Budget Tanzania

Tanzania is een van de populairste vakantiebestemmingen in Afrika. Met name omdat dit het beste land in Afrika is voor een safari. Daar komen echter wel wat kosten bij kijken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Tanzania ook geen goedkope bestemming. Hoewel dat ook weer afhankelijk is van de manier waarop je reist. Op deze pagina delen we alle tips over het budget voor Tanzania.

TIP ➜ boek je vliegticket naar Tanzania voor maar €518!

Het budget voor Tanzania

Tanzania is best prijzig, hoewel je ook low-budhet zou kunnen reizen in dit land. Je kunt hier goedkoop overnachten, je kunt er goedkoop eten en drinken, maar de rest is vrij duur. De kosten voor een safari of toegang tot een national park liggen hier namelijk behoorlijk hoog.

Dan is het ook nog afhankelijk van hoe je door het land reis. Huur je een auto? Dan ben je al snel US$50 per dag kwijt, dan moet je nog overnachten. Wil je een 4×4 huren met een tent op het dak? Dat kost je minimaal US$100 per dag in het hoogseizoen.

Reken als budget voor Tanzania op zo’n €100 tot €150 per dag als je met huurauto reist.

Dat is vrij fors, maar de overheid van Tanzania vraagt namelijk extra geld voor de entree van de nationale parken, om de hoge kosten van de parken te dekken. De safari’s en nationale parken zijn wel de reden dat je hier heen gaat. Daarnaast is Zanzibar vrij duur.

 • Low-budget backpacker budget €50 p. dag
 • Normaal budget €100 tot €150 per dag
 • Luxe budget  €200+ per dag
budget voor Tanzania

Het beklimmen van de Kilimanjaro kost je al minimaal US$2.000 p.p., maar vaak nog meer

Wat kost reizen in Tanzania?

Dus wat kost reizen in Tanzania? Dat is echt afhankelijk van de manier waarop je reist en wat je allemaal wil gaan doen. Loe budget backpackers kunnen hier voor €30 per dag rondreizen, maar dat is wel echt low-budget. Wij raden aan om minimaal €100 p.p per dag te reserveren als budget voor Tanzania.

Kosten voor accommodatie

Je kunt heel goedkoop overnachten in Tanzania, maar je kunt ook extreem luxe overnachten. Kies je ervoor om een nachtje te kamperen in Tanzania, dan ben je omgerekend ongeveer €5 tot €15 per persoon kwijt. Houd er wel rekening mee dat een kampeerplek vlakbij of in een nationaal park duurder is.

Slaap je liever in een dorm? Dan ben je omgerekend tussen de €10 en €20 per persoon kwijt. Dorms in Zanzibar zijn liggen ongeveer gelijk qua prijs. Hotels zijn wat duurder. Voor een hotel betaal je al snel €50 per nacht.

Overnachten in safaripark

Tot slot kun je er ook voor kiezen om in een safaripark te overnachten. Dit is overduidelijk de duurste optie. Voor lodge in een safaripark betaal je makkelijk €800 tot €1.500 per nacht. Een tent kost je rond de €80 tot €150 per nacht. Deze prijs is inclusief eten, slaapzakken, rondritten door het park. Wel is de prijs exclusief (dure) drank en frisdrank. 

Als je vaak wil overnachten in een safaripark hou hier dan rekening mee in je budget voor Tanzania.

Voorbeeldkosten

 • Hotel in Dar es Salaam  €45
 • Dorm in Dar es Salaam  €10
 • Guesthouse bij Ngorongoro Krater €85
 • Lodge nabij Serengeti  vanaf €150
 • Budget hotel Babati (Tarangire National Park) €48
 • Tweepersoonskamer in ostel in Paje (Zanzibar)  €22
 • Hotel Stone Town (Zanzibar)  €54
Serengeti

Voor een luxe tent als deze in Serengeti betaal je minimaal €150 per nacht

Kosten voor eten en drinken

Tegenover de forse kosten voor accommodatie staan de kosten voor eten en drinken. Die zullen geen hele grote invloed hebben op je budget voor Tanzania, hoewel ook hier geldt; je kunt het zo gek maken als je zelf wil.

Net als in Azië en Zuid- of Midden-Amerika kun je ook in Tanzania kiezen voor street food. Deze maaltijden koop je op straat en zijn veruit het goedkoopst. Vaak heb je al voor €1 tot €3 een flinke maaltijd. Nadeel is dat deze stalletjes met eten niet overaal aanwezig zijn.

Je kunt ook je maaltijden zelf koken, mits je daarvoor de benodigdheden hebt. Boodschappen kosten je zo’n €10 per dag. Daarvoor kun je dus ook uit eten. Zeker in de lokale restaurants.

Tijdens een safari zit het eten en drinken vaak bij de prijs inbegrepen

Voorbeeldkosten:

 • Street food  €1 tot €3
 • Maaltijd in budget restaurant  €5 tot €10
 • Westerse maaltijd in restaurant  €12
 • Vers fruit op markt  €1
 • Lokaal biertje (0,5L)  vanaf €1
 • Water (0,33L)  €0,30
 • Kop koffie  €1,60
Budget voor Tanzania

Banaantje?

Kosten voor vervoer

De meeste mensen die naar Tanzania reizen, huren een auto. Dit heeft uiteraard wel gevolgen voor je budget voor Tanzania, want een auto huren is niet goedkoop. Zeker niet in het hoogseizoen (juli t/m oktober). Daarover later meer.

Je kunt ook met de bus reizen. Of eigenlijk met de minivans (dalla-dallas). Deze zijn vooral populair voor korte afstanden. Ze zijn extreem goedkoop, maar niet altijd even comfortabel en de vertrektijden niet altijd even betrouwbaar. Er rijden ook ‘grotere’ bussen. Een soort toeristenbussen. Deze zijn comfortabeler en niet duur. Reken op €1 per uur.

Voorbeeldkosten

 • Dar es Salaam naar Arusha  US$50
 • Internationale bus Kampala naar Dar es Salaam  US$100
 • Ferry Stone Town naar Dar es Salaam (of andersom)  US$35
 • Kilimanjaro Airport naar Arusha  US$50

Auto huren

Hoewel het openbaar vervoer redelijk goedkoop is, is dit hét land om een auto te huren. Mits je budget voor Tanzania het toe laat natuurlijk. Er zijn verschillende opties om een auto te huren. Je kunt een auto huren met chauffeur, zonder chauffeur, met tent op het dak of zonder tent.

Kosten

De kosten van een huurauto zijn afhankelijk van de auto en het seizoen waarin je een auto huurt. Het is in Tanzania wel een stuk duurder dan in bijv. Zuid-Afrika waar wij voor €9 per dag een auto huurde. Reken op de volgende prijzen.

 • Kleine 3-deurs auto ➜ vanaf €65 per dag
 • 4WD Jeep  vanaf €100 per dag
 • 4WD Jeep me tent op dak  vanaf €150 per dag
 • Een huurauto met chauffeur  €100 tot €125 euro per dag
Serengeti

Je kunt ook met de bus reizen en een auto met gids huren voor de safari’s

Kosten voor activiteiten

Overnachten, eten en drinken en (met de bus) reizen in Tanzania is niet duur. Waar een groot deel van jouw budget voor Tanzania aan op zal gaan, zijn de activiteiten die je in het land onderneemt.

Safari’s in Tanzania zijn namelijk erg prijzig terwijl ook de activiteiten op Zanzibar niet goedkoop zijn. Je reist echter naar Tanzania om een safari te doen. Dat is immers hét hoogtepunt van het land.

Houd rekening met de volgende kosten voor activiteiten:

 • Safari door Serengeti  US$300 tot US$500 voor 3 tot 4 dagen
 • Kilimanjaro beklimmen vanaf US$1.700 p.p
 • 2-daagse tour Ngorongoro Crater  vanaf US$300 p.p
 • Een boottocht  €150 tot €200 p.p per dag
 • Snorkelen Zanzibar  vanaf€35 tot €50 p.p per dag

TIP ♥ – de safari’s die door lokale reisbureaus worden aangeboden, zijn vaak veel goedkoper. Wil je besparen op je budget voor Tanzania? Loop dan eens bij een reisbureau naar binnen.

De munteenheid van Tanzania

In Tanzania wordt er met de Tanzanian shilling (Tsh) betaald. Er zijn muntstukken van 50, 100 en 200 shilling. Ook worden er biljetten verstrekt van de Tanzanian shilling, namelijk van 500, 1000, 2000, 5000 en 10.000 shilling.

TIP ♥ – Je kunt de koers van de Tanzanian shilling checken via xe.com

5 gedachten over “Budget Tanzania”

 1. Ik zou met 6 pers – 3 paren – een 5 daagse safari willen doen in het Noorden en aansluiten 5 dagen Zanzibar.
  Wat zou de beste – voordeligste – aanpak zijn ? Sept- okt.

 2. Robert van Heerde

  Tijdens ons verblijf op Zanzibar, wilden we graag naar Stone Town. Via Tripadvisor hebben we, samen met een ander stel, een taxichauffeur en gids geregeld. Voor 10 euro per persoon waren we klaar. Boek je dezelfde trip via het hotel, dan ben je waarschijnlijk eerder 50 euro p.p kwijt. Nu weet je in ieder geval zeker dat het geld bij de locals komt en je kunt natuurlijk een fooi geven om de lokale economie een handje te helpen.

   1. Nu is Kayak beter dan skyscanner bij Kayak kun je goed zien of je bagage is inbegrepen en dat kan duurder zijn dan je koffer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven