Op de brommer door Vietnam

Backpacken in Azië is meer dan alleen reizen. Het wordt een verslaving, een soort van levensstijl.  Toen wij in 2009 een reis maakte door Zuidoost-Azië hadden we nooit kunnen denken dat het ons leven zo op z’n kop zou zetten! Elk jaar keren we minimaal één keer terug naar dit heerlijke continent om te genieten van de cultuur, het eten, de bevolking en uiteraard het klimaat!

Sinds die reis hebben we bijna alle landen in Zuidoost-Azië wel gezien maar toch blijven er altijd een paar landen, of ervaringen in je hoofd hangen. Die ervaringen die je het liefst met iedereen deelt. Voor ons is dat onze reis op de brommer door Vietnam!

Waarom met de brommer Vietnam door?

Het begon in 2008 toen we een aflevering van Top Gear keken, het bekende auto-programma. Hier reden ze met een brommer door Vietnam en we dachten gelijk; ‘That’s it, dat moeten wij ook gaan doen!’. De planning nam niet zo lang in beslag.

Ten eerste omdat we er niks van bakken, ten tweede omdat een reis zonder planning veel leuker is! Het enige wat we wisten is dat we in Ho Chi Minh stad zouden landen en daar op zoek moesten naar een brommer.

Vervoer Vietnam

Vietnam bleek een wereld van verschil met Nederland. Niet vreemd aangezien we bijna 14.000 kilometer van huis zaten. Het verkeer in Vietnam is een chaos! Stoplichten staan er wel maar die dienen meer als straatversiering dan als functioneel verkeershulpmiddel.

Rechts inhalen is hier gebruikelijk net als spook rijden, dus na twee weken wisten we nog steeds niet of ze nu links of rechts reden. Daarnaast zijn de wegwijzers bijzonder te noemen, áls ze er al zijn. Zo reden wij in centraal Vietnam toen we een wegwijzer tegen kwamen met ‘Hanoi 755 km’, toen we 50 kilometer verder waren stond er nog een wegwijzer met ‘Hanoi 795 km’.

Misschien waren wij wel onbewust omgekeerd en de verkeerde kant op gereden..

Ho Chi Minh City naar Hanoi

Maar na alle aanpassingen en acclimatiseren in het verkeer was het een ongelooflijke ervaring! We zijn langs de kust van Ho Chi Minh City naar Hanoi gereden waardoor we bijna alles gezien hebben. Naast de bekendere plekken als Hoi An, Hue, Nha TrangMui Ne etc. hebben we juist de kleinere plaatjes bezocht en zo de echte Vietnamezen leren kennen.

We hebben geslapen en gegeten bij locals, hun geloof en tradities leren kennen. Een prachtige ervaring! Daarnaast rij je door een schitterende omgeving en heb je alle vrijheid om te stoppen waar je wilt. Voor ons was het rijden op de brommer in Vietnam hét teken van vrijheid en ons absolute hoogtepunt in Azië. Een echte aanrader!

Zelf met de brommer?

Mocht je zelf met de brommer willen reizen raden we je wel aan om je rijbewijs te laten vertalen in het Vietnamees. Ons ‘Internationale Rijbewijs’ is niet zo internationaal in communistische landen. Zo werden wij na twee weken staande gehouden door een politieman die niet gecharmeerd was van onze reisplannen op de brommer.

Aangezien wij geen internationaal rijbewijs hadden werd er één brommer ingenomen. Geloof ons, dat is niet bepaald een pretje. Als je heel erg goed bent in praten met corrupte agenten kan je de brommer wellicht nog ’terug kopen’. Wij zijn hier helaas niet in geslaagd.

Door medewerking van de vriendelijke inwoners van Mui Ne hebben we gelukkig toch nog een brommer kunnen scoren om ze onze reis voort te zetten.

Brommer rijden Vietnam

Kijk daarnaast ook naar wat je koopt. Je wordt hoe dan ook belazerd qua prijs maar zorg er wel voor dat je een goede brommer koopt. Wij kochten een nieuwe brommer, en een Vespa uit 1950. Zo’n Vespa is voor de looks maar wat minder voor de techniek. De eerste keer dat we de Vespa wilde starten kwam er een plas olie uit waar ze in Qatar jaloers op waren geweest.

Toch, ondanks te tegenslagen onderweg (3x lekke achterband, ketting gebroken, niet startende brommers, ingenomen brommers) was het een ervaring om nooit meer te vergeten! De mensen die je ontmoet, de omgeving waar je in rijdt zijn zo bijzonder dat je alles om je heen vergeet!

Opmerking: Aan het reizen met een brommer of motor in Vietnam zitten wat haken en ogen. Bereid je daarom goed voor op wat er allemaal nodig is en wat wel en wat niet mag.

    Meer lezen over Op de brommer door Vietnam?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven