Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget voor Costa Rica

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 17 maart, 2020

Costa Rica is niet goedkoop, zeker niet als je het vergelijkt met andere landen in Midden-Amerika. Moet je het land daarom overslaan? Nee, zeker niet! Het is misschien een van de duurdere landen, het is ook een van de mooiste. Daarnaast is een budget voor Costa Rica altijd persoonsgebonden. De een kan/wil goedkoper reizen dan de ander.

Budget voor Costa Rica

Of je nu gaat backpacken of rondreizen met een huurauto, de kosten in Costa Rica liggen iets hoger dan bijvoorbeeld Thailand of Colombia. Met €25 per dag ga je het zeker niet redden.

Costa Rica is al jaren een van de populairste landen in Midden-Amerika en dat is goed te merken aan de prijzen in het land. Benieuwd naar de kosten in Costa Rica? Bekijk dan onze tips over het budget voor Costa Rica.

Wat kost reizen in Costa Rica?

Dat is per persoon verschillend. De een slaapt op gedeelde slaapkamers in hostels, terwijl de ander in luxe resorts overnacht. Sommige zijn gek op street food, terwijl andere liever in restaurants eten. Je eigen reisstijl heeft grote invloed op wat je uitgeeft tijdens je reis door Costa Rica.

De échte low-budget backpackers krijgen het echter wel zwaar in Costa Rica. Met €50 per dag per persoon kom je een heel eind en het geeft je de mogelijkheid om wat te zien en luxer te reizen.

Reken op minimaal €50 per persoon per dag

Het kan goedkoper en duurder

Het kan goedkoper als je in dorms slaapt, je eigen eten kookt, met de lokale bussen reist en geen betaalde tours doet. Wij spreken uit ervaring dat dit voor weinig reizigers is weggelegd. Je komt immers niet elke dag in Costa Rica.

Het kan ook duurder. Als je meer betaalde tours doet en misschien een keer een minivan en een luxer hotel boekt ga je makkelijk naar de €60 tot €70 per persoon per dag.

TIP ♥ – wij gaven tijdens onze reis door Costa Rica ongeveer $55 tot $60 p.p. per dag (€45 – €50) uit. Bekijk ons blog; ‘Kosten voor reizen in Costa Rica‘.

Arenal Vulkaan

Kosten voor accommodatie

Samen met de betaalde tours heeft accommodatie de grootste impact op je budget voor Costa Rica. Overnachten is namelijk niet goedkoop in vergelijking met andere landen in Midden-Amerika. Zeker in het hoogseizoen zijn de prijzen behoorlijk hoog. Wat je per nacht kwijt bent hang af van waar je overnachten.

Kosten hostels

Een dorm in een hostel kost tussen de 5.500 en 10.000 CRC per nacht. Dat is ongeveer $10 tot $20. Privékamers in hostels zijn wat duurder, rond de 20.000 CRC, zo’n $35. Vaak heb je dan wel ontbijt. Grote voordeel is dat je vaak ene keuken hebt en dus je eigen eten kan klaar maken.

Kosten hotels

Budget hotels beginnen rond de 20.000 tot 25.000 CRC per nacht, zon $45 per nacht, voor een tweepersoonskamer (ontbijt is vaak inbegrepen). Als je wat luxer wil overnachten in een iets beter hotel ga je al snel naar de $70 per nacht. De meeste hotels zijn van prima kwaliteit met warm water, WiFi en Engels sprekend personeel. Overnachten in een resort kost je minimaal $100 per nacht.

Onze kosten

Wij slapen bijna altijd in hostels of budget hotels, maar nooit in dorms. Een voorbeeld van onze kosten voor accommodatie;

 • Puerto Viejo  $50 per nacht ($25 p.p per nacht) | Hotel was Rosa Lodge
  • Een dorm in Puerto Viejo kost  $20
 • Fortuna (Arenal vulkaan)  $35 per nacht, incl ontbijt ($17,50 p.p per nacht) | Hostel was La Choza Inn (aanrader)
  • Dorm in hetzelfde hostel  $10
 • Santa Elena (Monteverde)  $35 per nacht (€22,50 p.p per nacht) | Hotel was Sloth Backpackers
  • Dorm in hetzelfde hostel  $11

Kosten per dag

Gemiddeld betaalde wij ongeveer $40 per nacht. Gedeeld door 2 kom je op $20 per persoon per nacht uit. Dat is €32 per nacht voor een tweepersoonskamer is goede hostels. Als je de kosten kunt/wil delen kom je op €16 per nacht uit.

Slaap je in dorms in hostels dan betaal je zo’n $10 tot $15 p.p. per nacht. Slaap je liever alleen in goede hotels? Reken dan op minimaal $50 tot $80 per nacht.

Budget Costa Rica

Ons hostel in Fortuna bij de Arenal vulkaan.

Kosten voor eten en drinken

Iedereen moet eten en laat dat nu net een van de duurdere dingen. Hou hier dus rekening mee in je budget voor Costa Rica. Ook hier geldt natuurlijk dat je het zo duur of goedkoop kan maken als je zelf wil. Uit eten gaan in lokale restaurants kost je zo’n 4.000 tot 6.000 CRC voor maaltijden. Ongeveer $12.

Eten in populaire restaurants waar veel buitenlanders komen is een stuk duurder. Dan betaal je makkelijk $20 voor een maaltijd. Vergelijkbaar met Nederland dus. Als je op je budget voor Costa Rica wil besparen probeer dan zo veel mogelijk street food van straatverkopers waar snacks en kleine maaltijden vaak nog geen $2 kosten.

Zelf koken

Gelukkig kun je makkelijk besparen op het eten omdat de meeste accommodatie (hostels) keukens hebben die je kunt gebruiken. Je kunt dan zelf boodschappen doen en koken. Boodschappen zijn vergelijkbaar met Nederland.

Een voorbeeld van onze kosten voor eten en drinken;

 • Ontbijt (pancakes met fruit) $5,50 p.p.
 • Boodschappen (avondeten + ontbijt) $9 p.p
 • Maaltijd in ‘luxe’ restaurant $20 p.p
 • Maaltijd in lokaal restaurant $12 p.p
 • Grote snack ‘streetfood’ vanaf $1,50
 • Pizza vanaf $9

Kosten voor drinken

 • Fles water (600m) $1
 • Biertje lokaal vanaf $4 p.p
 • Import bier  vanaf $6 p.p
 • Koffie  $1,50 tot $3
 • Verse fruit shake $3,50 p.p

Kosten per dag

Ervan uitgaande dat je buiten de deur eet (ontbijt is vaak incl.), 4 flesjes water per dag (2 liter p.p.) drinkt en een biertje (koffie) drinkt ben zo’n $15 tot $20 per persoon, per dag aan eten en drinken kwijt. Het kan goedkoper als je altijd voor streetfood gaat, ook duurder als je buiten de deur ontbijt en in duurdere restaurants eet.

Kosten Costa Rica

Een lokale maaltijd is lekkerder en het scheelt behoorlijk in je budget voor Costa Rica

Kosten voor vervoer

Gek genoeg is het vervoer in Costa Rica weer vrij goedkoop, ook al kun je het heel duur maken. Als je met het lokale vervoer reist zullen de kosten van vervoer niet zo’n grote impact hebben op je budget voor Costa Rica. Ook omdat je niet elke dag reist. Uit eigen ervaring weten we echter dat veel reizigers liever een (snelle) toeristenbus of minivan boeken i.p.v. te reizen met lokale bussen.

Kosten lokale bussen

De lokale bus is veruit de goedkoopste manier om van A naar B te komen. Het is echter ook de langzaamste manier. Als je dat niet erg vindt kun je flink besparen op je budget voor Costa Rica want een ritje van bijv. San Jose naar Monteverde Cloud Forest kost je zo’n $5 p.p. En dat is een rit van 5 uur.

Auto huren

Costa Rica is hét land om een auto te huren. Als je de tijd hebt (en het budget) loont het zeker om een auto te huren. In Costa Rica zie je ook heel veel reizigers met een huurauto. De wegen zijn goed en huurauto’s zijn echt overal verkrijgbaar. Reken op zo’n $200 per week (± $25 per dag) excl. benzine voor een huurauto.

Kosten minvans/toeristenbus

Minivans en toeristenbussen zijn een stuk duurder. Het voordeel is dat ze online te boeken zijn en de afstanden een stuk sneller afleggen. Daarnaast kun je de kosten van minivans vaak delen als je met meerdere mensen bent. Een ritje van Puerto Viejo naar Fortuna (Arenal vulkaan) kost je al snel $65 p.p

TIP we hebben niet met het vliegticket gereisd. Het vervoer over land is prima in Costa Rica.

Enkele kosten die wij gemaakt heb onderweg;

 • Puerto Viejo naar Fortuna  $64 p.p.
 • Monteverde naar Manuel Antonio  $64 p.p.
 • Fortuna naar Monteverde ➜ $25 p.p
 • Santa Elena naar San Juan del Sur (Nicaragua)  $35 p.p.

TIP ♥ – je kunt meer prijzen vinden op de websites van bijv. InterBus of GreyLine

Monteverde

Je kunt het Monteverde Cloud Forest ook op eigen gelegenheid bezoeken zonder gids

Kosten voor activiteiten

De grootste aanslag op je budget voor Costa Rica zijn de betaalde tours die je hier kunt doen. Die zijn behoorlijk prijzig. Gelukkig kun je ook een hoop zelf ondernemen in Costa Rica. Zo kun je de meeste Nationale Parken zelf in, zonder een gids in te huren. Een gids kost je namelijk al snel $50 per dag.

Een tour rond de Arenal vulkaan kost je al $60 per dag! En dan komt er ook nog eens $15 entree bij.

Voorbeelden entreekosten;
 • Monteverde Cloud Forest $22 p.p.
 • Arenal Volcano Track  $12 p.p.
 • Manuel Antonio  $16 p.p.
Voorbeelden betaalde tours;
 • Tour bij Arenal vulkaan $60 p.p. (excl. $15 entree)
 • Zipline (Skytrek) bij Monteverde Cloud Forest $70 per dag (excl. $15 entree)
 • Dagtrip van Santa Teresa naar Tortuga Island $100 p.p.
 • Walvissen spotten op de Pearl Islands  $150 p.p inclusief lunch.
 • Surfles van 1 dag  $50 p.p.

Kosten per dag

Wat je per dag kwijt bent aan vervoer en activiteiten is per persoon verschillend omdat iedereen anders reist. Wij hebben geen tours gedaan, maar wellicht dat jij wel tours wil doen. De gemiddelde kosten per dag zijn dan ook per persoon verschillend.

Monteverde Cloud Forest

Ziplinen in Monteverde

Wat wij vinden:
 • 9.2/10
  MiddenAmerika-Expert - 9.2/10
9.2/10

Samenvatting

Costa Rica is niet goedkoop, zeker niet als je het vergelijkt met andere landen in Midden-Amerika. Moet je het land daarom overslaan? Nee, zeker niet! Het is misschien een van de duurdere landen, het is ook een van de mooiste. Daarnaast is een budget voor Costa Rica altijd persoonsgebonden. De een kan/wil goedkoper reizen dan de ander. Reken op minimaal €50 per dag.

Verzenden
User Review
8.67/10 (6 votes)

Meer lezen over Costa Rica?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU