Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer China

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Over het vervoer China is een hoop te vertellen. Niet omdat er veek vervoersmiddelen zijn maar omdat het land vele malen groter is dan andere landen in Zuid Oost-Azië. Wat is dan de beste manier om te reizen in dit immense land? Er zit in China een groot verschil tussen het vervoer in de steden en in het binnenland. Welk vervoer China jou voorkeur heeft is afhankelijk van jouw tijdschema en budget. In bijna alle gevallen is het zo dat het goedkope vervoer wat langer duurt en minder comfortabel is.

Vervoer China

Als je gaat backpacken in China en dus meer tijd hebt is dit ideaal. Heb je wat minder tijd maar een groter budget kan je kiezen voor de snellere manieren van transport, deze zijn meestal ook duurder. Doordat de afstanden in China zo groot zijn heb je ook meer tijd nodig om het land te zien. Een reis van bijvoorbeeld Beijing naar Xi’an met de auto of bus duurt heel erg lang. Door grote afstanden ben je al snel aangewezen op binnenlandse vluchten of treinen.

Trein China

Wij hebben goede ervaring met het reizen met de trein in China. Door de grote afstanden die je aflegt is een bus of auto al snel geen optie. De trein is dan een snel en goedkoop alternatief. Niet alleen toeristen gebruiken de duizenden kilometers spoor, ook de Chinezen zelf zijn er dol op.

Spoorwegen worden steeds uitgebreider en verbinden noord, oost, zuid en west China met elkaar. Ook de hogesnelheidslijnen, ook wel CHR treinen, worden steeds meer aangelegd. Er liggen al trajecten tussen Beijing, Xi’an, Shanghai en Hong Kong. De trein is een uitermate geschikt als vervoer China.

Verschillende klassen

Er zitten wat verschillen in de treinen in China. Zo heb je ‘hard seats’ en ‘soft sleepers’.

Soft Sleeper – Wij raden altijd de soft sleepers aan. Hier heb je een bed in een coupe voor vier personen. Meestal rijden deze treinen ook ’s nachts waardoor je niet gelijk een dag mist in jouw reis door China!
Hard Seat – De hard seats zijn goedkoper maar zoals de naam ook doet vermoeden, niet bepaald comfortabel. Je hebt alleen een stoel en aangezien de meeste treinreizen wel vijf uur of langer duren raden wij dit zeker niet aan!

TIP ♥ – aangezien de Chinezen ook veel met de trein reizen zijn de goedkopere klassen snel uitverkocht.

Kaartjes

Een trein (of bus) ticket kun je overal in China kopen. In de meeste hostels en hotels kan je dit zeer eenvoudig regelen. Als het niet aangegeven staat kun je er altijd naar vragen. Ze helpen je namelijk graag verder.

Je kunt ook naar één van de vele reisbureautjes in de steden of naar het treinstation zelf gaan. Vaak zijn tickets op het treinstation zelf goedkoper.

Wij hebben het altijd geregeld via het hostel wat zeer goed beviel.

Vervoer China

Bus China

Gezien de afstanden die je aflegt valt de bus al redelijk snel af. Voor degene die wat langer de tijd hebben is de bus wel een goede optie als vervoer China. Zeker in de grotere steden en langs de kust zijn de bussen en busmaatschappijen van goede kwaliteit, meestal voorzien van airco. Busreizen over de grotere (snel) wegen richting de grote steden in het (zuid) oosten zijn redelijk goed te doen. Ook omdat de bussen hier 100 km/h kunnen rijden en niet over kleine landweggetjes hoeven.

Busritten in het binnenland zijn van een heel andere categorie en meestal iets minder geschikt als vervoer China. De bussen zijn hier van mindere kwaliteit en meestal zonder airco wat het een oncomfortabele rit maakt. Daarnaast vind je hier bijna geen mensen die Engels spreken waardoor het vinden van de juiste bus lastig kan zijn. Houdt er overigens rekening mee dat er in China andere normen en waarde gelden wat betreft hygiëne en omgang met andere mensen.

TIP ♥ – aangezien de Chinezen ook veel met de trein reizen zijn de goedkopere klassen snel uitverkocht.

Vervoer China

Binnenlandse vluchten China

Voor degene met een iets groter budget of wat minder tijd, zijn de binnenlandse vluchten een zeer goed alternatief. China is het op vier na grootste land ter wereld. Je kunt je dus wel voorstellen dat de afstanden enorm zijn. Het vliegtuig is daarom een geschikte optie als vervoer China.

Ondanks de grote van het land duren de meeste binnenlandse vluchten niet langer dan vijf uur.

Daarnaast heb je uiteraard nog de nodige lokale maatschappijen. Hong Kong en Macau wordt overigens niet bij China gerekend. Deze vluchten zijn dus iets duurder! Je kan een ticket ook regelen bij één van de vele reisbureaus in China. Hier loop je gemakkelijk even naar binnen en soms is er nog over de prijs te onderhandelen!

Maatschappijen

Een ticket kan je gemakkelijk kopen, de makkelijkste manier is online. Er zijn genoeg aanbieders die voordelige, goede vluchten aanbieden. AirAsia, China Eastern en China Southern, Air China zijn voorbeelden van goede maatschappijen die de meeste steden aandienen.

Vervoer China in de steden

Het vervoer China in de (grote) steden is in China goed geregeld. In metropolen als Beijing, Xi’an, Shanghai en Guangzhou heb je verschillende manieren om je te verplaatsen in de stad. Sommige dingen kan je lopend doen maar als je in het centrum van Beijing verblijft en richting het Summer Palace wil is dat niet aan te raden. De twee meeste gebruikte vervoersmiddelen in de steden zijn de metro en de taxi’s.

Metro

In bovengenoemde grote steden zijn er metro’s aanwezig. De metro is een hele makkelijke, snelle en goedkope manier om je te verplaatsen in de stad en daarom geschikt als vervoer China. Het verbind alle highlights in steden en het systeem werkt zeer eenvoudig. Meestal zijn de afstanden in de stad te groot om te lopen en de metro’s zijn dan een goede optie. Je hebt in de metro geen lijst van files. Let er echter wel op dat het druk kan zijn in de metro.

Vervoer China

Taxi’s

Naast de metro zijn taxi’s een goede optie om je te verplaatsen. Hou er wel rekening mee dat je in de grote steden vaak vast kan staan in de file. Zeker rond de spits en met slecht weer. Daarnaast spreken weinig taxichauffeurs Engels. De meeste highlights in de steden kennen ze echter wel. De prijs voor en taxi gaat via de meter. Als je in de file terecht komt kan de prijs dus flink oplopen!

Meer lezen over China?

0 comments

 1. Taiwo Kisters-Ajenusi

  Ik zou graag met mijn gezin ( 2 ouders en two meiden 17 en 15) reizen van Beijing,naar xi’an, Shanghai,Guilin, Hong kong.
  Wij zou verder willen reizen naar Vietnam en Cambodia. Wij zou graag deze reizen maken met de snel trein. Is dit mogelijk?
  Wij zou vereder willen naar Malaysia waar wij zou graag onsen reis afsluiten met 3 dagen strand vakantie om uiterusten.
  Wij hebben info en advies nodig.
  Grt. Taiwo.

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Taiwo,

   Als je persoonlijk advies van één van onze Reis-Experts wil kan je hier je vraag stellen in de webshop. Daar kan je na betaling je vraag kwijt en dan gaan wij gelijk voor je aan de slag.

   Alvast bedankt.

   Reisgroet,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU