De top van de hoogste berg van Afrika bevindt zich 5,895 meter boven zeeniveau en de jongste persoon die hem ooit beklommen heeft was 7 jaar. Er zijn weinig mensen die Kilimanjaro niet kennen. Deze iconische vulkaan behoort dan ook tot de wereldberoemde ‘7 summits’ die de hoogste toppen per continent vertegenwoordigen. Wil jij Kilimanjaro beklimmen of bezoeken? Wij vertellen hoe.

De hoogste berg in Afrika

De Kilimanjaro is zelfs de hoogste vrijstaande berg ter wereld! Je vindt deze reus in het Noorden van Tanzania op de grens met Kenia, in het gelijknamige Kilimanjaro National Park. Er zijn zeven officiële routes om naar de top te komen.

Vergis je niet. Het beklimmen van Kilimanjaro is niet voor iedereen weggelegd. De beklimming is een fysiek en veeleisend avontuur dat 5 tot 9 dagen kan duren. Toch is het de moeite waard om het te overwegen. Terwijl je je reis naar de top maakt, geniet je van adembenemende uitzichten en ben je omringd door een bijzonder landschap.

Je wandelt door gevarieerde terreinen zoals regenwouden, heidevelden en alpiene woestijnen, met wisselende temperaturen en hoogteverschillen.

Niet zozeer de moeilijkheidsgraad van het beklimmen van deze berg is de uitdaging wanneer je de top wil bereiken, het gevaar zit ‘m meer in de hoogte en de snelheid van de bestijging. Hoogteziekte kan namelijk gemakkelijk voorkomen en kan helaas iedereen overkomen.

Kilimanjaro
Giraffen Mount Kilimanjaro
Kilimajaro
Kilimanjaro in de verte

Korte intro van Mount Kilimanjaro

Mount Kilimanjaro, ook wel Kili genoemd, is ontzettend belangrijk voor zijn omgeving. Het zorgt voor goede waterhuishouding, inclusief vruchtbare landbouwgronden aan de voet van de berg.

Helaas verwachten verschillende onderzoekers dat door opwarming van de aarde de sneeuw- en gletsjerkap van de Kilimanjaro over 20 tot 30 jaar helemaal is weggesmolten.

Dit zou funest zijn voor de meerdere functies die Kili momenteel heeft. Het dak van Afrika – nog een andere naam voor Mount Kilimanjaro – is op de top, tot op heden nog altijd bedekt met sneeuw. Het wordt in het Swahili dan ook niet voor niks ‘De Glinsterende Berg’ genoemd.

Door klimaatverandering heeft de berg sinds 1912 helaas al 82% van z’n ijskap verloren. Ook verdwijnen langzaam aan de vele gletsjers van Kili. Sinds 1962 is helaas 55% daarvan al verdwenen.

Activiteit

De laatste echte uitbarsting vond meer dan 360.000 jaar geleden plaats, in de hoogste vulkaan genaamd Kibo. De laatste vulkanische activiteit van de Kilimanjaro vond 200 jaar geleden plaats.

Dit resulteerde in een kuil vol as die je als klimmer tot op de dag van vandaag nog steeds kunt zien vanaf Uhuru Peak. Dit is het hoogste punt van de kraterrand van Kibo.

Kilimanjaro
De Uhuru peak
Natuur in Tanzania
Uitzicht

8x tips voor het beklimmen van Kilimanjaro

Afhankelijk van de route wordt Mount Kilimanjaro binnen 5 tot 9 dagen beklommen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van jouw eigen keuze en conditie. Tijdens de tocht passeer je vijf klimaatzones waarin de temperatuur schommelt van +25 graden aan de start tot -15 graden aan de top!

TIP ♥ – het kan extreem koud zijn boven en dit is geen tocht voor beginners

#1 Kan iedereen Kilimanjaro beklimmen?

De Kilimanjaro beklimmen is niet heel makkelijk, maar voor de meeste mensen prima te doen. Het wordt alleen afgeraden voor kinderen onder de 12 en volwassenen boven de 70. Uiteraard afhankelijk van hun fysieke gesteldheid.

Alles wat je nodig hebt, is vastberadenheid en de wil om de top te bereiken. De echte uitdaging bij het beklimmen van de Kilimanjaro is de hoogte en de stijgsnelheid.

De hoogste vulkaan die je beklimt, is Kibo (5892m hoog), daarnaast heb je Shira (3962m hoog) en Mawenzi (5148m hoog). Het landschap varieert van landbouw naar tropisch regenwoud tot maanlandschap als je eenmaal boven de 4000 meter bent.

Alle bijkomende factoren maken het beklimmen van de Kilimanjaro waarschijnlijk een van de meest avontuurlijke hikes die je ooit kunt maken als amateur-klimmer, wanneer je besluit de uitdaging aan te gaan.

#2 Kun je zelf de Kilimanjaro op?

Het beklimmen van Mount Kilimanjaro is een ongelooflijke uitdaging, maar is alleen mogelijk onder begeleiding van professionals. De route die je loopt, is afhankelijk van jouw eigen voorkeur en de voorkeur van de organisatie waarmee je de klim boekt.

De hike alleen mogelijk onder begeleiding van professionals

De routes

De meest bekende routes zijn de Machame route, de Marangu route en de Lemosho route. Op de meeste routes overnacht je in tenten, op sommige routes (Marangu route) wordt geslapen in hutten.

Naast de klimmers gaan er ook dragers en een kok mee. Zij zorgen ervoor dat de kampeeruitrusting meegedragen wordt en de kok zorgt natuurlijk voor heerlijke maaltijden tussen de inspanning door.

Vergis je niet. Zo’n 35.000 mensen proberen jaarlijks de Kilimanjaro te bedwingen, waarvan slechts tweederde succesvol zijn.

#3 Wat kost het beklimmen van Kilimanjaro?

De prijzen voor het beklimmen van Kilimanjaro variëren sterk. Je kunt begeleidde beklimmen boeken variërend van US$1.000 tot US$5.000. Het ligt er natuurlijk ook aan hoeveel dagen je gaat klimmen en met hoeveel personen. We raden aan om zeker niet de goedkoopste tour te boeken. In dit geval is goedkoop echt duurkoop!

Je zult zien dat er operators zijn die goedkope Kilimanjaro beklimmingen aanbieden, maar alles onder de US$1.500 is meteen al af te raden. De beste tours beginnen rond de US$1.700 tot US$2.000 p.p.

  • 7 dagen = ± US$1.500
  • 8 dagen = ± US$2.000 – US$3.000
  • 9 dagen = ± US$3.000 +


TIP ♥ – entree voor het park zit meestal bij je tour inbegrepen, maar is US$60 p.p.

Kilimanjaro beklimmen
Als je geen ervaring hebt met bergbeklimmen kun je ‘Kili’ beter overslaan
Kilimanjaro
De overnachtingen zijn wel erg mooi!
Kilimajaro
De top

#4 Hoe veilig is de beklimming?

Hoe veilig is het om de Kilimanjaro te beklimmen? Ook al bereid je je goed voor, er kan altijd iets mis gaan. Daarom is het alleen mogelijk om de tocht te maken onder begeleiding. Alle gidsen zijn getraind en weten onder alle omstandigheden wat ze moeten doen.

Daarom is het ontzettend belangrijk om deze uitdaging aan te gaan met een gerenommeerde en ervaren partij, die weten wat ze doen.

Op enkele ongevallen als hoogteziekte of verstuikte enkels, gaat het bijna altijd goed.

#5 Hoe zit het met hoogteziekte?

Op de meeste dingen kan je je voorbereiden, behalve op hoogteziekte. Met hoogteziekte voel je je futloos en krijg je druk op je hoofd. Ook heb je weinig eetlust, kun je moeilijker ademhalen en heb je misschien tintelende vingers. Het kan plaatsvinden vanaf ongeveer 2.500 meter, met name als je te snel in hoogte stijgt zonder je lichaam te laten wennen aan de hoogte.

Of je last krijgt van hoogteziekte is niet te bepalen aan de hand van jouw fitheid. Zelfs de fitste beklimmers kunnen er last van krijgen. Fijn is het in ieder geval niet.

Wij hadden iemand in onze groep tijdens de beklimming van Acatenango in Guatemala en die was goed ziek!

TIP ♥ – je hebt pilletjes tegen hoogteziekte. Het kan zeker geen kwaad om deze mee te nemen

Kilimanjaro beklimmen
Onderweg
Kilimanjaro
Shira Cave Camp onderweg

#6 Bereid je zelf goed voor

Om je lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden op de hoogtes die komen gaan kun je een aantal dingen doen. De dagen voor vertrek kun je er het beste voor zorgen dat je goed en veel slaapt, geef je lichaam rust. Eet geen moeilijk verteerbare producten met veel vetten.

Probeer ook minder vlees te eten. Heel belangrijk is zeker de dag voor vertrek geen alcohol meer te drinken. Als je onderweg merkt dat je symptomen hebt van hoogteziekte, is het belangrijk voldoende rust te nemen en je lichaam te laten wennen aan de hoogte (acclimatiseren).

Acetazolamide is het meest gebruikte medicijn hiervoor en wordt ook door apothekers aangeraden. Hiervoor moet je wel even langs de dokter, want het is alleen op recept verkrijgbaar

#7 Klim in de beste periode

De Kilimanjaro is het hele jaar door goed te klimmen. Het is echter belangrijk de juiste keuze te maken en je goed voor te bereiden. Het weer kan namelijk erg snel omslaan en nogal verschillen gedurende de trip.

Van januari tot en met februari en juni tot en met oktober heb je het beste weer.

Het is vaak helder en de temperaturen liggen hoger. In april en mei heb je meer last van regen of sneeuw gezien het regenseizoen. Als je niet bang bent voor lagere temperaturen is de klim ook te doen in juni en juli.

De tocht is dan prachtig, maar het is dus wel kouder. Een temperatuur van -20 graden aan de top is niet ongewoon.

TIP ♥ – de beste tijd om Kilimanjaro te beklimmen is december tot en met februari en juni tot en met oktober.

Kilimanjaro

#8 Hoe kom je bij Kilimanjaro?

De makkelijkste manier om er te komen is door te vliegen naar Kilimanjaro International Airport (JRO), dat op ongeveer 45 kilometer van de berg ligt. Vanaf daar kun je vervoer regelen naar het startpunt van je Kilimanjaro-beklimming, meestal de stad Moshi of de parkpoort in Marangu.

Je kunt ook vliegen naar Dar es Salaam, de grootste stad van Tanzania, en dan een aansluitende vlucht of bus nemen naar Moshi of Marangu.

Eenmaal aangekomen bij het startpunt, kun je een klim regelen met een gerenommeerde touroperator of afspraken maken met lokale operators. Het wordt aanbevolen om van tevoren te reserveren om beschikbaarheid te garanderen, vooral tijdens het hoogseizoen.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven