Backpacken Tanzania

Tanzania is een schitterende bestemming vol indrukwekkende natuur, wildlife, prachtige stranden en ongerepte nationale parken. Er is ontzettend veel te doen en te zien en hoewel het geen backpackbestemming lijkt, is dat zeker niet het geval. Daarom delen wij hier onze tips over backpacken in Tanzania.

Backpacken in Tanzania. Is dat een goed idee?

Natuurlijk is dat een goed idee! Het is geen traditionele backpackbestemming zoals Laos of Costa Rica, ook omdat het in Tanzania een stuk duurder reizen is, maar het is een geweldig land om te ontdekken.

Tanzania is gezegend met prachtige bezienswaardigheden

Daarnaast hoeft het niet zo duur te zijn als veel mensen denken. Een auto huren is een flinke aanslag op je spaarpot, evenals het boeken van safari’s, maar geloof ons; het is elke cent meer dan waard.

Van alle landen in Afrika is dit misschien wel een van de meest veelzijdige landen. Stranden, vulkanen, steppe’s, nationale parken en eilanden. Je vindt het hier allemaal!

Serengeti
Dit wil toch iedereen? @Serengeti

Hoe reis je rond in Tanzania

Het enige ‘nadeel’ van backpacken in Tanzania  is dat je niet zo makkelijk van A naar B reist zoals je dat bijvoorbeeld in Thailand wel doet. Het vervoer in Tanzania is niet zoals in Nederland waar je in de bus stapt en binnen 20 minuten bij je volgende halte bent.

Door het uitgestrekte landschap en de slechte staat van de wegen, als die er überhaupt zijn, kan het uren en soms dagen duren voordat je ergens bent.

Daarom is het huren van een auto de meest logische optie. Dat moet uiteraard wel in je budget passen. Een eigen auto geeft je ontzettend veel vrijheid om te gaan en staan waar je wil.

TIP ♥ – check hier meer informatie over het vervoer in Tanzania

Een auto huren

Het huren van een auto is de meest populaire manier om van A naar B te komen. Het is wellicht niet echt backpacker stijl, maar veel andere opties heb je niet. Vergeet niet je International Driving Permit en je Nederlandse rijbewijs.

Prijzen variëren van €60 per dag voor een normale auto tot €100 per dag voor een 4×4. In Tanzania heb je wel een 4×4 nodig omdat de meeste wegen buiten de steden niet of slecht verhard zijn.

BEKIJK HIER DE BESTE HUURDEALS

Serengeti
Tijdens een safari kun je kiezen voor je eigen auto of een auto met gids zodat je meer tijd hebt om dieren te spotten

Welke dingen mag je niet missen

Als je gaat backpacken in Tanzania heb je veel dingen om uit te kiezen. Tenzij je een paar maanden de tijd hebt, zul je een lijstje moeten maken met welke dingen je graag wil zien. Het is bijna onmogelijk om alles in één reis te zien.

Als wij je advies mogen geven zet dan in ieder geval deze bezienswaardigheden op je lijstje.

#1 Serengeti

Als je gaat backpacken in Tanzania mag een bezoek aan Serengeti natuurlijk niet ontbreken! Met een verzameling van 3,5 miljoen dieren is Serengeti National Park een van de bekendste nationale parken ter wereld.

Het park heeft zijn bekendheid voornamelijk te danken aan de ‘Great Migration’, oftewel de grote migratie. Sla een reisbrochure van Tanzania open en de kans is groot dat Serengeti op de eerste pagina prijkt. Wij vertellen je alles over deze magische plek!

Het is een magische plek, en een paradijs voor wildlife. Vooral roofdieren zoals leeuwen, luipaarden en cheeta’s zijn gelukkig hier. De kans dat je hier de Big Five (leeuw, olifant, neushoorn, luipaard en buffel) spot is aanwezig, hoewel de neushoorns zelden worden gezien.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Serengeti

Serengeti National Park
Serengeti

#2 Kilimanjaro

Nog zo’n icoon. Letterlijk en figuurlijk. Er zijn weinig mensen die Kilimanjaro niet kennen en hij behoort dan ook tot de wereldberoemde ‘7 summits’ die de hoogste toppen per continent vertegenwoordigen. Het is zelfs de hoogste berg van Afrika.

Je kunt de berg beklimmen Afhankelijk van de route wordt Mount Kilimanjaro binnen 5 tot 9 dagen beklommen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van jouw eigen keuze en conditie. Het is geen hele makkelijke klim, maar elke druppel zweet meer dan waard!

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Kilimanjaro

Kilimajaro
De hoogste berg van Afrika

#3 Ngorongoro krater

Dit is ’s werelds grootste intacte caldera (ingestorte vulkaankegel). De krater is 2.200 meter hoog, 610 meter diep en heeft een doorsnede van 20 kilometer(!). Het hele park is zo’n 260 vierkante kilometer groot en er leven ruim 25.000 wilde dieren.

Het wordt dan ook niet voor niks het meest dichtbevolkte en spectaculaire wildgebied ter wereld genoemd! De kans op het spotten van de Big 5 is hier dan ook relatief groot. Leeuwen, olifanten en buffels zijn bijna met zekerheid te zien.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Ngorongoro

Ngorongoro
Zebra’s in Ngorongoro

#4 Zanzibar

Tsja.. wat moeten we hier nog over melden. Als je tijdens het backpacken in Tanzania even op adem wil komen is dit natuurlijk de place to be. Zanzibar is het droomeiland van Tanzania, gelegen aan de Oostkust van Afrika.

Je vindt hier alles wat je nodig hebt voor een perfecte strandvakantie. Helderblauw water, hagelwitte stranden met ontelbare palmbomen en een indrukwekkend onderwaterleven.

Grappig feitje: Freddie Mercury (Queen) is hier geboren!

TIP ♥ – bekijk hier al onze tips over Zanzibar

Zanzibar
De stranden van Zanzibar

#5 De Great Migration

Wat je ook gaat doen in Tanzania; de Great Migration mag je niet missen. Dit is een van de meest bijzondere natuurverschijnselen op onze planeet. Elk jaar trekken miljoenen dieren van het noorden van Tanzania naar het zuiden om vervolgens weer terug te keren.

Het is een reis van leven of dood en het schouwspel van duizenden gnoes die hun leven wagen om verschillende rivieren over te steken is een unieke en onvergetelijke ervaring.

Wat je ook gaat doen in Tanzania; de Great Migration mag je niet missen

We kunnen tientallen pagina’s vullen met foto’s en info over dit bijzondere fenomeen, maar het beste is om het met eigen ogen te zien. Je zal niet teleurgesteld worden!

TIP ♥ – bekijk hier alle tips om de Great Migration te zien

Great Migration
Het bekende beeld van de Great Migration

Bekijk hier alle andere bezienswaardigheden van Tanzania

Hoe zit het met veiligheid

Een van de meest gestelde vragen over backpacken in Tanzania is die over veiligheid. We begrijpen de vraag volledig, maar het is lastig antwoord te geven op dit soort vragen. Veiligheid is een relatief begrip. Iedereen kan het anders interpreteren.

Als je nog nooit buiten Europa bent geweest en je komt aan in Dar es Salaam dan kan ik me goed voorstellen dat je je niet 100% veilig voelt. Dat heeft niet zozeer te maken met de situatie, maar meer jouw ervaring.

Tanzania is over het algemeen een veilige bestemming. Natuurlijk komen er berovingen voor. Er zijn zelfs gevallen bekend van ontvoeringen en gewelddadige overvallen. Maar waar gebeurt dat niet?

Daarnaast komt het negatieve nieuws vaak in het nieuws. Vergeet niet dat er ook duizenden reizigers in Tanzania reizen die een prachtige reis maken zonder problemen.

Kan je veilig backpacken in Tanzania

Ja. Dat kan, maar je moet altijd voorzichtig zijn. Met name in Dar es Salaam zijn veel zakkenrollers actief. Ook in Stone Town, op Zanzibar, moet je goed op je spullen letten. Zeker in drukkere gebieden.

Verder is het een kwestie van logisch nadenken. Zo is het niet verstandig om ’s nachts alleen over straat te gaan en opzichtig met je dure spullen rond te lopen.

Is het een dure bestemming

Tanzania is geen typische backpackbestemmingen. Althans, niet als het op kosten aan komt. Dat geldt overigens voor alle Afrikaanse landen. Het reizen is vrij duur hier, zeker als je dat vergelijkt met landen als IndonesiëColombia of Nicaragua, wat goedkope bestemmingen zijn.

Je moet rekening houden met minimaal €50 p.p. per dag. Dat is zonder safari’s en huurauto.

Backpacken in Tanzania zonder een safari te boeken is natuurlijk onzin. Daarom is een budget van €50 per dag ook niet echt realistisch. Wij adviseren om ook minimaal €80 te hanteren. Als je met een huurauto wil reizen wordt het nog meer.

TIP ♥ – meer over de kosten lees je op onze pagina budget voor Tanzania

Vervoer in Tanzania
Om geld te besparen kun je met de bus reizen, maar een eigen auto is leuker

Is er goedkope accommodatie

Dat is er wel, maar met name in de steden en dat is niet de reden dat je naar Tanzania komt. Er zijn hotels en hostels te vinden voor US$15 per nacht. In steden als Dar es Salaam, Arusha, Moshi en zelfs op Zanzibar vind je hostels voor €20 per nacht.

Waar met ‘mis’ gaat zijn de nationale parken. Die zijn een stuk duurder. Voor lodges of ressorts in parken als Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara betaal je al snel €300 per nacht of meer.

Om die kosten te vermijden is het handig(er) om te reien met een eigen auto met tent op het dak of kampeeruitrusting zodat je kunt kamperen. Dit scheelt een hoop op je kosten voor accommodatie.

Wat is de beste reistijd

De beste reistijd voor landen in Afrika is altijd lastig te bepalen. Al ga je bijvoorbeeld voor zon, zee en strand naar Thailand kun je dat het beste doen in november tot en met maart.

Maar in Afrika zijn zo veel verschillende dingen te doen dat een ‘beste reistijd’ niet zo eenvoudig te bepalen is.

Ga je naar Tanzania voor safari’s? Kom je hier heen om aan het strand te liggen? Wil je rondrijden in je eigen auto? De vraag; ‘wat is de beste reistijd voor Tanzania‘ is lastig omdat elk seizoen zijn voor- en nadelen heeft.

De beste maanden om wildlife te zien en safari’s te doen zijn tijdens het droge seizoen van juni tot en met oktober.

Je hebt dan de beste kans om wildlife in de Serengeti te zien. De nationale parken in het populaire noorden zijn het hele jaar door te bezoeken zijn. De maanden maart tot en met mei zijn de regenmaanden en dus minder ideaal.

Beste reistijd voor Tanzania

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven