun je in El Salvador zonder problemen reizen

You vs. me

Veiligheid in El Salvador is natuurlijk ook een kwestie van perceptie. Jij kan iets als onveilig ervaren, bijvoorbeeld een busstation in San Salvador, terwijl een ander dat niet als onveilig ervaart. De een ervaart dingen anders dan de ander.

Wij hebben redelijk wat veel reiservaring en weten ondertussen wel hoe je wel of niet moet reageren op bepaalde dingen, maar er is niet één plek in Midden-Amerika waar we ons onveilig hebben gevoeld. Nu ben ik een man, maar we werken ook met vrouwelijke bloggers.

Betekent dat dat er niks gebeurd?

Nee, dat helaas niet. Uiteraard kan het voorkomen dat er iets uit je tas wordt gestolen, of misschien wel je hele tas. Je zult niet de eerste zijn, en zeker niet de laatste, waarbij dat gebeurt. Maar dat is in Den Haag niet anders.

Suchitoto

Het oude centrum van Suchitoto

Hoe zit het in de steden?

Steden zijn altijd plekken waar je iets meer moet oppassen. Dat is in elk land zo en in El Salvador is dat niet anders. Op plekken waar veel mensen samenkomen zijn er nu eenmaal meer zakkenrollers en bendes actief.

De meeste bendes en criminelen zijn actief in wijken waar geen reizigers komen. Daarnaast worden ‘probleemwijken’ door politie nauwlettend in de gaten gehouden en jij als buitenlander komt daar eigenlijk niet in zonder goede reden.

San Salvador

De enige écht grote stad in het land is San Salvador. Dit is de hoofdstad van El Salvador en logischerwijs niet de veiligste plek van het land. Drukke plekken zoals bekende pleinen, busstations en populaire plekken trekken zakkenrollers aan.

Zakkenrollers is ook de enige waar je rekening mee dient te houden. Daarnaast kun je in San Salvador, evenals San Miguel, Sonsonate, La Unión en La Libertad beter niet ‘s avonds over straat gaan.

TIP ♥ – vraag altijd bij je accommodatie na of en waar het veilig is (of niet)

El Salvador

Surfen in Playa El Tunco

Handige tips voor reizen in El Salvador

De veiligheid in El Salvador is een stuk beter dan mensen denken. Criminaliteit tegen toeristen bestaat vooral uit zakkenrollers die waardevolle spullen meenemen. Toch moet je wel op je hoede zijn.

Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

#1 Denk logisch na

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar logisch nadenken houdt je veilig(er). Dronken door de straten van San Salvador lopen met de nieuwste smartphone in je hand is natuurlijk nooit een goed idee.

Hang niet de typische toerist uit, neem een taxi als het donker is en reis bij voorkeur met 2 of meer personen.

#2 Vraag altijd advies aan locals

Wij kunnen je van alles vertellen over reizen in El Salvador of elk ander land, maar de mensen die er wonen weten veel beter wat er speelt in hun land. Vraag daarom altijd bij locals, of de eigenaren van je accommodatie, na waar je wel of niet kunt komen en of je ergens veilig over straat kunt.

Leer een beetje Spaans

Het wordt niet veiliger of onveiliger in El Salvador als je Spaans spreekt, maar het helpt wel mee in de communicatie. Niet iedereen spreekt Engels, zeker de oudere generatie niet. Leer daarom een aantal woorden Spaans zodat je dingen kunt vragen/uitleggen als het nodig is.

Dit boekje heeft me vaak gered!

#3 Het reisadvies

Natuurlijk moet je het reisadvies altijd goed in de gaten houden, maar wij hebben het idee dat het soms wel erg streng wordt beoordeeld. Criminaliteit in El Salvador, en veel andere landen in Midden-Amerika, is vooral gerelateerd aan drugs- en/of wapensmokkel en rivaliserende bendes.

Bendes hebben er niks aan om toeristen te overvallen voor €50. Ze richten zich op andere bendes of leden van bendes. Daarnaast vindt meer dan de helft van de ongevallen plaats in San Salvador.

TIP ♥ – check altijd het reisadvies, maar check ook regelmatig bij andere reizigers die in El Salvador zijn geweest

#4 Diefstal

Als je het hebt over veiligheid in El Salvador heb je het eigenlijk over diefstal want dat is eigenlijk het enige waar je als toerist last van kunt hebben. Het komt heel zelden voor dat toeristen bij een gewapende overval betrokken worden. Als dat overigens wel gebeurd geef dan meteen je spullen af en ga het gevecht niet aan.

Vergeet niet dat het soms medereizigers zijn die stelen uit hotels of bussen. Leg dus niet meteen de schuld bij de locals.

Een aantal tips:

Geloof ons, in Johannesburg loop je minder prettig over straat dan in El Salvador. We hebben wel enkele tips;

  • Reis niet in het donker. Neem een taxi als je toch ergens heen moet;
  • Hang niet de typische toerist uit. Dat wil zeggen; verberg je telefoon en camera;
  • Vraag altijd bij locals of hoteleigenaren na of het veilig is;
  • Houd je spullen goed in de gaten in bussen;
  • Mocht je beroofd worden vecht dan niet terug. De meeste criminelen zijn gewapend dus dat gevecht verlies je sowieso;
  • Laat je waardevolle spullen niet zichtbaar in je kamer liggen. Ook al zit de deur op slot.

Meer lezen over El Salvador?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU