Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Great Migration in Serengeti

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

De Great Migration in Serengeti is een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen ter wereld. Zet je TV op Animal Planet of Discovery Chanel en de kans is groot dat je een keer een docu tegenkomt. En dat is niet voor niets. Het is uniek om mee te maken en zou bij iedereen op zijn of haar bucket-list moeten staan.

Great Migration: wat, waar en wanneer is het?

Iedereen heeft wel eens beelden gezien van de Great Migration. De miljoenen(!) dieren die door rivieren en landschappen trekken om te overleven. Ironisch genoeg overleven genoeg dieren deze toch juist niet. Op deze pagina delen we al onze tips over de Great Migration in Serengeti.

Wat is de Great Migration in Serengeti?

De Great Migration vertaald letterlijk naar ‘de grote migratie‘ en daar komt het ook eigenlijk op neer. Tijdens dit bijzondere spektakel trekken zo’n 1,5 miljoen dieren, gestuurd door hun drijfveer om te overleven, door Serengeti op zoek naar verse graslanden.

Het zijn de gnoes die het hele proces op gang zetten. Het schijnt dat er ruim 1 miljoen gnoes mee doen! Hoewel er ook andere dieren mee doen, zijn het vooral deze kuddedieren die het zo indrukwekkend maken. Elk jaar weer trekken ze door Serengeti heen, met grote kans op de dood, om te overleven.

Wist je dat er in februari elke dag meer dan 8000 gnoe’s geboren worden(!). 40% daarvan overleeft de eerste vier maanden niet.

Survival of the fittest

De Great Migration is niets meer dan ‘survival of the fittest’. Door de droogte na het regenseizoen hebben de dieren niet voldoende te eten. Hierdoor moeten ze op zoek naar eten en drinken. Hun oerinstinct brengt ze naar de juiste plekken. Een eeuwenoude overlevingsstrategie.

Om te overleven ‘migreren’ 1,5 miljoen gnoes maar velen vinden hierdoor juist de dood. Cheeta’s, hyena’s, luipaarden en leeuwen weten wat er gebeurd en jagen op de zwakste in de groep. Dan hebben we het nog niet over verdrinking, vertrapping en de krokodillen die in de Grumeti en Mara rivieren leven.

Het is bijzonder om te zien, maar voor de dieren zelf pure noodzaak.

TIP ♥ – naast gnoes doen er ook zebra’s, antilopen en natuurlijk roofdieren mee aan de Great Migration in Serengeti.

Great Migration

Met gevaar voor eigen leven de rivier over steken

Great Migration

De Great Migration

Waar vindt de Great Migration plaats?

De Great Migration vindt plaats in de Serengeti in Tanzania, maar ook deels in het zuiden van Kenia. Hoewel 1,5 miljoen dieren niet te missen zijn, is wildlife niet te voorspellen. In totaal leggen ze maar liefst ruim 3.000 kilometer af op zoek naar eten en drinken.

Daarnaast is de Great Migration een jaarlijks fenomeen. Het gebeurd het hele jaar door. Dat betekent dat het ook afhankelijk is van wanneer je ergens bent.

TIP ♥ – de Great Migration is het hele jaar, maar het oversteken van de river vindt plaats rond juni/juli t/m oktober

Waneer is de Great Migration?

Ook die vraag is niet zomaar te beantwoorden. De Great Migration is iets dat  het hele jaar door plaats vindt aangezien de dieren door heen Serengeti heen trekken. Daarnaast blijven het wilde dieren en is regen of droogte nooit te voorspellen. Het is niet zo dat 1,5 miljoen gnoes op een woensdagmiddag 13:00 uur denken; tijd voor de Great Migration, let’s go!

Grillen van het wilde leven

Waar en wanneer de Great Migration is verschilt per maand. Door de klimaatverandering kan het regenseizoen eerder, later, langer of korter zijn. Dieren merken dit en passen zich daar op aan.

Daarnaast is het zo dat sommige groepen gnoes gelijk de river oversteken, andere groepen blijven dagen bij de river wachten totdat ze de oversteek wagen en sommige groepen denken; ‘mij niet gezien‘ en keren weer om.

Om je een beter idee te geven hebben we per maand uitgeschreven waar dieren zich bevinden (in hoeverre dat te voorspellen is) en wat er plaats vindt.

#1 Januari

De dieren bevinden zich in het zuiden van Serengeti National Park . Hier begint het langzaam aan steeds droger te worden waardoor ze aan hun trek naar het noorden beginnen. De eerste stop is meestal het Lake Ndutu en de bekende Ngorongoro krater.

Daarnaast worden er in deze maand veel dieren geboren. Die zijn nog te zwak om de trek aan te kunnen. Meestal blijven ze hier hangen tot april/mei.

TIP ♥ – het is niet zo dat alle dieren in één grote groep op dezelfde dag vertrekken. Sommige vertrekken pas weken later en het zijn vaak ‘kleinere’ groepen van honderden of duizenden dieren die tegelijk vertrekken.

Great Migration

De Great Migration in kaart

Serengeti National Park

Serengeti National Park

#2 Februari

In de maanden februari tot en met mei blijven de dieren rondhangen in het zuiden. Er is hier genoeg water en voedsel te vinden in de beschermde gebieden rondom Ndutu en Ngorongoro. Als je dieren wil spotten is dit een goede maand.

Net als in januari zijn veel vrouwtjes vruchtbaar/zwanger in deze maanden. Dit is ook een van de redenen dat ze lang hier blijven.

#3 Maart

De dieren zitten nog steeds in het zuiden, maar het graslandschap begint steeds dunner te worden. De laatste kalveren zijn geboren en de kuddes beginnen zich te verzamelen en voor te bereiden om naar het volgende punt te trekken.

TIP ♥ –reserveer je accommodatie (rond juni/juli) minimaal een jaar van tevoren!

#4 April

In april beginnen de eerste gnoes aan hun noordwaartse reis. Ze trekken naar het westen en noorden van Serengeti op zoek naar nieuwe, verse graslanshappen om te overleven.

#5 Mei

Iedereen is onderweg nu! Als je iets van de Great Migration wil zien is dit een hele goede periode. De gigantische kuddes hebben soms een lengte van 40 kilometer! Waterbronnen in het zuiden beginnen uit te drogen waardoor eigenlijk alle dieren genoodzaakt zijn om verder te trekken richting de Mara, Talek en Grumeti rivieren.

andBeyond Grumeti Serengeti Tented Camp

Het andBeyond Grumeti Serengeti Tented Camp is een van de beste plekken om de Great Migration te zien. Het is een accommodatie aan de Grumeti River en je hebt hier letterlijk ‘front row seats’ om het spektakel te zien. Overnachting is niet goedkoop (minimaal US$750 p.p.), maar het is het waard!

TIP ♥ – check hier de accommodatie 

#6 Juni

In juni bereiden de kuddes zich voor op het zwaarste deel van hun reis; het overstekken van de rivieren. Niet alle dieren steken gelijk de rivier over als ze hier aan komen. Sommige blijven dagen voor de rivieren wachten, andere denderen gelijk het water door en sommige keren zelfs om.

Dat is ook de reden dat het oversteken van de rivier niet in 1 dag gebeurd, maar rond de maanden mei/juni t/m oktober.

Great Migration

Deze beelden heb je vast wel eens gezien op TV

Great Migration

De duizenden gnoes moeten allemaal een keer de river over

Great Migration Serengeti

Lekker druk

#7 Juli

Dit is prime-time voor de Great Migration! Het overteken van de rivier(en) is in volle gang. De meeste kuddes hebben de westelijke Serengeti en Grumeti Reserves bereikt en moeten dus aan de helse tocht beginnen met alle risico’s van dien.

De krokodillen loeren in de rivieren op zoek naar onoplettendheid van de gnoes. Zodra er een gnoes het water in gaat volgen er meestal meer!

TIP ♥ – reserveer je accommodatie ruim van te voren (12 maanden) en boek een ​​lodge zo dicht mogelijk bij de rivier. Dan zit je bovenop de actie en hoef je weinig te reizen

#8 Augustus

Tijd om de schade op te maken. Er zijn niet alleen veel overlevende (gelukkig), maar ook een hoop dode dieren. De dieren die het hebben overleefd trekken verder naar het noorden van Serengeti en naar het Masai Mara National Reserve in Kenia.

De dieren blijven in het noorden tot ongeveer oktober.

#9 September

Steeds meer dieren bereiken het noorden van Serengeti. Sommige trekken door naar Masai Mara, andere blijven in het noorden van Serengeti hangen. Afhankelijk van de regen, de groepen en het weer. De kuddes splitsen op in meerdere kleine groepen.

#10 Oktober

Rond oktober begint ook de regen in het noorden weg te trekken. Hierdoor drogen de resterende waterbronnen op en is er steeds minder voedsel te vinden. De groepen gnoes beginnen langzaam weer aan hun tocht naar het zuiden van Serengeti.

Great Migration

Matter of life and death

Great Migration

Een groep overlevers in Masai Mara in Kenia

#11 November

November is een rustige maand. De overlevers zijn al lang weer bezig met het nieuwe jaar. De vrouwtjes beginnen vruchtbaar te worden en maken zich klaar voor het nieuwe jaar.

#12 December

In december zijn de meeste dieren weer in het noordoosten van Serengeti rond Lobo. Sommige zijn al door gegaan naar de zuidelijke Serengeti.

Het kalven begint opnieuw, de jongen worden geboren en de gnoes maken zich weer op voor een nieuwe tocht. Alles begint weer opnieuw!

Beste reistijd

Wat de beste tijd is voor jou is afhankelijk van wat je wil zien. Als je kleine gnoes wil zien is januari tot en met maart een goede periode. Wil je leeuwen en luipaarden zien, dan is dat tevens een goede periode. Het echte hoogtepunt van de Great Migration is van juni/juli tot en met oktober wanneer de dieren de rivieren over steken.

De maanden juni/juli tot en met oktober is de periode dat de dieren de Mara, Talek en Grumeti rivieren in het noordwesten oversteken

Waar kun je het beste overnachten

Dat ligt er aan wat je wil zien en met name wat je budget is. Overnachten in Serengeti is niet goedkoop, maar wel heel bijzonder. Handig om te weten is dat er twee soorten accommodatie zijn. Vaste accommodatie en mobile camps. Deze ‘mobiele kampen’ volgen als het ware de Great Migration.

Je kunt het beste in het westen van Serengeti overnachten, ten westen van Seronera, dicht bij de Mara, Talek en Grumeti rivieren. Er zijn genoeg lodges en camps langs rivieren waar je kunt overnachten.

Kosten en reserveren

Zoals gezegd is accommodatie hier niet goedkoop. ‘Budget’ accommodatie begint bij €200 per nacht en loopt op tot ruim €2.000 per nacht. De accommodatie aan de rivieren zijn het duurst, maar daar zit je ook wel op de beste plek. Reserveren moet je minimaal 12 maanden van tevoren doen om zeker te zijn van je accommodatie.

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie in het nationale park

Meer lezen over Tanzania?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU