Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget China

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

China is niet het eerste land waar je aan denkt als je op vakantie wil naar Azië. Toch is het een van de meest veelzijdige en mooiste landen van Azië. Maar wat kost het reizen in China nu precies? Een ding is zeker; je budget China zal wat hoger liggen dan andere landen in Zuidoost-Azië. Wij hebben onze kosten bijgehouden en delen graag onze tips voor het budget China.

Budget China

Je kunt een verblijf in China zo duur of goedkoop mogelijk maken als je zelf wilt. De low-budget backpackers zullen veel minder uitgeven dan andere reizigers. De een neemt genoegen met slapen in een dorm terwijl de ander in een luxe hotel wil slapen.

TIP ♥ – reken als budget China op minimaal €30 tot €35 p.p. per dag.

Het kan goedkoper als je alles met het openbaar vervoer doet of alleen maar op dorms in hostels slaapt, maar het kan ook zeker duurder als je overnacht in hotels of reist met eigen vervoer. China is wel wat duurder dan andere landen in Azië dus met €20 per dag ga je het waarschijnlijk niet halen.

Wat gaven wij uit

Tijdens onze reis door China gaven wij zo’n €40* p.p per dag uit. Wij zijn geen low-budget backpackers, maar ook geen luxe reizigers. Wij slapen altijd in tweepersoonskamers in hostels of budget hotels.

*dit is exclusief vlucht naar China

Lijiang

Wat kost het reizen?

Dat is voor iedereen anders. Backpackers kunnen voor €20 per dag rondkomen, maar zullen altijd op dorms slapen en weinig betaalde activiteiten ondernemen terwijl andere reizigers makkelijk €50 per dag uitgeven en alles doen wat ze willen doen. Om je toch een beeld te geven hebben we een aantal kosten op een rijtje gezet.

Kosten voor accommodatie

Accommodatie zal de grootste invloed hebben op je budget China. Prijzen voor accommodatie beginnen rond de €5 per nacht voor een dorm in veel van de kleinere steden. In groteren steden als Shanghai en Beijing betaal je wat meer dezelfde kamer. Voor een prive kamer ben je al snel €20 kwijt.

Het voordeel van overnachten in China is dat accommodatie in groten getale aanwezig is. Vooral de grotere steden staan vol met allerlei opties waar je kunt overnachten. Wij hebben een overzicht gemaakt van onze kosten voor accommodatie. Alle kosten zijn voor tweepersoonskamers in hostels.

 • Shanghai €18
 • Beijing  €24
 • Yangshuo €13
  • Dorm in zelfde hostel €4
 • Lijiang €12

Kosten per dag

Gemiddeld betaalde wij ongeveer €17 per nacht. Als je die kosten kan (of wil) delen kom je op zo’n €8 tot €9 p.p. per nacht uit. Als je in dorms slaapt kan je ongeveer op hetzelfde rekenen. Het kan natuurlijk ook duurder als je in hotels wil overnachten. Dan ga je al snel richting de €30 per nacht.

Hotel China

Gezelligheid in het hostel in Beijing

Kosten voor eten en drinken

Eten in China is goedkoop. Het eten zal in ieder geval geen gat slaan in je budget China. Een maaltijd van een straatverkoper kost je nog geen €2. Hiervoor krijg je noedels, rijst, varkensvlees broodjes of soep. Een volledige maaltijd in een restaurant kost tussen de €5 en €15.

In het westen, zuidwesten en het binnenland is het eten veel goedkoper dan in de grote steden. Hier kun je voor de helft van de prijs de hele dag eten scoren. Voor Westers eten betaal je veel hogere prijzen en vaak is de kwaliteit teleurstellend.

Een voorbeeld van onze kosten.

 • Ontbijt in hostel (scrambled egg)  €1
 • Ontbijt in ontbijttentje  €3
 • Noodles, een broodje en koffie  €8
 • Dim Sum voor 2 personen plus drinken  €15
 • Chinese diner in hostel  €4
 • Snacks (streetfood)  €2

Kosten voor drinken;

 • Fles water (0,50 liter)  €0,40
 • Koffie  €1
 • Bier  €1
 • Fruitshake  €2,50

TIP ♥ – meer info over het eten en drinken in China vind je hier.

Kosten per dag

Ervan uitgaande dat je niet je eigen eten kookt (dat scheelt een hoop), maar gewoon buiten de deur ontbijt, luncht en dineert moet je rekenen op minimaal €10 per dag. Wij gaven gemiddeld zo’n €15 p.p. per dag uit aan eten en drinken, maar wij houden van Aziatisch eten 😉 Het kan dus wel iets goedkoper.

Budget China

Het eten in China is echt heerlijk!

Kosten voor vervoer

China is een groot land, maar het is gemakkelijk en goedkoop om van A naar B te komen. Bussen zijn de meest populaire manier om te reizen en kosten in de stad nog geen €1. Grote steden hebben ook een uitgebreid metro-systeem die je voor minder dan €1 per rit naar je bestemming brengt.

Trein

Een kaartje voor de hogesnelheidstrein van Beijing naar Shanghai kost ongeveer €70 voor de 2e klas, €120 voor de 1e klasse en rond de €230 voor een VIP zitplaats. Hou in gedachten dat in de nachttreinen, het onderste bed meestal goedkoper is omdat je dichter bij het lawaai ligt.

Dat is een stuk duurder dan reizen in Thailand, maar vergeet niet dat treinreizen al snel 20 uur duren.

Bussen

Bussen zijn over het algemeen goedkoper dan de trein. Zo kost de 2 uur durende rit van Beijing naar Tianjin tussen de €4 en €6, terwijl de hogesnelheidstrein ongeveer €10 kost. De reis van Shanghai naar Hanghzou is 2,5 uur met de bus (€10) en de trein kost €13.

Andere kosten voor vervoer:

 • Bus Beijing naar Chinese Muur  €2
 • Nachtbus Guilin naarYangshuo  €3
 • Minivan Xi’an naar Terracottaleger  €1
 • Lijiang naar Yunnan  €25
 • Lijiang naar Vientiane (Laos)  €75
 • Metro in Beijing €1
 • Tram naar The Peak (Hong Kong)  €11

Kosten per dag

De kosten voor vervoer is lastig op te nemen in je budget China omdat iedereen anders reist. Je zit niet elke dag in de trein of in de bus. Als wij kijken naar het gemiddelde bedrag dat we in China uitgaven aan vervoer zitten we op ongeveer €10 p.p per dag.

Li River

Kosten voor activiteiten

Activiteiten en tours zijn eindeloos in China. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Fietsen, hiken, duiken, bergen beklimmen, oude tempels bekijken, stadstours boeken, over stadsmuren fietsen.. het kan hier allemaal!

Ook deze kosten zijn per persoon verschillend aangezien niet iedereen (betaalde) activiteiten of tours zal ondernemen. Wij hebben we wel een aantal gedaan. Een voorbeeld van kosten voor activiteiten en entreeprijzen;

 • Entree Verboden Stad €5 tot €7
 • Summer Palace entrance fee €4
 • Entree Terracottaleger €20
 • Cruise over Li River  €60
 • Tour naar Chinese Muur vanaf €125
 • Entree Jade Dragon Snow Mountain (Lijiang) €15

Kosten per dag

De kosten voor activiteiten zijn lastig te bepalen. Niet iedereen zal betaalde tours doen en de een doet er meer dan de ander. Feit is wel dat activiteiten invloed hebben op je budget China aangezien het best duur is. Zeker als je dat vergelijkt met landen als de Filipijnen of Laos. Wij kwamen gemiddeld op zo’n €8 p.p. per dag voor activiteiten.

Chinese Yuan

De munteenheid in China is de Chinese Yuan. Als je gaat pinnen kun je briefjes krijgen van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 Yuan. Vergeet niet dat ze in Hong Kong betalen met de Hong Kong Dollar en niet met de Chinese Yuan. In China kun je op veel euro’s wisselen tegen de Chinese Yuan.

De dagen dat China extreem goedkoop was zijn wel een beetje voorbij. Het land is met veel dingen duurder dan landen als Thailand of Vietnam. Toch kun je nog vrij goedkoop reizen in China als je goed zoekt. Zeker het transport is best goedkoop als je kijkt naar de afstanden die je aflegt.

TIP ♥ – ken je onze andere websites ook al? Naast Azië reizen wij ook veel in Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië

Meer lezen over China?

0 comments

 1. A.Bolghiran

  Veel informatie, echt duidelijk en gedetailleerde. Bedankt.
  In meivakantie van dit jaar waren we ook in China. (Rondreis noord china) . Maar we willen nog een keer terug om andere plaatsen in china te zien. Top

 2. fauve kars

  ik wil ook graag even dankjewel zeggen voor de duidelijkheid van je blog heel erg mooi en informatief.
  ik ben mijn immigratie aan het plannen. en vind je blog een goede blog.

 3. Anne

  Hoi,

  Bedankt voor de super handige blog over China.
  Hebben jullie toevallig ook tips voor overnachtingen in Shanghai?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU