Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Kilimanjaro

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 6 april, 2022

De top van de hoogste berg van Afrika bevindt zich 5,895 meter boven zeeniveau en de jongste persoon die hem ooit beklommen heeft was 7 jaar. Er zijn weinig mensen die Kilimanjaro niet kennen en hij behoort dan ook tot de wereldberoemde ‘7 summits’ die de hoogste toppen per continent vertegenwoordigen. Wij vertellen je alles over de hoogste berg van Afrika.

Kilimanjaro | De hoogste berg in Afrika

De Kilimanjaro is zelfs de hoogste vrijstaande berg ter wereld! Je vindt deze reus in het Noorden van Tanzania op de grens met Kenia, in het gelijknamige Kilimanjaro National Park. Er zijn zeven officiële routes om naar de top te komen.

Niet zozeer de moeilijkheidsgraad van het beklimmen van deze berg is de uitdaging wanneer je de top wil bereiken, het gevaar zit ‘m meer in de hoogte en de snelheid van de bestijging.Hoogteziekte kan namelijk gemakkelijk voorkomen en kan helaas iedereen overkomen.

KilimanjaroGiraffen Mount Kilimanjaro

KilimajaroKilimanjaro in de verte

Korte intro van Mount Kilimanjaro

Mount Kilimanjaro, ook wel Kili genoemd, is ontzettend belangrijk voor zijn omgeving. Hij zorgt voor goede waterhuishouding, inclusief vruchtbare landbouwgronden aan de voet van de berg.

Echter verwachten verschillende onderzoekers dat door opwarming van de aarde de sneeuw- en gletsjerkap van de Kilimanjaro over 20 tot 30 jaar helemaal is weggesmolten.

Dit zou funest zijn voor de meerdere functies die Kili momenteel heeft. Het dak van Afrika – nog een andere naam voor Mount Kilimanjaro – is op de top tot op heden nog altijd bedekt met sneeuw. Hij wordt in het Swahili dan ook niet voor niks ‘De Glinsterende Berg’ genoemd.

Door klimaatverandering heeft de berg sinds 1912 helaas al 82% van z’n ijskap verloren. Ook verdwijnen langzaam aan de vele gletsjers van Kili. Sinds 1962 is helaas 55% daarvan al verdwenen.

Activiteit

De laatste echte uitbarsting vond meer dan 360.000 jaar geleden plaats, in de hoogste vulkaan genaamd Kibo. De laatste vulkanische activiteit van de Kilimanjaro vond 200 jaar geleden plaats.

Dit resulteerde in een kuil vol as die je als klimmer tot op de dag van vandaag nog steeds kunt zien vanaf Uhuru Peak. Dit is het hoogste punt van de kraterrand van Kibo.

Het beginKilimanjaroDe Uhuru peak

Uitzicht

Het beklimmen van Kilimanjaro

Afhankelijk van de route wordt Mount Kilimanjaro binnen 5 tot 9 dagen beklommen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van jouw eigen keuze en conditie. Tijdens de tocht passeer je vijf klimaatzones waarin de temperatuur schommelt van +25 graden aan de start tot -15 graden aan de top!

De Kilimanjaro beslaat een oppervlakte van 60 bij 80 kilometer en de hoogste vulkaan is Kibo (5892m hoog), daarnaast heb je Shira (3962m hoog) en Mawenzi (5148m hoog). Het landschap varieert van landbouw naar tropisch regenwoud tot maanlandschap als je eenmaal boven de 4000 meter bent.

TIP ♥ – het kan extreem koud zijn boven en dit is geen tocht voor beginners

Uitdagend

Het is een hele opgave om Mount Kilimanjaro te bedwingen, maar onderweg word je beloond met schitterende uitzichten. Aan het einde van de beklimming krijg je zelfs een certificaat uitgereikt voor het voltooien van de klim!
Alle bijkomende factoren maken het beklimmen van de Kilimanjaro waarschijnlijk een van de meest avontuurlijke hikes die je ooit kunt maken als amateur-klimmer, wanneer je besluit de uitdaging aan te gaan.

Georganiseerde tocht

Het beklimmen van Mount Kilimanjaro is een ongelooflijke uitdaging, en is daarom ook alleen mogelijk onder begeleiding van professionals. De route die je loopt is afhankelijk van jouw eigen voorkeur en de voorkeur van de organisatie waarmee je de klim boekt.

De hike alleen mogelijk onder begeleiding van professionals

De routes

De meest bekende routes zijn de Machame route, de Marangu route en de Lemosho route. Op de meeste routes overnacht je in tenten, op sommige routes (Marangu route) wordt geslapen in hutten.

Naast de klimmers gaan er ook dragers en een kok mee. Zij zorgen ervoor dat de kampeeruitrusting meegedragen wordt en de kok zorgt natuurlijk voor heerlijke maaltijden tussen de inspanning door.

Maar stel je verwachtingen juist in. Ongeveer 35.000 mensen proberen jaarlijks de Kilimanjaro te bedwingen, waarvan slechts tweederde succesvol zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met de snelle stijging in hoogte, waardoor mensen last krijgen van hoogteziekte en genoodzaakt zijn om te keren.

Wat kost het

De prijzen voor het beklimmen van Kilimanjaro variëren sterk. Je kunt begeleidde beklimmen boeken variërend van US$1.000 tot US$5.000. Het ligt er natuurlijk ook aan hoeveel dagen je gaat klimmen en met hoeveel personen. We raden aan om zeker niet de goedkoopste tour te boeken. In dit geval is goedkoop echt duurkoop!

Je zult zien dat er operators zijn die goedkope Kilimanjaro beklimmingen aanbieden, maar alles onder de US$1.500 is meteen al af te raden. De beste tours beginnen rond de US$1.700 tot US$2.000 p.p.

  • 7 dagen = ± US$1.500
  • 8 dagen = ± US$2.000 – US$3.000
  • 9 dagen = ± US$3.000 +


TIP ♥ – entree voor het park zit meestal bij je tour inbegrepen, maar is US$60 p.p.

budget voor TanzaniaAls je geen ervaring hebt met bergbeklimmen kun je ‘Kili’ beter overslaan

KilimanjaroDe overnachtingen zijn wel erg mooi!

KilimajaroDe top

Is het veilig?

Hoe veilig is het dan echt om de Kilimanjaro te beklimmen? Wanneer je je zo goed mogelijk voorbereid op de zware tocht kan het helaas alsnog misgaan. Daarom is het ontzettend belangrijk om deze uitdaging aan te gaan met een gerenommeerde en ervaren partij, die weten wat ze doen.

Want van de 35.000 mensen die jaarlijks aan de klim beginnen, overlijden er ook 3 tot 7 mensen tijdens de tocht.

Dit kan komen door acute hoogtes- of bergziekte, fatale valpartijen of onderkoeling.

Hoogteziekte oorzaak #1 voor opgave

Op de meeste zaken kan je je voorbereiden, behalve op hoogteziekte. Met hoogteziekte voel je je futloos en krijg je druk op je hoofd. Ook heb je weinig eetlust, kun je moeilijker ademhalen en heb je misschien tintelende vingers. Het kan plaatsvinden vanaf ongeveer 2500 meter, met name als je te snel in hoogte stijgt zonder je lichaam te laten wennen aan de hoogte.

Of je last krijgt van hoogteziekte is niet te bepalen aan de hand van jouw fitheid. Zelfs de meest fitte mensen kunnen hier last van krijgen. Fijn is het in ieder geval niet. Wij hadden iemand in onze groep tijdens debeklimming van Acatenango in Guatemala en die was goed ziek!

TIP ♥ – je hebt pilletjes tegen hoogteziekte. Het kan zeker geen kwaad om deze mee te nemen

Kilimanjaro beklimmenOnderweg

KilimanjaroShira Cave Camp onderweg

Voorbereiding

Om je lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden op de hoogtes die komen gaan kun je een aantal dingen doen. De dagen voor vertrek kun je er het beste voor zorgen dat je goed en veel slaapt, geef je lichaam rust. Eet geen moeilijk verteerbare producten met veel vetten.

Probeer ook minder vlees te eten. Heel belangrijk is zeker de dag voor vertrek geen alcohol meer te drinken. Als je onderweg merkt dat je symptomen hebt van hoogteziekte, is het belangrijk voldoende rust te nemen en je lichaam te laten wennen aan de hoogte (acclimatiseren).

Acetazolamide is het meest gebruikte medicijn hiervoor en wordt ook door apothekers aangeraden. Hiervoor moet je wel even langs de dokter, want het is alleen op recept verkrijgbaar

Beste reistijd

De Kilimanjaro is het hele jaar door goed te klimmen. Echter is het belangrijk de juiste keuze te maken en je goed voor te bereiden. Het weer kan namelijk erg snel omslaan en nogal verschillen gedurende de trip.

Van januari tot en met februari en juni tot en met oktober heb je het beste weer.

Het is vaak helder en de temperaturen liggen hoger. In april en mei heb je meer last van regen of sneeuw gezien het regenseizoen. Als je niet bang bent voor lagere temperaturen is de klim ook te doen in juni en juli.

De tocht is dan prachtig, maar het is dus wel kouder. Een temperatuur van -20 graden aan de top is niet ongewoon.

TIP ♥ – de beste tijd om Kilimanjaro te beklimmen is december tot en met februari en juni tot en met oktober.

Kilimanjaro

Locatie

Meer lezen over Tanzania?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU