Route door Honduras

Honduras is voor velen een onbekende bestemming, die niet op de planning staat. Máár, Google Honduras eens en we weten zeker dat dit je overhaalt om tijd vrij te maken voor Honduras. Althans, dat was bij ons zeker het geval! Omdat het nog zo onbekend is, stoeien veel mensen met hun route door Honduras en algemene reisinfo.

Laten wij die nu precies met jou delen!

Onze route door Honduras

Dit onbekende pareltje mag je zeker niet missen tijdens jouw reis door Midden-Amerika. Het leukste aan Honduras? Het wordt nog niet overspoeld door het massatoerisme, waardoor je soms prachtige stranden of Maya-tempels voor jezelf hebt. Dit maakt Honduras een heerlijke bestemming.

Naast prachtige eilanden met heerlijke stranden heeft het nog veel meer te bieden. Tijdens je route door Honduras vind je prachtige natuur,  Maya-complexen en ongerepte stranden. Nieuwsgierig naar Honduras? Wij delen onze tips!

Jeannete Kawas

Ook dit is Honduras!

Hoe zit het met de veiligheid?

We zijn ons ervan bewust dat Honduras niet de allerbeste reputatie heeft waardoor de meeste reizigers uitwijken naar de omliggende landen als Guatemala en Costa Rica. Dat maakt de kans groot dat je vele mooie plekjes voor jezelf hebt en je ervaringen nog specialer kunnen zijn.

Maar het houdt ook in dat je extra oplettend moet zijn in Honduras. Het land wordt vaak als niet veilig omschreven, maar het reisadvies naar Honduras is positief. Op twee steden na kun je dan ook prima door dit land reizen zonder je onveilig te voelen.

Logisch nadenken

Natuurlijk moet je goed opletten en je spullen in de gaten houden, maar dit is in ieder land zo. Zo lang je logisch nadenkt is Honduras niet onveiliger dan pak’m beet Bali of Mexico. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen tijdens je route door Honduras?

Zorg er dan voor dat je samen reist, je overdag reist en de avonden vermijdt om over straat te gaan.  Draag daarnaast geen dure sieraden of andere dure items, maar ook dit geldt in alle landen waar je komt.

Copán

Het bekende Copan

De beste reistijd voor Honduras

Je kunt Honduras het gehele jaar door bezoeken, maar wanneer je in het droge seizoen reist, reis je in de beste periode. Dit droge seizoen loopt van december tot en met april, vergelijkbaar met omliggende landen van Honduras.

In Honduras zijn er veel hoogte verschillen, en zo kan het aan de kust ander weer zijn dan in de bergen.

Regenseizoen

Het regenseizoen wil je het liefst vermijden tijdens je route door Honduras. Het regenseizoen of ook wel de ‘winter’ loopt van mei tot en met november. In deze periode kun je het beste de maanden augustus en september vermijden.

In deze periode start namelijk het orkaanseizoen, en we raden je aan om dan niet door Honduras te reizen.

TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze tips over de beste reistijd voor Honduras

Beste reistijd voor Honduras

Wat kost het reizen in Honduras?

In Honduras betaal je met de Hondurese Lempira. De Lempira is vernoemd naar de Lenca indianenleider en vrijheidsstrijder Lempira, van wie je zijn afbeelding op het biljet van 1 Lempira terugvindt. 1 euro staat gelijk aan ongeveer 27,50 Lempira.

Het reizen door Honduras is in vergelijking tot reizen door bijvoorbeeld Costa Rica of Mexico niet heel duur. Je kunt het vergelijken met de prijzen in Guatemala. Het is lastig om een budget voor Honduras samen te stellen omdat iedereen een andere reisstijl heeft.

Ben je al eens in Guatemala of Nicaragua geweest? Houdt dan deze uitgaves als leidraad voor Honduras.

We raden je aan om rekening te houden met zo’n €50 tot €55 per persoon per dag.

Wat voor type reiziger ben jij?

Natuurlijk kan dit goedkoper of duurder, maar dit is voor iedereen anders. Wanneer je alleen in een dorm zou slapen en alles met het openbaar vervoer zou doen, dan kun je hier ook voor zo’n €35 per dag reizen. Je kosten voor accommodatie zullen ongetwijfeld je grootste kostenpost zijn in je budget Honduras.

Het eten is niet duur en het vervoer is goed betaalbaar. Wanneer je reist met een expres bus of een taxi zal je meer kwijt zijn, maar wanneer je reist met een chickenbus dan ben je weer veel goedkoper uit. Activiteiten kunnen ook duur uitvallen, maar dit heb je zelf in de hand.

TIP ♥ – meer info vind je op de pagina Budget Honduras

Route dor Honduras

Als je veel met de chickenbussen reist bespaar je een hoop geld!

Route door Honduras (2 tot 3 weken)

In zo’n 2 tot 3 weken kun je een heel groot deel van Honduras bewonderen. Onze originele route door Honduras was 2 weken, maar dit is iets langer geworden. Uiteindelijk zijn we 2,5 week in Honduras geweest en hebben wij ons bezoek aan de Bay Island iets verlengt waardoor we de uitgestippelde twee weken niet gered hebben.

Afhankelijk van waar je de grens over gaat, kun je je route door Honduras maken. Wanneer je vanuit Guatemala reist zal je eerste stop in Copán zijn. Reis je vanuit El Salvador of Nicaragua? Breng dan eerst een bezoek aan Tegucigalpa.

TIP ♥ – wij begonnen onze route door Honduras in Copan (we kwamen uit Guatemala)

#1 Copán Ruinas 2 nachten

Dit gezellige bergdorpje is de perfecte uitvalsbasis voor wanneer je de gelijknamige Maya-ruïnes wilt bezoeken. Het dorpje is klein, maar erg levendig en heeft een mooi centrum. Het is de perfecte binnenkomst in Honduras, want de sfeer is hier fantastisch.

De vriendelijke mensen, de kleuren en natuurlijk de sfeer maken van Copán Ruinas één van onze favoriete plekjes in Honduras. We raden aan om hier 2 nachtjes te verblijven. Veel reizigers komen aan het einde van de dag aan. Je kunt dan kennis maken met de keuken van Honduras, die overigens niet heel anders is dan die in Guatemala, en een wandeling maken door het dorpje.

Na een goede nacht kun je vroeg op pad om de Maya-ruïnes te bewonderen. In de middag kun je de Luna Jaguar Hot Springs bezoeken om lekker af te koelen en te relaxen. Deze ‘zwembaden’ zijn van nature verwarmd en liggen dicht bij de jungle. Echt een aanrader!

De volgende dag kun je gebruiken om nog wat in de omgeving te doen en door te reizen naar je volgende bestemming.

Copán, de ruïnes

Je kunt er niet omheen tijdens jouw bezoek aan Midden-Amerika: de Mayacultuur. Zo is er ook in Honduras een Maya-ruïne te bewonderen. De Copán ruïnes zijn de highlight van het land en het was ooit een van de belangrijkste Maya complexen.

Deze Maya ruïnes mogen dus niet ontbreken tijdens jouw reis door Honduras. Pak vanuit Copán Ruinas een tuk tuk en binnen 5 minuutjes sta je op het gelijknamige Maya complex. De ruïnes liggen verspreid over twee locaties. Een kilometer verderop ligt namelijk Las Sepulturas, het tweede gebied met ruïnes.

TIP ♥ – nieuwsgierig naar de Copán Ruïnes? Lees dan onze blog over deze bijzondere plek.

Copan naar Lake Yojoa

Wij regelde via een lokale touroperator in Honduras een minivan richting Lake Yojoa. Dit kost US$22 p.p. Duurder dan de lokale bus, maar ook makkelijker en sneller.

Copan

De ruïnes

Copán ruïnes

Copan

#2 Lake Yojoa 2 nachten

Een ander pareltje van Honduras: Lago de Yojoa. Dit prachtige meer is steeds meer in trek bij reizigers en dat is niet zo gek. Deze plek is perfect voor wanneer je op zoek bent naar rust en natuur. Rondom het meer liggen twee nationale parken waardoor je hier ook wat langer goed kunt vertoeven.

Naast genieten van de rust kan je hier wandelingen maken naar watervallen, koffieplantages bezoeken of natuurlijk een kajak huren en het meer verkennen.

Wij vonden de Pulhapanzak waterval een echte aanrader. Deze waterval ligt op zo’n 30 minuutjes vanaf Lake Yojoa.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Lake Yojoa

Lake Yojoa naar Tegucigalpa

De toegangspoort tot het meer is het stadje Peña Blanca. Hier kom je aan met de bus en vertrek je ook met de bus. Neem een taxi naar dit dorpje om vanaf hier de bus naar Tegucigalpa te nemen. de bus kost zo’n €8 p.p en doet er 3 uur over.

Lake Yojoa

Lake Yojoa

#3 Tegucigalpa 1 of 2 nachten

De hoofdstad van Honduras, Tegucigalpa, ligt dicht bij de grens met El Salvador en Nicaragua. Ondanks dat deze stad niet erg populair is door haar reputatie, geeft Tegucigalpa wel het koloniale gevoel van Honduras weer.

Het is een levendige stad en een ideaal startpunt voor wanneer je vanuit El Salvador of Nicaragua reist. Tijdens je bezoek kun je de stad in ongeveer een dag verkennen. Zo zijn er vele koloniale gebouwen de moeite waard om te bezichtigen, maar ook in de omgeving is er veel leuks te doen.

Zo kun je bijvoorbeeld naar National Park La Tigra en een trail bewandelen of naar Valle de Ángeles, een voormalig koloniale mijnstad.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Tegucigalpa

Route inkorten

Als je iets korter de tijd hebt, kun je de route door Honduras inkorten door Tegucigalpa uit de route te halen. Het ligt op slechts 3 uur rijden van het meer daarom besloten wij er heen te gaan, maar het is makkelijk over te slaan.

Tegucigalpa naar Tela

Vanaf Tegucigalpa moet je eerst naar San Pedro Sula reizen. Dit is niet echt een leuke stad en we raden aan om gelijk door te reizen naar Tela.

Bussen vertrekken de hele dag door naar San Pedro Sula Bus Terminal. Elk uur van rond 6:00 uur tot 18:00 uur. Je doet er 4 uur over. Neem een van de eerste bussen zodat je vanuit San Pedro Sula gelijk door kunt reizen naar Tela en niet in San Pedro Sula hoeft te overnachten.

Vanaf San Pedro Sula Bus Terminal is het nog ongeveer 1,5 a 2 uur naar Tela. Ook hier vertrekken bussen de hele dag.

Veiligheid in Honduras

Tegucigalpa

Jeannette Kawas (Tela) 2 nachtjes

Wanneer je het nationale park Jeannette Kawas bezoekt, is de kans groot dat je in het dorpje Tela overnacht. Vanuit Tela kun je gemakkelijk dit natuurgebied bezoeken. We raden je aan om zeker het fotogenieke Playa Cocalito niet over te slaan.

Dit is één van de mooiste stranden die wij in Midden-Amerika gezien hebben. Wanneer je het park bezoekt, pak je de boot en stap je uit bij Puerto Escondido. Vanaf hier kun je Playa Cocalito bezoeken.

Tela naar La Ceiba

Vanaf Tela vervolgde wij onze route door Honduras naar La Ceiba. De plek waar alle boten/ferries naar de Bay Islands vertrekken. De bus vanuit Tela vertrekt vroeg in de morgen en doet er ongeveer 2 uur over.

Jeannete Kawas

Nice!

La Ceiba 2 nachten

Dit leuke kustplaatsje is de start voor een boottocht naar de heerlijke Bay Islands. Maar La Ceiba is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Je kunt in deze havenstad heerlijk vis eten en je vindt hier veel feestjes. Zo heeft La Ceiba ook de bijnaam: ‘Land of Happy People’. Klinkt als muziek in je oren, vind je niet?

Het leukste gedeelte van La Ceiba is Barrio La Isla. Hier zitten de meeste restaurantjes en hier vinden de feestjes plaats. Helaas zijn de stranden vervuild en kun je als strandliefhebber beter naar de Bay eilanden gaan.

De reden dat wij hier 2 nachten bleven is omdat we een dag na aankomst een dagtrip naar Pico Bonito boekte

TIP ♥ – nieuwsgierig naar wat La Ceiba en haar omgeving te bieden hebben? Lees dan hier onze blog over dit leuke havenstadje.

Dagtrip Pico Bonito

Hét paradijs voor outdoor liefhebbers: Pico Bonito. Dit park is vernoemd naar een van de hoogste bergen van Honduras, Pico Bonito. Het park wordt gescheiden van een ander park door een rivier. Op deze rivier kun je goed raften en kanoën, en dus lekker actief bezig kunt zijn.

Doe dit wel met een gids, er leven namelijk naast toekans en apen ook slangen en jaguars in het park. Je kunt een bezoek aan Pico Bonito combineren met een bezoek aan la Ceiba, maar je kunt ook in het park overnachten in een eco lodge.

La Ceiba naar Roatan

Wij vertrekken vanuit La Ceiba eerst naar Roatan. We kunnen je alles uitleggen over hoe je hier komt, maar op deze website vind je alle ferrytijden. Wel zo makkelijk 🙂 Een roundtrip met de ferry is niet goedkoop; US$65 p.p.

Pico Bonito

Pico Bonito

The Bay Islands 4 of meer nachten

Deze eilanden mag je echt niet overslaan tijdens jouw route door Honduras. De Bay Islands voelen aan als paradijs op aarde en de Malediven in de Caribische zee. Witte stranden en een prachtige blauwe zee, op deze eilanden kun je echt genieten.

We raden je aan om Utila en Roatán te bezoeken. Beide eilanden staan bekend als duik en snorkel paradijs. De eilanden liggen namelijk dichtbij een mooi Barriérerif. Dit is de perfecte plek om te (leren) duiken en snorkelen door de kustlijn vol koraal en vrolijk gekleurde vissen. Je kunt hier dan ook goedkoop je PADI halen, voornamelijk op Utila is dit goedkoop.

Heb je maar tijd voor één van de twee eilanden en ben je nieuwsgierig welk eiland het beste bij je past? Wij hebben kort beide eilanden op een rijtje gezet:

  • Roatán: Het grootste eiland van de twee. Roatán is een stuk meer toeristisch dan Útila. Het eiland staat bekend om haar prachtige stranden, ideaal voor de strandliefhebber.
  • Útila: Dit kleinere eilandje staat vooral bekend als backpack-eiland. De prijzen liggen hier een stukje lager dan op Roatán. Je kunt hier ook het goedkoopst leren duiken en heb je kans op een gratis accommodatie bij de duikschool. Daarnaast kun je goed feesten op Útila.
Roatan
Roatan

Roatan

    Meer lezen over Route door Honduras?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven