Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eten en drinken China

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 6

Bijgewerkt op 21 juli, 2020

Doordat China een groot land is, is het eten China ook erg gevarieerd. Dit komt mede doordat China veel klimatologische gebieden heeft waardoor er verschillende soorten eten verkrijgbaar is. Daarnaast telt het land veel inwoners en dus veel culturen met ieder hun eigen keukens. Van één specifieke keuken in China kan je dan ook eigenlijk niet spreken. In China is het tevens gebruikelijk om het eten mooi te presenteren. Een deel van de Chinese keuken is overigens afkomstig uit Indonesië.

Eten China

Het zal niemand verbazen dat het eten China geserveerd wordt met rijst. Daarnaast worden er veel granen, gierst en tarwe gegeten. Het vlees bestaat vooral uit eend, kip, varken, vis en rundvlees.

Ook worden er veel groente gebuikt in de gerechten. Naast het vlees en de groente worden er in het eten China veel kruiden gebruikt om het eten van smaak te voorzien. Soep, en dan met name noodlesoep, wordt er ook vaak gegeten. Deze zijn wel pittiger dan de noodlesoep bij de Albert Heijn!

TIP ♥ – de tijden dat vegetarisch eten bestond uit brood en water is voorbij. Je kunt heerlijke vegetarische gerechten krijgen in China

China kent naast de traditionele Chinese gerechten ook ‘Westers’ eten. In de meeste hostels en hotels kan je tegenwoordig een Westers ontbijt krijgen wat voornamelijk bestaat uit koffie, thee, toast, gebakken ei, yoghurt en jam. In de restaurants is het makkelijk om een Westers gerecht te bestellen, zeker in de grote steden.

Street food

Net als in Thailand en Maleisië, staat ook China bekend om de vele eet kraampjes waar je heerlijke gerechten kunt krijgen.
Street-food stalletjes tonen hun kookkunsten en veel bekende gerechten staan uitnodigend op je te wachten.

Probeer minimaal een keer zo’n gerecht, je zult verbaasd staan.

eten china

Traditionele gerechten China

Wij adviseren de traditionele Chinese keuken te proberen, dit is een echte aanrader! De babi pangang, saté, nasi goring etc. die wij in Nederland kennen eten ze niet in China. Het traditionele eten China is veelzijdiger. Het eten in de lokale, kleinere restaurantjes is een bijzondere ervaring. Hoewel het eten China een feest is en alle gerechten mooi worden geserveerd is de aankleding van deze kleine restaurantjes wat minder.

TIP ♥ – bied altijd aan om iets te drinken te halen in een bar. Ga echter niet in discussie met Chinezen over wie betaald! Dat is onbeleefd.

Dit is altijd heel erg basic en sfeerverlichting hebben ze niet. Daarnaast zijn de tafelmanieren iets anders dan bij ons. Slurpen, smakken, luidruchtig kauwen, boeren, praten met de mond vol, het eten uitspugen op de grond, het hoort er allemaal bij in China. De lokale restaurantjes in China mogen dan somber ogen, voor de Chinezen gaat vooral om de gezelligheid die zij zelf maken. Het liefst eten ze met een groep vrienden, familie en/of kennissen in een drukke eetkamer.

eten china

Wat natuurlijk tekenend is voor het eten China, is het eten met stokjes. Of je nu in een vijf sterren restaurant eet of in een eethuisje langs de kant van de weg, stokjes gebruiken ze overal. Als je nog nooit met stokjes hebt gegeten is dat best een uitdaging. Oefening baart kunst en na een paar keer is een gladde champignon of een brok rijst geen probleem.

Drinken China

Drinken is in alle soorten en maten verkrijgbaar in China. Door de globalisering kan je eenvoudig aan Cola, Fanta of Heineken bier komen. De meeste supermarkten verkopen ‘Westers’ drinken. Verder vindt je in supermarkten veel IJsthee en typische zoete Aziatische drankjes.

Voor alcoholhoudende dranken hebben de Chinezen maar één woord; jiu. Meestal wordt hier wijn mee bedoeld hoewel er ook wijn van rijst wordt gemaakt en hiermee niet direct naar wijn smaakt. Sinds de 19e eeuw kennen de Chinezen ook bier, wat in China ook wel pijiu wordt genoemd. Het bekendste biertje in China is Tsingtao Bier. Deze wordt zelfs in Nederland verkocht.

Meer lezen over China?

6 comments

 1. Annabel

  Ik heb er veel over geleerd omdat ik ben hier met mijn vriendin en wij maken een “reisdagboek” over China en hier ook deze webstek hebben we er veel over geleerd, dankjewel!

 2. Jenny en Mason

  mijn vriendin en ik hebben deze website gebruikt voor school. het heeft ons erg goed geholpen. dankjewel! Ties

 3. shi-Gin

  Bedankt voor de geweldige uitgebreide informatie.

 4. Marco

  Erg informatief en duidelijk. Onze zoon gaat met school naar China

 5. Malou

  Ik gebruik deze website voor school, zeer informatief en handig om te gebruiken! super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU