Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer in Cuba

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Het vervoer in Cuba is nogal een dingetje. Het vervoer is goed geregeld, maar vaak wel erg beperkt. Daardoor moet je je reis heel goed plannen als je met  de bus wil reizen. Een huurauto is dan een goed alternatief. Op deze pagina delen we alle tips over het vervoer in Cuba.

Vervoer in Cuba

Eigenlijk komt het vervoer neer op de bus en/of een huurauto. Grappig feitje is dat Cuba het enige land in de Caribbean is dat een functionerend treinsysteem heeft. Daar is ook alles mee gezegd want snel of efficiënt is reizen met de trein in Cuba zeker niet.

Check onze tips over het reizen met de bus, huurauto, taxi of met het vliegtuig.

Reizen met de bus

Qua vervoer in Cuba ben je aangewezen op de bus of een huurauto en als je met de bus reist heb je eigenlijk maar één keuze. Er is namelijk maar één (staats) bedrijf dat busvervoer regelt; Viazul. Daar is op zich niks mis mee want de bussen zijn goed en comfortabel, maar het beperkt het reizen behoorlijk.

Er zijn wel andere bussen in Cuba, maar Viazul is de busmaatschappij van de overheid. Ze hebben dus liever dat je met Viazul reist, resulterend in het feit dat er over andere busmaatschappijen weinig tot geen info te vinden is. Behalve ter plekke.

Viazul

Víazul verbindt alle grote hoofdsteden en een aantal kleinere, toeristische steden zoals Trinidad en Baracoa met elkaar. Over het algemeen is de service goed. Bussen zijn van goede kwaliteit en de chauffeurs rijden veilig.

Bussen zijn uitgerust met airco en som met toiletten en heel soms heb je tv’s aan boord. Ze stoppen niet heel vaak, maar vaak duren busreizen ook niet langer dan een paar uur.

Beperkt aanbod

Het nadeel van Viazul is dat het aantal bussen per dag vrij beperkt is. In landen als Nicaragua of Vietnam rijden de bussen de hele dag door. Dat is in Cuba helaas niet zo. Bussen rijden hier vaak maar 1 of 2 keer per dag naar een bestemming. Dat betekent dat je je reis heel goed moet plannen als je met de bus reist.

Prijzen en tickets boeken

Ticketprijzen variëren van US$66 van Havana naar Baracoa tot US$6 van Trinidad naar Cienfuegos. Het is uiteraard afhankelijk van de afstand die je af legt. Ticket kun je kopen bij een reisbureau in de stad of online. Hou er rekening mee dat busreizen enorm populair zijn, zeker in het hoogseizoen dus reserveer op tijd!

TIP ♥ – je kunt tickets kopen op de site van Viazul, maar je moet je wel registreren!

TransTur

Zit je dan altijd vast aan Viazul? Dat niet. Er is namelijk ook nog Transtur. Viazul is de bekendste busmaatschappij, maar als routes hier zijn uitverkocht kun je ook eens kijken bij Transtur. Dit is een betaalbare optie, maar bieden iets minder routes dan Viazul.

Transtur heeft geen planning. Ze hebben wel een website, maar die richt zich alleen op het verhuren van auto’s. Daardoor merk je dat de overheid liever heeft dat je met Viazul reist. De bussen zijn van dezelfde kwaliteit.

Prijzen en tickets boeken

Wanneer Transtur dezelfde route als Viazul aanbiedt is Transtur net zo duur of goedkoper (en minder stops). Prijzen zijn moeilijk te vinden omdat er weinig info op internet is en je dus afhankelijk bent van je eigen ervaring. Voor de route van Viñales naar Trinidad betaal je zo’n US$/CUC37.

Tickets kunnen worden geboekt via kantoren van Cubanacan Travel Agency in Cuba. Zij kunnen je ook vertellen welke routes er beschikbaar zijn, de kosten en de reistijd.

Vervoer in Cuba

Vervoer in Cuba – De Transtur bussen

Reizen met een huurauto

Qua vervoer in Cuba wordt een huurauto steeds belangrijker. Het is sneller dan reizen met de staatsbussen en je hebt veel meer vrijheid. Daarnaast hoef je je reis een stuk minder te plannen. Het enige ‘nadeel‘ is dat het wat duurder is.

Zeker de laatste jaren reizen steeds meer reizigers met een huurauto. Omdat veel locals met de bus reizen is het ook vrij makkelijk reizen met de auto. Vaak zijn wegen erg rustig, zeker als je het vergelijkt met Nederland of andere landen in Midden-Amerika.

TIP ♥ – met een huurauto heb je veel meer vrijheid dan reizen met de bus. Daarnaast is het niet heel duur als je met 2 of meer personen reist.

Regels

Om een auto te kunnen huren moet je minimaal een jaar een rijbewijs hebben en moet je 21 jaar of ouder zijn. Vaak moet je een aanbetaling doen tussen de US$200 en US$250, maar dat is afhankelijk van het verhuurbedrijf.

De klassieke Amerikanen huren

Wat is er nu leuker dan in zo’n coole klassieke Amerikaanse auto te rijden? Niks toch?! Het is een unieke manier van vervoer in Cuba. Helaas kunnen ze alleen worden gehuurd met een chauffeur. Dus eigenlijk zijn het taxi’s. Sterker nog; het is een staatsbedrijf genaamd Gran Car, gevestigd in Havana en Varadero.  Je kunt het beste gewoon naar hun kantoor gaan in een van de steden.

Het schijnt dat er ook privé bestuurders hun diensten aanbieden. Zeker sinds de liberalisering van privaatrechtelijke ondernemingen, maar wij hebben hier geen ervaring mee noch hebben we ze kunnen vinden in Cuba.

Prijzen

Wat je betaald voor een huurauto is afhankelijk van het seizoen en het aantal dagen dat je een auto huurt, maar reken op zo’n US$40 per dag exclusief benzine.

Vervoer in Cuba

Vervoer in Cuba – de coole Amerikaanse oldtimers 

Reizen met taxi’s

Ook taxi’s spelen een belangrijke rol in het vervoer in Cuba. Zeker in de steden. Er zijn reizigers die zelfs van stad naar stad reizen met een taxi. Taxis’  worden aangeduid als turistaxis en het zijn vaak moderne Japanse en Europese auto’s. Dus niet de klassieke Amerikaanse auto’s wat vaak weer staatstaxi’s zijn.

Kosten

Tarieven variëren van CUC/US$0,55 tot CUC/US$1 per kilometer. Uiteraard gaan prijzen omhoog in het hoogseizoen en in bekendere plekken.

Reizen met het vliegtuig

Cuba is best groot. Van west naar oost zo’n 1.200 kilometer.  Als je geen auto kan/wil huren en je de bus te langzaam vindt zijn binnenlandse vluchten een prima alternatief. Er zijn drie nationale luchtvaartmaatschappijen die eigendom zijn van de staat.

Aerocaribbean is de bekendste maatschappij. Houd er rekening mee dat bijna alle binnenlandse vluchten via Havana vliegen. Er zijn bijna geen bestemmingen in Cuab waar je rechtstreeks naar toe kunt vliegen zonder tussenstop in Havana.

De belangrijkste regionale luchthavens in Cuba, naast Havana, zijn Varadero, Baracoa, Santa Clara, Camagüey, Holguín en Santiago de Cuba

Prijzen

Voor de prijs kun je ook overwegen om de bus te nemen hoewel lange afstanden met de bus ook vrij prijzig kunnen zijn. Een ticket van Havana naar Baracoa, waarbij je eigenlijk over heel Cuba heen vliegt kost je zo’n €140 (enkel).

Meer lezen over Cuba?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU