Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer in Honduras

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Het vervoer in Honduras is vergelijkbaar met omliggende landen. De meeste reizigers zijn gebonden aan de bus, maar er zijn meerdere opties. Het vervoer in Honduras is goed geregeld, maar verwacht geen wonderen. Op deze pagina vertellen we je meer over hoe je het best rond reist in dit land.

Vervoer in Honduras

Honduras lijkt niet zo groot, maar het is qua oppervlakte ruim twee keer groter dan ons eigen kikkerlandje. Daarom spendeer je best veel tijd in bussen, taxi’s boten en misschien wel vliegtuigen. De (chicken)bus en de boot zijn de goedkoopste opties.

Heb je meer budget? Dan kun je ook een auto huren of een binnenlandse vlucht boeken.

Reizen met de bus

De belangrijkste optie qua vervoer in Honduras zijn de bussen. Iedereen gebruikt ze. Jong, oud, rijk, arm, toerist of local. Het is daarom ook een van de leukste manieren om rond te reizen. Je maakt namelijk van alles mee.

Daarnaast is het ook de goedkoopste en makkelijkste manier om de bezienswaardigheden van Honduras te ontdekken. Uiteraard zijn er verschillende opties als het aan komt op busvervoer.

TIP ♥ – stadsbussen worden niet aanbevolen vanwege veiligheidsproblemen

Chickenbussen

Chickenbussen zijn een fenomeen in Midden-Amerika (evenals als Zuid-Amerika). Je ziet ze overal. Dat is ook niet zo moeilijk want ze vallen nogal op. Het zijn vaak oude schoolbussen die in de meest opvallende kleuren zijn geschilderd.

Ze zijn spotgoedkoop. Vaak betaal je voor een rit van 5 uur nog geen €5. Daarom zijn ze erg populair onder backpackers. Nadeel is wel dat ze ontzettend traag zijn. Een ander fenomeen van de chickenbus is namelijk dat deze om de paar honderd meter stopt om mensen op te pikken of af te gooien.

Lokale bussen

Rapiditos zijn kleine, lokale minibusjes (minivans) die vooral handig zijn wanneer je kleinere afstanden gaat afleggen. Deze minibusjes kunnen ietsje duurder zijn dan chickenbussen, maar zijn alsnog een goedkope manier van reizen. Deze busjes zijn vaak sneller dan chickenbussen.

TIP ♥ – kaartjes voor deze bussen (en de chickenbus) koop je in de bus. Het zijn overigens niet echt kaartjes. Je betaalt gewoon aan de conducteur.

Express bussen (ejecutivos of lujos)

Tussen de grotere steden kun je gemakkelijk reizen met een express bus. Deze worden ook wel ejecutivos of lujos genoemd. Ze zijn een stuk comfortabeler dan de hierboven genoemde opties. Daarom ook een stuk duurder.

In deze bussen kan het koud worden door de air-conditioning, dus neem een trui/vest mee wanneer je met een express bus reist. Voor deze bussen (waaronder Hedman Alas) kun je vooraf (online) kaartjes kopen.

Route dor Honduras

De bekende chickenbussen

Reizen met de auto

Reizen met de auto is niet echt van toepassing qua vervoer in Honduras. Dat wil zeggen; er zijn heel weinig reizigers die het doen. Dat wil niet zeggen dat het niet kan, maar zelf rijden in Honduras is alleen weggelegd voor de avonturiers.

Locals rijden namelijk niet heel veilig. Daarnaast komen car-jackings en gewapende overvallen regelmatig voor. Je moet dus van goede huizen komen wil je hier zelf rijden. Wij raden het in ieder geval niet aan.

Als je het wel wil doen kun je een auto huren voor ongeveer US$50 per dag. Dat kan op plekken als Tegucigalpa, San Pedro Sula en La Ceiba en op Roatán.

Veiligheid

Zoals gezegd brengt huren van een auto enkele risico’s met zich mee. Car-jacking en overvallen zijn geen uitzondering hier. Daarnaast is rijden in het donker niet verstandig. Vraag bijvoorbeeld aan een local voor vertrek of de route die je wilt gaan rijden begaanbaar en veilig is om dit soort risico’s te vermijden.

TIP ♥ – we adviseren je de bus te nemen in plaats van zelf een auto te huren. Wil je wel zelf rijden? Rij dan alleen overdag

Taxi’s

Als je per se in een auto wil zitten huur dan een taxi. Deze rijden in alle grote steden en toeristische gebieden. Daarnaast zijn ze niet heel duur. Een ritje in een taxi kost zelden meer dan €5.

Reizen met de boot

Staan de Bay eilanden bij jou op de planning? Dan is de kans groot dat je met de boot zult reizen. Dagelijks gaan er ferry’s tussen de eilanden en het platteland. De boten varen meerdere keren per dag.

Van Roatán en Utila gaan er dagelijks ferry’s naar Ceiba. Daarnaast varen er regelmatig ferry’s tussen Trujillo en Guanaja. De verbinding per ferry is goed en vrij goedkoop. Het reizen met de ferry is vaak de budgetvriendelijke optie wanneer je de eilanden wilt bezoeken.

Vervoer in Honduras

De bootjes in Honduras lijken op de longtailboten die varen rond de eilanden van Thailand

Reizen met het vliegtuig

Binnenlandse vluchten zijn er wel maar worden niet heel vaak gebruikt door reizigers. Het speelt een geringe rol in het vervoer in Honduras. Het is wel een snelle optie dus mocht je in tijdsnood zitten dan is een binnenlandse vlucht wel handig.

Er gaan vluchten van en naar La Ceiba, Tegucigalpa, San Pedro Sula, Utila en Roatán. De bekendste luchtvaartmaatschappijen zijn SOSA en Isleña/TACA.

Meer lezen over Honduras?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU