Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Bay Islands

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

De Bay Islands zijn het paradepaardje van Honduras. Dat is niet zo heel gek want Islas de la Bahía, zoals het eigenlijk heet, herbergt hagelwitte stranden, wuivende palmbomen en de beste duikspots van Midden-Amerika. Het is een echt tropisch paradijs!

Tropisch paradijs van Honduras

De Bay Islands zijn met name bekend door Roatán en Utila en in mindere mate Guanaja. Drie tropische eilanden vlak voor de kust van Honduras.

De stranden hier zijn van wereldklasse, maar wat de reizigers écht trekt is het op één na grootste barrièrerif ter wereld vol met kleurrijk koraal, tropische vissen, zeeschildpadden en soms walvishaaien.

Uiteraard is er meer te doen dan alleen duiken. Zo kun je lekker chillen op een van de stranden, ziplinen over de jungle, zwemmen met dolfijnen, zeilen of een feestje meepakken op het strand. Kortom, genoeg te doen!

Roatan

Het strand van Roatan

Welk eiland van de Bay Islands moet je kiezen?

Welke van de drie eilanden je kiest is aan jezelf. Elk eiland heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is duidelijk dat Roatan en Utila de twee populairste eilanden zijn waar de meeste reizigers verblijven. Maar ook Guanaja heeft genoeg te bieden.

Wij delen onze tips.

Roatán Island

Roatán is het grotere eiland waar de meeste reizigers komen. Het is een van de bekendste plekken van het land. Dat heeft ook te maken met de mooiere stranden. Je kunt hier heel goed duiken, er hang een relaxte sfeer en je komt er makkelijk.

Het eiland is wat duurder dan Utila, waar meer backpackers komen. Roatán trekt een breed scala aan mensen, van budgetreizigers tot expats en gezinnen. Daarom vind je hier ook meer variatie in accommodatie.

Het grootste voordeel is dat de stranden hier heel erg mooi zijn en de zonsondergang is hier mooier dan op de andere eilanden. Het grootste nadeel is dat het eiland groter is waardoor het niet zo makkelijk te verkennen is.

Wat is er te doen

Duiken is de reden dat mensen hier komen. Ook snorkelen kan hier goed als je geen budget of zin hebt om te duiken. Verder kun je hier ook de jungle van het eiland verkennen.

TIP ♥ – check ons blog over Roatán voor meer informatie

Roatan

Chilling on the beach

Roatán

Roatan

Utila Island

Utila is het rustigste eiland van de Bay Islands van Honduras. Veel reizigers vinden dit eiland daarom ook leuker. Het is goedkoper dan Roatan en daarom populair bij backpackers.

Utila is een stuk kleiner dan Roatan. Daarnaast is kun je hier goedkopere duikcursussen boeken waardoor veel duikers uitwijken naar Utila. We moeten er wel eerlijk bij zeggen dat de stranden op Roatan mooier zijn, maar op Utila is de sfeer iets beter.

Het voordeel van Utila is dat je hier meer zelf kunt doen omdat het een kleiner eiland is. Je mengt je hier meer met de lokale bevolking dat op Roatan. Het nadeel is dat het in rap tempo drukker wordt 🙂

Wat is er te doen

Ook hier kun je natuurlijk goed duiken. De stranden zijn hier niet zo mooi dus dat is niet heel bijzonder. Daarnaast kun je naar de Utila Cays en Cayos Cochinos. Een verzameling van allemaal kleine eilandjes die in het zuidwesten van het eiland liggen.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Utila

Utila

Het strand van Utila

Guanaja Island

Het minst bekende eiland van de Bay Islands. Er komen hier maar weinig reizigers en ook de meeste touroperators slaan die eiland over. Dat heeft zeker ook te maken met het feit dat dit eiland een stuk duurder is dan de andere twee.

Daarnaast is zo’n 90% van het eiland een nationaal park waar je niet zo maar in mag. Uiteraard kun je ook hier uitstekend duiken. Voor de kust van het eiland liggen gezonken schepen waardoor je mooie duiklocaties hebt.

TIP ♥ – mocht je er voor kiezen om op dit eiland te overnachten – wat geen aanrader is – kun je in Guanaja Town slapen, maar dit is niet bepaald een aantrekkelijke stad. Je kunt beter terecht in de, vrij dure, resorts op het eiland.

Waar overnachten?

Er zijn talloze opties om te overnachten op de Bay Islands. Zoals gezegd blijven de meeste mensen op Roatan of Utila. Het ligt aan je budget en je algemene voorkeur waar je wil overnachten.

Roatan is het duurdere en grotere eiland van de twee. Utila is het backpackers eiland waar een laid back sfeer hangt en de prijzen een stuk lager liggen.

Overnachten op Utila

Op het eiland vind je veel accommodatie. Vooral veel hostels, aangezien het eiland populair is onder backpackers. Daarnaast hebben veel duikscholen ook eigen accommodaties voor mensen die hun duikbrevet willen halen.

TIP ♥ – bekijk hier de accommodatie op Utila

Overnachten Roatan

Veelal van deze locatie liggen in het westen van het eiland. Ondanks dat Coxen’s Hole het dorp is waar je aankomt, slapen vele reizigers liever in het westen of in het oosten door de mooie kust.

TIP ♥ – bekijk hier de accommodatie op Roatan

Op een onbewoond eiland

Wil je een keer uitpakken? Je kunt op de Utila Cays slapen en zelfs het eiland voor jezelf hebben. We raden je aan om dit van tevoren te reserveren omdat dit een populaire locatie is om te slapen. Je kunt bijvoorbeeld Sandy Cay of Little Cay afhuren voor jouw droomnacht op een privé-eiland!

Bay Islands

Coxen’s Hole op het eiland Roatan

Bay Islands in Honduras

Beste reistijd

Over het algemeen kun je de Bay Islands het hele jaar door bezoeken, maar je hebt wel te maken met een droog- en regenseizoen. Het hoogseizoen op de Bay Islands heeft met name te maken met de vakanties.

Rond Kerst, Nieuwjaar en Pasen is het vrij druk op de eilanden. Niet alleen met toeristen maar ook met locals. De maanden oktober en november zijn de maanden met de meeste regen.

De maanden december tot en met april zijn de beste maanden om hier te reizen.

Bay Islands

Hoe kom je op de Bay Islands

Je komt makkelijk op de Bay Islands. Je moet eerst naar de stad La Ceiba reizen en daar de ferry richting Roatan of Utila nemen. De meeste ferries vertrekken één keer in de ochtend en één keer in de middag.

De prijs voor een enkeltje kost zo’n US$25, afhankelijk van het eiland wat je kiest. Tickets zijn te koop in de haven van La Ceiba.

Locatie

Meer lezen over Honduras?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU