Costa Rica is een schitterend land met veel mooie bezienswaardigheden. Het is ook een van de beste landen in Midden-Amerika om een auto te huren. In eerste instantie omdat het je veel vrijheid geeft, maar ook omdat het reizen met de bus vrij prijzig is. Wil jij een auto huren in Costa Rica? Bekijk dan onze tips!

Vind hier gelijk de beste huur deals

Waarom een auto huren in Costa Rica

Costa Rica is een van de meest bezochte landen in Midden-Amerika en een van de beste landen ter wereld om een roadtrip te maken. Waarom? Ten eerste omdat er prachtige dingen te zien zijn, maar ook omdat de afstanden relatief kort zijn en de wegen goed zijn.

Wij kunnen uit eigen ervaring zeggen dat het ontzettend gaaf is om met je eigen auto door het land te cruisen. Je kunt stoppen waar je wil, je hebt alle vrijheid en belangrijk; het is betaalbaar.

Op deze pagina delen we al onze tips en ervaringen voor een auto huren in Costa Rica.

Auto huren in Costa Rica
Onderweg

Waar huur je een auto

De eerste stap om met je eigen auto door Costa Rica te rijden is natuurlijk een auto huren. Gelukkig is een auto huren in Cost Rica niet zo heel lastig. Je hebt eigenlijk maar twee opties; van tevoren online een auto huren of bij aankomst in Costa Rica.

Het heeft beide zijn voor- en nadelen, hoewel we eigenlijk iedereen aanraden om een auto online te huren.

Online in Nederland

Met de komst van het internet is het huren van een auto een stuk makkelijker geworden. Google op ‘Auto huren in Costa Rica‘ en er verschijnen honderden opties. Je hebt dan de keus om direct bij een verhuurbedrijf te kijken of bij een vergelijkingswebsite.

Wij huurden onze auto bij CarRental, een van de grootste huurauto vergelijkingswebsites. Daarnaast zijn ze een van de goedkoopste en bekendste partijen ter wereld met een goede service. Het is een vergelijkingssite die de prijzen van onder andere deze partijen vergelijkt;

 • Hertz;
 • Avis;
 • Europcar;
 • Budget.

Vind hier gelijk de beste deals voor huurauto’s in Costa Rica

In Costa Rica zelf

Je kunt ook een auto huren in Costa Rica na aankomst op de luchthaven. Je regelt dan niks van tevoren. Hoewel het avontuurlijk klinkt is het niet echt praktisch om verschillende redenen.

Vaak heb je een lange vlucht achter de rug en wil je z.s.m. naar je auto. Het is veel uitzoekwerk ter plekke en het is 9 van de 10 keer duurder dan online huren.

We raden dus aan om gewoon online een auto te huren. Sneller, makkelijker en overzichtelijker.

Als je van mening bent dat het wel makkelijker of goedkoper is, kan je auto’s huren van alle grote merken op de vliegvelden van San Jose.

TIP ♥ – ter plekke een auto huren is vaak duurder, meer werk en duurt langer

Wat zijn de vereisten

Een auto huren in Costa Rica is niet zo moeilijk, maar je moet wel aan een aantal dingen voldoen. Dit zijn de belangrijkste;

 • een geldig rijbewijs;
 • minimum leeftijd is 25 jaar of ouder. Bij sommige bedrijven ligt dat lager, maar dan betaal je vaak extra;
 • je mag niet langer dan 90 dagen een auto huren. Wil je langer dan 90 dagen een auto huren in Costa Rica? Dan moet je een lokaal rijbewijs hebben;
 • een creditcard op naam van de hoofdbestuurder;
 • veel verhuurbedrijven hanteren een borg variërend tussen de US$500 en US$1.500, afhankelijk van de auto.
Weg in Costa Rica
Hello!

Wat zijn de kosten

Een auto huren in Costa Rica is niet heel duur. Althans, het hoeft niet duur te zijn. Wij vonden het huren van een auto niet heel duur, maar het ligt ook aan wat je reisbudget is. De prijs is afhankelijk van:

 • wat voor auto je huurt;
 • hoe lang je een auto huurt;
 • of je deze terug wil brengen op dezelfde locatie of ergens anders;
 • het hoog- of laagseizoen.

De kosten

Voor het huren van een auto moet je rekenen op €20 tot €50 per dag. Afhankelijk van het seizoen en de auto. Zo betaal je in september €50 per, maar kan het in mei €20 per dag zijn. Omgerekend betaalde wij zo’n €23 per dag voor de huurauto.

TIP ♥ – de duurste maanden zijn onze vakantiemaanden (juli, augustus, september)

Benzinekosten

Je moet ook rekening houden met de kosten voor benzine. De kosten voor benzine in Costa Rica liggen rond de 650 colones per liter, ongeveer €1 per liter. Diesel is goedkoper. Dat is, zeker in vergelijking met andere Midden-Amerikaanse landen, prijzig.

Auto huren in Costa Rica


Wat voor auto heb je nodig

Een van de meest gestelde vragen wat betreft een auto huren in Costa Rica is wat voor auto je nodig hebt. Een 4×4 of een ‘normale‘ auto. Wat voor auto je nodig hebt is een beetje afhankelijk van je reisplannen.

2WD vs. 4WD

Wij hadden een grote personenauto die hoog op de wielen stond (2WD) en dat was meer dan prima. De wegen in Costa Rica zijn van goede kwaliteit alleen de weg van Arenal naar Monteverde was niet heel goed.

Je hebt geen 4WD nodig in Costa Rica. Het is leuk en handig, maar hou er rekening mee dat een 4×4 een stuk duurder is dan een normale auto. Onze 2WD heeft ons overal gebracht. Ook over zandweggetjes.

Groot vs. klein

De vraag die je beter kunt stellen is of je een grote of kleine auto nodig hebt. Wij adviseren iedereen om een grote(re) auto te huren en geen Kia Picanto of iets vergelijkbaars. Een grote auto rijdt niet alleen een stuk comfortabeler, er past ook meer in.

Goedkoop = duurkoop

Gierig als we zijn 🙂 kozen ook wij voor een kleine, goedkope auto. Wij huurden via RentalCars een kleine auto, maar toen we vertelde dat we drie weken zouden rondreizen gaven ze ons een gratis upgrade naar een grotere auto.

Achteraf ben ik ze ontzettend dankbaar dat ze ons een grotere auto gaven want met een kleine auto hadden sommige wegen een stuk oncomfortabeler geworden.

Aangezien je lange afstanden rijdt is comfort vele malen belangrijker dan prijs

Wij raden aan om iets meer te besteden en een grotere auto te nemen. Dit kost je misschien iets meer, maar het comfort dat je er voor terug krijgt is zo veel meer waard.

Met auto door rivier
Met een klein autootje had je hier wel in de problemen gekomen (niet onze auto overigens)

Is het veilig

Ja. Een auto huren in Costa Rica is niet onveiliger dan in Frankrijk of Italië. We doelen hier ook niet op criminaliteit (die in Costa Rica erg laag is), maar op de wegen zelf. De hoofdwegen in Costa Rica zijn in prima staat.

De kleinere wegen in Costa Rica kunnen slechter zijn. Denk aan potholes, niet verlichte wegen, slecht wegdek en mensen en dieren op de weg. Als je echter goed op let is zelf rijden in Costa Rica geen probleem.

Medeweggebruikers

De wegen in Costa Rica zijn meer dan prima, zeker de snelwegen. Het grootste gevaar op de wegen vonden wij onze medeweggebruikers. Ze rijden hier redelijk ‘bijzonder’. Vooral het inhalen is nogal bijzonder. Laat je niet gek maken en ga netjes aan de kant als je merkt dat er iemand voorbij wil.

De belangrijkste verkeersregels

Een auto huren in Costa Rica is niet heel spannend. Naast het feit dat je makkelijk een auto huurt en het veilig is, spreken de verkeersregels ook voor zicht. Dit zijn de belangrijkste regels;

 • je moet rechts rijden en links inhalen;
 • bestuurders van rechts hebben voorrang;
 • stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer;
 • maximum snelheid is 100 km/h op snelwegen

Hoe zijn de wegen

De wegen zijn prima. De grote snelwegen, zijn geasfalteerd met genoeg ruimte voor weggebruikers. Als je van de grotere wegen af gaat wordt het minder. Vaak is het asfalt verouderd, zijn wegen niet verlicht of zijn het zandweggetjes.

Als de wegen écht slecht zijn, wordt dit meestal aangegeven met verkeersborden waarop ‘POTHOLES’ staat.

TIP ♥ – rijden in het donker kan, maar verlaag je snelheid! Gaten (en dieren) zijn moeilijk te zien in het donker, zelfs met je lichten aan.

Natuur bij Boquete
Deze ‘wegen’ kom je alleen tegen in afgelegen regio’s of als je overnacht in afgelegen accommodatie

Is het goedkoper dan de bus?

Of een auto huren in Costa Rica goedkoper is dan de bus, ligt aan welke bus je neemt. Lokale bussen zijn extreem goedkoop, maar… ook langzaam en beperkt. Daarnaast zijn reizigers snel geneigd om de toeristenbussen/minivans te nemen die een stuk duurder zijn.

Lokale bussen

Een lokale bus van San Jose naar La Fortuna kost je zo’n €5 per persoon. Geen geld. Maar bedenk wel dat de bus elke kilometer stopt om mensen op te pikken of af te zetten. Dat is een uurtje leuk, maar als dat 6-7 uur duurt wordt het een ander verhaal.

TIP ♥ een minivan is iets sneller, maar kost vaak het tienvoudige! Een minivan van San Jose naar La Fortuna kost €55 per persoon, en duurt alsnog 4 uur.

Dus.. is het goedkoper?

Als je met de lokale bussen reist wel. Daarvoor moet je wel de tijd hebben. De meeste reizigers kiezen voor een shuttle of minivan. Als je daar al €55 p.p voor betaald is dag €110 voor een (enkele) reis, terwijl een auto huren zo’n €25 per dag kost.

Alleen de lokale bussen zijn goedkoper.

Naar Panama of Nicaragua

Huurauto’s mogen niet over de internationale grenzen naar Panama of Nicaragua worden vervoerd. Bij sommige verhuurbedrijven kun je de auto achterlaten bij de grens in Costa Rica, om vervolgens te voet de grens over te steken en tegen een vergoeding een nieuwe auto aan de andere kant van de grens op te halen.

Check dit altijd bij je verhuurbedrijf. Vaak moet je speciaal aangeven als je naar een ander land wil reizen.

  Meer lezen over Costa Rica?

4 gedachten over “Auto huren in Costa Rica”

 1. Wij zijn ook aan het zoeken voor een auto verhuur in februari 2024 en de prijzen voor verhuur zijn in de tussentijd wel 3x zo duur. Goedkoopst auto komt nu neer op rond de 1700euro voor 24 dagen.

 2. Ik denk dat het ook uitmaakt in welke maand je gaat en of je een 4WD nodig hebt. Als je in oktober gaat zoals wij, wat voor daar de maand is met de meeste regenval het wel fijn is dat je een 4WD hebt. Erg handig als je net 2 dagen is tropische storm Nate hebt gezeten. Dus geen 4WD maar een 2WD ligt denk ik een beetje aan de maanden die je gaat. Het is trouwens een schitterend land als je van wildlife houd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven