Vervoer in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een schitterend land en een van onze favoriete landen waar we geweest zijn. Het heeft alles wat je zoekt op reis: schitterende natuur, mooie steden, prachtige parken, de Big 5 en indrukwekkende stranden. Maar.. het land is bijna 30x zo groot als Nederland dus je zult veel moeten reizen. Daarom delen wij hier onze tips over het vervoer in Zuid-Afrika.

Vervoer in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een van de meest ontwikkelde landen in Afrika. Dat heeft als voordeel dat het vervoer in Zuid-Afrika goed is geregeld. De beste manier van reizen is, als je het ons vraagt, met een huurauto. Dat geeft ontzettend veel vrijheid.

Als je niet het budget voor een huurauto hebt, of geen zin hebt om zelf te rijden, kom je gelukkig ook ver met de bussen, trein en binnenlandse vluchten in het land. Om je goed voor te bereiden delen wij onze tips.

Route 62

Onderweg tijdens de Route 62 

Reizen met een huurauto

Onder reizigers is de huurauto dé manier van vervoer in Zuid-Afrika. Samen met landen als Costa Rica, Nieuw-Zeeland en Australië is Zuid-Afrika uitermate geschikt om een roadtrip te maken. De wegen zijn goed, de afstanden zijn prima te doen en het geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wil.

Bekijk hier onze tips tips voor het huren van een auto in ZA

Kosten

Wat een auto huren in Zuid-Afrika uiteindelijk kost is van een hoop factoren afhankelijk.

De kosten zijn afhankelijk van;

  • wat voor auto je huurt;
  • hoe lang je een auto huurt;
  • of je deze terug wil brengen op dezelfde locatie of ergens anders;
  • het hoog- of laagseizoen.

Op een vergelijkingssite zie je meteen wat je betaald voor een auto. Reken op prijzen tussen de €15 en €50 per dag, afhankelijk van de auto.

Wij betaalde €476,63 voor 31 dagen. Omgerekend €15,35 per dag

Vergelijk hier de prijzen bij RentalCars ⬇️

Welke documenten heb je nodig

Voor het huren heb je niks nodig. Bij de vergelijkingssites is het een kwestie van de data invullen, betalen en klaar.

Rijbewijs

Als je daadwerkelijk de auto wil ophalen moet je uiteraard een rijbewijs hebben. Officieel moet je een rijbewijs kunnen laten zien waarop in het Engels ‘Driving License’ is te zien. Eigenlijk moet je dus een IDP (International Driving Permit) aanvragen. Bij ons werd hier echter niet om gevraagd.

Leeftijd

De minimumleeftijd om een auto te mogen besturen is 18 jaar, maar de meeste verhuurbedrijven hanteren een minimum leeftijd van 23 jaar of ouder.

TIP ♥ – daarnaast moet je een creditcard hebben. Verzekeringen zitten vaak bij het huurbedrag inbegrepen.

De mooiste routes

Zuid-Afrika is hét land om een road trip te maken. Je kunt er mooie routes rijden. Wij hebben de mooiste gereden en onze tips over deze routes op een rij gezet. Dit zijn de mooiste routes:

Onze tips

Wij hebben zelf met een huurauto in Zuid-Afrika gereden en hebben het hele proces om een auto te huren van A tot Z doorlopen. Het is niet zo ingewikkeld als het wellicht lijkt, maar we kunnen ons voorstellen dat je hier vragen over hebt. Daarom delen we hier al onze tips voor het auto huren in Zuid-Afrika.

Auto huren in Zuid-Afrika

Ties in ZA

Auto huren in Zuid-Afrika

Onze huurauto

Reizen met de bus

Zuid-Afrika heeft een goed busnetwerk. Zeker als je van stad naar stad wil reizen, kun je dit prima met de bus doen. Sommige bussen zijn erg goedkoop en niet zo comfortabel, andere bussen zijn net iets duurder en bieden meer comfort.

In principe heb je drie bekende busmaatschappijen die mensen vervoeren in Zuid-Afrika zijn:

De bussen zijn allemaal goed, veilig en hebben airco. Ze rijden op alle bekende routes. Het kan echter best een dingetje zijn om alle routes uit te zoeken en te verbinden. Daarnaast zijn de afgelegen gebieden vaak niet bereikbaar.

Kosten

De kosten van de  bussen zijn afhankelijk van de afstand, maar heel duur is het niet. Zo betaal je voor de rit tussen Kaapstad en Johannesburg ongeveer €35. Tickets kun je online via de offciële website kopen of op het busstation in de desbetreffende stad.

Reizen met BazBus

Een van de bekendste opties qua vervoer in Zuid-Afrika is de BazBus. Dit is een busmaatschappij waarmee je via een hop-on/hop-off systeem kunt reizen. Je koopt een ‘pas‘ voor een x-aantal dagen en daarmee kun je ongelimiteerd op trajecten op- of uitstappen.

Het is een backpacker idee, maar iedereen reist er mee. Daarnaast is het de ideale manier om mensen te leren kennen.

De belangrijkste route is die tussen Kaapstad en Durban (heen en weer), van Durban naar Johannesburg (met stops in Drakensbergen). Je kunt op deze routes op heel veel bekende plekke uitstappen.

TIP ♥ – routes en prijzen kun je het beste op de website checken

Reizen met de minibus taxi

In de grote steden in Zuid-Afrika reizen de meeste mensen rond met minibusjes. Deze minibusjes zie je werkelijk overal rijden en ze rijden naar elke uithoek van het land. Het is als optie qua vervoer in Zuid-Afrika vooral populair onder locals.

Of het een optie is voor reizigers laten we aan jezelf. Ze zijn spotgoedkoop, maar zeker niet comfortabel. Daarnaast rijden de chauffeur niet bepaald veilig. Bagage groter dan je rugtas wordt lastig aangezien de bussen vaan overvol zitten.

Vervoer in Zuid-Afrika

De bekende minibusjes

Reizen met de trein

Qua vervoer in Zuid-Afrika is de trein ook een optie. Het is niet de ideale optie omdat het ontzettend traag is (Kaapstad – Johannesburg is 29 uur!) en niet echt veilig. Daarnaast kun je alleen naar grote steden reizen.

Je hebt wel verschillende klasse in treinen. Daarnaast heb je ook Sleeper Trains waarmee je ’s nachts kunt reizen en kunt overnachten in de trein.

Reizen met de taxi

Taxi’s zijn het ideale vervoersmiddel in de steden. Als je met de taxi wil reizen, moet je er eentje aanhouden in de directe omgeving van treinstations, busstations en vliegvelden. Wij hadden een huurauto, dus hebben niet veel gebruik gemaakt van taxi’s.

Ze rijden er wel, maar alleen in de steden.

Uber

Wij hebben in Kaapstad onze auto laten staan en alles met Uber gedaan. Een ideale optie als je langer in de stad bent en niet wil rondlopen. Zeker in de steden is het ’s avonds niet altijd veilig om rond te lopen en de Uber is dan de beste optie.

Het is veilig, snel en makkelijk.

TIP ♥ – wij gaven in een week tijd €18,31 uit aan Ubers

Auto huren in Zuid-Afrika

Binnenlandse vlucht

In Zuid-Afrika vind je meerdere grote luchthavens en binnenlandse vluchten zijn een hele geode manier van vervoer in Zuid-Afrika. Zeker de mensen die niet veel tijd hebben kunnen met een binnenlandse vlucht een deel van de route verkorten.

Kaapstad, Johannesburg, Durban, Port Elizabeth en Pretoria. Al deze steden zijn verbonden met elkaar.

Binnenlandse vluchten zijn er dan ook in overvloed. Je kunt een binnenlandse vlucht boeken bij de bekende vliegmaatschappij South African Airways, maar minder bekende vliegmaatschappijen als Mango en Kulula bieden over het algemeen goedkopere tickets aan.

Kosten

De kosten voor een binnenlandse vlucht zijn vaak heel voordelig wat het vliegen binnen Zuid-Afrika een interessante optie maakt. Vaak vlieg je nog €40 van Kaapstad naar Johannesburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven