Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Guatemala

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Reizen in Guatemala is een bijzondere ervaring. Het land is niet zo heel groot en de meeste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Dat betekent dat je op eigen gelegenheid, met het openbaar vervoer, ontzettend veel kunt zien. Daarnaast is het reizen hier heel erg makkelijk. Het vervoer in Guatemala is ideaal voor reizigers die op eigen gelegenheid door het land reizen.

Vervoer Guatemala

Er zijn weinig landen waar het reizen van A naar B zo makkelijk, maar vooral zo leuk is. De bus is hier het meest gebruikte vervoersmiddel en ook het leukste, maar er zijn meer mogelijkheden om van A naar B te komen.

Wij hebben onze tips en ervaringen wat betreft het vervoer in Guatemala op een rij gezet;

Reizen met de bus

De bus is hier hét vervoersmiddel. Iedereen in Guatemala reist met de bus. Net als in Nicaragua is de bus onmisbaar in dit land. Bijna alles gaat met de bus, of in de bus. Er zijn verschillende ‘soorten’ bussen waaruit je kan kiezen.

Wat je ook kiest, de bussen brengen je overal. Zelfs in de kleinste uithoek van het land.

De chickenbussen

Als je het hebt over vervoer in Guatemala heb je het over de beroemde chickenbussen. Deze bussen, ook wel camionetas genoemd, zijn oude Amerikaanse schoolbussen die het hele land met elkaar verbindt.

De chickenbussen zitten altijd overvol en ze zijn niet bepaald snel, maar het is een onvergetelijke ervaring.

Bushaltes zijn er niet en de meeste bussen vertrekken van de lokale markt. Alleen Guatemala Stad heeft iets wat op een terminal lijkt. De bussen vertrekken meestal vroeg in de morgen en rijden door tot het donker wordt. Hou er rekening mee dat het ontzettend druk wordt in de bus en dat ze erg langzaam zijn.

Kosten

De reden dat de chickenbus zo populair is, is omdat het ontzettend goedkoop is. Je betaalt vaak niet meer dan $1 tot $4 voor een busreis, ongeacht waarheen. De bestemming van de bus staat aangegeven op de voorruit en anders schreeuwt de ‘helper‘ (ayudante) van de bus wat de bestemming is.

De helper helpt ook bagage het dak op te tillen en haalt het geld op in de bus. Hou er rekening mee dat toeristen vaak meer moeten betalen dus let goed op wat de locals betalen.

  • Guatemala Airport naar Antigua  $1,25 (shuttle is $10 p.p.)
  • Antigua naar Chichicastenango  $4
  • Lake Atitlan naar Antigua  $5
  • Guatemala Stad naar Flores  $10

TIP ♥ – je kleine rugtas kan je in een rek boven je hoofd kwijt of op schoot. Koffers en backpacks gaan op het dak of op een stapel aan de achterkant van de bus. Hou daarom je waardevolle spullen bij je!

Vervoer in Guatemala

De bekende chickenbussen in Guatemala

De First Class bussen

De First Class bussen zijn de ‘westerse’ tourbussen. Een bekende organisatie zijn de Greyhound bussen. Deze bussen zijn luxer, duurder en sneller dan de chickenbussen. Tickets worden ook meestal vooraf verkocht. Deze bussen worden ook wel ‘express‘  bussen genoemd.

De kwaliteit van bussen verschilt nogal. Op populaire routes (bijv. Guatemala Stad naar Flores) heb je vaak goede bussen met verstelbare stoelen en airconditioning, terwijl op andere routes gepimpte chickenbussen rijden.

Elke passagier krijgt een stoel toegewezen (nummer op je ticket). Daarnaast tijden deze bussen vaak op tijd.

Express/First Class bussen worden steeds populairder qua vervoer in Guatemala. Met name bij toeristen omdat deze bussen de bekende plekken zoals Río Dulce, Flores, Santa Elena, Quetzaltenango, Huehuetenango, de Mexicaanse grens en andere Midden-Amerikaanse landen met elkaar verbindt.

Kosten

Hou er rekening mee dat deze zo’n 25% duurder dan de chicken bussen, wat alsnog vrij goedkoop is.

Minivans

Minivans of tourbussen worden vooral ingezet voor international routes zoals bijv. van Guatemala Stad naar El Salvador of zelfs Granada in Nicaragua. Daarnaast kun je ook private minivans boeken als je met een grote groep bent. Dan kun je de kosten delen.

De tourbussen/minivans zijn natuurlijk in betere staat dan de chicken bussen en veel sneller, maar ook veel duurder. Wij hebben er geen gebruik van gemaakt omdat de chickenbussen en first class bussen prima zijn.

Vervoer Nicaragua

First Class bussen

Met de boot

De boot speelt geen hele grote rol in het vervoer in Guatemala. Rondom de regio van Petén (in het noorden tegen de grens van Belize) zijn er een aantal mogelijkheden om met de boot te reizen.

Zo kun je over Lago de Petén Itzá varen vanaf Flores.  Langs de kust kun je ook boten regelen, maar aangezien er weinig toeristische bezienswaardigheden zijn in de vorm van tropische eilanden is dit zeer beperkt.

Een van de bekendste boottochten in Guatemala is die door Río Dulce, die begint in Lívingston of Río Dulce Town. Deze tours worden met name aangeboden in Livingston. Daarnaast kun je natuurlijk op en rond Lake Atitlán met de boot rondvaren.

Lake Atitlan

Met de boot over Atitlan

Een brommer/scooter huren

De brommer speelt niet zo’n grote rol als bijvoorbeeld in Azië. Een brommer of scooter huren is een optie als je langer op een plek blijft. Er zijn een aantal plekken waar je een scooter (en fietsen) kunt huren zoals Antigua of Quetzaltenango.

Overigens kun je in deze twee steden lopend ook prima verkennen.

Schakelbrommer of scooter?

We snappen dat het niet voor iedereen mogelijk is, maar als je de kans hebt raden we aan om een schakelbrommer te huren. Zeker rondom Antigua omdat je hier al vrij snel de bergen in gaat.

Dan is een schakelbrommer makkelijker dan een scooter. Daarnaast zijn de wegen niet altijd even goed.

Kosten

Een scooter / brommer huren kost je tussen de $20 en $30 per dag, afhankelijk van de locatie en brommer. Officieel heb je een rijbewijs nodig, maar in de praktijk wordt hier bijna niet om gevraagd.

TIP ♥ – voor het huren van een brommer moet je als borg soms $100 cash of je paspoort achterlaten.

Lake Atitlan

Je hebt hier zelfs Tuktuks

Auto huren

Een auto huren is niet heel gebruikelijk in Guatemala. Het speelt bijna geen rol in het vervoer in Guatemala. Dat betekent niet dat het niet kan. Het is alleen niet nodig aangezien de bussen grote delen van het land verbinden.

Daarnaast is de bus veel goedkoper dan het huren van een auto. Als je toch een auto wil huren kan dat wel. Je hebt dan wel meer vrijheid. Hou er rekening mee dat verkeersregels niet echt worden nageleefd.

Kosten en benodigdheden

Voor ongeveer $40 per dag huur je de goedkopere modellen. Hoe groter de auto hoe hoger de prijs. Vaak moet je $1000 borg betalen. Dit gaat altijd via een creditcard, dus als je deze nog niet hebt raden we aan deze aan te vragen als je een auto wil huren.

Auto’s huren kan het beste op het vliegveld in Guatemala Stad. 

Taxi’s

Taxi’s heb je eigenlijk alleen in grote steden. In Guatemala Stad kosten de meeste taxi’s $3 tot $5 voor een rit door de stad, hoewel ze ongetwijfeld zullen proberen om meer te vragen.

TIP ♥ – spreek van tevoren een prijs af!

Met het vliegtuig

Binnenlandse vluchten spelen geen rol in het vervoer in Guatemala. De enige binnenlandse vlucht die momenteel in Guatemala beschikbaar is, is die van de hoofdstad naar Flores. Vluchten kosten tussen de $220 en $250 voor een retourtje.

Een enkeltje kost je rond de $130 p.p. Als je na gaat dat een busticket voor dezelfde reis zo’n $25 kost is dat een hoop geld.

Meer lezen over Guatemala?

1 reactie

  1. marieke

    Hi! Ik ben heel erg zoekende naar hoe ik het transport kan boeken. Wij gaan in maart naar Guatemala en Belize en ik wil de grotere afstanden graag met ‘first class’ bussen boeken. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Ook zie ik niet veel opties die van het vliegveld naar Lake Atitlan gaan. Dus ik hoop dat jullie ons kunnen helpen met wat tips. Alvast bedankt!
    Groetjes Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU